När jag ska lägga marksten

Sommaren är den tiden på året kanske de flesta väntar på. Att få sol och värme, ljus och ny energi, är för många ett välbehövligt inslag i vardagen. Att njuta av tid ute och gärna börja fixa i trädgård eller på landet är den vardag man längtar efter. Är ditt projekt att göra en ny garageuppfart eller ingång till huset har du en snabb guide här.

Att lägga marksten framför din ingång, på en uteplats eller på en garageuppfart kan skapa en högst personlig stil för att representera dig. Det kan verka som ett stort och svårt projekt men det behöver det inte vara. Med bra förberedelser och lite tålamod kan du enkelt ro i land detta själv. Det är viktigt att hitta bra marksten. Hitta och köp marksten här.

Förberedelser innan

Först behöver du mäta upp och märka ut ytan du ska lägga marksten på. Du kan använda snöre eller spraya ytan för att enkelt se var linjerna går. När du har markerat ut området tar du dina första spadtag och fortsätter tills ytan är utgrävd. Se till att gräva djupt nog, det skiljer sig lite beroende på vad du ska använda stensättningen till. 

Du behöver ha ett visst bortfall från huset så vatten inte samlas. Vatten vill du avleda från huset så det är viktigt att göra detta steg korrekt. I synnerhet om marken inte dränerar bra. När du väl grävt upp ytan markstenen ska ligga på är det dags att gå vidare. Det är bra att lägga ut en markduk. Denna minskar risken för att ogräs och rötter tränger in i stensättningen. Med en markduk minskar även risken för att stensättningen störs. Se till att duken täcker ytan ordentligt och att den går upp längs kanterna och överlappar varandra ordentligt. Att lägga markduk går snabbt och är väldigt enkelt.

Följ dessa stegen vidare

Sedan ska du fylla med bergkross eller stenkross. Detta är det bärande lagret för markstenen. Se till att den blir packad ordentligt. När detta är gjort fyller du på med stenmjöl eller stenflis. Detta hjälper till med dränering och gör det svårare för fukt att tränga upp på plattorna. Det är också viktigt att denna ytan blir jämn och fin då detta utgör grundlaget för markstenen.

När dessa stegen är gjorda är det dags att lägga dina markstenar. Tänk på om stenarna ska följa ett visst mönster eller på annat sätt ska placeras på ett visst sätt. Börja uppifrån och gå från sida till sida. När du lagt stenen hela vägen ska du fylla på med fogsand. Häll ut fogsand på ytan och borsta ut det så det tränger ner i springorna.

Lämna en kommentar