Gör Det Själv Städtips – 9 knep att testa!

När det gäller att ge ditt hem en snabbstädning utan att vända sig till farliga kemikalier för att få hjälp, då kan grundläggande matlagningsingredienser bli dina bästa vänner! Här har du våra 9 bästa gör det själv städtips.

Gör Det Själv Städtips - 9 knep att testa!

Det finns helt enkelt ingen anledning till att slösa en massa pengar på rengöringsprodukter och verktyg. Istället kan du titta på vår lista med gör-det-själv rengöringsingredienser och tips för inspiration.

Använd citronsaft för att ta bort dålig lukt

Gör Det Själv Städtips

Även om frekvensen av städning beror på vår livsstil och till och med om man har pengarna till att köpa hemstädning eller inte, är det en syssla som vi måste göra men ofta skjuter upp.

Vad som dock är positivt är att stinkande soptunnor, mikrovågsugnar och toaletter kan enkelt göras luktfria med en skvätt färsk citronjuice och våra favorittillskottsingredienser – bikarbonat och vinäger!

Hur du går tillväga: Blanda bara din bikarbonat och citronjuice tillsammans för att skapa en liten deg. Sätt på gummihandskar och använd sedan fingrarna för att gnugga degen på de ytor du vill deodorisera. Låt blandningen sitta i 10-15 minuter. Doppa en trasa eller svamp i en kopp vinäger och torka av ytorna. Torka rent, tills allt bikarbonatgranulat har tagits bort.

Använd vodka för att ta bort fläckar

Vodka är mer än bara en fantastisk cocktailingrediens. Alkoholen i denna sprit kan man använda för att ta bort svåra fläckar från mattor, klädsel och även kläder utan att skada tyget.

Hur du går tillväga: Blotta fläcken för att absorbera allt överflödigt spill. Häll sedan din klara vodka över fläcken så att den är helt täckt med alkohol. Låt det sätta sig i några minuter och gnugga sedan försiktigt av området med en varm och fuktig mjuk trasa.

Buffa ytor med olivolja

Olivolja har många näringsmässiga fördelar (och kan möjligen öka din livslängd på grund av dess polyfenoler). Det visar sig att det också kan hjälpa dig att städa ditt hem.

Oavsett om du behöver putsa dina möbler eller putsa bort repor på din sportutrustning är olivolja en bra produkt.

Hur du går tillväga: Doppa lite olivolja på en mjuk trasa och gnid sedan in den på din yta med cirkulära rörelser tills att området har blivit polerat till en glans och smuts har tagits bort.

Rengör fönster med vit vinäger och vatten

Vi piskar ut vinägern igen men den här gången är det för dina fönster. Detta är inte bara ett extremt prisvärt sätt att tvätta glas på, utan det är också ett mycket effektivt.

Hur du går tillväga: Blanda vit vinäger och varmt vatten och skaka lösningen. Du kan lägga till eteriska oljor för en behaglig doft. Använd en sprayflaska för att spraya blandningen på dina fönster, speglar och duschdörrar och torka sedan av ytorna med hushållspapper eller tidningspapper.

Ta bort smuts med bikarbonat och vinäger

Man kan kalla bikarbonat för en superingrediens. Dess användningsområden är nästan oändliga. När det kommer till rengöring gör det underverk särskilt när du blandar det med vit vinäger. Kombinationen av bikarbonat och vinäger skapar ett hopkok som tar bort smuts och inbyggda fläckar för enkel rengöring.

Hur du går tillväga: Blanda 1 kopp vinäger med en halv kopp bikarbonat. Tillsätt varmt vatten. Häll blandningen på smutsiga ytor eller blötlägg grytor och kastruller i lösningen i 10 minuter innan du tvättar som vanligt.

Nu kan du ”göra själv” dig till ett glittrande hem med kreativa och alltid så enkla sätt att få saker rent och i toppform! Och som en extra bonus är ALLA ingredienser vi har använt naturliga och miljövänliga.

Ta bort vattenfläckar med rakkräm – Gör Det Själv Städtips

Nästa gör det själv städtips är rakkräm hade trott att rakkräm kunde användas för att rengöra? Shepard garanterar att det är ett bra sätt att ta bort vattenfläckar från duschglas.

Eteriska oljor för en gnistrande toalett (och mikro) – Gör Det Själv Städtips

På olika städforum så cirkulerar detta fräscha tips till din toalett. Det rekommenderas att du använder eteriska oljor vid toalettrengöring.

Hur du går tillväga: Blanda en kopp bikarbonat med 15 droppar tea tree eterisk olja och 15 droppar eterisk citron- eller apelsinolja. Låt blandningen sitta i skålen i 30 minuter och skrubba med en skålborste innan du spolar.

Du kan också använda eteriska oljor för att rengöra mikrovågsugnen:

Tillsätt 15 droppar citron eterisk olja i en och en halv kopp vatten i en mikrovågssäker skål och mikrovågsugn på hög temperatur i fem till 10 minuter, så att ångan kan kondensera på insidan av väggarna/taken på din maskin. När det är klart, torka helt enkelt bort den mjukgjorda maten med en svamp.

Piffa upp madrassen med bikarbonat & vinäger – Gör Det Själv Städtips

Vi brukar tvätta våra sängkläder regelbundet, men vi kan inte precis slänga vår madrass i tvättmaskinen. Lyckligtvis kan vi hålla det rent med vårt nödvändiga kök.

Det är viktigt att rengöra din madrass ofta för att undvika dammkvalster och döda hudceller. Särskilt för att ta bort fläckar, försök att spraya madrassen med vinäger och strö bikarbonat över. Du kan lägga en handduk över området och låta den sitta i en till två timmar. Ta sedan din dammsugare och gå över madrassen för en slutstädning.

Dammelektronik med kaffefilter – Gör Det Själv Städtips

Kaffefilter är användbara saker att ha runt ditt vardagsrum och kontor, inte bara i köket. De är perfekta för att rensa bort damm från TV-skärmar, datorskärmar och andra skärmar i hemmet, utan att lämna några fibrer som handdukar gör.

Se också:

Lämna en kommentar