iRobot Roomba i7+ Recension

iRobot Roomba i7+ förbättrar de tidigare svagaste punkterna av den generella robotdammsugaren

iRobot Roomba i7+ Recension
Bildkredit: iRobot

Robotdammsugare blir smartare för varje generation, och iRobot Roomba i7+ är bland de mest avancerade modeller vi har testat hittills. Förutom Amazon Alexa och Google Assistant röststyrning, kartläggning i flera våningar och adaptiv kamerabaserad navigering som städar bättre när den lär sig ditt hems layout, är det det enda dammsugaren vi har testat som kan tömma sin egen soptunna . Visst, det är lite högt, och för cirka 7 000 kr är det en av de dyrare modellerna. Men det är också den enda robotdammsugaren där ute som inte kräver att du lyfter ett finger. Och är det inte därför du vill ha en i första hand?

En bekant design med en ny ren bas

Designmässigt uppfinner inte Roomba i7+ hjulet på nytt. Den är cirkulär till formen, mäter 13,4 tum i diameter och är 3,7 tum hög. Dess kropp är svart och silverfärgad, med eleganta linjer som ger en futuristisk känsla. I mitten finns en svart navigationskamera och precis ovanför den hittar du den runda startknappen, som flankeras av mindre hem- och spot clean-knappar. Varje knapp ringas av LED-belysning, som lyser vitt vid rengöring, rött vid laddning och blått vid anslutning till Wi-Fi.

Robotens undersida rymmer en sidoborste, dubbla gummirullar, två huvudsteg, fallsensorer och soptunnan. Till skillnad från andra Roomba:s har soptunnan här en liten dörr som automatiskt ansluts till Clean Base när den är dockad.

Den är lite större än konkurrenterna

På tal om Clean Base, den är större än din typiska robotdammsugare. Den mäter 19,0 x 12,2 x 15,1 tum (HWD), vilket kommer att ta upp en betydande mängd golvyta var du än väljer att placera den.

Vid foten av Clean Base finns en liten fyrkant som ligger i linje med dörren till dammsugarens soptunna. Närhelst i7+ dockar, kommer basen automatiskt att suga ut allt skräp ur soptunnan och in i en separat påse placerad i toppen av Clean Base. Påsen rymmer upp till 30 soptunnor med smuts och går in i och ut ur toppen av Clean Base för enkel borttagning (appen meddelar dig när den är full). Du kommer dock så småningom att behöva köpa ersättare. iRobot innehåller två påsar (för upp till 60 fulla soptunnor). När de är borta kan du köpa till ett tre-pack. Om du vill ha en extra Clean Base (för att ha en på varje våning, till exempel), kommer det att kosta dig cirka 3 000 kr vardera.

När det gäller ytterligare tillbehör inkluderar iRobot en virtuell väggbarriär (för att dela bort områden som du inte vill dammsuga), ett extra filter och en extra sidoborste.

App och inställningar

Att ställa in iRobot Roomba i7+ är relativt enkelt. Ladda först ner iRobot-appen (för Android och iOS) och registrera ett konto. När det är gjort, välj den enhet du vill ansluta, tryck sedan på hem- och spot clean-knapparna på dammsugaren samtidigt och vänta på att LED-ringen runt startknappen blir blå. Därefter följer du helt enkelt instruktionerna i appen för att ansluta till ditt Wi-Fi-hemnätverk. Observera att dammsugaren endast stöder 2,4 GHz Wi-Fi, inte 5 GHz.

Att ansluta till Amazon Alexa och Google Assistant är också enkelt. Allt du behöver göra är att aktivera iRobot-färdigheten i respektive appar och länka dina konton. När det är gjort kan du använda röstkommandon för att starta och sluta städa, kontrollera batteritiden, återställa roboten till sin docka och lokalisera den.

App

Appen i sig är väldesignad och lätt att navigera. Huvudskärmen är minimalistisk, med en stor Clean-knapp i mitten. Under det kan du välja mellan flikar för Inställningar, Historik, Schema, Smarta kartor och mer.

På fliken Historik kan du se städstatistik. Schema låter dig programmera städsessioner. Inställningar är där du kan växla mellan olika inställningar, medan fliken Mer är hem för skötselinstruktioner, ytterligare inställningar och en Hitta Roomba-knapp. Men den verkliga uppdateringen med i7+ är fliken Smarta kartor.

När du trycker på knappen Rensa och kartlägg nu på fliken Smarta kartor, kommer i7+ att våga sig ut för att lära sig layouten för ditt hem och skapa en anpassningsbar golvkarta medan du dammsuger. Beroende på storleken på området kommer det förmodligen att ta flera städsessioner. I testningen tog det ungefär fyra entimmessessioner innan den kartlade min tvårumslägenhets layout fullt ut. Du kan spara upp till 10 planlösningar totalt (det är sju fler än Neatos Botvac Connected-linje). Tänk på att om du har flera våningar måste du manuellt flytta roboten mellan dem. Det är ungefär det enda den inte kan göra på egen hand.

När du har sparat en planlösning kan du märka enskilda rum. Imponerande nog kunde i7+ identifiera varje rum i min lägenhet korrekt baserat på var väggarna och dörrarna är. Efter att varje rum är märkt kan du sedan schemalägga städningar för specifika rum från antingen appen eller via din röstassistent.

Pris och tillgänglighet

iRobot Roomba i7+ finns tillgänglig vid följande butiker:

En verkligt handsfree rengöring

I tester kunde i7+ hantera olika golvtyper inklusive lövträ, kakel och vinyl utan problem. Den gick också över lösa snören och höjde avsatser med bravur. Den kände också lätt igen hinder som möbler, särskilt efter flera pass, tack vare dess adaptiva inlärning. Och när det gäller sug, gör i7+ ett förstklassigt jobb med att plocka upp hår, smuts, damm och annat mindre skräp.

Roboten städar på ett metodiskt sätt fram och tillbaka som blir effektivare ju fler gånger den städar samma område. Den kunde lokalisera specificerade rum utan svårighet, och justera mellan olika planlösningar på en krona.

Clean Base

Det bästa med i7+ är dock att du inte behöver oroa dig för att tömma den. Med Clean Base kommer roboten helt enkelt att återvända till kajen när dess soptunna är full, vilket fungerade utmärkt vid testning. Detta löser det primära problemet vi har haft med robotdammsugare hittills — upplevelsen känns inte riktigt så självständig när du kommer hem och ser att din robot bara har städat halvvägs eftersom den behövde tömmas. Med Roomba i7+ kan du helt enkelt schemalägga att den ska städas medan du är utanför huset, och vara säker på att du kommer att återgå till ett utfört jobb.

Och du kanske vill se till att du är ute ur huset medan i7+ gör sitt, eftersom det kan bli ganska högt. Medan knappt någon robotdammsugare kan beskrivas som tyst, är i7+ starkare än de flesta. Och Clean Base är särskilt bullriga och låter högre än till och med ditt genomsnittliga upprättstående robotdammsugare.

Batteritiden är en annan brist. i7+ rengjordes i cirka 60 minuter innan den behövde laddas, mindre än 90-minutersgränsen som du hittar på många andra avancerade modeller. Med tanke på att dammsugaren kommer att docka och ladda upp sig själv när det behövs, men detta är inte så märkvärdigt.

För mer om detta se: Hur du förbättra robotdammsugares batteritid – 8 knep

Det är en fantastisk robotdammsugare…om du har råd

iRobot Roomba i7+ har fler funktioner än de flesta andra modellerna på marknaden. Om du har råd med dess prislapp, kommer du inte att bli besviken. Neato Botvac Connected D6 och D7 har också kartläggning i flera våningar, virtuella gränser i appen och anpassningsbara rengöringszoner, för upp till 3 000 kr mindre, men du måste fortfarande plocka upp dem och tömma dem när de är fulla. Clean Base är ett stort steg framåt som jag hoppas kommer att sippra ner till iRobots mellanklassproduktlinje med tiden. För nu är dock Roomba i7+ dammsugaren att köpa om du vill ha rena golv utan att behöva lyfta ett finger.

FÖRDELAR

  • Självtömmande soptunna
  • Kartläggning i flera våningar
  • Utmärkt kamerabaserad navigering
  • Automatisk rumsigenkänning
  • Alexa och Google Assistant-kompatibilitet

NACKDELAR

  • Dyr
  • Något högljudd
  • Clean Base är klumpig

Lämna en kommentar