Hur du förbättra robotdammsugares batteritid – 8 knep

Undvik att byta ut din robotdammsugares dyra batteri och håll det dammsuget längre med dessa praktiska tips. Så här gör du för att förbättra robotdammsugares batteritid.

Hur du förbättra robotdammsugares batteritid knep

Om din smarta, omtänksamma robotdammsugare hade ett hjärta, skulle du hitta det intill dess borstar, bakom en inskruvad plastruta: dess batteri.

Beroende på hur robotens batteri ska tas om hand, kan du komma på att du byter ut det tidigare än du skulle vilja. Och av samma anledningar kan du upptäcka att din Roomba blir trött innan den 2-timmarsgränsen.

Spara dig själv kostnaden för ett nytt batteri och håll det dammsugande längre med dessa tips.

Rengör borstarna när de blir smutsiga

Varje gång din Roomba städar upp, fastnar skräp som damm, hår och päls i borstarna. Självklart gör de det, det är kommer vara en naturlig följd av att ha en dammsugarrobot igång. Men när skräpet byggs upp, arbetar din robot hårdare för att snurra borstarna, vilket tappar dess värdefulla batteritid. Töm soptunnan och rengör filtret för att förhindra förlust av sugkraft. Kontrollera att hjulen roterar fritt. Inspektera robotdammsugaren för att säkerställa att den fungerar som den ska. Hela processen bör inte ta mer än en minut eller två, men det kommer att skydda din maskin och göra den redo att prestera som bäst när den behövs igen. 

Ta bort din robotdammsugares borstar minst en gång i veckan och få dem rena. För att utföra en grundlig rengöring av borstarna, börja med att ta ut dem ur robotdammsugaren. Ta bort allt hår, trådar och skräp som har trasslat sig runt borsten. Det finns enkla och billiga rengöringsverktyg på marknaden för att göra denna process till en lek. Alternativt kan du använda en sax längs med borsten för att klippa allt som är trassligt där och sedan helt enkelt kamma ut bitarna. Sätt tillbaka de rena borstarna på plats så är din robotdammsugare redo att hålla ditt hem snyggt och snyggt igen.

Håll den laddad och använd den ofta

För Roombas nickelbaserade (inte litiumjonbatterier som smartphones) batterier är det bäst att låta enheten laddas när du inte använder den. Men lämna den inte i bryggan i flera dagar i taget – mycket dammsugning kommer att hålla batteriet friskt.

Se också:

Byt ut filtret i tid

Det är en bra idé att rengöra din robotdammsugares filter regelbundet. Det där robotdammsugarfiltret behöver dock bytas ut med jämna mellanrum. De flesta tillverkare rekommenderar att filtret byts ut varje månad. Kontrollera din instruktionsbok för att se vad som är lämpligt för din maskin.

Töm batteriet för att förbättra robotdammsugares batteritid

För att behålla batteriets kapacitet är det viktigt att tömma det då och då. Det gör du genom att helt enkelt köra robotdammsugaren tills batteriet dör, ladda det sedan till fullt. För bästa resultat, upprepa denna process några gånger.

Håll det kallt

Det här rådet är tillämpligt på enheter långt bortom din Roomba — datorer och smartphones bör också följa denna policy.

För att öka batteriets livslängd, förvara din robot på en sval och torr plats. Enheten bör inte utsättas för direkt solljus, där värme kan skada batteriet. Se också till att ge enheten gott om andningsrum, borta från andra värmeproducerande apparater och elektronik.

Sätt den i semesterläge för att förbättra robotdammsugares batteritid

Om du ska iväg på semester, ställ din Roomba i vad som kan kallas ”semesterläge”. Om du gör det kommer batteriet att förbli friskt när det inte används på flera veckor i taget. (Alternativt kan du schemalägga din Roomba så att den fortsätter att dammsuga, även när du är borta.)

För att sätta din robot i semesterläge, ladda batteriet helt. Ta sedan bort den genom att vända Roomba över och ta bort de två skruvarna som håller fast batteriluckan. Kolla in videon ovan för en mer visuell guide.

När batteriet är slut, förvara det på en sval och torr plats, separat från enheten.

När du kommer tillbaka från semestern laddar du enheten till full och kör den tills den dör. Sedan är du fri att gå tillbaka till dina vanliga rutiner.

Grundlig rengöring

Minst en gång i månaden bör du ge din robotdammsugare en grundlig rengöring. Ge sensorerna en ordentlig avtorkning så att din robotdammsugare kan se vart den tar vägen. Rengör alla hjulen genom att ta bort allt damm och hår som fastnar runt dem. Gör en noggrann inspektion och ge maskinen en total avtorkning.

Undvik extrema temperaturer för att förbättra robotdammsugares batteritid

Överdriven värme och kyla kan vara skadligt för batteriet och andra känsliga komponenter i robotdammsugaren. När du väljer en plats för hemmabasen, se till att den är långt borta från värmeventiler eller områden som får mycket sol. Ett garage eller en vind är inte ett bra ställe att förvara din robotdammsugare, eftersom dessa områden i allmänhet saknar isolering för att skydda mot extrema temperaturer.

Använd endast tillverkarens tillbehör

När du behöver köpa reservdelar, såsom filter eller ett batteri, köp från originalutrustningstillverkaren. Det kan vara frestande att köpa de billigare eftermarknadstillbehören, men dessa delar är inte designade med din robotdammsugares livslängd i åtanke. Spendera lite extra och köp från tillverkaren, med vetskapen om att du får delar designade specifikt för din enhet.


2 svar på ”Hur du förbättra robotdammsugares batteritid – 8 knep”

Lämna en kommentar