Hur mäter man tum på TV – En fullständig guide!

Hur mäter man tum på TV egentligen?

När tekniken fortsätter att förbättras fortsätter TV-apparaterna att bli större och bättre. Om du nyligen har uppgraderat till en snygg ny modell kanske du undrar hur man bäst mäter den för visning. Lyckligtvis är att mäta en TV otroligt enkelt och tar bara några sekunder i de flesta fall. Sträck ett måttband från hörn till hörn för att räkna ut tum på tv och dubbelkontrollera skärmmätningen från tillverkaren. Om du försöker montera din TV för ett skåp, stativ eller plats på väggen hjälper det dig också att hitta dess faktiska bredd, höjd och djup för att se till att den passar bekvämt.

Hitta din TV: s dimensioner

Mät skärmen från hörn till hörn för att bekräfta den annonserade storleken. Oavsett om du mäter en platt-TV eller en annan modell, börja med slutet av måttbandet längst upp till vänster på skärmen och förläng det till det nedre högra hörnet. Att mäta skärmen diagonalt ger dig den standardbildsdimension som tillverkarna använder för att annonsera storleken på sina TV-apparater.

 • Några vanliga storlekar för TV-apparater baserade på skärmens diagonala dimensioner inkluderar: 61 cm, 24 tum (71 cm), 81 cm (32 tum), 110 cm (42 tum). 120 cm (48 tum) och 150 cm (60 tum).
 • Du kan också hitta TV-apparater med skärmar så stora som 180 cm eller större.

Mät bara själva skärmen, inte ramen eller ramen som omger skärmens yttre kanter.

Hur mäter man tum på TV – Mäta tum på TV horisontellt

Kör måttbandet horisontellt från sida till sida för att hitta bredden. Den här gången mäter du från TV: ns längst till vänster till längst till höger, inklusive ramen i båda ändarna. Antalet du får kommer att vara den totala bredden, som borde vara några tum mindre än skärmstorleken.

 • En TV som är listad som 150 cm, till exempel, kommer endast att vara 52,3 tum (133 cm) bred.
 • Din TV: s bredd är den viktigaste mätningen. Den kommer att spela in om du väljer att montera den på väggen eller sätta den på ett skåp eller stativ.

Hur mäter man tum på TV – Mätning vertikalt

Mät uppifrån och ned för att få höjden. Nu sträcker du måttbandet från TV: ns överkant till nedre kanten på samma sida. Om du gör det får du den totala höjden. De flesta nyare TV-apparater har en höjd på cirka 56% av den totala bredden.
En 48-tums (120 cm) TV med en skärm som är 42 tum (110 cm) har en höjd av cirka 25–27 tum (64–69 cm).
Generellt sett spelar höjden inte lika mycket som bredden. Den vertikala dimensionen kan dock komma att göra skillnad när du bestämmer var du ska placera din TV.

Hur mäter man tum på TV – Mätning av djupet

Hitta djupet på TV: n genom att mäta framifrån och bak. Det här kan vara lite knepigt om TV: ns baksida är avsmalnande. I det här fallet kan det hjälpa att hålla ett annat långt, platt föremål (som en linjal) mot bakkanten och mäta avståndet mellan skärmen och referensobjektet. Om det inte är ett alternativ kan du kanske komma undan med att bara kasta ögonen på det.

 • Du kan behöva överväga djupet på din TV för att garantera att den passar ett befintligt skåp eller stativ.
 • TV-apparater omarbetas ständigt för att ta mindre plats. Dessa dagar är många plattbildsmodeller mindre än 25 cm djupa med ett monterat stativ och så tunna som 3 tum (7,6 cm) utan.

Metod nummer 2 – Se till att din TV passar ditt visningsutrymme

Mät ditt avsedda visningsutrymme. Hitta den exakta höjden och bredden på det område där du vill att din TV ska gå. Du måste också notera djupet på skåp, stativ eller nöjescentra för att avgöra om de är tillräckligt stora för att hålla din TV.

 • För maximal noggrannhet, runda av dina mätningar till närmaste 1,3 cm.
 • Anteckna måtten på ditt visningsutrymme på ett papper och ha dem med dig när du handlar efter din nya TV.

Lämna lite extra utrymme

Ge extra utrymme på 2–3 tum (5,1–7,6 cm) i ditt visningsutrymme. Se till att stativet eller väggdelen du använder är minst en halv hand bredare än din TV på alla sidor. På så sätt kan du se till att den passar bekvämt och undvika obehagliga överraskningar när det är dags att ställa in den.

 • Du kanske kan pressa in en 50 tum (130 cm) TV i ett nöjescenter med en öppning på 45 tum (110 cm). Men det kommer förmodligen att vara för trångt för att se bra ut. Ett bättre val skulle vara en modell på 46 tum (120 cm) eller 120 cm (48 tum), vilket ger lite andningsrum på vardera sidan.
 • Du måste veta TV: ns bredd och höjd om du tänker montera den på väggen. Om du vill placera det på ett stativ eller i ett slutet skåp och du måste också ta hänsyn till dess djup.

Välj rätt storlek från början

Välj en TV som är tillräckligt stor för att se tydligt var du kommer att sitta. En skärm på 50 tum (130 cm) kan låta imponerande. Men det kan vara lite överväldigande om du tittar från motsatt sida av rummet. När det gäller att komma fram till en tillförlitlig storleksuppskattning är en bra tumregel att multiplicera avståndet mellan din sittgrupp och TV i tum med 0,84.

 • Om du till exempel kommer att sitta cirka 72 tum (180 cm) från din TV, ger en 150 tum (60 tum) optimal synlighet.
 • Ett annat alternativ är att använda en visningsräknare online för att få en bättre uppfattning om vilken skärm som ser bäst ut i ditt visningsutrymme. Eller hur långt borta du ska sitta från en skärm av en viss storlek för att få den bästa utsikten.

Bildförhållande

Förstå din TV: s bildförhållande för att njuta av den bästa bilden. Termen ”bildförhållande” avser förhållandet mellan bredden och höjden på TV: ns bild. Nyare widescreen-TV-apparater har normalt ett bildförhållande på 16: 9. Detta innebär att bilden har en höjd av 23 cm för varje 41 tum av en bredd.

 • Standard-TV-apparater klämmer in bilden i en fyrkantig bild med ett totalt sett mindre område, medan widescreen-TV-apparater utnyttjar den extra bredden för att visa hela bilden i rätt dimensioner.
 • En standard-TV (4: 3) och en widescreen-TV kan ha samma diagonala skärmmätning. Men bilden ser ganska annorlunda ut för var och en.

Formel

Multiplicera vanliga skärmstorlekar med 1,22 för att få samma bildförhållande på en widescreen-TV. Om du funderar på att uppgradera till en storbildsskärm-TV men du föredrar att fortsätta titta i ett 4:3 format multiplicerar du den diagonala skärmmätningen av den gamla TV: n med 1,22. Det resulterande numret berättar hur stor din nya TV måste vara för att producera samma storlek 4: 3-bild.

 • Om du för närvarande har en standard-TV på 40 tum (100 cm) behöver du en widescreen-TV med en skärm på minst 130 tum för att se till att din bild inte blir mindre.

Se också:


1 svar på ”Hur mäter man tum på TV – En fullständig guide!”

Lämna en kommentar