TCL 6-Series vs TCL 8-Series: Vilken TCL QLED TV ska du köpa?

TCL 6-Series vs TCL 8-Series, vilken TCL QLED är bäst för dig?

CL QLED TV vilken är bäst

TCL gör två av våra favorit 4K-TV: er: TCL 6-serien Roku TV (R635) och TCL 8-serien Roku TV (Q825). Båda ger dig mycket värde för kostnaden, med några av de senaste teknikerna i varje skärm, inklusive mini-LED-bakgrundsbelysning, HDR-stöd och 120Hz uppdateringshastigheter. Att välja mellan de två kan vara en utmaning.

För att hjälpa dig att bestämma svaret själv har vi delat upp det längs några av de största punkterna för differentiering mellan de två modellerna – och visat hur de liknar varandra. För en mer detaljerad titt på hur du väljer den bästa TV: n för dig, kolla in vår TV-köpguide.

TCL 6-Series vs TCL 8-Series: Specifikationer

KategorierTCL 6-Series Roku TV (R635)TCL 8-Series Roku TV (Q8235)
Årsmodell20202019
Skärmstorlekar55, 65, 75 Tum65, 75 Tum
Upplösning4K UHD (3,840 x 2,160)4K UHD (3,840 x 2,160)
HDRDolby Vision, HDR10, HLGDolby Vision, HDR10, HLG
Refresh Rate120Hz120Hz
Anslutningar4x HDMI4x HDMI
Ljud2.0 kanals ljud, 8 watt2.0 kanals ljud, 15 watt
Smart mjukvaraRoku TVRoku TV
ProcessorAIPQ EngineAIPQ Engine
Röst kontrollMikrofon i fjärrkontrollMikrofon i fjärrkontroll
Smart assistentIngen inbyggd (fungerar med Amazon Alexa och Google Assistant-enheter)Ingen inbyggd (fungerar med Amazon Alexa och Google Assistant-enheter)

TCL 6-Series eller TCL 8-Series: Pris- och storleksalternativ

TCL 6-serien Roku TV (R635) finns i tre standardstorlekar: 55, 65 och 75 tum. Mendas TCL 8-Series Roku TV (Q825) finns å andra sidan endast i 65- och 75-tumsstorlekar. (Priser i dollar för lättare jämförelse)

StorlekarTCL 6-Series Roku TV (R635)TCL 8-Series Roku TV (Q825)
55 Tum$ 799N/A
65 Tum$ 1099$ 1124
75 Tum$ 1599$ 1429

De ursprungliga detaljhandelspriserna för 8-serien var betydligt högre än motsvarande 6-serie modeller – 65-tums 6-serie R635 började på 1 099 dollar medan 65-tums 8-serie Q825 såldes för 1 999 dollar. 75-tums 8-serien var ursprungligen noterad för 2999 $, vilket gör den till en av de mer premiummodellerna på marknaden.

Men den tvååriga 8-serien har sjunkit betydligt i priset. Det gör 8-serien 75-tumsmodell billigare än 6-seriens modell av samma storlek!

Det gör också ett par köpbeslut enkelt. Om du behöver en 55-tums TV på grund av begränsningar av tillgängligt utrymme är TCL 6-serien det enda alternativet. Och om din budget överträffar alla andra problem är 75-tums TCL 8-serien det billigare valet.

TCL 6-Series vs. TCL 8-Series: Display

TCL QLED TV mini-led qled

Både 8-serien och 6-serien har QLED-skärmar med kvantljusdioder med mini-LED-bakgrundsbelysning och 120Hz uppdateringshastigheter. Båda stöder också Dolby Vision, HDR10 och HLG (men inte HDR10+). Som ett resultat har båda utmärkt bildkvalitet. Med alla dessa funktioner bakom skärmarna var bilderna på skärmen ljusa och färgrika, vilket gav stor kontrast i mörka scener.

TCL QLED TV hur fungerar teknologin

Huvudskillnaden mellan de två skärmarna är antalet dimningszoner: 6-serien har upp till 240 dimningszoner medan 8-serien kräver upp till 1000 dimningszoner. Men det är inte hela historien. 8-serien var TCLs första användning av mini-LED-bakgrundsbelysningsteknik, och det finns en markant förbättring i de senare 6-serien R635-modellerna, som också använder mini-LED. Mest anmärkningsvärt är att bakgrundsbelysningen i 8-serien inte är lika bra i vidvinkel. Det är bra om du tittar själv, men det är ett större problem när familjen samlas för filmkväll. TCL 6-serien 2020 verkade dock ha fixat dessa problem.

I labbet visar 8-serien sina muskler, även om 6-serien inte är dålig heller. 8-serien reproducerade 99,9% av sRGB-färgutrymmet; 6-serien var dock lika bra och gjorde också 99,9%. Färgerna på 8-serien är också extremt exakta och registrerar en Delta E på 1,5, en av de lägsta poängen på marknaden (lägre poäng är bättre). 6-serien var inte lika bra på 2.8, men det är fortfarande mycket respektabelt. Båda levererade mycket bra fördröjningstider – viktigt för spelare som spelar snabba actionspel – med 8-serien som kantar 6-serien med en näsa, 20,2 millisekunder till 21,5 millisekunder. Om du väljer baserat på testresultat ensam är 8-serien den som du bör använda. Om verkliga prestanda är ditt bekymmer, är TCL 6-serien faktiskt lite bättre, efter att ha fixat problemen i vad som var en helt ny teknik på 8-serien.

Vinnare: TCL 6-serie Roku TV (R635)

Design

De två TCL-TV-apparaterna liknar varandra i utseendet, men det finns några skillnader. 65-tums 8-serien mäter 56,9 x 32,9 x 3,1 tum, vilket gör den något tjockare än 56,9 x 32,9 x 2,8-tums 6-serien. Kolla in vår Tum till cm guide här.

Mer betydelsefullt att de tar två olika tillvägagångssätt montering. 6-serien använder boomerangfötter som är populära på många TV-apparater idag. 8-serien har ett T-format stativ som fäster på baksidan. Det är definitivt en visuell skillnad, men kan också vara praktisk: om du vill använda en soundbar med 8-serien måste du placera den framför ”T.” -fältet. 8-seriens stativ gör fotavtrycket med stativet 13,8 tum, mot 13,7 tum för 6-serien. Det är mindre, men kan hjälpa dig att bestämma. Kolla in vår TV placerings guide här.

Vinnare: TCL 6-serie Roku TV (R635)

TCL 6-Series vs TCL 8-Series: Ljud

Medan vi har låga förväntningar på ljud som kommer från tunna 4K-TV-apparater, överraskade 8-serien oss positivt med sina två 15-watts högtalare. Det producerar också tydliga, rika toner och anständig bas att följa med Dolby Atmos-stöd. 6-serien är inte långt efter, med anständigt övergripande ljud och tydlig dialog, samt Dolby Atmos-stöd. Men de två högtalarna på 8 watt kan inte matcha utgången från 8-serien.

MER: Dolby Atmos Soundbars

Vinnare: TCL 8-serie Roku TV (Q8235)

Fjärrkontroll

TCL QLED TV fjärrkontroller

Eftersom både 6-serien och 8-serien kör Roku TV har de båda en Roku-fjärrkontroll, och det gillar vi. Roku-fjärrkontroller känns fasta i handen och har en enkel layout.

Båda fjärrkontrollerna inkluderar också en mikrofon för röststyrning. Fjärrkontrollen har fyra snabbstartknappar för appar. 6-seriens fjärrkontroll har knappar för Netflix, Disney plus, Hulu och Sling TV, medan 8-serien väljer Netflix, Hulu, ESPN Plus och Roku-kanalen. Du kan dock inte programmera om dessa snabbstartknappar.

Vinnare: Oavgjort

Roku vs. Roku

TCL samarbetar nära med Roku för att tillhandahålla gränssnittet för dessa TV-apparater och som ett resultat producerar TCL konsekvent de bästa Roku TV-apparaterna på marknaden. Med nästan alla appar tillgängliga och ett intuitivt gränssnitt rankas Roku TV även bland de bästa smarta operativsystemen för TV-apparater. Båda TV:erna kör Roku TV snabbt och kontrollerna är också lyhörda.

Som nämnts kommer 6-serien och 8-serien med fjärrkontroller som också stöder röststyrning. Detta låter dig söka efter program i appar samt styra några grundläggande funktioner på TV:n, som volym. Röststyrning är dock inte lika fullt utrustad på Roku som på en TV med Alexa eller Google Assistant inbyggd. Men i den här tävlingen är det oavgjort.

Vinnare: Oavgjort

TCL 6-Series vs TCL 8-Series: Vilken vinner?

Vi tror att TCL 6-serien Roku TV (R635) är en av de bästa TV-erbjudanden som finns. För priset får du en fantastisk skärm med en utmärkt upplevelse tack vare Roku TV. I de flesta fall får TCL 6-serien Roku TV (R635) vår rekommendation då den är ett bättre erbjudande för 65-tums modellen, det är en mer aktuell TV och den erbjuder många av samma premiumfunktioner i 8-serien med lite mer polsk.

Men TCL 8-Series Roku TV (Q8235) kan till och med vara en bättre helhets-TV, med en något bättre skärm och mycket bättre ljud. Och med nuvarande erbjudanden är det dock definitivt värt det lilla priset för 65-tums – och 75-tums är billigare än 6-serien!

Oavsett vilken TCL TV du väljer, åker du hem med en utmärkt TV till ett konkurrenskraftigt pris.


Nu kanske du är intresserad av:

4 svar på ”TCL 6-Series vs TCL 8-Series: Vilken TCL QLED TV ska du köpa?”

Lämna en kommentar