TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV

tv höjd tv placering på vägg visningsvinkel
Bildkredit: Thinkvp

När det kommer till höjden man ska placera TV:n på, så kan du fråga 20 personer hur de monterade sina platt-TV-apparater och du får förmodligen 20 olika svar. Men, det betyder inte att du inte kan få fram ett bra svar. Tvärtemot finns den perfekta tittarvinkeln samt också höjden du skall placera din TV för att få den mest bästa upplevelsen när du tittar på film, serier och annat. Det absolut sista man vill göra är att behöva kisa eller få huvudvärk under tiden du tittar på TV.

Här är några snabba tips för att få rätt TV höjd

  • Rikta ditt fäste mot mitten av TV:n. Den mellersta tredjedelen av TV-skärmen är där det mesta av ditt fokus kommer att vara, oavsett vad du tittar på, så se till att denna sektion är i en bekväm ögonhöjd.
  • Markera dina positioner. Använd en penna för att göra små märken till höger och vänster om TV:n, och notera var mitten av TV-skärmen ska vara. Bestäm sedan var väggfästet ska fästas för att ställa in TV:n på samma nivå.
  • Tänk på TV:ns vikt innan du hänger upp den på väggen. En tung TV kommer att dra ut skruvar från vanliga gipsskivor och kan leda till en trasig TV.
  • Hur centrerad är TV-fästet? Vissa TV-apparater har VESA-monteringshål i mitten av TV-chassit, och andra på den nedre delen. Att veta vilken av de två alternativen din TV använder, kommer att ändra hur du placerar monteringsutrustningen på väggen.
  • Använd rätt hårdvara. Oavsett om du vill hålla din TV platt mot väggen, ställa den i en vinkel, eller vill ha flexibiliteten hos ett stativ, så hittar du allt i vår lista över de Bästa väggfästena för din TV.

Visningshöjd på TV

Om du inte har kollat ​​upp vilken skärmstorlek och visningsavstånd som passar bäst för ditt hem, se till att göra det först med denna TV Storleksguide.

Låt oss nu koncentrera oss på den ideala höjden. Vi betonar ”ideal” här eftersom inte alla hem har perfekta monteringsalternativ.

Det mest ergonomiska är att ha mitten av TV-skärmen i ögonhöjd. Men i de flesta fall där det finns flera personer som tittar på TV är det inte praktiskt (eller rättvist) att ha skärmhöjden inställd till en enda uppsättning ögon. På grund av detta vill du lista ut en bekväm höjd för hela familjen.

Fler faktorer

Det finns naturligtvis flera faktorer som du behöver tänka på för att räkna ut din ”ögonhöjd”. Din längd, höjden på sittdynan, skärmens avstånd från din plats och TV-skärmens höjd för att nämna några få. En matematisk formel skulle göra dig galen, så att göra din egen undersökning är vad vi ska hjälpa till med. Ta ett måttband och mät din ögonhöjd från golvet. Säg att det är 1 meter.

Mest action på en TV sker i mitten av skärmen, så det är den del av skärmen du helst ska ha i ögonhöjd. Om höjden på din TV är 30 tum är det de mellersta 10 tum:en du vill ha i ögonhöjd. Detta är ungefär 25 cm från skärmens nedre kant, beroende på hur mycket ”inramning” av plast runt själva skärmen.

Se också: Bästa väggfäste TV – 2022

Exempel beräkning av TV höjd

En snabb beräkning kommer berätta att basen på din TV (och bordsskivan på ditt TV-stativ) ska vara cirka 65 cm från golvet. Detta ger dig ett bekvämt visningsintervall på 90-115 cm och skärmens mitt precis vid din 1 meters ögonhöjd.

Det enda sanna testet för komfort är dock att testa höjden. Vi rekommenderar att du rekryterar minst två starka vänner för att hjälpa dig. Sedan är det bara att sitta på din favoritplats medan dina vänner börjar lågt och stegvis (och manuellt) lyfter din TV tills det känns rätt för dig. Visst, du kan följa valfritt antal formler, men i slutet av dagen behöver du bara vara bekväm med att titta på en skärm ofta i timmar (naturligtvis med popcornpauser). När du har räknat ut var din TV ska vara så markerar du väggen och beräknar din montering därifrån (se tips nedan).

MER: Lär dig allt om kontrastförhållande

När det gäller horisontella vinklar är det naturligtvis perfekt att ha TV-skärmen vinkelrätt mot dina ögon. Men de nyare TV-apparaterna har ofta så breda betraktningsvinklar och hög uppdateringsfrekvens, att ”sweet spot” inte är lika nödvändigt längre för att njuta av din TV. Det är helt acceptabelt att ha skärmen på en + / 25 grader horisontellt. Komfort och minskning av bländning är viktigare än måttet på själva vinkeln.

Hänga TV över den öppna eldstaden är inte en så bra idé

En allmänt dålig idé när du monterar din TV är att placera den ovanför en öppen spis. Detta gäller både om den används eller bara är där för att se fin ut. Elektroniken inuti en TV är känslig och kan förstöras av den intensiva värmen som genereras av elden och av rök och sot som flyger ut och stiger rakt upp i TV:n.

Eldstadens höjd är dessutom en onaturlig vinkel för att luta huvudet

Bildkredit: Spineuniversity

För det andra kommer betraktningsvinkeln för en skärm monterad så högt upp att vara minst sagt obekväm. Anledningen till att biografens främsta rad är tom är att du får en stel nacke efter att ha tittat upp under längre perioder.

Den perfekta betraktningsvinkeln är som vi tidigare nämnt att ha mitten av skärmen i ögonhöjd. Men ibland har du inget val, rummets form, möblernas orientering och TV-användnings vanor kan diktera göra så att en montering ovanför en inaktiv spis måste göras.

Kom bara ihåg, i det här fallet kommer du att vilja använda ett justerbart monteringsfäste som lutar väsentligt framåt så att du inte blir så stel i nacken efter du tittat på en långfilm. Du kommer aldrig att få den perfekta vinkeln, men du kan luta skärmen tills det känns någorlunda rätt.


Se också:


102 svar på ”TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV”

Lämna en kommentar