fbpx

TV höjd – Räkna ut bästa synvinkeln och höjden för din TV

tv höjd tv placering på vägg visningsvinkel
Bildkredit: Thinkvp

När det kommer till TV höjd så kan du fråga 20 personer hur de monterade sina platt-TV-apparater och du får förmodligen 20  olika svar. Ta reda på den perfekta tittarvinkeln och höjden för att få den mest bästa TV-upplevelsen.

Det sista du vill är att behöva kisa eller få huvudvärk medan du tittar på TV. Sanningen är att det är en kombination av personlig preferens och trial and error.

Här är några snabba tips för att få rätt TV höjd

  • De mellersta 25 centimeterna på skärmen är 25-50 cm från TV:ns botten. För att få ett bekvämt visningsintervall på 90 till 115 cm bör skärmens botten vara cirka 65 cm från golvet.
  • Gör ett litet märke på väggen till vänster och höger om där skärmens mitt ska vara innan du sätter upp den för att lättare träffa rätt.
  • Håll fästet mot väggen cirka 40 cm upp från märkena och gör sedan en ny omgång märken där skruvhålen är.
  • Förutsatt att fästet ansluts till TV:n i mitten borde du ha en bekväm betraktningshöjd för hela hushållet här.

Visningshöjd

Om du inte har kollat ​​upp vilken skärmstorlek och visningsavstånd som är rätt för ditt hem, se till att göra det först med denna TV storleksguide.

Låt oss nu koncentrera oss på den ideala höjden. Vi betonar ”ideal” här eftersom inte alla hem har perfekta monteringsalternativ, som vi kommer att beskriva nedan.

Mest action på en TV sker i mitten av skärmen. Så det är den del av skärmen du helst ska ha i ögonhöjd.

MER: Billiga TV-apparater 2020

Det mest ergonomiska är att ha mitten av TV-skärmen i ögonhöjd. Men i de flesta fall där det finns flera personer som tittar på TV är det inte praktiskt (eller rättvist) att ha skärmhöjden inställd till en enda uppsättning ögon. På grund av detta vill du lista ut en bekväm höjd för hela familjen.

Fler faktorer

Det finns naturligtvis flera faktorer som du behöver tänka på för att räkna ut din ”ögonhöjd”. Din längd, höjden på sittdynan, skärmens avstånd från din plats och TV-skärmens höjd för att nämna några få. En matematisk formel skulle göra dig galen, så att göra din egen undersökning är vad vi ska hjälpa till med. Ta ett måttband och mät din ögonhöjd från golvet. Säg att det är 1 meter.

Mest action på en TV sker i mitten av skärmen, så det är den del av skärmen du helst ska ha i ögonhöjd. Om höjden på din TV är 30 tum är det de mellersta 10 tumen du vill ha i ögonhöjd. Detta är ungefär 25 cm från skärmens nedre kant, beroende på hur mycket ”inramning” av plast runt själva skärmen.

MER: Lär dig allt om kontrastförhållande

Exempel beräkning av TV höjd

En snabb beräkning kommer berätta att basen på din TV (och bordsskivan på ditt TV-stativ) ska vara cirka 65 cm från golvet. Detta ger dig ett bekvämt visningsintervall på 90-115 cm och skärmens mitt precis vid din 1 meters ögonhöjd.

Det enda sanna testet för komfort är dock att testa höjden. Vi rekommenderar att du rekryterar minst två starka vänner för att hjälpa dig. Sedan är det bara att sitta på din favoritplats medan dina vänner börjar lågt och stegvis (och manuellt) lyfter din TV tills det känns rätt för dig. Visst, du kan följa valfritt antal formler, men i slutet av dagen behöver du bara vara bekväm med att titta på en skärm ofta i timmar (naturligtvis med popcornpauser). När du har räknat ut var din tv ska vara så markerar du väggen och beräknar din montering därifrån (se tips nedan).

När det gäller horisontella vinklar är det naturligtvis perfekt att ha TV-skärmen vinkelrätt mot dina ögon. Men de nyare TV-apparaterna har ofta så breda betraktningsvinklar och hög uppdateringsfrekvens, att ”sweet spot” inte är lika nödvändigt längre för att njuta av din TV. Det är helt acceptabelt att ha skärmen på en + / 25 grader horisontellt. Komfort och minskning av bländning är viktigare än måttet på själva vinkeln.

Hänga TV över den öppna eldstaden är inte en bra ide

En allmänt dålig idé när du monterar din TV är att placera den ovanför en öppen spis. Detta gäller både om den används eller bara är där för att se fin ut. Elektroniken inuti en TV är känslig och kan förstöras av den intensiva värmen som genereras av elden och av rök och sot som flyger ut och stiger rakt upp i TV:n.

Eldstadens höjd är en onaturlig vinkel för att luta huvudet

Bildkredit: Spineuniversity

För det andra kommer betraktningsvinkeln för en skärm monterad så högt upp att vara minst sagt obekväm. Anledningen till att biografens främsta rad är tom är att du får en stel nacke efter att ha tittat upp under längre perioder.

Den perfekta betraktningsvinkeln är som vi tidigare nämnt att ha mitten av skärmen i ögonhöjd. Men ibland har du inget val, rummets form, möblernas orientering och TV-användnings vanor kan diktera göra så att en montering ovanför en inaktiv spis måste göras.

Kom bara ihåg, i det här fallet kommer du att vilja använda ett justerbart monteringsfäste som lutar väsentligt framåt så att du inte blir så stel i nacken efter du tittat på en långfilm. Du kommer aldrig att få den perfekta vinkeln, men du kan luta skärmen tills det känns någorlunda rätt.


Related Posts

This Post Has 100 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *