Neato D9 Recension

Denna attraktiva robotdammsugare erbjuder en bra rengöringsprestanda, men den hålls tillbaka av en klumpig app. Se ifall Neato D9 passar som din nästa robotdammsugare nedan!

Neato D9 Recension
Bildkredit: Neato Robotics

Neato D9 robotdammsugare är den senaste robotdammsugaren från Neato. Företaget har funnits i denna bransch länge och vet precis hur man bygger en solid maskin. Dess senaste modell är inget undantag.

Denna snygga D-formade robotdammsugare erbjuder en mycket bra rengöringsprestanda för ditt medelstora hem. Men överträffar Neato D9 de bästa robotdammsugarna som finns idag? Läs vidare för vår fullständiga recension av Neato D9 robotdammsugare.

Neato D9 recension: Pris och tillgänglighet

Neato D9 är för närvarande tillgänglig på Elgiganten för 7 999 kr eller på Amazon.se för 7 899 kr. Den sitter i mitten av den senaste trion av Neato-dammsugare, tillsammans med Neato D8 och Neato D10. D8 är klassad för 100 minuters laddning för rengöring upp till 70 kvadratmeter. D9 är klassad för 200 minuter och städar upp till 150 kvadratmeter.

Neato D9 recension: Design

Sval och lugn. Det är det intrycket jag fick av Neato D9. Företaget har inte ändrat sin distinkta D-formade design och det är bra! Andra robotdammsugare tenderar att centrera borstrullen mellan hjulen, placerar Neato sin 11-tumsborste på D9:ans bredaste punkt, som mäter 13,22 tum. Den långa raka kanten gör att D9 kan komma nära dina golvlister.

Neato D9 är en stilren robotdammsugare. Den har en diskret svart färg som företaget kallar en ”borstad metallisk finish.” Den borstade finishen bidrar till premium ”looken”. Det är en enorm förbättring jämfört med den mattsvarta som finns på den äldre Neato D4. Ovansidan på D9 har ett upphöjt laserhölje med silverfärgat ”Neato”-märke. Till höger om det finns en grön batterilampa, en vit Wi-Fi-lampa, en informationsknapp samt en stor start/stopp-rengöringsknapp.

Soptunnan på Neato D9 är smart dold i mitten av roboten. Den är faktiskt integrerad i mittpanelen på robotens lock. Även om det var lite överraskande första gången jag öppnade den för att tömma soptunnan, vände jag mig snabbt vid det. Den är också designad på ett sådant sätt att skräp inte faller ut när du tar bort det. 

Istället fungerar D9:s ultraprestandafilter som dörren till soptunnan. Enligt Neato kommer detta filter att fånga 99,5 % av allergener och dammpartiklar. Även om den dyrare Neato D10 erbjuder ett HEPA-filter, kan du beställa ett fyra paket med ersättnings-HEPA-filter som är kompatibla med D9 från Neatos webbplats.

Neato D9 recension: Installation, app och kartläggning

Neato har en ny app för D9 (och D8 och D10) som heter MyNeato (Android och iOS). Det är en välbehövlig förbättring jämfört med Neatos tidigare app, som genererade kartor som såg ut som ett 8-bitars videospel. 

MyNeato kräver att du loggar in med e-post och lösenord, men efter att ha slutfört det steget vägledde det mig tydligt genom installationen och Wi-Fi anslutningsprocessen. Inom bara några minuter var Neato D9 ansluten till mitt nätverk.

Neato D9 recension
Bildkredit: Neato Robotics

Imponerande nog gav Neato D9 en nästan komplett karta efter sin första körning. Efterföljande körningar förfinade kartan och till och med något minskade rengöringstiden. Även om robotdammsugaren skapade en korrekt karta över första våningen i mitt hem, var det upp till mig att dela upp golvet i olika rum. 

Till skillnad från Roborock, Eufy och iRobot delar Neato inte automatiskt upp en planlösning i rum för zonstädning – det är upp till dig. Tack och lov är det relativt enkelt, men inte superintuitivt.

Så här gör du för att dela upp en planlösning på din robotdammsugare

För att dela upp en planlösning i MyNeato-appen, tryck på pennknappen i det övre högra hörnet bredvid kartan på startskärmen. Härifrån trycker du på knappen ”Lägg till zon.” Du kan ändra storlek på en ruta för att skapa olika utrymmen på kartan. En ruta kan överlappa en annan och rutan kan gå utanför kartans kanter. Eftersom du bara kan rita kvadrater eller rektanglar, är det en nödvändig ersättning. Men när appen förstorade kartan för att förfina linjerna i en zon, flyttade appen av misstag en annan zon. Till exempel, när jag skapade zonen för mitt badrum använde jag två fingrar för att förstora kartan. Eftersom en av dem var nära vardagsrumszonen flyttade appen den lådan ur sin plats. Jag flyttade tillbaka det, men det blev mer av ett problem eftersom jag skapade zoner för varje rum och fick slut på zonfritt utrymme på skärmen att röra vid.

Neato D9 bäst i test
Bildkredit: Neato Robotics

iRobot, Roborock och Eufy skiljer mellan rum och zoner. Neato D9 gör det inte. Till exempel kan både Roborock S4 Max och iRobot Roomba j7+ rengöra hela mitt köksgolv eller bara zonen framför diskbänken. Det är inte ett alternativ med Neato D9 – du kan inte säga till den att rengöra ett mindre område inom ett annat område.

Se också:

No-go-zon

Appen lägger som standard till en no-go-zon, vilket är förvirrande om du trodde att du angav områden att rengöra. Tack och lov frågar den också: ”Ska roboten rengöra den här zonen?” Tryck på ”Ja” och du kan märka zonen och välja om D9 ska rengöra den i Eco- eller Turbo-läge. Zonetiketterna är mer för din användning än för vakuumet eftersom appen tillät mig att namnge två zoner ”Kök.” 

Efter att ha ställt in städ- och no-go-zoner ville jag att Neato D9 skulle städa mitt matsal och vardagsrum. Inte så snabbt. Även om språket i appen (”1 zon vald”) antyder att boten kan rensa flera zoner, kan du bara välja en åt gången. Detta blev snabbt irriterande eftersom mitt kök inte är en perfekt fyrkant och jag gjorde två zoner för att helt täcka det. Till skillnad från de flesta andra robotdammsugare med kartfunktioner är det inte möjligt att slå samman två zoner till en. För att bara städa mitt kök skulle jag behöva skicka D9 i två separata zonkörningar.

Det är möjligt att ställa in regelbundet schemalagda städningar, kallade rutiner, i MyNeato-appen, men dina alternativ är att rengöra hela golvet eller endast en zon. Även här tyder språket i appen på att flera zoner kan väljas, men i verkligheten kunde jag bara lägga till en.

Bildkredit: Neato Robotics

Det finns många löften inom MyNeato-appen, inklusive ”Flera kartor kommer snart!” i avsnittet Mina kartor. Användarmanualen anger också att D9 har ett ”Extra Care navigation”-alternativ på skärmen för rengöringsläge. Det här alternativet fanns inte i den senaste versionen av appen. Förhoppningsvis kommer mer funktionalitet att läggas till snart.

Neato D9 Recension: Omdöme

Neato D9 är en bra robotdammsugare med en bra rengöringsprestanda, men dess app håller tillbaka den. För 7 899 kr bör D9 och dess app vara en fullfjädrad hemrengöringsenhet. Istället erbjuder appen vaga löften om flera kartor och föreslår mer funktionalitet än den faktiskt har. 

Det är synd eftersom jag gillar Neato D9 som en robotdammsugare. Om rumsspecifik rengöring inte är viktigt för dig är Neato D9 ett bra, men dyrt, val. Men om du vill se fler alternativ kolla in: Bästa Robotdammsugarna 2022.

Lämna en kommentar