Sonos Move – Fullständig Recension!

Sonos Move tar oss med storm.

sonos move recension
Bildkredit: Sonos

Medan Sonos har klart dominerat flerrumsmarknaden under den bästa delen av ett decennium har företaget tittat på medan bärbara Bluetooth-högtalare från tillverkare som JBL, Ultimate Ears och Bose har tagit utomhusvärlden med storm.

Fram till nu har Sonos-ägare saknat en högtalare som man kan ta in i trädgården för att spela upp en fest, eller till och med bara på toaletten för att hålla en sällskap. Sonos har nu gjort sitt drag.

Sonos Move är lika mycket en Sonos Wi-Fi-högtalare som de före den. Du får nätverksmusikströmning, multirum och röstassistent. Men det går också dit ingen Sonos-högtalare har gått tidigare genom att ha ett inbyggt batteri och Bluetooth.

Pris och tillgänglighet

Hur den är byggd

Men om du väntade dig en batteridriven Bluetooth-version av Sonos One , tänk om. Fysiskt tornar Move över One. Jämfört med de flesta bärbara Bluetooth-högtalare, och faktiskt allt som Sonos för närvarande erbjuder, är den relativt lång (24 cm) och tung (3 kg).

Vi kan inte föreställa oss att många kommer att slänga det i bagaget och ta med det på semester. Det är mer lämpligt att bli en semi-permanent armatur i ett rum i ditt hus och ta enstaka snurr i trädgården när vädret tillåter. Eller faktiskt när det inte gör det.

IP56-klassad

Move är IP56-klassad damm- och vattenbeständig, vilket innebär att den ska vara skyddad från ”skadligt damm” och ”starka vattenstrålar från alla håll”. Det är inte heller den enda nya designegenskapen som rymmer flyttens bärbarhet. Ett infällt område runt baksidan som din hand kan glida in i betyder att det trots sin storlek och vikt är ganska lätt att flytta runt. Black Show-finishen (något ljusare i nyansen än den traditionella Sonos-svarta) har förmodligen blivit vald som den bästa finishen när det gäller värme och UV-beständighet.

På andra håll delar Move tillräckligt med varumärkets design-DNA för att bekvämt glida in i sitt nuvarande produktsortiment. De mjukt böjda sidorna och metallgallret är Sonos varumärke. Även om den sektion av silikongummi som täcks längst ner som rymmer högtalarens nedskjutande diskant och den nya vågledaren snarare sticker ut. Både diskanten och mellanbasdrivrutinen är helt nya mönster, skräddarsydda för Sonos Move (Sonos bär inte befintliga mönster över till nya produkter) och drivs var och en av sin egen klass-D-förstärkare.

Toppanelen har beröringskänsliga kontroller och en mikrofonknapp, plus en uppsättning med sex små nålar där mikrofonerna finns. För att vara exakt använder den bara fyra av hålen faktiskt för mikrofonerna. De andra två är där för ”visuell balans”, enligt Sonos.

Under det bakre ”handtaget” hittar du en rad med tre knappar. Tryck och håll ned den översta så startar högtalaren; tryck på den och Sonos Move går i avstängningsläge för att bevara batteriets livslängd. Under tiden växlar mittenknappen Flytta från wi-fi till Bluetooth-läge, medan den nedre knappen ansluter högtalaren till ditt hemnätverk under konfigurationen.

Funktioner

Rubrikfunktionerna här är tillägg av Bluetooth och ett laddningsbart batteri. The Move stöder standard AAC- och SBC Bluetooth-codecs, även om det är synd att aptX eller aptX HD inte finns på menyn för högre kvalitet Bluetooth-överföring-särskilt. Eftersom Android-smarttelefonsupport för dessa codecs ökar. 

Det här är först och främst en Wi-Fi-högtalare, och vi är glada att Sonos har tagit chansen att förbättra sin Wi-Fi-tillförlitlighet. Sonos hävdar att Move har sin ”bästa Wi-Fi-prestanda hittills”, vilket borde minska risken för att någon signal går miste. Även när du använder högtalaren utomhus.

Den andra USP är Move-batteriet. Sonos säger att en full laddning ger cirka 10 timmars uppspelning, och under vår testperiod verkar det påståendet vara ganska korrekt. Vi lyssnade i genomsnitt på 60 procent volym. Fast tänk på att ju högre volym desto snabbare batteriet kommer att ta slut. En timmes laddning återställer batteriet upp till cirka 50 procent, medan tre timmar bör se det fullt påfyllt.

Sonos Move test och jämförelse
Bildkredit: Sonos

Alternativet att ansluta en USB-C-laddningskabel direkt till Move sitter högtalaren i den medföljande laddningsringen, som ansluter till elnätet. Allt du behöver göra är att se till att de två kontaktfläckarna på undersidan av Move matchar dem som finns på kanten av ringen.

Du skulle inte förvänta dig att behöva byta batteri i en bärbar högtalare som kostar 4 490 kr i när tid. Fast Sonos har designat Move så att batteripaketet kan bytas när den tid kommer. Sonos säger ska vara cirka tre år. Istället för att skicka tillbaka högtalaren eller gaffeln för en ny Move, är det bara att dra bort en silikongummiremsa på högtalarens undersida, ta bort ett par skruvar och byta ut dem. Det är trevligt att veta att alternativet finns där när du oundvikligen behöver det.

Musikspelare

Trots de ytterligare funktionerna är Move fortfarande i hjärtat en Sonos wi-fi multi-room högtalare. The Move har alla streaming appstöd från sina syskon. Med direktåtkomst till över 30 musiktjänster, inklusive Apple Music, Amazon Music, Spotify, Tidal och Deezer. Du kan lägga till full kompatibilitet med Sonos egen app till listan, liksom Spotify Connect och Apple AirPlay 2 , röststyrning via Google Assistant eller Amazon Alexa, och till och med möjligheten att länka två Moves i ett stereopar. De kan dock inte användas som hemmabio med en Sonos Playbar, Playbase, Sonos Beam eller Sub.

En internetanslutning kommer du behöva för att låsa upp de flesta av dessa funktioner. Inklusive Auto Trueplay, en ny version av Sonos automatiska kalibreringsteknik. Integrerad i Sonos – högtalare sedan Play: 5, optimerar programvaran traditionellt ljudprestanda baserat på högtalarens omgivning med hjälp av en iPhone eller iPad. Programvaran har uppdaterats för flytten. Främst för att på grund av hur flytten kommer att placeras på olika ytor och i olika miljöer, kan ljudet inte bara skräddarsys för ett scenario.

Auto TruePlay finns på Sonos Move

Med Auto TruePlay är det Move-högtalaren själv som utför mätning och självkalibrering. Den använder sina mikrofoner för att mäta frekvenssvaret i sin omgivning. Ungefär som hur Apples HomePod anpassar ljudet till sin omgivning.

Det faktum att det är automatiskt betyder att det utlöses när flytten placeras på en ny plats. Flytta den från din lounge till trädgården, och 30 sekunder efter den har bearbetat sin nya omgivning, kommer kalibreringen av ljudet att kalibreras därefter. Sonos säger att det kontinuerligt förädlar ljudet när högtalaren också är stationär.

Vi fick en demo av detta av Sonos som innebar att flytten flyttades från en hylla och placerades inuti en låda som, medan den var långt ifrån realistisk lyssnaruppställning, gav ett extremt scenario för högtalaren. Visst, efter ett tag kunde vi höra balansen i Move’s ljudskift så det lät mer hemma i lådan.

Under testet flyttar vi från vårt ljudisolerade testrum till en bullrig kontorsmiljö och utomhus. Högtalarens omvandling i den verkliga världen är hörbar, rörelsen låter aldrig på sin plats när den omkonfigurerar sig själv. När det är utanför finns det en klar känsla av att Move’s soniska presentation öppnar sig samtidigt som klarheten och balansen i dess inomhusprestanda bibehålls, vilket vanligtvis är Sonos.

Ljudet på Sonos Move

Sonos One och Sonos Move pumpar ut låtar bredvid varandra och delar mycket mer gemensamt soniskt än fysiskt. Båda är viktiga och fylliga, med en tonalitet som är snyggt jämn och inte berövad solid, djup bas. 

Som du kanske förväntar dig av en större högtalare, blir dock Move -presentationen i storlek, skala och utrymme, eftersom den utnyttjar den stora föraren till sin fördel. Spela Violent Femme’s Blister In The Sun och de akustiska trummorna och trånga trumslagarna har mer rumsnärvaro medan medföljande instrument och eklektisk sång får hela rummet att svänga runt.

Det kan också mycket högre volymnivåer – tänk trädgårdsfestnivåer. Dess förmåga att hålla sig sammansatt när den blir pressad till dess gräns är alltså påvisad. Du kan förvänta dig liknande ljudtillfredsställelse från Bluetooth-uppspelning också.

Sonos Move review
Bildkredit: Sonos

Move kan bära en melodi såväl som nästa Sonos-högtalare. Men när ska jämföras med den klassledande rivalen visar Apple HomePod dem båda hur det är gjort. Vi spelar Frightened Rabbit’s The Oil Slick , och HomePod är den bättre motorn, som driver låten från sin rytmiska grund till sin starka sång med större drivkraft och sammanhållning.

Trots att det låter naturligtvis mer klaustrofobiskt jämfört med det större Move, som naturligtvis är fallet med One, är HomePod utan tvekan den mer övertygande underhållaren. Den är också billigare, även om den är strömförsörjd och därför inte lika bärbar.

Slutsats för Sonos Move

Sonos första satsning bortom hemmet visar sig vara lite av en överraskning. Medan många, inklusive oss, skulle ha förväntat sig något som en Sonos One med ett batteripaket, eller möjligen något ännu mindre, mer portabelt och mer prisvärt, kunde få ha förutspått att vi skulle få något större och dyrare än HomePod . 

Men i det stora hela levererar Sonos Move och för Sonos-fansen som har längtat efter en gör-det-allt-högtalare, presterar den lika bra hemma i en trädgård som i ditt sovrum.

Betyg

  • Ljud 5
  • Funktioner 5
  • Bygg 4

Lämna en kommentar