Airplay funkar inte

Så här gör du om din AirPlay inte funkar.

airplay funkar inte

Om du äger en Apple-enhet är det troligt att du har åtminstone en till eller till och med några till. Apples ekosystem är så starkt och välintegrerat att det lönar sig att bära en iPhone och arbeta på Mac, läsa nyheter på iPad och se filmer med Apple TV. 

En av de viktigaste Apple-funktionerna som den är AirPlay. Vad är AirPlay? AirPlay låter dig spela upp allt mediainnehåll från en Apple-enhet och fjärrströmma det till en annan. I åratal brukade det betyda att strömma musik från din iPhone till en HomePod eller filmer från din Mac till Apple TV. Nu kan du till och med använda din Mac som en mottagningsenhet. Om du till exempel har en iMac kan du initiera en film på din iPhone och sedan streama den till den stora skärmen.

En annan frekvent användning av AirPlay är skärmspegling, mestadels mellan din Mac och en större skärm, till exempel en AirPlay 2-aktiverad smart-TV. Istället för att visa innehåll visar skärmspegling allt du gör på din Mac, vilket är perfekt för presentationer och samarbete.

Här är vad du behöver om du vill strömma video eller ljud från en iPhone eller iPad till en TV eller högtalare. Om processen inte fungerar som du förväntar dig är det första du ska göra att kontrollera att du har följande:

 1. Om du planerar att streama från eller spegla din iPhone, iPad eller Mac på din TV-skärm behöver du en Apple TV.
 2. Ifall du vill strömma musik från din iPhone, iPad eller Mac behöver du AirPlay-kompatibla högtalare
 3. Den senaste programvaran – kontrollera att din iPhone, iPad, Mac, Apple TV och AirPlay-kompatibla högtalare är uppdaterade med den senaste programvaran

Här är våra tips för hur du får AirPlay att funka

 1. Starta om din rooter.
 2. Kontrollera att alla enheter är på samma Wi-Fi-nätverk.
 3. Se till att det inte finns enheter i närheten som stör.

Om AirPlay fortfarande inte fungerar på din Mac, iOS-enhet eller Apple TV, har vi olika förslag nedan för olika scenarier. Förhoppningsvis hittar du lösningen på dina AirPlay-problem nedan.

AirPlay funkar inte efter mjukvaruuppdatering

Då och då kan en mjukvaruuppdatering för MacOS eller iOS faktiskt vara orsaken till problem med AirPlay.

Det här hände i iOS 11, när några personer gick till Apples forum för att leta efter svar när AirPlay slutade fungera efter en iOS 11-uppdatering i september 2017.

Det fanns några förslag på hur man åtgärdar det här problemet, även om orsaken till att människor blev förvirrade av AirPlay i iOS 11 kanske var att Apple hade gjort ändringar i hur funktionen dök upp i Control Center och en del av dess funktionalitet.

Se också: De bästa Apple TV VPN

Om du har haft problem med AirPlay efter en iOS-uppdatering, prova dessa steg:

 1. Tvinga omstart av din enhet
 2. Återställ dina nätverksinställningar på din iPhone eller iPad i Inställningar > Allmänt > Återställ och tryck på Återställ nätverksinställningar.

Ser inte AirPlay i Control Center – Airplay funkar inte

Att ansluta två enheter via AirPlay är i allmänhet en enkel process eller att svepa uppåt på din iPhone eller iPad för att avslöja Control Center och sedan trycka på alternativet Screen Mirroring med dess rektangel-/triangelikon om du vill strömma till TV:n via Apple TV, eller trycka på ljudkortet uppe till höger och sedan triangel/regnbågsikonen om du vill streama musik till din stereo (eller Apple TV).

Något förvirrande i tidigare versioner av iOS fick alternativet att streama till en TV namnet AirPlay Mirroring. När den här förändringen inträffade kanske vissa människor trodde att alternativet till AirPlay hade blivit borttaget, men det hade bara bytt namn. Det nya namnet är vettigt, men bara om du inte redan är bekant med AirPlay som namn för streaming från en enhet till en annan.

Du kan bli förlåten för att tro att det nya namnet antyder att skärmen på din iPhone eller iPad kommer att speglas på Apple TV. Vilket betyder att din iPhone kommer att vara ur funktion medan du streamar innehållet till TV:n. Som vi kommer att diskutera i nästa avsnitt, brukade det vara så att du kunde strömma till TV:n från vissa appar medan du fortsatte att använda din iPhone. Den nya speglingsfunktionen innebär att så fort du lämnar appen kommer streamen att växla för att matcha skärmen på din iOS-enhet. Det är lite irriterande, men som tur är på baksidan kan innehållet du tidigare streamade nu vara tillgängligt via en Apple på Apple TV (förutsatt att du har en nyare modell av Apple TV med App Store alltså).

Airplay utan spegling fungerar inte

En annan förändring i iOS 11 som gjorde att Airplay inte funkar, var det faktum att möjligheten att Airplay utan spegling försvann.

Efter att ha uppgraderat till iOS 11 kan användare bara streama AirPlay-innehåll medan det är på skärmen på deras enhet. Före iOS 11 kunde användare strömma innehållet i vissa appar från en iPhone eller iPad till en TV. Vilket gjorde det möjligt för dem att fortsätta använda iPhone eller iPad som en andra skärm. Perfekt om du vill fortsätta använda Facebook medan du tittar på en videoström på din TV.

Vissa appar har fortfarande denna funktion eftersom de är AirPlay-aktiverade (Netflix, Amazon, till exempel). Men om du försöker strömma video från exempelvis Safari, kan du upptäcka att du inte kan strömma den till din Apple TV utan att använda skärmspegling.

iPhone ser inte Apple TV

När du sveper uppåt på Control Center och trycker på Screen Mirroring bör du se dina AirPlay-enheter, inklusive alla Apple TV som finns i nätverket som anges där.

Du kan dock se meddelandet: Letar efter Apple TV… Om du gör det, följ dessa steg:

 1. Väck din Apple TV. Om din Apple TV är ansluten till nätverket via Ethernet istället för att använda Wi-Fi kan du behöva väcka din Apple TV innan den visas som ett alternativ för skärmspegling.
 2. Se till att programvaran på din Apple TV och iOS-enhet är uppdaterad.
 3. Starta om din iPhone (eller iPad om det är det du försöker ansluta från).
 4. Starta om Apple TV.
 5. Se till att AirPlay är aktiverat i Inställningar på Apple TV. Gå till Inställningar > AirPlay.
 6. Gå till Inställningar > Wi-Fi på din iPhone/iPad och se till att det Wi-Fi-nätverk du är ansluten till är detsamma som din Apple TV använder.
 7. Kontrollera att ditt Wi-Fi-nätverk fungerar.

iPhone ser inte HomePod eller högtalare

Om du vill strömma musik till en Wi-Fi-högtalare (eller Apples HomePod) bör det vara en enkel process.

 1. Hitta bara musiken du vill spela på din iPhone med vilken app du föredrar (Music, Amazon Music, Shazam, till exempel).
 2. Svep uppåt på Control Center och tryck hårt på ljudkortet tills det tar dig till nästa skärm och tryck sedan på triangel-/regnbågsikonen uppe till höger.
 3. Du bör då se högtalarna listade som ett alternativ för att streama också.

Men om högtalarna, eller HomePod, inte visas som ett alternativ, här är vad du ska göra:

 1. Kontrollera att högtalarna är inkopplade och påslagna (du skulle bli förvånad över hur ofta detta är fallet).
 2. På din iPhone eller iPad, gå till Inställningar > Wi-FI och se till att det Wi-Fi-nätverk du är ansluten till är detsamma som dina högtalare eller HomePod använder.
 3. Se till att högtalaren är på samma Wi-Fi-nätverk som din iOS-enhet. När det gäller HomePod bör den automatiskt växla till samma nätverk som iPhone som den var länkad till under installationen.
 4. Om högtalaren eller HomePod fortfarande inte dyker upp kan det vara relaterat till en brandvägg i nätverket. Vi tittar på problem relaterade till en brandvägg nedan.

Det går inte att streama innehåll från iPhone/iPad till TV:n – Airplay funkar inte

 1. Det är möjligt att innehållet du streamar till din TV-skärm via Apple TV inte spelas upp. I det här fallet kan det vara så att innehållet måste laddas ner helt innan det kan spelas upp.
 2. En annan anledning till att innehållet kanske inte spelas upp via Apple TV är om appen eller webbplatsen du försöker streama från inte stöder AirPlay. Vi föreslår att du kollar leverantörens webbplats för att se om den erbjuder AirPlay-support.

Se också: iPhone 13 eller iPhone 13 Pro – Vilken ska du välja?

AirPlay funkar inte: Ljudproblem

Ibland visas videon på skärmen men du hör inget ljud. Om så är fallet, följ dessa steg:

 1. Det är alldeles för uppenbart, men kontrollera att ljudet är uppskruvat på din TV eller högtalare och även på din iPhone eller iPad. Se också till att din iPhone/iPad inte är avstängd via mute-knappen på sidan (ovanför volymkontrollerna).
 2. En annan möjlighet är att AirPlay inte stöds fullt ut av appen eller webbsidan du streamar från.

AirPlay video och ljud är inte synkroniserade

Detta är ett frustrerande och frekvent problem med alla streamingenheter tyvärr. Den goda nyheten är att AirPlay 2, när den kommer senare under 2018, borde fixa problemet med eftersläpning.

 1. Vanligtvis är huvudorsaken till fördröjning en svag Wi-Fi-signal. Du kanske kan lösa problemet om du kan koppla in din Apple TV direkt till din router med en Ethernet-kabel.
 2. Om det inte är ett alternativ, försök att ta bort andra enheter som kan orsaka störningar. Dessa kan inkludera en mikrovågsugn, en babyvakt, en trådlös telefon, trådlösa högtalare eller något annat som sänder över samma WiFi-nätverk.
 3. Om du är i ett särskilt bebyggt område kan dina grannars WiFi- och Wi-Fi-enheter också störa, försök i så fall att flytta din Apple TV till en annan plats.

Fördröjning när du speglar Mac till Apple TV

En annan anledning till varför Airplay inte funkar är om du speglar din Mac-skärm till en Apple TV, kanske medan du håller en presentation eller för att du använder den extra skärmen, kan du uppleva irriterande fördröjning. Om så är fallet har vi följande förslag:

 1. Klicka på AirPlay-ikonen i menyraden och under alternativet Matcha skrivbordsstorlek till, se till att Apple TV är valt.
 2. Ett annat alternativ är att avsluta alla appar som kan använda RAM, eftersom det kan hjälpa att göra mer minne tillgängligt.

Brandväggsproblem med AirPlay

Om du inte ser Apple TV eller HomePod när du försöker AirPlay kan det bero på problem med en brandvägg.

 1. På din Mac går du till Systeminställningar > Säkerhet och sekretess.
 2. Klicka på låsikonen och ange ditt administratörsnamn och lösenord.
 3. Klicka på fliken Brandvägg och välj Brandväggsalternativ.
 4. Om ”Blockera alla inkommande anslutningar” är valt, avmarkera det.
 5. Se till att ”Tillåt automatiskt nedladdad signerad programvara att ta emot inkommande anslutningar” är valt.

Förhoppningsvis har du hittat lösningen på att Airplay inte funkar ovan, om inte dela information om dina AirPlay-problem nedan. Annars se Apple support

Se också:

Lämna en kommentar