Netflix priser, planer, originalinnehåll och mer

Netflix priser på alla tillgängliga abonnemang samt svar på vanliga Netflix frågor kommer här i en och samma artikel!

Netflix priser, planer

Netflix är en nästan allomfattande närvaro i de flesta människors liv. Under nästan ett kvarts sekel har Netflix blivit ett av de mest kända märkena inom underhållning som finns. Det har också inspirerat till nya meningar och fraser som ”Netflix och chill” och ”Netflix-effekten.”

Sedan lanseringen av sin streamingtjänst 2012 har Netflix vuxit till en mediejätte med över 167 miljoner abonnenter världen över. De revolutionerade underhållningsmedielandskapet och vände TV-industrin upp och ner. De flesta medieföretag har eller planerar att introducera sina egna streamingtjänster för att kunna konkurrera.

Netflix ändrade också spelet när det gäller innehåll och de häller miljontals dollar på att producera originalprogram och filmer. Det har även blivit en Oscar-utmanare, med originalfilmer Roma, Marriage Story och The Irishman som vann nomineringar.

Sammanställning av Netflix

Netflix priser: Netflix prislista har tre steg – Basic (99 kr/mån), Standard (129 kr/mån) och Premium (179 kr/mån)
Enheter som stöds: Roku, Fire TV, Apple TV, Smart TV, webbläsare, iPhones och iPads, Android-telefoner och surfplattor, Chromecast
Samtidiga strömmar: 1 (Basic plan), 2 (Standard plan) och 4 (Premium plan)

Netflix: Vad är det och hur fungerar det?

Netflix startade 1997 som ett DVD-uthyrningsföretag och skickade abonnenter DVD-skivor via post i ljusröda kuvert. 2007 expanderade dock företaget genom att lansera en OTT-streamingtjänst. ”Over the top” tjänster kommer via internet, snarare än på ett kabel- eller telefonbolagets dedikerade linje.

År 2012 utvecklade Netflix sin affärsmodell ytterligare genom att erbjuda originalinnehåll exklusivt för sina abonnenter. Dessa original inkluderade internationella serier som Netflix importerade till amerikanska tittare (som Lilyhammer) samt amerikanska shower speciellt producerade för och beställda av Netflix (som House of Cards och Orange Is the New Black).

Netflix har ett enormt innehållsbibliotek som innehåller filmer och TV-program i många genrer, från brottsdrama till animerade komedier till naturdokumentärer och till och med barnprogram. Företaget arbetar även med internetleverantörer för att säkerställa snabb och smidig leverans av detta innehåll till din TV eller annan streaming-enhet.

Netflix priser och planer

Netflix erbjuder en gratis testperiod på 30 dagar. Därefter kan du registrera dig för någon av de tre månatliga prenumerationsplanerna, som har en olika många samtidiga strömmar och olika nivåer av videoupplösning.

 • Grundplan (99 kr): Begränsad till en enda skärm i taget och standardupplösning (SD).
 • Standard (129 kr): Användare kan titta på två skärmar åt gången i högupplöst (HD).
 • Premium (179 kr): Fyra samtidiga strömmar med innehåll i HD och 4K Ultra HD, om tillgängligt.
BasicStandardPremium
Månatlig kostnad* (i kronor)99 kr129 kr179 kr
Antal skärmar du kan titta på samtidigt124
Antal mobiler eller surfplattor du kan ha nerladdningar på124
Obegränsat med filmer och serier
Titta på din dator, tv, mobil eller surfplatta
HD tillgängligt
Ultra HD tillgängligt
Tagen från netflix

I USA fortsätter Netflix också att erbjuda månadsplaner med DVD-skivor per post, tillgängliga på dvd.netflix.com. Om du till exempel vill är intresserad utav att komma åt Netflix USA kan du kolla in vår bästa Netflix VPN, ExpressVPN. Vi har även en full recension av ExpressVPN.

Netflix innehåll: Biblioteks- och licensavtal

Netflix priser inkluderar tillgång till ett enormt innehållsbibliotek, som består av filmer och serier som har licensierats från andra medieföretag samt original som är exklusiva till Netflix.

Streamingtjänsten har licensierat innehåll från alla större studior, till exempel Warner Bros., Disney, DreamWorks Animation, Sony, Universal Pictures och mer. Dessa erbjudanden fluktuerar dock; särskilt nu när många av dessa företag nu eller snart kommer att ha sina egna streamingtjänster.

Licensavtalen har varit bra för både Netflix och studiorna / produktionsföretagen likaså. Till exempel förvärvade Netflix rättigheterna till Breaking Bad från Sony Pictures Television 2010, då showen var en favorit hos kritiker men inte sågs mycket av allmänheten. Digital-TV leverantören, AMC, övervägde att avbryta Breaking Bad. Sony fick Netflix att streama de tre första säsongerna före säsong 4-premiären. Det exponerade serien för fler människor, och när Breaking Bad säsong 5 sändes hade showens tittarantal fördubblats. Breaking Bad anses också vara den första mottagaren av den så kallade ”Netflix-effekten.”

Netflix licensierar också filmer och program från hela världen. I vissa fall presenteras dock dessa titlar som Netflix-original. Läs vidare för mer om det.

Netflix filmer och program: Originalprogrammering

År 2012 började Netflix lansera original. Den första var Lilyhammer, ett norskt drama som de rullade ut till amerikanska tittare som en exklusiv. Därefter kom House of Cards, som Netflix fick efter att ha vunnit ett budkrig mot HBO, Showtime och AMC.

Sedan dess har Netflix släppt dussintals originalprogram och filmer. Till exempel samarbeten med Marvel för att släppa fem superhjältserier (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist och The Defenders). Nya populära drama-serier inkluderar The Witcher, The Umbrella Academy och Altered Carbon.

På komediesidan släppte Netflix, Orange Is the New Black, Unbreakable Kimmy Schmidt, BoJack Horseman, GLOW, Sex Education och mer. Netflix har också tecknat med standupkomediespecialer från toppkomiker inklusive Dave Chappelle, Amy Schumer, Kevin Hart och Seth Meyers.

Och Netflix släpper också en hel del originalinnehåll för barn, som She-Ra och Princesses of Power; Voltron: Legendary Defender; Trollhunters: Tales of Arcadia; och Fast & Furious Spy Racers. Funderar du på vad du ska titta på under tacofredag med familjen? Kolla också in våra bästa familjefilmer på Netflix.

Netflix enheter: Vad är det tillgängligt på?

Netflix kan du nå via webbläsare på din dator eller via appen på de flesta enheter, såsom TV-apparater och mobiltelefoner. Här är dock enheterna du kan använda för att titta på Netflix:

 • Webbläsare på PC och Mac
 • iOS-mobila enheter
 • Android mobila enheter
 • Apple TV
 • Amazon Fire TV och Fire-surfplattor
 • Roku
 • Chromecast
 • Smart-TV (de flesta tillverkare)
 • Spelkonsoler (Xbox, Playstation, Nintendo, etc.)
 • Kabelboxar för set-top (kolla med din leverantör)
 • Blu-ray-spelare (de flesta tillverkare)

Netflix streamingkrav: Hur snabbt ska min internethastighet vara att strömma?

Netflix erbjuder även dessa riktlinjer om internethastigheten som krävs för att titta på innehåll på deras plattform.

 • 0,5 Megabit per sekund – Nödvändig bredbandsanslutningshastighet
 • 1,5 Megabit per sekund – Rekommenderad bredbandsanslutningshastighet
 • 3,0 megabit per sekund – Rekommenderas för SD-kvalitet
 • 5,0 megabit per sekund – Rekommenderas för HD-kvalitet
 • 25 megabit per sekund – rekommenderas för Ultra HD-kvalitet

Netflix annonser: Har de reklam?

Netflix är annonsfri. De har satt sina priser så att de kan gå runt utan att behöva annonsintäkter.

Netflix medlemskap: Hur avbryter jag?

Gå till din Netflix-kontosida och klicka därefter på knappen [Avbryt medlemskap]. Du kan dock fortsätta titta på Netflix till slutet av den aktuella faktureringsperioden.

De behåller din tittaraktivitet i tio månader, så om du avbryter och sedan bestämmer dig för att återvända till tjänsten kan du dessutom fortsätta precis där du slutade.

Kommer Netflix att begränsa konto-delning?

Ja, Netflix har implementerat begränsningar i konto-delning just nu i några länder i den sydamerikanska marknaden som en mjukstart. Det befaras att resterande marknader kommer också att få denna begränsning under 2023.

Netflix priser kontra resten: Hur jämför de sig med Hulu, Amazon Prime Video och Disney Plus?

Netflix huvudkonkurrenter i strömmande on-demand-utrymme är dock Hulu, Amazon Prime och Disney Plus. Alla tre erbjuder stora innehållsbibliotek samt originalprogrammering. Du kan även kolla in vår artikel om detta här.

Hulus grundplan kostar $ 5,99 per månad, men du måste gå igenom reklam. Amazon Prime Video levereras dessutom med Prime-prenumeration, som är 549 kr per år (59 kr per månad). Och Disney Plus kostar 89 kr i månaden för ad-fri tillgång till sin familjevänliga filmer och program, liksom The Mandalorian och den kommande Marvel-serien The Falcon and Winter Soldier och WandaVision.

Nu när du läst om Netflix priser och planer kanske du också vill läsa om:


19 svar på ”Netflix priser, planer, originalinnehåll och mer”

Lämna en kommentar