iPhone 13 eller iPhone 13 Pro – Vilken ska du välja?

De bästa funktionerna är generellt sätt reserverade för Pro-modellerna från Apple. Desto svårare blir de då att veta vad som skilljer iPhone 13 eller iPhone 13 Pro sig åt.

iPhone 13 har en prislapp på 9 290 kr, iPhone 13 Pro 12 290 kr och iPhone 13 Pro Max kostar 13 490 kr. Till exempel har Pro Max dynamisk justering av ProMotion-skärmar och ultrabred vinkelkameralins med en bredare bländare för bättre bilder i svagt ljus.

Denna gång känns de ”vanliga” modellerna iPhone 13 och iPhone 13 mini (som går för 8 590 kr) – inte som bortglömda. Istället har de nu istället anmärkningsvärda uppgraderingar med sig under detta år.

En första blick på specifikationerna och utlovade funktioner för de billigaste iPhone 13-modellerna, är det klart att båda förtjänar lite uppmärksamhet.

Här är alla saker Apple gjorde för att göra iPhone 13 och iPhone 13 mini till telefoner som du borde överväga.

Det finns äntligen tillräckligt med lagringsutrymme på iPhone

De allra bästa nyheterna om iPhone 13 kom mot slutet av produktens avslöjande. När de diskuterade priser och lagringsalternativ nämnde Apple att iPhone 13 och iPhone 13 mini båda skulle ha 128 GB lagringsutrymme på sina basmodeller.

Det är ett viktigt framsteg från Apple, som tyckte att en knapp 64 GB lagringsutrymme var en tillräckligt bra så sent som förra året. Självklart var det för lite men nu kan iPhone 13 gå med i tävlingen mot sina konkurrenter som också i brukar ha 128 GB. Detta ger en tryggheten att kunna spara alla sina bilder och appar hur man vill utan att känna någon oro att det kan ta slut så småningom.

Att öka baslagret innebär också fler kapacitetsalternativ för personer som är villiga att betala för det extra minnet. Du har alternativ som 256 GB och hela 512 GB!

iPhone 13 missade inte kamerauppdateringar

Jämförelser avslöjar att Pro-modellerna får de mer imponerande kamerauppgraderingarna, som du kan förvänta dig för Apples dyrare telefoner. Men iPhone 13 är inte dålig för det. Eftersom Apple fortfarande hittade sätt att stärka kamerans hårdvara på sina billigare alternativ.

iPhone 13 eller iPhone 13 Pro - Vilken ska du välja?

Närmare bestämt har huvudkameran på de nya telefonerna den största sensorn som Apple någonsin har implementerat i en av sina tvåkameror. Enligt Apples beräkningar kan sensorn släppa in 47% mer ljus, vilket borde innebära ljusare bilder och mindre brus. Det finns också en ny sensor i ultrabreda vinkelobjektivet, vilket borde innebära förbättrade detaljer i de mörkare delarna av bilder. iPhone 13 och iPhone 13 mini använder också funktionen för sensorskiftande optisk bildstabilisering. Det introducerades först på iPhone 12 Pro Max förra året för stabilare bilder.

Men Apples iPhone 13-kameraförbättringar är inte begränsade till hårdvara – och inte heller till iPhone 13 Pro -modellerna exklusivt. Precis som dessa telefoner kommer iPhone 13 och iPhone 13 mini att kunna dra nytta av det nya filmläget när du spelar in video. Den här funktionen kan göra bakgrunden suddig i en bild, så fokus är på motivet, och det kan flytta fokus mellan förgrund och bakgrund automatiskt eller manuellt.

Vi kan föreställa oss att iPhone 13 och iPhone 13 mini kommer att vara en utmanare till en plats bland de bästa kameratelefonerna, även om ingen av dem kan erbjuda alla förbättringar som Apple har gjort i iPhone 13 Pro sortimentet.

Apple ökade batteristorleken

Batterilivslängden var en betydande svag punkt i iPhone 12-serien, med den långvariga iPhone 12 Pro Max utesluten. IPhone 12 och iPhone 12 mini var särskilt imponerande, och båda lyckades inte nå 8,5-timmarsmärket på vårt anpassade batteritest som innebar kontinuerlig webbsurfning över mobilen tills telefonerna tog slut. Det är långt under genomsnittet för smartphones.

Apple kände klart till problemet, eftersom det står att batterierna i iPhone 13 och iPhone 13 mini är större än de kraftpaket som användes i förra årets telefoner. Vi vet inte hur mycket större officiellt – Apple avslöjar inte den detaljnivån – men det pekar på att iPhone 13 batteriet hoppar från 2 815 mAh i iPhone 12 till 3095 mAh medan iPhone 13 mini har 2 406 mAh. Som då är en uppgradering från 2227 mAh i iPhone 12 mini.

För sin del lovar Apple upp till en 1,5-timmars boost för iPhone 13 mini över sin föregångare, medan iPhone 13 borde se upp till en 2,5-timmars förbättring. 

Varje ökning av batteritiden är välkommen. Utanför kameraprestanda har hur länge en telefon räcker en av de största effekterna på hur nöjda människor är med sin smartphone. IPhone 13 och iPhone 13 mini verkar ta ett steg i rätt riktning. De medger att båda modellerna kan snabbladdas upp till 50 procent på 30 minuter med en adapter på 20 W eller mer som säljs separat.

Du kanske är också intresserad utav:

Apple höll priserna nere

Du betalar samma pris för iPhone 13 och iPhone 13 mini som du skulle ha för deras iPhone -ekvivalenter. (Och som nämnts ovan får du mer lagringsutrymme som en del av fyndet.) Det är en större affär än det verkar, med tanke på rädslan för att komponentbrist kan öka kostnaderna för konsumentelektronik som iPhone.

Även utan komponentproblem har smartphone-priserna tickat uppåt de senaste åren. Så det är trevligt att se Apple hålla linjen på för sina nya flaggskeppstelefoner – iPhone 13 för 9 790 kr & 8 590 kr för iPhone Mini.

Vad som fortfarande saknas

Inget av detta struntar i faktumet att du får fler funktioner med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Den största saknade funktionen på de billigare iPhone 13-modellerna är ProMotion-skärmarna. Som skalar uppdateringsfrekvensen mellan 10Hz och 120Hz på iPhone 13 Pro, beroende på din aktivitet på skärmen. 

Enligt uppgift är en av anledningarna till att den här funktionen saknas från iPhone 13 och iPhone 13 mini på grund av att Apples bildskärmsleverantör inte kunde tillhandahålla tillräckligt många ProMotion-paneler för de två telefonerna. Så det låter som att denna utelämning åtgärdas med iPhone 14 nästa år. Ändå måste det svida om du överväger iPhone 13 istället för Pro-modellerna.

Pris och tillgänglighet – När kommer den ut?

Ingen av dessa skillnader är en deal killer. Speciellt nu eftersom Apple har lagt till så många förbättringar till sina flaggskeppsenheter på ingångsnivå. När det gäller första intrycket har iPhone 13 och iPhone 13 mini en bra start. iPhone 13 släpps 24 september i Sverige.

iPhone 13 Mini:

iPhone 13:

iPhone 13 Pro:

128 GB

256 GB

512 GB

Se också:

6 svar på ”iPhone 13 eller iPhone 13 Pro – Vilken ska du välja?”

Lämna en kommentar