Google Maps vs Apple Maps: Vilken navigationsapp är bäst?

Google Maps eller Apple Maps: Vilken navigationsapp kan du lita på att ta dig från punkt A till punkt B?

Google Maps eller Apple Maps

Kampen för att vara den främsta navigationsappen har varit Google Maps vs Apple Maps i nästan ett decennium. Google och Apple förinstallerar sina tjänster på var och en av deras respektive smartphones; Google hävdar att mer än en miljard människor använder Google Maps varje månad, medan Apple sa att Apple Maps har nått hundratals miljoner människor i 200 länder.

Men det handlar inte om hur många användare du har, det handlar om vilka tjänster du erbjuder. Både Google Maps och Apple Maps gör många av samma saker, men vilken är egentligen bättre? För att svara på den frågan ställer vi Google Maps vs Apple Maps så att vi kan ta reda på vilken tjänst du ska använda.

Tillgänglighet

Liksom de flesta Apple-tjänster är Apple Maps exklusivt för företagets egen produktlinje. De kallar det inte en muromgärdad trädgård för ingenting. Det betyder att alla som inte använder en iPhone, Mac eller någon annan Apple-tillverkad enhet har inget sätt att komma åt den.

Google Maps är tvärtom och finns i någon form på nästan alla enheter där ute. Android, Windows, iPhone, Mac, även Apples CarPlay. Om du skulle hitta dig själv med en ny enhet och behöver vägbeskrivning kommer din nuvarande förtrogenhet med Google Maps att alltid fungera. Logga in med ditt Google-konto synkroniserar också automatiskt all din data, inklusive resehistorik och favoritplatser.

Medan Apple har många enheter, som alla har någon form av Apple Maps tillgängliga, räcker det inte för att slå Googles nästan universella tillgänglighet.

Vinnare: Google Maps

Gränssnitt

Efter flera år av förfining har både Apple Maps och Google Maps ett mycket fokuserat gränssnitt som är enkelt att använda. Men, sättet de presenterar den informationen på är helt annorlunda.

Apple Maps tar ett mycket enkelt tillvägagångssätt för detta, med ett gränssnitt som håller i stort sett allt på ett ställe för enkel användning. Ny sökhistorik, sparade platser och information om företag och platser kan hittas när du expanderar sökfältet.

Avgörande är att sökfältet förblir där det är tills du klickar på en plats, och om du vill bli av med allt behöver du bara trycka på X-knappen i hörnet.

Google har å andra sidan knappar och verktygsfält överallt. Överst på telefonskärmen finns sökfältet, som också innehåller kontoinformation och sitter ovanför dedikerade knappar för att hitta lokala bekvämligheter. Om du någonsin behöver hitta en restaurang eller bensinstation snabbt är det troligtvis mycket användbart.

Likaså längst ned på skärmen finns en meny som ger dig tillgång till funktionerna Utforska och pendla, sparade platser, lokala nyheter och möjligheten att bidra till Googles kartläggningsdatabas. Alla dessa saker kommer att försvinna om du trycker på mitten av skärmen så att du kan se en ren snygg karta, men det är fortfarande lite mycket.

Vinnare: Apple Maps

Google Maps VS Apple Maps: Kartdesign

Liksom gränssnittet har Apple Maps valt ett mer minimalistiskt tillvägagångssätt för sin kartdesign. Även om den har mycket information till sitt förfogande, visar Apple Maps dig inte så mycket om du inte zoomar in hela vägen. På samma sätt visar Google dig mer information när du zoomer längre in, men det börjar visa mycket den informationen mycket tidigare än Apple Maps gör.

Som sagt, båda visar alltid det viktigaste oavsett hur du tittar på kartan. Vägar, platser, landmärken, allt finns där. Den enda verkliga skillnaden är hur mycket överskottsinformation som visas, inklusive företag, mindre vägnamn och så vidare. På samma sätt använder de båda ett mörkt läge som gör det lättare för dina ögon under varje nattkörning du behöver göra.

Båda apparna har den information du behöver, men Apple Maps mindre-är-mer-tillvägagångssätt gör det mycket lättare för ögonen. Google Maps överflödiga information kan ibland vara distraherande, och det är det sista du behöver om du är vilse och kämpar för att orientera dig.

Vinnare: Apple Maps

Google Maps kontra Apple Maps: Navigering

Det är väldigt liten skillnad i hur Apple Maps och Google Maps faktiskt ger dig platsinformation. Båda tjänsterna följer dig när du reser, inklusive restid och reseavstånd, estimerad tid. Så om du behöver stanna kvar på motorvägen ytterligare tio mil är det vad den säger. Men så fort du väljer att svänga av självmant kommer den att ändra rutt och ge dig nya instruktioner.

Båda tjänsterna kan berätta hur nuvarande förhållanden är på din rutt, inklusive trafik, vägavstängningar och så vidare. Båda apparna kommer också att föreslå alternativa rutter om den du är på är särskilt överbelastad. Dock är ingen av dem är lika aggressiva som det Google-ägda Waze.

Typ av navigering

Det spelar ingen roll hur du tänker resa heller, eftersom Apple Maps och Google Maps kan generera vägbeskrivningar för bilförare, fotgängare, cyklister och de som reser med kollektivtrafik.

När det gäller navigering kan skillnaderna mellan Google Maps och Apple Maps vara nästan identiska, eller så kan de vara så olika som vilken rutt mellan två punkter som helst.

Till exempel genererade körning från mitt hus till vårt kontor i London identiska 51 mils rutter och en ETA på 1 timme och 13 minuter. Att åka med tåg är lite annorlunda: Google Maps trodde att jag skulle komma dit på 58 minuter, jämfört med 57 minuter på Apple.

Ingen av apperna gav mig mycket möjlighet att ändra rutterna. Apple Maps hoppade över vägtullen, även när jag hade ställt in den för att tillåta vägtullar, och skulle inte ge mig möjlighet att ta den. På samma sätt hade Google inga förslag som innebar att man lämnade motorvägen en avfart senare. Istället var de enda alternativa rutterna som var så annorlunda att alla tre rutter skilde sig nästan så snart jag lämnade hemmet.

Det är lite konstigt att båda apparna erbjuder primära rutter som liknar, men alternativen var så annorlunda.

Oavsett vilken du har kan du vara säker på att den optimala vägen tar dig till din destination på ungefär samma tid.

En fördel som Google Maps har gentemot Apple Maps

Google Maps har dock den extra fördelen att du kan lägga till flera stopp på din rutt i förväg. Med Apple Maps kan du lägga till pitstopp mitt på vägen, men det är bara för att du ska få bensin eller ha något att äta. Det är inte för att säga att sätta upp en rutt till din mammas hus för att hämta henne och sedan fortsätta till dina farföräldrar utan att starta en helt ny rutt.

Google Maps uppdaterar också hur det beräknar sina rutter, i syfte att prioritera säkerhet och optimera bränsleförbrukning. Så det kommer att använda ett antal faktorer, inklusive trafikdata i realtid, för att hitta en rutt som använder mindre bränsle och är mindre benägna att orsaka en olycka, men utan att påverka din slutliga ETA för mycket.

Så Google vinner mycket snävt vinsten tack vare den extra bekvämligheten med reseplanering.

Vinnare: Google Maps

Google Maps kontra Apple Maps: Trafik

Både Google Maps och Apple Maps har tillgång till trafikdata i realtid. Det innebär att de kan meddela dig om du kommer att stöta på problem längs din rutt. Oavsett om det är vägavstängningar, mycket trafik eller något annat, borde det inte bli någon stor överraskning. Naturligtvis låter båda apparna dig själv att rapportera problem på vägen. Du kan rapportera in exempelvis olyckor, fartkameror eller allmänna faror som kan påverka körtiden.

Google har ett övertag här tack vare närvaron av dess ”pendlingsfunktion”. När du har ställt in dina arbets- och hemplatser i inställningarna och sedan trykcer på pendling, kan du få upp ungefär hur resan kommer att vara. Den berättar hur lång tid resan tar, vilka stora vägar du tar och hur trafikerade de är. Om den rutten inte passar dig kan du välja ett av ett antal olika alternativ.

Google Maps låter dig också justera din avgångs- eller ankomsttid i själva appen, något som Apple Maps inte gör. Apple-kalendern har en ”restid” -funktion som kan göra ungefär samma sak. Men den är beroende av att du ställer in en kalenderhändelse med funktionen ”Restid” aktiverad. Bekvämt i vissa sammanhang, visst, men det är också en invecklad process som definitivt skulle kunna göra med lite effektivisering.

Med Apple Maps kan du också spara dina arbets- och hemadresser, bland andra platser. Det gör det snabbare att skapa vägbeskrivningar för platser du besöker regelbundet. Fast det kräver några extra steg som Google Maps hoppar över. Google har också fördelen med all den extra historiska och realtidsdata.

Vinnare: Google Maps

Google Maps kontra Apple Maps: Kollektivtrafik

Om det inte är din sak att resa med bil kan både Google Maps och Apple Maps inkludera information om kollektivtrafik i deras vägbeskrivning. I båda apparna är det så enkelt som att välja en destination och sedan trycka på alternativet ”kollektivtrafik” högst upp på skärmen.

Båda tjänsterna inkluderar data från flera transiteringsmyndigheter, tidtabeller, resedelningstjänster och statusuppdateringar, men Google har fortfarande fördelen. Eftersom den har data om var Google Maps-användare är, plus en blandning av historisk data och massdata, kan Google uppskatta hur upptagen kollektivtrafiksystemet är vid varje tidpunkt. Liksom pendelfunktionen betyder det att du kan se exakt vad du kan förvänta dig och ändra din rutt därefter.

Men Apple Maps kan komma ikapp. IOS 14.5 beta innehåller text som tyder på att en version av Google Maps live-status kommer till Apple Maps. Även om det nämnde företag och parker, är tanken att appen kan skicka anonym och krypterad information till publikkällan hur upptagen en plats är.

Det liknar Googles metod och trängsel i kollektivtrafiken fungerar på samma sätt. Så det finns ingen anledning till att Apple Maps inte kunde göra exakt samma sak.

Vinnare: Google Maps, för tillfället

Google Maps kontra Apple Maps: Discovery

Det finns mer till navigationsappar än att hitta vägbeskrivning från punkt A till B. Både Google Maps och Apple Maps har funktioner som låter dig se vad som finns runt. Vilket hjälper dig att hitta restauranger, bensinstationer, parkeringsplatser och andra företag. Du kan till och med utforska ett område på detta vis också.

Google Maps sätter detta i vanlig vy med knappar under sökfältet och en lista över kategorier i slutet. Det finns en knapp för nästan allt du behöver, medan fliken Utforska längst ner på skärmen ger dig en mer generaliserad översikt över området.

Kommande ändringar av den här funktionen kommer också att se att Google erbjuder mer specifika rekommendationer när du letar efter saker. Till exempel kommer det att vara mer troligt att du hittar kaféer och platser som serverar frukost. Snarare än platser som endast är öppna för lunch och middag.

Apple Maps gör något liknande, vilket du ser om du trycker på och expanderar sökfältet. ”Hitta i närheten” fungerar på exakt samma sätt. Så att du kan välja en kategori som är relevant för det område du tittar på. Tyvärr finns det ingen fullständig lista som Google har, och du ser bara en handfull alternativ som kommer att ändras beroende på vilket specifikt område du tittar på. Apple Maps har också något som kallas ”Guides”. Det importerar relevant redaktionellt innehåll som skulle hjälpa dig att bekanta dig med ett visst område.

Google Maps utforskningsresultat kan dra nytta av en mängd av Googles information som samlas in från första hand och genom Crowdsourcing. Kontaktinformation, öppettider, oavsett om affärer är begränsade tack vare pandemin, det finns allt. Så om en restaurang eller en stormarknad är särskilt överbelastad kan du se det i förväg.

Realtids uppdatering av Gångvägs trafik

Google har också planer på att utöka denna funktion genom att låta dig se hur trafikerad en gångväg är. Detta planeras till vissa stadsdelar bara. Dessutom kommer du att kunna se detta från själva kartan, snarare än företagets sida.

Apple Maps har mycket av den informationen tack vare partnerskap med tredje parts tjänster som Yelp, Foursquare och TripAdvisor, men inte lika mycket som Google Maps gör. Det erbjuder inte liveuppdateringar om hur upptagen ett företag är, men enligt iOS 14.5 beta kan det finnas en publikversion av den här funktionen som kommer inom en mycket snar framtid. Krypterad och anonymiserad, naturligtvis.

Apple Maps ’less-is-more-tillvägagångssätt säkerställer dock ett mycket renare gränssnitt. Medan Googles insisterande på att inkludera så mycket som möjligt kan saker ibland kännas lite röriga.

Trots potentialen för överbelastning av information kommer Google fortfarande på topp i detta fall. kunna utnyttja sin datainsamling genom att se till att du vet om du är på väg någonstans vid fel tidpunkt. Att appen inte väljer och väljer Utforska kategorier åt dig är också en vinst, och något som Apple Maps definitivt behöver kopiera. Men Apple Maps verkar komma ikapp, och Googles dominans kanske inte är så säker på mycket längre tid.

Vinnare: Google Maps

Google Maps kontra Apple Maps: Handsfree-kontroll

Handsfree-kontroll är viktig om du kör, eftersom du inte kan knacka hela tiden på din telefon för att få saker gjorda. Apple Maps och Google Maps har båda handsfree-kontroll, men de fungerar annorlunda.

Apple Maps är ansluten till Siri, som är installerad på varje iPhone som standard. Det betyder att du kan få allt inställt direkt utan onödiga extra steg. Siri fungerar med Google Maps nu, men du måste ange vart du vill skicka kommandot, annars kommer Siri som standard till Apple Maps. Så du måste säga ”Hej Siri, få mig vägbeskrivning för att arbeta med Google Maps” för att bara be om vägbeskrivning till jobbet öppnar Apple Maps istället. Alternativt kan du ladda ner och ställa in Google Assistant eller växla röstkommandon genom att trycka på mikrofonknappen på skärmen.

Över på Android är både Google Maps och Google Assistant förinstallerade, vilket innebär att du kan ställa in handsfree-kommandon direkt. Uppenbarligen finns inte Apple Maps där, men du har återigen valet att hoppa över assistenten och växla röstkommandon med en skärmknapp.

Att tydligt knacka på skärmen varje gång du vill be Maps att göra något är inte det bästa scenariot, för du ska koncentrera dig på vägen. Det spelar ingen roll vilken enhet du använder.

Apple Maps har kanten när du använder en iPhone, för allt är sammankopplat och du behöver inte ta itu med besväret med att ladda ner en ny assistent eller ange vilken tjänst du vill använda varje gång. Uppenbarligen har Google Maps kanten på Android, men det beror främst på att Apple Maps inte är tillgängligt.

Vinnare: Oavgjort

Street view

Om du behöver ett annat sätt att titta på världen är Street View ett mycket användbart verktyg eftersom det visar en plats från din egen synvinkel snarare än en karts standardperspektiv uppifrån och ned. Det är särskilt användbart för att orientera dig på en konstig plats.

Googles Street View har funnits sedan 2007 och under de senaste 14 åren har det expanderat över hela världen. Inte överallt, och du hittar stora delar av länder som Tyskland och Sydkorea inte har Street View-täckning, inte heller Kina. Det är fortfarande på många ställen.

Det är enkelt att komma åt det, och allt du behöver göra är att ändra karttypen till alternativet Street View och klicka på ett område som är markerat med blått. Du har sedan valet att antingen navigera i ett delat skärmsläge som förlitar sig på att du trycker på platser på kartan för att komma runt eller genom att knacka och svepa i Street View själv.

Live-View

Det finns också den extra fördelen med Live View-riktningar, som använder AR för att lägga vägbeskrivningar på vad din telefon kan se – vilket hjälper dig att navigera mer effektivt. Live View är också inställd på att få en uppgradering inom en snar framtid, vilket lägger till företagsnamn och information i detta läge. Och det inkluderar hur upptagen de är vid en viss tidpunkt, bara om det inte finns ett fönster som du kan toppa.

Apple Maps motsvarighet heter ”Look Around” och eftersom den först lanserades i slutet av 2019 är den inte i närheten av så omfattande. Du hittar bara Look Around-platser i större städer i USA, Storbritannien, Japan, Irland och Kanada just nu. Åtkomst till och navigering i detta läge är också lite annorlunda. Du måste fysiskt välja en plats på kartan och välj alternativet Titta runt först. Navigering däremot verkar inte vara tillgängligt i helskärmsläge och du måste komma åt delat skärmsläge och trycka / bläddra runt på kartan för att se hur olika platser ser ut.

Så på grund av den stora mängden täckning, och att ha ett bättre urval av navigationsalternativ, betyder att Google kommer ut på toppen.

Vinnare: Google Maps

Sekretess

Apple har gått in med integritet under de senaste åren, och Apple Maps är inget undantag. Medan integritet och live-navigering verkar ganska inkompatibla har Apple utvecklat en process som kallas ”fuzzing” som säkerställer anonymitet.

I stället för att begära en rutt från A till B skickar Apple Maps flera förfrågningar med flera identifierare som maskerar vart du försöker åka. Appen konverterar också din exakta plats till en mindre exakt efter 24 timmar, och Apple själv lagrar inte någon information om var du har varit eller vad du har letat efter. Plus att ingen av informationen som når en extern server är kopplad till ditt Apple-ID.

Alla personliga uppgifter som Apple Maps har lagras på din enhet, snarare än på en server där den är utom din kontroll. Det betyder att du kan gå in i inställningarna och radera den när som helst.

Data kan fortfarande säkerhetskopieras och synkroniseras över flera enheter via din personliga iCloud-lagring, men det händer inte automatiskt. Eftersom det är riskabelt att ladda upp data till en server, oavsett hur säker, än att hålla den på din enhet måste du medvetet välja först.

Google Maps lägger mer fokus att ta vara på din data

Google Maps gör inget av det. Istället dirigeras i stort sett allt du gör via Googles servrar, och informationen från dina resor och sökningar kan användas för att bättre anpassa Googles annonser. För det är så företaget tjänar sina pengar, och ju mer relevanta annonserna är för dig desto mer värdefulla blir de.

Åtgärder vidtas för att se till att annonsörer inte lär sig för mycket om dig som individ, men det är inte helt anonymiserat på samma sätt som Apple Maps navigationsförfrågningar är.

Google Maps har ett inkognitoläge, precis som Chrome-webbläsaren, vilket begränsar mängden data som sparas. Men det hindrar inte att allt måste gå via Googles servrar först, så det enda sättet att aktivt undvika att Google Maps håller koll på dig är att sluta använda det och ta bort appen.

Vinnare: Apple Maps

Google Maps kontra Apple Maps: Slutsats

KategorierGoogle MapsApple Maps
TillgänglighetX
GränssnittX
KartdesignX
NavigeringX
TrafikX
KollektivtrafikX
DiscoveryX
Handsfree-kontrollXX
Street viewX
SekretessX
Totalt74

Google’s praxis för datainsamling är nyckeln till att göra Google Maps till en överlägsen tjänst för Apple Maps. Eller det är ett sätt att titta på det. Eftersom Apple Maps körs med fokus på användarnas integritet kan Apple inte använda data för att göra förbättringar. Så Google kan erbjuda uppdateringar i realtid som visar hur upptagen en butik eller ett tåg kan vara, det kommer alltid att vara utom räckhåll för Apple.

Men samtidigt använder Google Maps att du vet allt du gör och allt du söker efter, samlas in och analyseras för Googles egen fördel. När det gäller GPS och din faktiska plats kommer det att bli för mycket för de mer integritetsmedvetna.

Att upptäcka nya platser är enkelt på Google Maps, men bara bara. Apple behöver bara erbjuda en fullständig lista över kategorier snarare än att bara ge dig vad de tycker är mest relevant. På samma sätt är Google Street View mer utbrett, men det hade också ett 12-årigt försprång som sätter Apples Look Around i en klar nackdel. Apple Maps erbjuder en renare design och enklare gränssnitt, vilket är mycket mer tilltalande än Google Maps relativt röriga tillvägagångssätt.

Navigationsprestandan är i princip identisk

De flesta av dessa jämförelser är godtyckliga på lång sikt. Google Maps kan mycket väl ha vunnit fler kategorier än Apple Maps, men siffrorna säger inte allt. Det viktigaste att tänka på är själva navigationen, och det visar sig att det inte finns något fel svar här.

Google Maps och Apple Maps navigationsprestanda var i princip identiska. Det betyder att du kommer att bli bra betjänad vilken du än väljer. Det är bara upp till dig att bestämma vilken som är rätt för dig och vilken typ av resor du planerar att ta.

Om du uppskattar integritet framför allt eller är nöjd med standardmappningsappen på din iPhone, gå med Apple Maps. Men om du föredrar en tjänst som erbjuder mer information och gör att dina data fungerar för att förbättra det du ser, välj Google Maps. Allt hänger på dig.


1 svar på ”Google Maps vs Apple Maps: Vilken navigationsapp är bäst?”

Lämna en kommentar