Ska du köpa iPhone SE nu eller vänta på iPhone SE 3?

Väntan på iPhone SE 3 borde vara värt det

Bildkredit: Apple

Ryktena värms upp om iPhone SE 3, som förväntas lanseras i början av 2022. Även om nästa budget-iPhone kanske inte ser drastiskt annorlunda ut från den nuvarande iPhone SE, som är en av de bästa billiga telefonerna som finns, lovar den några stora uppgraderingar.

Om du är på marknaden efter en ny prisvärd iPhone, kanske du undrar om du ska skaffa iPhone SE eller vänta tills iPhone SE 3. Med tanke på Apples tvångsmässiga inställning till sekretess är det utan tvekan en svår fråga att svara på.

Men baserat på vad vi har hört hittills kring iPhone 3, bör du förmodligen vänta. Här är varför.

iPhone SE 3 kan komma mycket snart  

iPhone SE 3 förväntas lanseras under första kvartalet 2022, vilket betyder att det inte kommer att dröja länge nu. Den nuvarande iPhone SE släpptes i april 2020, och trots att den såg ut som en iPhone 8 blev den kritikerrosad. För under 5000 kr ger den tillgång till den senaste iOS 15-mjukvaran och ett kraftfullt A13 Bionic-chip, samma som finns i iPhone 11- serien. Dessutom får du en imponerande enkel bakkamera och trådlös laddning. 

Men nu närmar sig iPhone SE sin tvåårsfödelsedag, vilket i telefontermer betyder att det är på grund av en uppdatering. När allt kommer omkring tenderar många telefonköpare att ha 24-månaders betalningsplaner, så Apple kunde dra nytta av det och släppa en telefon runt den tid som folk kunde titta på att uppgradera. Så bara detta betyder att det är vettigt att vänta till våren för att se vad Apple har i beredskap. 

Stöd för iPhone SE 5G 

En av de få svagheterna med iPhone SE 2020 var bristen på 5G-anslutning. Även om det inte nödvändigtvis är ett stort fel under 2020, innebär spridningen av 5G-nätverkstäckning att det är dags att skaffa en 5G-telefon. Även om du inte har 5G i ditt område än, vill du ha en telefon som är framtidssäker.

Generellt sett kommer 5G att ge dig snabbare nedladdningshastigheter och lägre latens, vilket är bra för att surfa på nätet, streama och spela. Dessutom kan 5G vara väldigt praktiskt i ett nafs, speciellt om ditt heminternet inte är det mest pålitliga. Detta skulle vara den främsta anledningen till att jag skulle föreslå att du väntar på iPhone SE 3. 


Du kanske också är intresserad av:

En specifik ökning med A15 Bionic

Även om Apple inte ändrar utseendet på iPhone SE 3, är ett definitivt steg upp. Som nämnts kommer 5G mycket troligt att finnas. Och det skulle också innebära att budget-iPhonen kommer med en ny hårdvara. Det är troligtvis A14 Bionic eller till och med A15 Bionic som finns i iPhone 13-serien. 

Den nuvarande iPhone SE är inte så dålig när det gäller prestanda. Men att få ett nytt chip innebär också att den kan dra nytta av den förbättrade effektiviteten och smarta funktionerna som Apple har lagt till. Och det kan översättas till förbättrad batteritid och en Siri som faktiskt vet vad du vill ha av den.  

iPhone SE 3 bättre fotografering

En ny chipset kan också underlätta bättre telefonfotografering tack vare att man använder AI-centrerade funktioner för att hantera bildsignalbehandling. Det innebär ett lyft inom datorfotografering och därmed bättre bilder. 

Det är oklart om iPhone SE 3 kommer att få en ny bakre kamera eller en extra kamera, troligen i form av ett ultravidvinkelobjektiv. Men oavsett, iPhone SE tog några imponerande bilder med sin enda bakre kamera. Så ett uppsving i fotografering skulle sannolikt innebära ett ordentligt nattläge för bättre bilder i svagt ljus, förbättrad HDR-prestanda och snyggare porträtt. 

Jag är ett stort fan av att ha en riktigt bra enkel- eller huvudkamera på baksidan på smartphones. Så om Apple spikar det på iPhone SE 3, så kan det vara väl värt att vänta på. 

En fräsch design (kanske)

Det är oklart om iPhone SE 3 kommer att få en ny design, med vissa tipsare som antyder att den kommer att se mer ut som en iPhone 12 och andra hävdar att den kommer att behålla designen av den nuvarande modellen men få en höjning av specifikationer. Jag hoppas på en ny design. 

Apple har utan tvekan släpat med fötterna när det kommer till att fräscha upp designen på sina telefoner de senaste åren, men jag kunde definitivt se att den nya SE har ett annat utseende. Jag skulle inte bli förvånad om den hade mycket från iPhone XR, vilket är en ganska snygg och billigare version av iPhone 11. 

Ingen hemknapp och en mer expansiv skärm skulle stå på min önskelista, speciellt när man betänker hur relativt snygg Google Pixel 5a är för sitt budgetpris. Men jag skulle också vara glad att se iPhone SE 3 behålla samma fotavtryck som sin föregångare, men ändå skjuta skärmen till de övre och nedre kanterna; det kommer förmodligen inte att hända men en selfiekamera med hål i hål snarare än en skärmskåra eller tjock toppram skulle också uppskattas. 

Hur som helst, potentialen för en fräsch design är en annan anledning att hålla ut för iPhone SE 3. 

Slutsats: vänta på iPhone SE 3

Baserat på alla rykten och läckor hittills bör du förmodligen vänta på iPhone SE 3 om du kan. Du kommer nästan säkert att få 5G-anslutning, bättre fotografering, högre hastighet och längre batteritid. Juryn är dock ute om Apple kommer att återvinna iPhone 8-designen en gång till.

Den nuvarande iPhone SE är bra, men om du inte verkligen behöver en billig telefon just nu skulle jag vänta.


Lämna en kommentar