Vad är Google Chromecast?

Google Chromecast ansluts till din TV och ger enkel åtkomst till flera streamingtjänster, från Netflix och YouTube till Google Play.

Så vad är Google Chromecast? Svaret brukade vara mycket enklare, men Chromecasts värld har blivit lite mer komplex (på ett bra sätt!). Det finns till och med en fjärrkontroll nu!

En Google Chromecast är en av de bästa streaming-enheterna på grund av hur enkel den är. Den tillåter dig att också dela din telefons eller bärbara dators skärm direkt på din TV. Med en Chromecast får du också en snabb väg att ta till exempel Netflix, YouTube. Och andra tjänster direkt till den största skärmen i ditt hus. Men Chromecast fungerar inte på samma sätt som konkurrerande enheter som Apple TV.

Vad är Google Chromecast?

Chromecast är en enhet som du ansluter till TV:ns HDMI-port, den drivs av en USB-kabel (ingår). Med din smartphone eller dator som fjärrkontroll kan du använda Chromecast för att komma åt videoinnehåll från Netflix, YouTube, Hulu, Google Play Store och andra tjänster (Xfinity Stream har nu Chromecast-stöd). Du kan också använda den för att strömma nästan alla typer av innehåll från Chrome-webbläsaren! Direkt på en bärbar eller stationär dator.

Chromecast-stöd bakas också in direkt i många appar du redan strömmar från. Leta bara efter en ikon som ser ut som en rektangel med kurvor i nedre vänstra hörnet. 

När du ser ikonen vet du att appen du använder kan strömma till skärmen som din Chromecast är ansluten till.

När du inte strömmar någonting till din Chromecast kommer den att bara visa vackra skrivbordsbakgrunder. Google har nyligen gjort en liten uppdatering här. Om du redan har en Chromecast så har du kanske sett ett kvalitets dropp på bilderna och en minskning av på nya bilder. Google meddelade att de gör dessa ändringar för att minska stressen på bandbredden. Så att trafik för videosamtal och annat mer pressande innehåll blir prioriterat.

Chromecast-teknik är också en del av operativsystemet Android TV. En ny uppdatering tillåter användare att streama från Chromecast-appen i bakgrunden av Android TV.

MER: Vilket är det bästa TV märket för dig?

Vad är skillnaden mellan Chromecast och Chromecast med Google TV?

Enkelt sagt: cirka 200 kronor och en hel del appar. Chromecast med Google TV gör Googles streaming-enhet mycket mer som Fire TV-stick och Rokus som den alltid tävlar med.

Den största skillnaden är troligen gränssnittet, eftersom det finns ett gränssnitt. Chromecast med Google TV har 6500 stycken Android TV-appar som du kan använda, så du förlitar dig inte bara på Chromecast-stöd.

Det finns också en fjärrkontroll för att styra din streaming, så att du kan lägga ner din telefon och fokusera helt på vad som finns på din TV.

Vad är skillnaden mellan Chromecast och Chromecast Ultra?

När det gäller kanalval och övergripande funktionalitet är de två enheterna identiska. Det är dock värt att notera att Chromecast Ultra har en inbyggd port för en Ethernet-kabel, men kräver en extern strömkälla, snarare än en USB-anslutning inbyggd i din TV som vanliga Chromecast.

Finns det en Google Chromecast-fjärrkontroll?

Chromecast med Google TV har sin egen fjärrkontroll, som också kan styra allt på din TV. Tillägget av en fjärrkontroll till Chromecast är ett steg i rätt riktning anser vi, för människor som är vana vid kabel så går en fjärrkontroll och TV-tittande går ihop som Helan och Halvan.

Varför skulle folk vilja ha en fjärrkontroll? Personligen kämpar jag alltid med impulsen att använda min telefon när jag tittar på TV, eftersom det är en stor distraktion från det jag försöker titta på.

Självklart behöver den nya Chromecast inte användas med fjärrkontrollen om du föredrar att använda din telefon eller dator som du gjort tidigare.

Hur fungerar Google Chromecast?

Även om det kan verka som att du skickar videon från din enhet till din Chromecast, är det inte riktigt så det fungerar för det mesta. Din anslutna enhet berättar bara för din Chromecast vad du vill spela upp, och sedan kommer Chromecast att strömma det med sin egen anslutning till internet.

Naturligtvis kan du också använda en Chromecast för att spegla din telefon, surfplatta eller bärbara skärm på din TV. Detta kräver dock att du är mycket mer aktiv, eftersom din enhet inte kan läggas i viloläge eller låtsas, om detta sker kommer din stream också försvinna. 

Var är Google Chromecast-appen?

var är google chromecast appen

Praktiskt taget allt har en app, men det finns inte en dedikerad Google Chromecast-app. Istället använder du appen Google Home (Google Play, iOS), där du har kontroll över dina aktiva Chromecast-strömmar.

Google Home-widgetarna på båda plattformarna är värdefulla för enkel åtkomst till de kontroller du behöver för att pausa och snabbspola framåt, men det kan vara väldigt svårt att hitta rätt tidsram i till exempel långa filmer och event med denna typ av kontroll.

Var är Google Chromecast-tillägget?

Jag spenderade alldeles för mycket tid på att leta efter en Chromecast-tillägg, men du behöver inte ladda ner något nytt tillägg för att få Chrome att fungera med Chromecast.

Om du inte ser en Chromecast-knapp i menyraden klickar du bara på knappen med tre punkter i det övre hörnet och väljer Cast. Sedan kan du se tillgängliga enheter i det nätverk som du kan skicka video till.

När du klickat på “Casta” så kommer symbolen som vi nämnde innan att synas vid dina bokmärken, alltså en rektangel med kurvor i nedre vänstra hörnet. För att behålla denna knappen där, högerklicka på den och välj Visa alltid ikonen.

MER: Allt om hur du bestämmer vilken storlek av TV du behöver

Vad kan jag titta på på Google Chromecast?

Chromecast har tillgång till video- och ljudinnehåll från många tjänster. Google håller reda på många av dessa på sin officiella webbplats, även om det inte finns någon omfattande lista. Ända sedan Google släppte programvaruutveckling satsen för Chromecast har nya appar dykt upp ofta, så håll utkik efter fler appar.

Utöver det öppnar Chromecast med Google TV din streamingupplevelse upp till mer än 5000 Android TV-appar.

Kan jag styra Google Chromecast med min röst?

google assistent

Ja. Tidigare behövde du dirigera dina Chromecast-kommandon via en Google Home-enhet, men nu kan du ge röstkommandon direkt via din Google Assistant.

Google har kompletta installationsinstruktioner för Chromecast, men den är ganska rakt fram. Anslut bara din Chromecast och din telefon till samma nätverk så kan du casta musik och videor till din TV med bara några ord.

Läs även våra recensioner av Google Nest Audio och Sonos One om du vill ha Google kompatibla högtalare som du kan styra din Chromecast med.

Köp en praktisk hållare för Google Home här: Google Home Väggmonterings Hängare

Kan jag resa med en Chromecast?

På grund av sin lilla storlek och enkla installation kan Chromecast verka som en välsignelse för frekventa resenärer. Chromecast stöder dock nätverk som kräver webbläsarbaserade inloggningar. Därför är Chromecast inte särskilt användbar på de flesta hotell och universitet. Men om du tar din Chromecast med dig och hittar ett Wi-Fi-nätverk utan en intern portal, är det inte svårt att ändra inloggningsinformationen och använda den där.

Finns det några alternativ?

Ja, men det beror på hur mycket du är villig att spendera.

En Apple TV kostar cirka 2000 kronor och kan också strömma innehåll (som spel) från din iPhone eller iPad till din TV. Du kan också strömma innehåll via en PS4 eller Xbox One, men dessa enheter kostar tusentals kronor.


43 svar på ”Vad är Google Chromecast?”

Lämna en kommentar