Savelend Omdöme – Vi har testat Savelend plattform och aktien!

I början av 2022 kom jag i kontakt med en plattform där jag kunde låna ut pengar till företag och privatpersoner med hög diversifiering och avkastning. Det fick mig att bli intresserad, för att detta lät som en perfekt strategi att minska min exponering mot aktier under rådande aktiemarknadskrasch. Därför är det hög tid att dela med mig av mina erfarenheter och ge ett omdöme på Savelend AB.

Savelend är en sparplattform och det innebär att Savelend Group har gjort det enkelt för användaren med stort fokus på UI/UX design. Dessutom, att agera som en bank och låna ut pengar och tjäna ränta på det – är ett välbeprövat sätt att växa sitt kapital. Det är vad alla storbanker gör, fast i större skala än vad vi privatpersoner kan göra själva.

Hur ser Savelend plattform ut?

Ifall du loggar in på savelend.se så kommer du direkt till din Depåöversikt. Här ser du tydligt ditt totala kapital samt hur mycket av det som är investerat just nu (dvs hur mycket av ditt kapital som är utlånat och det tillgängliga kapitalet).

Det som är logiskt med detta är naturligtvis att de pengar som investeras delas upp i flera hundra olika lån för att diversifiera risken. Företaget själva rekommenderar minst 100-200 olika krediter. Därför så finns det oftast lite kapital som är tillgängligt som väntar på att marknaden ska få nya lån beviljade som du eller jag kan investera lite grann i och få del av ränteintäkterna.

Vad kan man få för avkastning genom att investera i lån på Savelend?

Savelend skriver att:

”Tillgångsslaget står helt utanför börsens volatilitet och faktum är att SaveLend inte har haft en enda negativ avkastningsmånad på plattformsnivå sedan 2016.”

Ett exempel på faktisk avkastning är denna graf som de visar på deras hemsida:

Grafen visar utvecklingen 10000 kr investerat januari 2021

Man ser tydligt hur avkastningen är starkt positiv och ser inte alls ut som de flesta aktiers grafer på 18 månaders sikt. 10000 kr hade blivit strax under 11500 kr, mellan Januari 2021 och Juni 2022

Så nu till frågan: Vilka lånar man ut pengar till?

Först och främst vill jag visa hur två små exempel ser ut för mig. I bilden nedan visas två konsumentkrediter.

TypKonsumentkredit
KreditförmedlareSBL Finans
Investeringsdatum2022-01-12
Slutdatum2023-12-22
Målavkastning9 %

I detta exemplet är målavkastningen 9 procent vilket kan anses som mer än godkänt. Börsens prestationer historiskt har legat runt den siffran också – och individuella aktier kan störtdyka i värde från dag till dag.

Fördelen här med Savelend är att man delar upp sitt kapital i flera krediter. De har kallat verktyget eller automatiseringsmekanismen för ”SmartInvest”.

Nu till svaret på frågan:

Man får välja vilka kreditföretag man vill kunna låna ut pengar igenom. Se bilden som förklarar SmartInvest

Savelend SmartInvest hur det fungerar

Som ni ser har jag aktiverat SmartInvest och sedan valt att anpassa inställningarna. Så klart är det upp till dig att göra en bedömning på vilka kreditförmedlare du vill använda samt vilka kredittyper du vill låna ut pengar för.

Nåja, nu ska vi gå över till nästa steg avsnitt vilket har fått ett gott renommé från mitt håll – och det är automatiskt månadssparande.

Automatiskt månadssparande – Savelend

På plattformen har du ett ypperligt simpelt sätt att faktiskt börja spara. Det är ingen nyhet med automatiska överföringar eller månadssparande i fonder eller liknanade – men återigen är plattformen enkel för användaren.

Klicka på ”Överföringar” i Menyn till vänster och du kommer att se denna ruta:

månadsspara på Savelend

Det enda du behöver göra är att skriva in hur mycket du vill spara och vilken dag i månaden du vill att pengarna ska gå till ditt sparande. Så fort du får en godkänd ansökan om autogiro medgivande så behöver du inte lyfta ett finger.

Omdömet för att utföra uttag från plattformen

Ifall du undrar om du kan göra smärtfria uttag av dina pengar så är svaret Ja på den frågan. Jag testade själv att göra ett uttag direkt innan jag satte igång med SmartInvest på allvar och de pengarna som inte är utlånade betalas ut till ditt konto väldigt snabbt. Savelend använder Handelsbanken (vid tidpunkten för när denna artikel skrevs) och medför att överföringar till banker inom Sverige går fort.

Nu vet du vad mitt omdöme är kring Savelend, utforska plattformen själv genom att gå till:

Vanliga frågor FAQ

Varför investeras mina pengar inte på SaveLend nu när jag har överfört pengar?

På SaveLends plattform sker alla investeringar med hjälp av verktyget SmartInvest. Se till att SmartInvest är aktiverat på din depå genom att klicka dig till ”Investera” för din valda depå.


Lämna en kommentar