Hur man investerar pengar

Först och främst, grattis! Att investera dina pengar är det mest pålitliga sättet att skapa rikedom över tid. Om du är en investerare för första gången är vi här för att hjälpa dig att komma igång. Det är dags att få dina pengar att arbeta för dig och lära sig hur man investerar pengar.

Investerar pengar
hur investerar jag
investera i fonder

Innan du lägger in dina hårt förvärvade pengar i ett investering behöver du grundläggande förståelse för hur du investerar dina pengar på rätt sätt. Jag säger rätt sätt på grund av att det finns många investeringar som är volatila vilket medför en risk, speciellt om du tvingas sälja av dina investeringar.

Här är några av de bästa sätten att investera pengar:

Aktier
Aktier är en väldigt långsiktig investeringsmetod där man huvudsakligen investerar i ett företags framtida vinster. När du investerar i ett företags aktier tjänar du tillsammans med dem.

Obligationer
Att låna pengar är en del av livet för de flesta. Företag och kommuner lånar också pengar, många gånger genom att använda obligationer. Där lånegivaren tjänar ränteintäkter. Obligationer anses ha lägre risk än aktier.

Indexfonder
Detta populära investeringsfordon spårar ett marknadsindex och kan hjälpa till att balansera din portfölj.

ETF: er
Lär dig mer om börshandlade fonder, eller ETF:er, som fungerar ungefär som aktier.

[su_button url=”https://www.comparesweden.se/savr-recension/” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Klicka här för att lära dig allt om SAVR – Nu![/su_button]

Innan du lägger in dina hårt förvärvade pengar i ett av de fyra ovannämnda investeringsmöjligheterna, behöver du en grundläggande förståelse för hur du investerar dina pengar. Idag ska vi fokusera på tre punkter:

 • Vilken strategi
 • Hur stor budget
 • Vad är din risktolerans

Strategi – Hur mycket tid vill du lägga på att lära dig hur man investerar pengar?

Investeringsvärlden har två stora läger när det gäller sätten att investera pengar: aktiv investering och passiv investering. Vi tror att båda stilarna har meriter, så länge du fokuserar på lång sikt och inte bara letar efter kortsiktiga vinster. Men din livsstil, budget, risktolerans och intressen kan ge dig en preferens för en typ.

Aktiv investering

Aktiv investering innebär att du tar dig tid att själv undersöka investeringar och konstruerar och underhåller din portfölj på egen hand. Om du planerar att köpa och sälja enskilda aktier via en nätmäklare planerar du att vara en aktiv investerare. För att framgångsrikt vara en aktiv investerare behöver du tre saker:

 1. Tid: Aktiv investering kräver mycket studier. Du måste undersöka investeringsmöjligheter, göra en grundläggande analys och följa med dina investeringar när du köper dem.
 2. Kunskap: All tid i värden hjälper inte om du inte vet hur du analyserar investeringar och korrekt undersöker aktier. Du bör åtminstone vara bekant med några av grunderna för hur du analyserar aktier innan du investerar i dem.
 3. Vilja: Många människor vill helt enkelt inte lägga timmar på sina investeringar. Och eftersom passiva investeringar historiskt sett har gett starka avkastningar, är det absolut inget fel med detta tillvägagångssätt. Aktiv investering har verkligen potential för överlägsen avkastning, men du måste spendera tid för att få det rätt.

Passiv investering

Å andra sidan är passiv investering motsvarande att sätta ett flygplan på autopilot kontra att flyga det manuellt. Du kommer fortfarande att få bra resultat på lång sikt, och den ansträngning som krävs är mycket mindre. I ett nötskal innebär passiv investering att sätta dina pengar till arbete i något typ av investering där någon annan gör det hårda arbetet – investeringsfonder är ett exempel på denna strategi. Eller så kan du använda en hybridmetod. Du kan till exempel anlita en finans- eller investeringsrådgivare-eller använda en robo-rådgivare för att konstruera och genomföra en investeringsstrategi åt dig.

Passiv investering

Mer enkelhet, mer stabilitet, mer förutsägbarhet

 • Hands-off tillvägagångssätt
 • Måttlig avkastning
 • Skattefördelar

Aktiv investering

Mer arbete, mer risk, mer potentiell belöning

 • Du investerar själv (eller genom en portföljförvaltare)
 • Mycket forskning
 • Potential för enorma, livsförändrande avkastningar

Budget – Hur mycket pengar har du att investera?

Du kanske tror att du behöver en stor summa pengar för att starta en portfölj, men du kan börja investera med 1 000 kr. Mängden pengar du börjar med är inte det viktigaste – det är att se till att du är ekonomiskt redo att investera och att du investerar ofta över tiden.

Ett viktigt steg att ta innan man investerar är att inrätta en nödfond. Detta är kontanter avsatta i en form som gör dem tillgängliga för snabbt uttag. Alla investeringar, vare sig aktier, fonder eller fastigheter, har en viss risknivå, och du vill aldrig bli tvungen att avyttra (eller sälja) dessa investeringar vid behov. Nödfonden är ditt skyddsnät för att undvika detta.

De flesta finansiella planerare föreslår att ett idealiskt belopp för en nödfond räcker för att täcka sex månaders kostnader. Även om detta verkligen är ett bra mål behöver du inte så mycket avsatt innan du kan investera – poängen är att du bara inte vill behöva sälja dina investeringar varje gång du behöver byta ett däck eller har någon annan oförutsedd utgift dyka upp.

Det är också en smart idé att bli av med eventuella högränteskulder (som kreditkort) innan du börjar investera. Tänk på det här sättet-börsen har historiskt sett genererat en avkastning på 9% -10% årligen under långa perioder. Om du investerar dina pengar på denna typ av avkastning och samtidigt betalar 16%, 18%eller högre räntor till dina fordringsägare, sätter du dig själv i en position att förlora pengar på lång sikt.

Risktolerans – Hur stor ekonomisk risk är du villig att ta medans du investerar pengar?

Alla investeringar är inte framgångsrika. Varje typ av investering har sin egen risknivå – men denna risk är ofta korrelerad med avkastning. Det är viktigt att hitta en balans mellan att maximera avkastningen på dina pengar och att hitta en risknivå som du är bekväm med. Till exempel erbjuder obligationer förutsägbar avkastning med mycket låg risk, men de ger också relativt låg avkastning på cirka 2-3%. Däremot kan avkastningen variera kraftigt beroende på företag och tidsram, men hela börsen ger i genomsnitt nästan 10% per år.

Även inom de stora kategorierna av aktier och obligationer kan det finnas stora skillnader i risk. Till exempel är en statsobligation eller företagsobligationer med AAA-rating en mycket låg risk, men dessa kommer sannolikt att ha relativt låga räntor. Sparkonton utgör en ännu lägre risk, men erbjuder en lägre belöning. Å andra sidan kan en högavkastningsobligation ge högre inkomst men kommer att ha större risk för fallissemang. I aktiernas värld är riskskillnaden mellan blue-chip-aktier som Apple (NASDAQ: AAPL) och penny stocks enorm.

En bra lösning för nybörjare är att använda en robo-rådgivare för att formulera en investeringsplan som uppfyller din risktolerans och ekonomiska mål. I ett nötskal är en robo-rådgivare en tjänst som erbjuds av en mäklare som kommer att bygga och underhålla en portfölj med aktie- och obligationsbaserade indexfonder som är utformade för att maximera din avkastningspotential och samtidigt hålla din risknivå lämplig för dina behov.

Vad ska du investera dina pengar i?

Här är den svåra frågan, och tyvärr finns det inget perfekt svar. Den bästa typen av investering beror på dina investeringsmål. Men utifrån de riktlinjer som diskuterats ovan bör du ha en mycket bättre position att bestämma vad du ska investera i.

Till exempel, om du har en relativt hög risktolerans, samt tid och lust att undersöka enskilda aktier (och att lära dig hur du gör det rätt), kan det vara den bästa vägen att gå. Om du har en låg risktolerans men vill ha högre avkastning än du skulle få från ett sparkonto, kan obligationsinvesteringar (eller obligationsfonder) vara mer lämpliga.

Om du är som de flesta svenskar och inte vill spendera timmar av din tid på din portfölj kan det vara ett smart val att lägga dina pengar i passiva investeringar som indexfonder (kolla in våra rekommendationer av indexfonder här!) eller fonder. Och om du verkligen vill ta ett praktiskt tillvägagångssätt kan en robo-rådgivare vara rätt för dig.

Slutsatser om hur man investerar pengar

Att investera pengar kan verka skrämmande, särskilt om du aldrig har gjort det förut. Men om du räknar ut

 1. Hur du vill investera?
 2. Hur mycket pengar du ska investera?
 3. Din risktolerans

Så kommer du att vara väl positionerad för att fatta smarta beslut med dina pengar som kommer att tjäna dig bra i decennier att komma. Sajter som billiebillion kan lära dig mer om hur man blir rik.

Guider:


3 svar på ”Hur man investerar pengar”

Lämna en kommentar