Hur man investerar i aktier: En nybörjarguide för att komma igång

Aktier: Om du är redo att börja investera på aktiemarknaden, men inte är säker på de första stegen att ta när du investerar i aktier, har du kommit till rätt ställe.

Det kan överraska dig att lära dig att en investering på 10 000 dollar i S&P 500-indexet för 50 år sedan skulle vara värd nästan 1,2 miljoner dollar idag. Aktieinvesteringar, när det är gjort bra, är bland de mest effektiva sätten att bygga långsiktig förmögenhet. Vi är här för att lära dig hur.

Det finns en hel del du bör veta innan du dyker in. Här är en steg-för-steg-guide för att investera pengar på aktiemarknaden för att se till att du gör det på rätt sätt.

Bestäm din investeringsstrategi

Det första du bör tänka på är hur du börjar investera i aktier. Vissa investerare väljer att köpa enskilda aktier, medan andra tar ett mindre aktivt tillvägagångssätt.

Prova detta. Vilket av följande påståenden beskriver dig bäst?

 • En analytisk person och tycker om att knäcka siffror och göra research.
 • Hatar matematik och vill inte göra massor av ”läxor”.
 • Flera timmar varje vecka att ägna åt börsinvesteringar.
 • Gillar att läsa om de olika företagen jag kan investera i, men har ingen lust att dyka in i något matematikrelaterat.
 • Upptagen och har inte tid att lära mig att analysera aktier.

Den goda nyheten är att oavsett vilket av dessa uttalanden du håller med om, är du fortfarande en bra kandidat för att bli en börsinvesterare. Det enda som kommer att förändras är ”hur”.

De olika sätten att investera på aktiemarknaden

 • Enskilda aktier: Du kan investera i enskilda aktier om – och bara om – du har tid och lust att kontinuerligt undersöka och utvärdera aktier. Om så är fallet uppmuntrar vi dig till 100% att göra det. Det är fullt möjligt för en smart och tålmodig investerare att slå marknaden över tid. Å andra sidan, om saker som kvartalsvisa resultatrapporter och måttliga matematiska beräkningar inte låter tilltalande, är det absolut inget fel med att ta ett mer passivt tillvägagångssätt.
 • Indexfonder: Förutom att köpa enskilda aktier kan du välja att investera i indexfonder, som spårar ett aktieindex som S&P 500. När det gäller aktivt kontra passivt förvaltade fonder föredrar vi i allmänhet de senare (även om det säkert finns undantag). Indexfonder har vanligtvis betydligt lägre kostnader och är praktiskt taget garanterade att matcha de underliggande indexens långsiktiga resultat. Med tiden har S&P 500 producerat en total avkastning på cirka 10% per år, och prestanda som denna kan bygga betydande välstånd över tiden. Kolla även in våra topp 5 indexfonder.
 • Robo-rådgivare: Slutligen är ett annat alternativ som har exploderat i popularitet de senaste åren robo-rådgivaren. En robo-rådgivare är en mäklare som i huvudsak investerar dina pengar för dina räkning i en portfölj med indexfonder som är lämplig för din ålder, risktolerans och investeringsmål. En robo-rådgivare kan inte bara välja dina investeringar, utan många kommer att optimera din skatteeffektivitet och göra ändringar över tiden automatiskt.

Bestäm hur mycket du ska investera i aktier

Låt oss först tala om de pengar du inte bör investera i aktier. Börsen är ingen plats för pengar som du kan behöva inom de närmaste fem åren, åtminstone.

Även om börsen nästan säkert kommer att stiga på lång sikt, är det helt enkelt för mycket osäkerhet i aktiekurserna på kort sikt – i själva verket är en minskning med 20% under ett givet år inte ovanlig. År 2020, under covid-19-pandemin, sjönk marknaden med mer än 40% och återhämtade sig till en all-time high inom några månader.

 • Din nödkassa
 • Pengar du behöver för att leva och betala räkningar
 • Nästa års semesterfond
 • Pengar du tar bort för en handpenning, även om du inte kommer att vara beredd att köpa ett hem på flera år

Tillgångsallokering

Låt oss nu prata om vad du ska göra med dina investerbara pengar – det vill säga pengarna du troligtvis inte behöver inom de närmaste fem åren. Detta är ett koncept som kallas tillgångsallokering, och några faktorer spelar in här. Din ålder är en viktig faktor, och din risktolerans samt investeringsmål.

Låt oss börja med din ålder. Den allmänna tanken är att när du blir äldre blir aktier gradvis en mindre önskvärd plats att behålla dina pengar på. Om du är ung har du årtionden framför dig för att ta dig igenom alla upp- och nedgångar på marknaden, men så är inte fallet om du är pensionär och beroende av din investeringsinkomst.

Här är en snabb tumregel som kan hjälpa dig att upprätta en allokering av tillgångar. Ta din ålder och subtrahera den från 110. Detta är den ungefärliga procentsatsen av dina investerbara pengar som bör finnas i aktier (detta inkluderar fonder och ETF som är aktiebaserade). Återstoden bör vara i ränteplaceringar som obligationer eller annat med hög avkastning. Du kan sedan justera detta förhållande upp eller ner beroende på din specifika risktolerans.

Låt oss till exempel säga att du är 40 år. Denna regel föreslår att 70% av dina investerbara pengar ska finnas i aktier, med de andra 30% i fast inkomst. Om du är mer av en risktagare eller planerar att arbeta förbi en typisk pensionsålder, kanske du vill ändra detta förhållande till förmån för aktier. Å andra sidan, om du inte gillar stora fluktuationer i din portfölj kanske du vill ändra det åt andra hållet.

Öppna ett investeringskonto

Alla råd om att investera i aktier för nybörjare gör inte mycket nytta om du inte har något sätt att faktiskt köpa aktier. För att göra detta behöver du en specialiserad typ av konto som kallas ett mäklarkonto.

Dessa konton erbjuds av företag som TD Ameritrade, E*Trade, Charles Schwab och många andra. Och att öppna ett mäklarkonto är vanligtvis en snabb och smärtfri process som tar bara några minuter. Du kan enkelt finansiera ditt mäklarkonto via EFT-överföring, genom att skicka en check eller genom att skicka pengar.

Att öppna ett mäklarkonto är i allmänhet enkelt, men du bör tänka på några saker innan du väljer en viss mäklare:

Typ av konto

Bestäm först vilken mäklarkonto du behöver. För de flesta som bara försöker lära sig börsinvesteringar innebär det att välja mellan ett vanligt mäklarkonto och ett individuellt pensionskonto (IRA). Båda kontotyperna låter dig köpa aktier, fonder och ETF:er. De viktigaste övervägandena här är varför du investerar i aktier och hur lätt du vill ha tillgång till dina pengar.

Om du vill ha enkel tillgång till dina pengar, bara investerar för en regnig dag eller vill investera mer än den årliga IRA -gränsen, kommer du förmodligen att ha ett vanligt mäklarkonto.

Å andra sidan, om ditt mål är att bygga upp ett pensionsboägg, är en IRA ett bra sätt att gå. Dessa konton finns i två huvudvarianter-traditionella och Roth IRA-och det finns några specialiserade typer av IRA för egenföretagare och småföretagare, inklusive SEP IRA och SIMPLE IRA. IRA är mycket skattefördelaktiga ställen att köpa aktier, men nackdelen är att det kan vara svårt att ta ut dina pengar tills du blir äldre.


Du kanske också är intresserad av:


Jämför kostnader och funktioner

Majoriteten av onlinemäklare har eliminerat handelskommissioner, så de flesta (men inte alla) är på lika villkor när det gäller kostnader.

Det finns dock flera andra stora skillnader. Till exempel erbjuder vissa mäklare kunderna en mängd olika utbildningsverktyg, tillgång till investeringsforskning och andra funktioner som är särskilt användbara för nyare investerare. Andra erbjuder möjligheten att handla på utländska börser. Och vissa har fysiska filialnätverk, vilket kan vara trevligt om du vill ha investeringsvägledning ansikte mot ansikte.

Det finns också användarvänlighet och funktionalitet hos mäklarens handelsplattform. Jag har använt en hel del av dem och kan berätta själv att vissa är mycket mer ”klumpiga” än andra. Många låter dig prova en demoversion innan du sätter in pengar, och om så är fallet rekommenderar jag det starkt.

Välj dina aktier

Nu när vi har svarat på frågan om hur du köper aktier.

Naturligtvis kan vi i bara några stycken inte gå igenom allt du bör tänka på när du väljer och analyserar aktier, men här är de viktiga begreppen att behärska innan du sätter igång:

 • Diversifiera din portfölj.
 • Investera bara i företag du förstår.
 • Undvik aktier med hög volatilitet tills du får kläm på att investera.
 • Undvik alltid penny stocks.
 • Lär dig de grundläggande mätvärdena och begreppen för utvärdering av aktier.

Det är en bra idé att lära sig begreppet diversifiering, vilket innebär att du bör ha en mängd olika typer av företag i din portfölj. Jag skulle dock varna för att ha för mycket diversifiering. Håll dig till företag du förstår – och om det visar sig att du är duktig på (eller bekväm med) att utvärdera en viss typ av aktier, är det inget fel med att en bransch utgör ett relativt stort segment av din portfölj.

Att köpa flashiga högväxtaktier kan tyckas vara ett bra sätt att bygga rikedom (och det kan det verkligen vara), men jag skulle varna dig för att hålla dig borta från dessa tills du är lite mer erfaren. Det är klokare att skapa en ”bas” till din portfölj med stensäkra, etablerade företag.

Om du vill investera i enskilda aktier bör du bekanta dig med några av de grundläggande sätten att utvärdera dem.

Fortsätt investera

Här är en av de största hemligheterna för investeringar, direkt från Oracle of Omaha, Warren Buffett. Du behöver inte göra extraordinära saker för att få extraordinära resultat. (Obs! Warren Buffett är inte bara den mest framgångsrika långsiktiga investeraren genom tiderna, utan också en av de bästa källorna till visdom för din investeringsstrategi.)

Det mest säkra sättet att tjäna pengar på aktiemarknaden är att köpa aktier i stora företag till rimliga priser och hålla kvar aktierna så länge företagen förblir stora (eller tills du behöver pengarna). Om du gör detta kommer du att uppleva en viss volatilitet längs vägen, men med tiden kommer du att ge utmärkta investeringsavkastning.

Vanliga frågor FAQ investering

Hur investerar jag 1 000 kr?
Om du har 1 000 kr att investera, här är våra sex bästa förslag på vad du kan göra med det:

 1. Starta en nödkassa.
 2. Använd en mikroinvesteringsapp eller robo-rådgivare.
 3. Investera i en aktieindexfond eller börshandlad fond.
 4. Använd andelar för att köpa aktier.
 5. Öppna en IRA.
 6. Lägg den i din 401 (k).

Hur öppnar jag ett mäklarkonto?

Här är din steg-för-steg-guide för att öppna ett mäklarkonto:

 • Bestäm vilken typ av mäklarkonto du behöver
 • Jämför kostnader och incitament
 • Tänk på de tjänster och bekvämligheter som erbjuds
 • Besluta dig om ett mäklarföretag
 • Fyll i den nya kontoansökan
 • Finansiera kontot
 • Börja undersöka investeringar

Vad är S&P 500?

S&P 500 (även känd som Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex som består av de 500 största företagen i USA. Det anses allmänt vara den bästa indikatorn på hur amerikanska aktier presterar totalt sett.


5 svar på ”Hur man investerar i aktier: En nybörjarguide för att komma igång”

Lämna en kommentar