Autogiro eller E-faktura?

E-faktura

Vad är Autogiro? Samt vad är skillnaden mellan det och E-faktura? Denna artikel kommer att ge dig en enkel genomgång för att finslipa din ekonomi. En sammanställning på fördelar och nackdelar kommer nedan och även ”skanningstips” om du skulle råka få hem en pappersfaktura mot förmodan!

MER: Lathunden till lån

Autogiro

Autogiro är bättre ifall fakturan du betalar är så trivial att du känner att den behöver inte manuellt godkännas varje månad genom internetbanken. Exempelvis betalning av lån, bolån etc. Med Autogiro tillåter du att företaget du betalar till får dra det belopp du är skyldig de, automatiskt från det konto du uppger. Detta är smidigare än E-faktura! Autogiron är avtal mellan kund och företag.

Det finns väldigt lite ansvar hos själva banken. Det är kunden som fyller i sina personuppgifter och bankkontonummer hos företaget, och därmed ger tillåtelse till företaget att dra pengar automatiskt varje månad. Företaget får inte dra pengar om tjänsten eller produkten de tillhandahåller inte längre är beställd av kund. Man får inte en pdf-fil på fakturan som man gör med E-faktura så därför är rekommendationen att ha autogiro på saker som är triviala som alltid ändå ska dras.

Se även: Hur man betalar en faktura

Om man avslutar ett autogiro men fortfarande köper en tjänst eller produkt så kommer man att få hem en pappersfaktura istället. Det är alltså inga konstigheter. Man kan även ändra bankkontonummer som man vill att autogirot ska gå ifrån. Man kan logga in på internetbanken och välja autogiron hos vissa storbanker, annars kontakta din bank så kan de sköta ändringen på nolltid.

Autogiro är bättre om fakturan du betalar är så trivial att du känner att den behöver inte manuellt godkännas varje månad genom internetbanken.

E-faktura gör så att du slipper pappersfakturor samt slipper skriva in OCR nummer och belopp att betala etc. Fakturan kommer att automatiskt varje månad komma till din internetbank där du får “Godkänna” den. Du behöver bara godkänna och signera så är det klart att betala.

E-faktura

E-faktura eller elektronisk faktura är något som bankerna erbjuder när du loggar in på din internetbank. Det är en tjänst som du manuellt ansöker att ansluta dig till när du vill ha en speciell faktura som E-faktura. Nedan kommer en pedagogisk bild på hur leden fungerar:

Du → Internetbank → Företaget du ska betala till

Detta innebär att internetbanken är enbart förmedlaren och inte den du tecknar avtal med. Så vad är nu fördelen? E-faktura gör så att du slipper pappersfakturor och slipper skriva in OCR nummer och belopp etc. Fakturan kommer att automatiskt varje månad komma till din internetbank där du får “Godkänna” den. Du behöver bara godkänna och signera så är det klart att betala. Smidigt!

Det är också såklart möjligt att se fakturan som en pdf fil när man har E-faktura. Du kan granska alla uppgifter så mycket du vill innan du betalar!

Det är inga problem att avsluta E-fakturor eller Autogiron. Man kan enkelt göra det via sin Internetbank. Att ta hand om din ekonomi har aldrig varit lättare med Internetbanken!

E-faktura eller Autogiro

Sammanställning

E-faktura

+Bättre än pappersfakturor

+Passar om du vill ha stenkoll på varje krona betald

-Du måste logga in i internetbanken för att godkänna varenda en

Autogiro

+Slipp huvudvärken

+Automatisk dragning av fakturor givet att pengarna finns på kontot

-Kan upplevas att man har mindre koll, men därför ska man ha autogiron på saker som ändå alltid ska betalas.

Det som blir mer populärt nuförtiden är om du ändå någon gång skulle få hem en pappersfaktura så finns det en skanningsfunktion hos vissa mobilbanker. Du öppnar din app och går till betala oftast så kan man välja skanna faktura. Kameran dyker upp och allt du behöver göra är att placera kamera rutan så att alla uppgifter på pappersfakturan syns i bilden och vips, sedan är allt ifyllt och det är bara att godkänna och signera!

Se också om handpenning och kontantinsats och kan man låna till kontantinsats.

Sammanfattningsvis är E-faktura och Autogiro inte samma sak. Båda är sätt att betala fakturor till företag men skillnaden sitter i om du vill godkänna varje inkommen faktura eller ha löpande dragningar istället. Oavsett val så är det enklare än pappersfaktura och du gör din ekonomi lite mer modern!


11 svar på ”Autogiro eller E-faktura?”

Lämna en kommentar