Är 60 Hz TV Bra? – Se Hur det funkar!

Hur fungerar 60 Hz för TV-apparater? Särskilt högupplösta TV-apparater som LCD-TV kan vid en högre uppdateringsfrekvens göra det möjligt att bekämpa rörelseoskärpa och skakningar. 60 Hz står för ett mått på TV:ns uppdateringsfrekvens. Det betyder egentligen hur många bildrutor som TV:n kan visa per sekund.

Är 60Hz TV Bra?
Samsung The Frame är ett exempel på en 60 Hz. Bildkredit: Samsung

Noterbart är dock att uppdateringsfrekvensen på 60 Hz är långt ifrån den snabbaste eller mest avancerade på TV-marknaden från och med 2011. Vi går igenom om 60 Hz TV är bra.

Bakgrund

Under de första åren av HD-TV var LCD-TV – TV-apparater som använder flytande kristaller för att producera bilder på sina platta elektroniska visuella skärmar – benägna att bli rörelseoskärpa. Detta är TV:ns oförmåga att hänga med i snabba händelser som löpning eller bilracing, vilket resulterar i en suddig effekt. 60 Hz hastigheten blev introducerad för att lösa detta problem; 2007 var det standarduppdateringsfrekvensen på LCD-TV.

Huvudfunktion

Uppdateringsfrekvensen fungerar som så att uppdatera bildrutan på skärmen x antal gånger per sekund, vilket innebär att TV:n, i detta fall, håller en bildruta i 1/60-dels sekund innan den snabbt går vidare till nästa. Således kan TV:n växla från en bild till den andra 60 gånger. Hastigheten minskar TV:ns rörelseoskärpa. Resultatet är en mjukare skärm eftersom TV:n bättre kan bearbeta snabbare rörelser.

Se också:

Vid tidpunkten för när denna artikel skrevs har dock 60 Hz överträffats av snabbare uppdateringshastigheter som 120 Hz, 240 Hz och 480 Hz. Dessutom är sådana snabbare hastigheter ofta ihopkopplade med videobehandlingsteknik för att minska skakningar, vilket är en vibrerande kamerarörelse som uppstår under konvertering av filminnehåll till video. Vissa företag har sina märkesformer av dessa teknologier, Sony Corps Motionflow och Samsung Electronics Auto Motion Plus är främsta exempel.

Se: Hur man kan justera suddig TV, brus och snabba rörelser

Bra Fördelar 60 Hz TV

Så är 60 Hz TV Bra? Svaret på den frågan är Ja. Uppdateringsfrekvensen på 60 Hz är tillräckligt effektiv för att dämpa rörelseoskärpa och skakningar. Även om en snabbare hastighet är mer effektiv, finns det alltid en risk för att bilderna jämnas ut eller stabiliseras så att de får en onaturlig känsla. Detta beror på att källmaterialet överskrider alltför mycket. Till exempel produceras filminnehåll som filmer och TV-sändningar med en frekvens på 24 Hz. Noterbart är Vizio en av få tillverkare som använder 60 Hz-hastigheten för de flesta av sina TV-apparater.


1 svar på ”Är 60 Hz TV Bra? – Se Hur det funkar!”

Lämna en kommentar