Nej, du behöver inte en ny TV för PS5 och Xbox Series X

Bildkredit: Forbes

PS5 och Xbox Series X: Denna omgång nästa generations spelkonsoler kommer med funktioner som gör det mesta av 4K och HDR.

Om du inte har en 4K HDR-TV kommer du att missa en hel del på PS5 och Xbox Series X

Under de senaste åren har TV-tekniken varit mitt i en stor övergång med två huvudförbättringar av bildkvaliteten: 4K och HDR. Utan att bli för teknisk kan man säga att dessa förbättra skärpan, färgen och den allmänna upplevelsen på din TVs bild, och både PS5 och Xbox Series X är grundade för att få ut det mesta av dessa tekniker. Om du fortfarande använder en äldre 1080p-uppsättning kommer de nya konsolerna fortfarande att innehålla några förbättringar men de kommer att kännas mer som inkrementella uppgraderingar om du inte har en relativt ny uppsättning

Se även om de fem bästa TV apparaterna för PS5 och bästa TV apparaten för Xbox Series X.

Tekniskt sett har senaste generationens uppdateringar i mitten av cykeln, Xbox One X och PS4 Pro, också använt 4K och HDR, även om Xbox Series X tar det ännu längre med sin Auto HDR-funktion som lägger till de ljusa höjdpunkterna till bakåtkompatibel Xbox, Xbox 360 och Xbox One-spel.

De skivbaserade versionerna av båda konsolerna innehåller också 4K Blu-ray-spelare, vilket är ett trevligt mervärde om du har en kapabel TV.


Andra intressanta artiklar:


Mjukare gameplay och snabba laddningstider kommer att gynna alla TV-apparater

Det betyder inte att dessa nya konsoler handlar helt om ny TV-teknik. Den starkare hårdvaran i PS5 och Xbox Series X kan spela många spel med högre bildhastigheter, vilket innebär att du får mjukare rörelse och mer responsiva kontroller oavsett vilken TV du använder – även om det är en äldre 1080p-uppsättning. Vissa spelare kanske inte märker eller bryr sig om den extra jämnheten, men jag anser att 60 bilder per sekund är en enorm förbättring jämfört med 30-fps-spelet från den senaste generationen. (Vissa nästa generations spel har till och med alternativ att spela med 120 bilder per sekund, vilket kan kräva en nyare TV.)

Dessutom har båda konsolerna lagt till funktioner som inte har något att göra med din TV – som Xbox’s Quick Resume-funktion eller PS5: s förbättrade haptics och 3D-ljud för hörlurar. Båda konsolerna har också supersnabba SSD-enheter, vilket innebär att laddningstiderna kommer att bli snabba jämfört med Xbox One och PS4. Dessa funktioner är trevliga att ha, även på gamla eller billiga TV-apparater.

HDMI 2.1-funktioner är trevliga, men inte brådskande uppgraderingar

Slutligen, om du har sett några TV-köpguider i år, kommer du att märka att ”HDMI 2.1” nämns som en spelfunktion att leta efter om du planerar att köpa en PS5 eller Xbox Series X. HDMI 2.1, som introducerades 2019, tillägger några praktiska spelfunktioner.

  • Variabel uppdateringsfrekvens (VRR) gör att din TV kan ”synkronisera” det antal gånger den uppdateras per sekund till antalet bilder som matas ut från din konsol. Detta kan minska skärmens rivning och vissa typer av rörelsestammare. Observera att Xbox Series X kan använda en mindre kraftfull version av VRR som heter FreeSync på vissa Samsung- och LG-TV-apparater som inte har HDMI 2.1.
  • Auto-Low Latency Mode (ALLM) sätter automatiskt din TV i spelläge när den upptäcker en spelsignal. Detta, tillsammans med HDMI 2.1: s Quick Frame Transport (QFT), kan minska ingångsfördröjningen utan att du måste aktivera spelläget manuellt varje gång du startar upp PlayStation.
  • Enhanced Audio Return Channel (ARC) gör att din TV kan skicka ljud av högre kvalitet till en mottagare eller soundbar. Detta är inte en spelspecifik funktion, men är praktiskt om du vill skicka Dolby Atmos via din TV (PS5 stöder endast Atmos för Blu-ray-skivor, medan Xbox Series X stöder det i vissa spel). Se också: Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide

Alla dessa är användbara funktioner, men inga är nödvändiga för en bra konsolupplevelse ännu. HDMI 2.1 är fortfarande i mycket tidiga Utveckling. Endast ett fåtal TV-apparater och mottagare har det, och PS5 stöder inte ens variabel uppdateringsfrekvens än. I själva verket har vissa implementeringar av HDMI 2.1 till och med varit lite buggiga. Så känn dig inte pressad att uppgradera enbart för HDMI 2.1 i dagsläget.

Så behöver jag en ny TV eller vad för PS5 och Xbox Series X?

PlayStation 5 och Xbox Series X ger en bättre spelupplevelse än förra generationens konsoler, oavsett vilken TV du har. Men om du har en äldre TV som inte kan skapa HDR, är dessa förbättringar lite mer inkrementella. Och de kanske inte är värda konsolens pris på egen hand.

Om du fortfarande kör med en gammal 1080p-uppsättning får du mycket mer ut av PS5 och Xbox Series X genom att uppgradera din TV nu eller snart. HDR är en enorm förbättring av bildkvaliteten! Och det är en av de mest märkbara uppgraderingarna du ser över de äldre konsolerna. Och om du kan få en med HDMI 2.1, desto bättre.

Om du redan har en 4K HDR-TV, men den inte har HDMI 2.1. Skulle jag inte skynda mig att uppgradera till en 2020-modell ännu. Du får fortfarande de allra flesta fördelarna med de nya konsolerna på din befintliga enhet. Förutsatt att den har tillräckligt hög ljusstyrka och lokal dimning för att göra HDR-rättvisa – utan HDMI 2.1. Om du ändå är ute efter en ny TV är HDMI 2.1 definitivt värt att ha. Jag skulle bara inte uppgradera bara för HDMI 2.1.

Se också:


7 svar på ”Nej, du behöver inte en ny TV för PS5 och Xbox Series X”

Lämna en kommentar