Hur man kan justera suddig TV, brus och snabba rörelser

Hur man kan justera suddig TV, brus och snabba rörelser.

Hur man justerar suddig TV, brus och snabba rörelser

Brusreducering och kantförbättring

Brusreducering, eller vad man nu vill kalla det, kan mjuka upp en bra HD- eller 4K-bild för mycket och ta bort detaljer i ett försök att göra en bild mindre brusig. Detsamma gäller omvänt för kant- eller detaljförbättring, vilket vanligtvis ökar bruset i en bild genom att försöka öka definitionen.

Det är värt att testa dessa inställningar men de kommer att erbjuda olika fördelar på varje upplösningsnivå. Gå försiktigt framåt när du testar. Lite senare kommer vi också diskutera vad som kan orsaka en suddig bild på en LCD också.

Se också:

Hur man kan justera suddig TV

När en TV-skärm visar en suddig bild är det en indikation på att något är fel. En suddig TV-skärm kan uppstå av ett antal olika orsaker. Allt från felaktiga TV-inställningar till att använda en icke-kompatibel kabelbox. I de flesta fall kan en suddig bild bli åtgärdat genom att felsöka och hitta källan till problemet, vilket kommer att peka på en lösning.

Steg 1

Första steget att justera en suddig TV är att koppla ur nätsladden från TV:n och anslut den till ett annat uttag. Det aktuella eluttaget kan ge störningar, vilket gör att skärmen blir suddig. Ett överspänningsskydd av hög kvalitet hjälper ofta till att eliminera elektroniska störningar.

Steg 2

Flytta närliggande elektroniska enheter bort från TV:n. Datorer och annan elektronisk utrustning samt hushållsapparater är ofta källan till elektriska störningar som orsakar en suddig bild.

Steg 3

Inspektera kabelanslutningarna mellan TV:n och kabelboxen noggrant. Se till att du använder rätt kablar. På en högupplöst TV, ska man använda HDMI-kablar som är speciellt utformade för att överföra högupplösta signaler till TV:n. Använd inte analoga kablar eller RCA-kontakter med denna typ av TV. RCA-kontakter är vanligtvis färgade röda, vita och gula.

Steg 4

Stäng av den digitala brusreduceringsfunktionen på TV:n. Digital brusreducering justerar den naturliga bilden av bilden som kommer upp på skärmen genom att ändra ljusnivåer, skärpa och andra visuella egenskaper. Ibland kan den här inställningen störa bildkvaliteten och göra att den blir sämre.

Steg 5

Granska specifikationerna för TV:n och kabelboxen. Om TV:n är högupplöst (HD) men kabelboxen inte är det, uppgradera kabelboxen och ersätt den med en HD-kompatibel modell. HDTV-apparater visar inte en korrekt bild utan en HD-kabelbox.

Steg 6

Justera skärminställningarna tills bilden inte längre är suddig. Om du tittar på en standardupplösningskanal på en HDTV kommer bilden att sträckas ut och förvrängas för att passa TV-skärmen. Justera skärminställningarna så att bilden inte ser utsträckt eller förvrängd ut.

Steg 7

Stäng gardinerna och släck ljuset i rummet där du tittar på TV. Bländning på skärmen kan minska kvaliteten på bilden.

Vad kan orsaka en suddig bild på en LCD?

En suddig bild på en högupplöst LCD-TV är vanligtvis resultatet av en oöverensstämmelse mellan TV:ns upplösningskapacitet och upplösningen på signalen som kommer från anslutna enheter, som en DVD-spelare eller satellit-TV-mottagare. Vanligtvis uppstår suddiga bilder när du ansluter kringutrustning till TV:n via kablar och uttag som inte är HD.

Upplösningar

Om din TV:s anslutna enheter inte har HD-kapacitet, kommer de att överföra innehåll till TV:n i analoga standardsignaler. Dessa typer av signaler kan bara ha upplösningar på upp till 640 gånger 480 pixlar. Pixlar, för bildelement, är de små prickarna som utgör skärmbilden. De flesta HD LCD-TV-apparater kan ha upplösningar på så låga som 1 366 gånger 768 pixlar och så höga som 1 920 gånger 1 080 pixlar. När så stora skillnader uppstår visas bilderna på TV:n skalade, utsträckta och suddiga.

Förhållandeinställningar

Även om upplösningsfel som orsakar suddiga bilder på en LCD-TV inte kan åtgärdas, kan du prova några saker för att minimera deras påverkan. Om du minskar bildens storlek till 4:3 placeras en svart ram längs vänster och höger sida av TV-skärmen och justerar storleken på bilden, vilket kan göra dess brister mindre märkbara. Metoden för att uppnå denna inställning varierar beroende på TV-apparat, men kan vanligtvis göras via enhetens bildinställningsmeny på skärmen. Se din TV:s användarmanual för specifika instruktioner.

Skärpa och kablar

Din HD-TV:s funktion som ändrar skärpa kan också minimera effekterna av en suddig bild. De flesta TV-apparater låter dig göra detta genom att använda menyn för bildinställningar, som är olika på de olika märkena av TV-apparater som finns på marknaden. Din TV:s användarmanual ger instruktioner om hur du gör detta. Om de suddiga bilderna på din TV kommer från en extern enhet, se till att enheten är ansluten med en komponent- eller högupplöst multimedia-gränssnittskabel. Komponentkablar innehåller tre kontakter, en blå, en röd och en grön, medan HDMI-kablar har en enda kontakt. Båda dessa kablar ersatte de RCA-kablar som tidigare användes för dessa typer av anslutningar som kännetecknades av röda, vita och gula kontakter.

Vad man kan tänka på

Vissa förhållanden, som dåligt väder utomhus, kan också göra att bilderna på din HD LCD-TV inte visas korrekt. Till exempel, om stormigt väder rullar in i ditt område medan du tittar på satellit-TV-program, kan det absolut störa signalen. Vilket naturligtvis medför problem med bilden. Att snö samlas på din parabol kan också orsaka den här typen av problem, som visar sig på flera sätt, inklusive digitaliserade och suddiga bilder. Borsta ansamlad snö eller skräp från parabolantennen eller vänta på att stormen går över för att se om din TV:s suddiga bilder är ett resultat av dessa förhållanden.

Se också:

Rörelsehantering

Detta är ett av de mest omtvistade alternativen när det kommer till TV-behandling, men trots de senaste förbättringarna, får du fortfarande i slutändan ett jämnare objekt när det rör på sig.

Justera suddig TV Motionflow
Bildkredit: Sony Bravia

Beroende på tillverkare heter det antingen Trumotion (LG) eller Motionflow (Sony), och det fungerar genom att skanna bilden och infoga upprepade bildrutor eller tomma i videosekvensen för att förhindra ett ryckigt slutresultat. Varje tillverkares teknologi fungerar med olika effekt. Fast i skrivande stund är det fortfarande Sony som är bäst på det här.

Aggressiv rörelsebearbetning resulterar ofta i en distraherande suddig gloria runt ett rörligt föremål. I filmer kan det ge en ganska orealistisk glans. Det är den som man i kallar för ”såpoperaeffekten”, där storfilmer i Hollywood som blir filmat i 24fps (bildrutor per sekund) får utseendet och känslan av ett EastEnders-avsnitt inspelat i 60fps.

Vissa sportfantaster kanske föredrar den jämnare bilden och accepterar bildartefakterna som den introducerar i processen.

Tekniken har dock mognat i de senaste uppsättningarna, så vi rekommenderar att du ställer in den på en låg inställning om det behövs när du tittar på film (eller stänger av den helt om du kan stå ut med en liten mängd skakningar). Detta beror på personliga preferenser, så det är värt att leka med.

Bättre resultat kan du ofta uppnå när rörelsekontroller är uppdelade i oskärpa och skakningar (LG:s OLED och Samsungs QLED erbjuder detta). Om din TV erbjuder dessa finare kontroller, föreslår vi att du går lätt på rörelsekontrollerna och justerar suddighetskontrollerna så att de passar.


Se också:

1 svar på ”Hur man kan justera suddig TV, brus och snabba rörelser”

Lämna en kommentar