Använder smarta lampor el när de är avstängda?

En sparad slant är en slant tjänat som man säger. De flesta människor lurar inte sitt hem med smarta lampor i ett försök att spara pengar, men ingen vill slänga pengar. Det finns också miljöfaktorn att ta hänsyn till. Om du är som jag har du säkert undrat, ”använder smarta lampor el när de är avstängda?”

Använder smarta lampor el när de är avstängda

Tekniskt sett använder smarta glödlampor en liten mängd elektricitet även när strömmen är avstängd, men det är inget du kommer att märka på din elräkning. I de flesta fall skulle det uppgå till en slant eller två per månad per smart glödlampa. Denna strömförbrukning kallas Vampire Power.

Använder smarta lampor el när de är avstängda

Vad är Vampire Power?

Även känd som Standby-ström, vampyrdragning, fantombelastning och spökbelastning, Vampire Power är en term som används för en enhet som använder elektricitet även när den är avstängd. 

Många gånger är detta fenomen helt obefogat. Till exempel att din mobiltelefonladdare är ansluten till väggen medan du faktiskt inte laddar din telefon.

Andra gånger är det ganska nödvändigt: Ditt kylskåp måste kunna övervaka temperaturen även när kompressorn inte är igång, din TV måste ha en liten mängd ström till IR-fjärrsensorn för att veta att du försöker vända den på, och ja, din smarta glödlampa måste veta att du talar om för din Alexa Echo eller Google Home-hub att du ber om att slå på den.  

Några energivampyrer inkluderar:

 • Datorladdare
 • Laddare för bärbar dator
 • Kabelboxar
 • DVD-spelare
 • Spelkonsoler
 • De flesta kaffebryggare
 • Allt som använder en fjärrkontroll
 • Allt som säger tiden

Standby Power sägs stå för 20 % av världens elanvändning, men mandat och initiativ världen över under de senaste 2 decennierna har fått de flesta enheter ner till att använda 1 Watt eller mindre ström när de är avstängda. Detta har kallats 1 Watt-initiativet.  

Smart glödlampa energiförbrukning

Vi kommer att gå på djupet nedan om hur mycket energi Smarta LED-lampor använder och hur det översätts till din elräkning. När vi gör detta kommer du inte bara att se hur jag har kommit fram till den slutsatsen, utan du kommer också att förstå vilka glödlampor du ska använda och varför.  

Vi vet alla att LED-lampor sparar energi jämfört med fluorescerande och glödlampor. Faktum är att de använder cirka 75 % mindre än glödlampor.  

Å andra sidan kan förhandskostnaden för att köpa smarta glödlampor vara upp till 500 kr per lampa. En glödlampa till cirka 10 kr är 50 gånger billigare. Om du använder Philips Hue lampor tillkommer en extra engångskostnad på 450 kr för Hue Bridge för att koppla ihop allt.  

Nu kan du få en smart glödlampa för 100-150 kr som inte behöver en bro. Vi kommer att använda ett exempel i den här prisklassen eftersom vi för närvarande försöker vara kostnadseffektiva. 

Peteme tillverkar en smart glödlampa som för närvarande kommer i 4 förpackningar på Amazon för 500 kr. Så vi kommer att kalla det 125 kr per glödlampa. De hävdar att de sparar upp till 80 % på din elräkning och har en livslängd på cirka 27 000 timmar. Den producerar en glödlampa som motsvarar en 60-watts glödlampa medan den bara använder 7,5 watt.  

Låt oss titta på grafen nedan för att dela upp hela kostnaden över den smarta glödlampans livslängd jämfört med andra glödlampor.

Pris för att ha de olika lamporna igång


GlödandeFluorescerandeSmart LED
Lampa pris10 kr20 kr125 kr
Bulb Watt60157.5
Beräknad livslängd800 timmar4 000 timmar27 000 timmar
Killowats0.060.0150.0075
Kilowatt timmar/månad*10.82.71.35
Kostnad per månad **12,96 kr3,24 kr1,62 kr
Total kostnad efter 12,5 år ***1 944 kr486 kr243 kr
 • * Detta förutsätter att varje glödlampa används 6 timmar per dag.
 • ** Med den genomsnittliga kWh på 1,2 kr. För ditt kWh-pris, se din elräkning.
 • *** Genom att använda smarta glödlampor total livslängd på 27 000 timmar och vårt antagande om 6 timmar i daglig användning.

Som du kan se kompenseras inte förskottskostnaden av din minskade energiförbrukning särskilt snabbt. Det blir dock bättre med tiden.

Om vi ​​pratar om att byta ut några glödlampor åt gången, är det mycket prisvärt att gå över till smarta glödlampor för de flesta människor. Vissa människor kommer att gå all out och byta ut alla sina glödlampor.

Generella testningar

Phillips Hue-lampan fluktuerar mellan 0,0 och 0,3 watt. Det översätts till ett genomsnitt på cirka 0,00015 kWh effekt [0,15 (genomsnittlig watt)/1000 = 0,00015 kWh.]

Ett kostnads exempel där man betalar cirka 15 cent per kilowatt, något över genomsnittspriset ger 16 öre per månad.

Eufy Lumos WiFi Bulb, har en ganska konstant avläsning på 0,5 Watt eller 0,0005 kWh. Detta ger kostnaden upp till 54 öre per månad per Eufy Lumos Smart Bulb när den inte används.

GoControl Z-Wave-lampan fluktuerade mellan 0,6 watt och 4,8 watt. Men avläsningar är väldigt oregelbudna så han ett medelvärde under ett par dagar ger att glödlampornas genomsnittliga vampyreffekt var cirka 1,6 watt eller till hans bekostnad 1,79 kr per månad. Ok, den här använde mycket mer elektricitet än de andra i jämförelse, men du kommer inte att behöva skaffa ett andra jobb för att kompensera för skillnaden. Så, vilka är de mest kostnadseffektiva smarta glödlamporna?

Tja, de flesta smarta glödlampor fungerar på cirka 7 till 9,5 watt för att producera en glödlampa motsvarande 60 watt. Det betyder att du får ungefär samma mängd ljus för en 7-watts smart glödlampa som du skulle få för en 60-watts glödlampa.  

För att vara helt uppmärksam, med Phillips Hue Bulbs måste du också ta hänsyn till Hue Bridge som krävs för att kommunicera med glödlamporna.  

Så, använder smarta lampor el när de är avstängda?

Smarta glödlampor kostar lite mer pengar i förväg. Det är kostnaden som verkligen kommer att göra skillnad.  

Använder smarta glödlampor el även när de är avstängda? Tekniskt sett, ja men i princip nej. När det kommer till att överväga mängden el en LED-lampa använder, är det nästan ingenting. Låt vara när den är avstängd.  

Vad jag skulle ta ifrån den här artikeln är att vi skulle gå över dollar för att oroa oss för pengar som försöker minska energikostnaderna med våra LED-lampor. En sak är säker, gammaldags glödlampsbelysning är mycket dyrare.  

Du bör åtminstone använda fluorescerande glödlampa. Om du vill använda ännu mindre energi, köp en LED-lampa. Om du vill ha lyxen att slippa gå över till ljusströmbrytaren, oss ett smart belysningsalternativ. Du kan göra detta på några olika sätt.  

Kolla in vår artikel om Philips hue smart belysning också. Det ger dig alla dina alternativ från smarta lampor till smarta glödlampor och smarta strömbrytare.


Se också: De bästa energisnåla TV-apparaterna du kan köpa 2022

2 svar på ”Använder smarta lampor el när de är avstängda?”

Lämna en kommentar