Hur Man Sparar El – [Uppdaterad Guide för Hösten 2022]

Det är enkelt att spara el, speciellt när du vet hur! Tipsen här nedan kan hjälpa dig spara el och minska ditt hems energianvändning för att få mer pengar över till familjen.

Hur man sparar el

Kommande elpriser vintern i Sydsverige – Överblick

Ännu har vi inte fått några positiva nyheter angående sänkta elpriser i elområde 4. Samtidigt har en reaktor till som tagits ur bruk. Dessutom är kriget i Ukraina alltmer intensivt i och med den nya mobiliseringen av reservister från rysk sida.

Man bör även ha i åtanke att vi använder också mer el idag, och för privatpersoner kommer nog elförbrukningen öka alltefter fler köper elbilar – som har ökat starkt de senaste åren. Därför behöver nu hushållen tänka extra på konsumtionen inför vintern 2022, vem vet hur högt priset kan gå med nuvarande problem.

Låt oss börja med alla tips för att spara el nu!

Koppla ur dina mobil och-datorladdare

Hur lång tid du bör lämna din dator eller mobil ansluten beror på dess batteritid och hur mycket ström den använder. Om du till exempel bara använder din bärbara dator för att surfa lite på webben (och inte tunga projekt), så kan du förmodligen låta den vara inkopplad hela dagen utan problem.

Men om du använder grafikintensiva program som Photoshop eller AutoCAD, kan det förlänga livslängden på datorns batteri avsevärt om du kopplar ur efter varje session genom att förhindra skador på interna komponenter på grund av överladdning.

Det är också viktigt att komma ihåg att det faktiskt inte är bra för dem att låta enheter laddas över natten – det gör att de överhettas snabbare än normalt eftersom de inte används när de är anslutna!

Koppla bort apparater när du inte använder dem, särskilt om de fortfarande är anslutna till ett uttag när du ansluter en dator eller annan apparat

Det första steget för att spara el är att koppla ur apparater och släcka lampor när du inte använder dem. Vissa kanske tycker att detta är ett slöseri med tid, men i det långa loppet kan det rädda din plånbok från att dräneras av höga elräkningar.

Genom att bara stänga av en enhet förhindrar inte den dra el ändå för att upprätthålla interna funktioner eller så att du lätt kan starta igång enheten igen. Detta gäller både enheter som explicit har Standby knapp men även vissa enheter som inte har det.

För att spara energi bör du stänga av apparater när de inte används och koppla ur dem om möjligt. Men om en apparat fortfarande har ström genom den även när den är avstängd eller urkopplad (som vissa TV-apparater), så slösas det fortfarande en del energi även om ingen använder enheten vid den tidpunkten.

För att hålla ordning på alla dina enheter som man kan leva utan att ha Standby igång har vi gjort en lista:

Dra ur kontakten för dessa inte nödvändiga Standby funktioner:

 • Playstation
 • Xbox
 • Wii
 • Musikspelare
 • Högtalare
 • TV-apparater
 • Fläktar
 • Köksutrustning som du inte använder varje dag (Mixer, Matberedare, våffeljärn etc)

Stäng av din TV:s direktströmfunktion när den inte används

 1. Använd inte bara strömbrytaren på fjärrkontrollen för att stänga av TV:n, utan dra ur kabeln efteråt.
 2. Använd inte strömbrytaren på din kabelbox eller DVD-spelare (eller videobandspelare), utan dra ur kabeln efteråt.

För mer om detta ämne se vår guide: Hur du kan spara el med dina TV-vanor

Använd grenuttag

Ett annat sätt att spara el på är att använda grenuttag. Det är ett simpelt och effektivt sätt att stänga av flera apparater samtidigt. Du kan använda dem för enheter som inte används eller som inte är anslutna till ett uttag, som TV-apparater, mikrovågsugnar och videospelsystem. När du kopplar in flera elektriska apparater till ett grenuttag kan du helt enkelt slå av grenuttaget med dess specifika av/på knapp eller enbart dra ut kabeln till grenuttaget – istället för att dra ut kabeln för varje apparat individuellt (!) om du vill spara på ström.

Släck lamporna när de inte behövs

Detta är en enkel sådan som kan göras på många olika sätt. Om du till exempel har en lampa på skrivbordet och förväntar dig att lämna rummet i bara några minuter, släck lampan! Eller om du åker för dagen, stäng av alla lampor i ditt hus. Egentligen är detta sunt förnuft och även det enklaste sättet hur du sparar el. Och om det inte finns någon annan hemma än du, överväg att använda timers på lampor eller andra belysningsenheter så att de släcks automatiskt (men kom ändå ihåg att kontrollera dessa timers!).

Använd grenuttag med strömbrytare – inte fjärrkontroller! Det här tipset gäller mest för personer som bor ensamma (eller med andra som delar liknande scheman), men det är fortfarande värt att veta om: Många elektriska enheter kommer med fjärrkontroller som ett alternativ nu istället för fysiska knappar på själva enheten – såsom TV-apparater och stereoapparater — men dessa fjärrkontroller gör ofta inget annat än att växla mellan ingångar och volymnivåer. Att stänga av dem helt, är inte möjligt utan att koppla ur dem fysiskt (vilket motverkar syftet att ha en fjärrkontroll).

Installera dimmer på dina ljusströmbrytare

De flesta ljusströmbrytare är designade för att fungera med en mängd olika lampor, men de är inte alla skapade lika. Vissa har tre inställningar: av, på och På-men-inte-ljust (eller ”dämpad”). Om du inte har dessa funktioner inbyggda, överväg att uppgradera ditt system.

För att installera en dimmer, anslut den helt enkelt till befintliga ledningar och ställ in den enligt tillverkarens instruktioner. Din nya strömbrytare stängs automatiskt av när det inte går någon ström genom dess ledningar. Detta kommer att förhindra elektriska bränder på grund av överhettning eller felaktiga strömbrytare som inte reagerar ordentligt efter att ha installerats – ett vanligt problem bland gör-det-själv-elektriker som saknar erfarenhet av att arbeta med el under press från familjemedlemmar som vill ha sina hus färdiga nu! Om du känner dig särskilt händig, prova att installera ett intercomsystem medan du håller på. På så sätt kan folk prata ansikte mot ansikte istället för att ha telefoner i öronen hela dagen! Det är kul för alla!

Tvätta bara när tvätt- och diskmaskinen är fulla

Tvätta bara fulla mängder tvätt och disk. Din tvättmaskin använder mer vatten och energi än din diskmaskin, så du bör bara köra den när maskinen är full. För vissa människor innebär det att man tvättar två gånger varje dag istället för en – men det är fortfarande mindre än hälften så mycket som om du tvättade en full maskin!

Använd diskmaskinen istället för handdisk när det är möjligt (och kom ihåg att inte förskölja). Detsamma gäller för kläder: försök att inte använda torktumlaren om det inte är absolut nödvändigt.

Det finns många sätt att sätta upp blöta kläder för torkning utomhus som inte kräver en elektrisk eller gasdriven apparat. Att hänga dem från ett inomhusställ eller torkställning utomhus, använda en klädstreck utomhus, vädra våta kläder över natten inomhus framför en fläkt eller ventil (att sätta dem på galgar först hjälper), till och med använda en gammaldags manuell vridningstvätt – som går över en annan hink fylld med tvålvatten – för att pressa ut överflödig fukt från fuktiga kläder utan att behöva elektricitet alls!

Byt ut alla glödlampor mot lysdioder

 • Byt ut alla glödlampor mot LED lampor. Det är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att spara energi.
 • Du sparar pengar på din elräkning och hjälper miljön på samma gång.

Använd LED-lampor istället för glödlampor

LED-lampor håller längre än glödlampor och använder mindre energi, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för att spara el. Som en bonus kan de också spara pengar genom att dra ner på din elräkning.

Byt ut dina vanliga glödlampor mot LED-lampor. Du behöver bara köpa en eller två nya glödlampor per år istället för flera med några månaders mellanrum.

Kontrollera förpackningen på alla nya glödlampor innan du köper den. Förpackningen ska berätta hur många lumen (mängden synligt ljus) varje glödlampa producerar och hur många watt (använd energi) den använder.

Om du vill leta efter LED-lampor av högsta kvalité kan du kika in:

Blockera inte ventiler eller radiatorer med möbler eller gardiner

Blockera inte ventiler eller radiatorer med möbler eller gardiner. Om du någonsin har varit i ett rum som känns som att det är på väg att kvävas, beror det förmodligen på att luftkonditioneringen blåser varm luft in i ditt hus och tillbaka ut genom en ventil som inte används. Detta kan hända när möbler blockerar ventiler eller radiatorer i ditt hem. Till exempel genom att placera stora möbler bredvid dem. Flytta istället möblerna bort från dem så att mer luft kan cirkulera fritt runt dem.

När gardiner placeras över fönster för att hålla solen ute under sommarmånaderna (eller hindra dem från att värma upp ditt hem på vintern), se till att de inte täcker några ventilationssystem! Det är inte bara ett energislöseri utan också farligt om dessa områden inte är ordentligt ventilerade så se till att du kontrollerar båda sidorna innan du stänger av några öppningar med dem

Vrid ner temperaturen inomhus

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader.

Om du vill spara mest energi, skruva ner termostaten i ditt hem när du åker till jobbet eller går och lägger dig. En programmerbar termostat kommer att göra detta åt dig automatiskt, så ingen oro för att komma ihåg! När det är dags att värma upp eller kyla ner ditt hem igen, tryck bara på en knapp och voila – ditt hem är tillbaka vid önskad temperatur.

Du kan också dra fördel av naturliga värme- och kylsystem genom att hålla fönstren stängda under kalla vintermånader och öppna dem under varma sommardagar. Detta kommer att låta naturen göra allt i stället för att förlita sig på konstgjord luftkonditionering eller värmesystem som drivs på el.

Använd programmerbara termostater

De flesta programmerbara termostater låter dig ställa in temperaturen i ditt hem när du är borta eller när du sover. Detta kan hjälpa till att spara energi genom att hålla ditt hem svalare eller varmare när det inte används oftast. En programmerbar termostat kan också användas för att automatiskt justera temperaturen baserat på ett schema som passar ditt liv, som att stänga av luftkonditioneringen under natten eller höja den strax före morgondagen.

De flesta hem kommer inte med inbyggd smart teknik (som Nest), så om din inte har en installerad ännu, kom ihåg att de finns att köpa i vilken järnaffär som helst – och de är fantastiska presenter!

Små åtgärder kan verkligen sänka hur mycket el ditt hem använder!

Det finns flera sätt att spara el i ditt hem. Vissa av dem kommer att kräva lite tid och ansträngning, men de är värda det i slutändan.

 1. Stäng av lamporna när du lämnar rummet – och glöm inte de lampor som inte tänds av en strömbrytare, som de ovanför speglar!
 2. Koppla ur apparater och laddare när de inte används – särskilt om de är gamla och ineffektiva modeller som använder mer ström än moderna. Du kan enkelt se vilka föremål som är inkopplade genom att titta på din elpanel; leta efter etiketter på varje uttag (i äldre hem), eller bara koppla bort det som är anslutet till ett uttag som inte fungerar med bara en kontakt (som en lampa).
 3. Vrid ner termostaten när det är varmt ute; detta kommer att hjälpa till att hålla luftkonditioneringsapparater och värmare från att köras konstant under dagen utan att faktiskt ändra hur effektivt de fungerar för att upprätthålla temperaturnivåer i ditt hem eller kontorsbyggnad. Det hjälper också till att spara energi genom att minska efterfrågan under högbelastningstider som morgon till eftermiddag under sommarmånaderna!

Tvätta kläder i kallt vatten

Om du vill spara el är kallt vatten rätt väg att gå. Kallt vatten kräver mindre energi, och det är också bättre för dina kläder. Faktum är att om du använder varmt eller varmt vatten för att tvätta, kan båda dessa temperaturer skada dina kläder.

Tvättmaskiner kommer att använda mer energi än centrifugeringar eftersom de måste värma upp vattnet och sedan centrifugera ut överflödig fukt. Men om du inte har något emot att använda lite extra tid under din tvättrutin, kan användningen av en tvättmaskin med frontlastare bidra till att minska elanvändningen ytterligare eftersom de använder mindre vatten i allmänhet (vilket betyder att de inte behöver använda så mycket värme). De tenderar också att vara snabbare vid rengöring än topplastningsmaskiner så det är färre cykler totalt sett!

Våra rekommendationer:

Vad är det viktigaste att ta med sig för att spara el i hemmet?

Som du kan se finns det många sätt att spara el i ditt hem. Det är inte alltid lätt eller roligt, men fördelarna för miljön och din plånbok är väl värda det! Du behöver inte dyr utrustning som solpaneler (även om det hjälper)– bara lite tid och ansträngning kommer att räcka långt för att hjälpa till att minska el räkningen.

Kom ihåg att spara energi är något alla bör och kan göra hemma, genom att göra små ändringar som att släcka lampor när de inte behövs.


Lämna en kommentar