De bästa energisnåla TV-apparaterna du kan köpa – Hösten 2022

bästa energisnåla TV-apparaterna

Att skaffa en av de bästa energisnåla TV-apparaterna kan verkligen vara värt en hel del i dagens Sverige, nu när elpriserna skjutit i höjden. En genomsnittlig vuxen i Sverige ägnar 11,3 timmar åt att titta på TV per vecka. Detta placerar TV-tittande där uppe tillsammans med att bada och köra bil som aktiviteter vi konsekvent gör som använder energi.

Den goda nyheten är att de flesta moderna TV-apparater är mycket mer energieffektiva generationerna före dem. Men om du letar efter en TV som kombinerar utmärkt kvalitet med innovativa energibesparande funktioner, finns det några framstående på marknaden.

Om du har bråttom tror vi att TCL 55″ Class 5-Series 4K UHD Smart TV är det bästa alternativet för de flesta som letar efter en energieffektiv TV med moderna specifikationer.

De tre bästa energisnåla TV-apparaterna

Om du letar efter en energieffektiv TV utan att kompromissa med kvaliteten och inte vill tråla igenom en miljon ohjälpsamma recensioner, då har vi fantastiska nyheter!

Vi har gått vidare och gjort grundarbetet åt dig, hittat två utmärkta allroundalternativ och några mer specifika modeller som är en bra grön lösning på vanliga problem.

Den bästa energisnåla TV-apparaten just nu är: TCL 65P615 65″ 4K Ultra HD

65-tums TCL 65P615

Den första av våra energieffektiva all-around:are är TCL P615, och det är ett utmärkt val om du gillar grönare streaming och spel om du vill ha den bästa energisnåla TV:n, har du hittat den.

65-tums P615 platt-TV från TCL är ett fantastiskt energieffektivt val om du vill ha en stor skärm. Dess genomsnittliga strömförbrukning är 82W. Den har även en automatisk avstängningsfunktion, för att spara energi när du somnar i soffan!

TV:n finns i fyra storlekar: 43-tum, 50-tum, 55-tum och 65-tum, så det kommer säkert att finnas en storlek som passar ditt bostadsutrymme. Just nu är det mest värt med 65-tums apparaten då den är billigare än den som är 55 tums.

SkärmstorlekBilligast på CDONOch på ComputerSalg
55-tumsCDONComputerSalg
50-tumsCDON
43-tumsComputerSalg

När det gäller funktioner är detta en Smart TV med 4K och UHD-kapacitet, så att du kan se dina 4K filmer och Netflix-serier i sin högupplösta glans!

Vad vi gillar:

 • Mycket skarp och tydlig bild
 • Skärmen dimmar automatiskt för bättre visning (och energieffektivitet)
 • 3 HDMI-ingångar

Vad vi inte gillar:

 • Designen är lite tråkig
 • Just nu är prissättningen som sådan att den större modellen är billigare än den mindre

SAMSUNG 50″ klass QLED Q60A-serien – 4K UHD Dual LED Quantum HDR Smart TV

Om du inte är riktigt intresserad av spel men ändå vill ha en skarp bild med utmärkt färgkontrast och djupa svärta, då är Samsungs QLED-teknik ett utmärkt val.

Quantum dot light-emitting diode, eller QLED, är Samsungs svar på att få ut det bästa av sina billigare skärmar genom att använda något annat än de vanliga vita lysdioderna med färgfilter över pixlarna.

QLED-tekniken gör att LED-TV-apparater kan ge den färgrikedom som är förknippad med betydligt mer energikrävande plasmaskärmar.

Förutom bra skärmupplösning har Q60A-serien även inbyggd Wi-Fi-anslutning, Google Assistant och Alexa-funktionalitet. Det finns också tre HDMI-portar och två USB-enheter att ansluta resten av ditt hemunderhållningssystem till.

Vad vi gillar:

 • Användningen av QLED-teknik för att få bättre bildkvalitet utan plasmans energikrav.
 • Google Assistant och Alexa aktiverade röstkommandon.

Vad vi inte gillar:

 • Plastfötterna känns lite billiga och instabila.

Om du vill ha utmärkt bildkvalitet men inte är intresserad av en kraftsugen plasmaskärm, då är Samsungs QLED-teknik ett utmärkt val. Q60A-serien ger rika färger och djupa svärta med endast energieffektiva lysdioder.

3. Bästa lilla miljövänliga TV –  SAMSUNG 32″ Class FRAME QLED

Medan 80-tums vardagsrumsdominatorn har blivit guldstandarden för de flesta moderna underhållningsinställningar, finns det många anledningar till att du kanske vill ha en mindre TV.

Du kanske letar efter en TV för ett mindre utrymme, som en husbil eller ett hemmakontor. Du kanske har hört att en mindre TV är mer energieffektiv, vilket är sant och något vi kommer att ta upp mer i detalj senare. 

Alternativt kanske du helt enkelt inte vill ha en TV av sådan storlek att den är i fokus i ditt hem.

Samsung Frame QLED är ett utmärkt val för en mindre TV som inte kompromissar med bildkvaliteten. Den använder QLED-tekniken från sin storebror, Q60A, för att ge dig ljusa färger utan att verka urtvättad. 

Den har också full röstkontroll när den är länkad till en Alexa-enhet. 

Som en FRAME-TV är den här modellen speciellt designad för att se ut som en inramad tavla och, när den sätts i standbyläge, slår den på en skärmsläckare för att efterlikna dina favoritkonstverk. Du kan bygga upp ditt bibliotek med konstverk från den inbyggda konstbutiken, och även ramstilen är anpassningsbar.

Vad vi gillar:

 • RAM-alternativet är ett bra sätt att stoppa din TV från att dominera rummet.
 • QLED-teknik ger dig mer mättade färger, även på en mindre skärm.

Vad vi inte gillar:

 • Konstbutikens anpassade ramar och bilder kommer alla till en extra kostnad.

FRAME QLED ger all bildkvalitet från Q60A men med en mycket mer diskret design. Om du letar efter en energieffektiv TV för ett mindre rum, eller bara en som inte är den dominerande funktionen, är FRAME ett utmärkt val.

Hifi-klubben kanske inte är den första butiken du tänker på när du är ute efter en ny TV. Men anledningen till varför vi ger tips om just Hifi-klubben är för att de erbjuder 3 års garanti på denna TV som kan vara bra att ha.

Varför ska man köpa en av de bästa energisnåla TV-apparaterna?

Om du redan har en TV som du är nöjd med, behöver du inte skynda dig ut och ersätta den med en annan modell som annonseras som ”energisnål”. Men, under sommaren 2022 fick vi ju se hur dyrt elpriset kan vara. Det borde egentligen vara väldigt låga elpriser under sommaren och höga priser under vintern men rekordet slogs sett historiskt se SVT Nyheters artikel.

De flesta moderna TV-apparater är redan energisnåla jämfört med de klumpiga kraftkrävande Cathode Ray Tube (CRT)-monstren från det förflutna. Om du byter ut en TV som fortfarande fungerar måste du också tänka på miljöpåverkan av att kassera en TV och tillverka den nya.

Men om din TV har gått sönder och du behöver en ersättning är det värt att leta efter en ENERGY STAR-certifierad TV . Att vara energieffektiv betyder inte försämrad bildkvalitet. Vad det betyder är cirka 25 % minskning av strömbehovet. 

Det här kanske inte verkar så mycket, men med tanke på hur mycket tid en genomsnittlig familj ägnar åt att titta på TV kommer det att göra skillnad för både dina energiräkningar och den globala energiförbrukningen. 

Om alla som i genomsnitt ägnar fem timmar om dagen åt att titta på TV minskade sin energibelastning med 25 % skulle det göra en enorm skillnad.

Bästa energisnåla TV-apparaterna: Vilken typ av TV använder minst energi?

När det kommer till den relativa energieffektiviteten för olika TV-typer finns det tre viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Den första är vilken typ av skärm TV:n har. Det finns två huvudtyper av modern TV:

Plasma 

Plasma-TV använder en liknande process som en fluorescerande glödlampa (men mycket mer komplicerad). Elektriskt ledande gas som fångas i små celler exciteras genom att pålägga spänning. Den exciterade gasen frigör sedan fotoner av ljus.

Plasmaskärmkomposition

Varje pixel på skärmen på en plasma-TV innehåller tre av dessa små celler, en röd, en blå, en grön. TV:ns processor avfyrar cellerna intelligent för att skapa rätt färger för skärmens bild.

Om det här låter komplicerat så är det för att det är det. Plasma-TV-apparater ger bättre färgkontrast, bildljusstyrka och färgmättnad, men de är väldigt strömkrävande och har kortare livslängder än de flesta LCD- eller LED-TV-apparater.

LCD/LED

Liquid crystal display (LCD) använder en flytande kristalllösning mellan två paneler för att blockera ljus som avges av en LED-bakpanel. Detta skapar bilderna på skärmen. Frontpanelen filtrerar UV-ljuset som inte blockeras av kristallen till rätt färger. 

Displaysammansättning med flytande kristaller

LCD-skärmar använder ungefär hälften av effekten av en plasmaskärm av samma storlek. Jämfört med en plasmaskärm erbjuder en LCD-TV utmärkta upplösningar och ljusa färger men dålig återgivning av svarta och är inte lika ljusstarka.

Det tenderar att finnas viss förvirring kring LCD/LED- TV- apparater på grund av den liknande förkortningen och för att de i princip hänvisar till samma typ av TV. LCD-skärmen ger bilden och lysdioden ger ljuset. Båda delarna är mer energieffektiva än plasma.

Skärmstorlek

Den andra faktorn att tänka på är storleken på din TV. Ju större storlek, desto mer energi använder TV:n. Det är så enkelt.

Upplösning

Upplösning är en av de faktorer som TV-apparater oftare annonseras på. Termen upplösning syftar på antalet pixlar som bildskärmen består av. De måste lysas upp och färgas med el, så en högre upplösning använder mer energi.

Att köpa en energisnål tv handlar om att hitta en balans mellan att vilja ha den största, ljusaste, högst upplösta tv:n du har råd med och hur mycket ström den tv:n använder.

Funktioner att leta efter när du köper en energisnål TV

Som vi nämnde ovan kommer skärmstorlek, skärmtyp och upplösning att påverka hur energieffektiv din TV kan vara. 

De flesta tillverkare har dock tagit upp önskan om mer miljövänlig elektronik och inkluderat ett antal flashiga och förvirrande namngivna funktioner för att dra nytta av det.

Generellt finns det tre faktorer du vill leta efter:

 • Energisparläge – Marknadsförs även som ”Eco-läge” eller ”Grönt läge”, det här är en inställning som låter dig dämpa skärmens ljusstyrka, vilket minskar TV:ns strömförbrukning. Perfekt när du har något i bakgrunden, men inte riktigt tittar på det.
 • Närvarosensorer – Vi har alla vandrat ut ur rummet någon gång, blivit distraherade och lämnat TV:n påslagen. En närvarosensor fångar upp dig när du lämnar rummet och sätter TV:n i standbyläge för att spara energi efter en viss tid.
 • Grön tillverkning – Elektronikindustrin är under ökande press att anta hållbara tillverkningsmetoder och miljövänlig produktdesign. Vissa TV-tillverkare, som Samsung, har redan implementerat miljövänliga design- och produktionsprocesser .

Eftersom tillverkning utgör en dold ekologisk kostnad för att köpa en TV, är det värt att prioritera företag som erbjuder grönare alternativ.

Bästa energisnåla TV-apparaterna: Välj rätt inställningar på din TV för att spara ström

När du har din TV finns det några steg du kan vidta för att minska din dagliga strömförbrukning:

Välj rätt bildläge

Bildlägen som dynamisk, sport, spel eller levande är utformade för att visas med maximal ljusstyrka. Att ändra dessa inställningar till standard, film eller bio och helt enkelt minska ljusnivån i rummet minskar energin som din TV använder.

Använd en insomningstimer

Om du regelbundet somnar med TV:n på, ställ in en insomningstimer när huvudet börjar nicka. 

Timern stänger av TV:n efter att en förutbestämd tid har förflutit.

Stäng av skärmen

Om du precis har satt på TV:n för att lyssna på ett program i bakgrunden medan du arbetar, städar eller gör andra uppgifter, överväg att stänga av skärmen helt och hållet. De flesta moderna TV-apparater har detta alternativ, vilket avsevärt minskar den totala energiförbrukningen.

Ansvarsfull återvinning

Om du är kolmedveten är hur du gör dig av din gamla TV lika viktigt som vilken ny TV du köper. Många av de stora tv-tillverkarna driver nu ett elektronikåtervinningsprogram. 

VIZIO tilldelades nyligen en Sustainable Materials Management Gold Tier-utmärkelse från Environmental Protection Agency (EPA) för återvinning av 40 000 000 pund elektroniskt avfall var 12:e månad.

Samsung driver ett ”Triple-R”-program som säkerställer att resurser kan återanvändas genom att återvinna, återanvända och återvinna efter produktens livslängd genom program för återtagning av e-avfall i olika länder. 

Sony är också en återvinning/återvinning för elektronik, liksom LG , som arbetar hand i hand med regeringar över hela världen som en del av WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment) för att förhindra att elektronik skickas till deponier.

Utöver själva TV:n, se till att du ansvarsfullt återvinner alla gamla DVD-skivor , som annars tar miljontals år att sönderfalla och har en förödande inverkan på planetens ekosystem.

Bästa energisnåla TV-apparaterna: Det mest effektiva sättet att streama media

När du har fått hem din nya TV och åkt till återvinningscentralen med din gamla, kommer du att vilja se något på den, förmodligen genom att streama film och serier på den. 

Det som är intressant är att antalet hushåll som använder streaming media har ökat med 63 % sedan 2014 och hur du streamar är ytterligare en chans att bli mer energieffektiv. 

Många av de TV-apparater som vi har lyft fram i den här artikeln kommer med en inbyggd streamingapp eller tjänst. Om du sätter dig ner för att titta på något, kommer du att använda 15 gånger mindre energi genom att streama genom en app, Firestick eller Roku än att starta upp din spelkonsol.

Om du inte använder TV:n kommer du att vara fyra gånger mer energieffektiv med en surfplatta för att titta på din favoritstreamade media än en bärbar dator.

Grönare media

Eftersom vi spenderar så mycket tid på att använda dem är att välja rätt TV ett utmärkt sätt att spara energi och hjälpa både din plånbok och miljön. Det är också mycket lättare att köpa en grönare TV än att spara på vatten eller använda en hybridbil.

Nu när du vet exakt vad som gör en TV mer energieffektiv och vilka steg du kan vidta för att minimera dess strömförbrukning, har du allt du behöver för att hitta en TV som ger dig den bildkvalitet du vill ha för den lägsta mängden elektricitet som används.

Har du en superenergisnål TV som du tycker borde ha hamnat på vår lista? Har du några tips för att minimera mängden ström din TV använder? Vi vill gärna höra från dig i kommentarerna nedan.

Nu när du läst om bästa energisnåla TV-apparaterna kanske du är intresserad av:


Kategorier TV

Lämna en kommentar