Spara pengar med kreditkort

Har du tänkt att gå emot strömmen och skaffa ett kreditkort? Bra, då kommer du ha många fördelar gentemot dina vänner och släktingar. I denna artikel går vi igenom alla tips och trix hur du sparar pengar med ditt kreditkort!

Kreditkort bank pengar kort

Kredit, och speciellt kreditkort, har något av en negativ betoning i folkmun. Kanske för att vi i Sverige alltid har haft en vana att vara emot allt som börjar handlar om kredit. Men det är inte något farligt, skamligt och du kommer inte behöva bikta dig efter du beställt ett. Varför? Jo, när du handlade på nätet några år sedan och valde betalningssätt faktura. Fick du inte hem varan först och sedan betalade? Det har möjligtvis hänt, eller hur? Kortbetalning har kanske alltid varit ditt favorit betalningssätt. Poängen är, att få varan först och betala i slutet på månaden är inte att synda. Trots vad ditt svenska sinne försöker säga dig. Det är bara ett av de möjliga betalningsalternativen, och det är ett du bör dra full nytta av!

Men avgifterna då?

Kreditkort som är utfärdade av storbanker och seriösa kreditgivare fungerar på följande sätt. Du har ett startdatum och ett brytdatum. Alla köp med kortet kommer på din faktura i slutet på månaden. Anslut E-faktura eller Autogiro till ditt kreditkort och vips kommer du inte ens behöva tänka på det. Så länge du betalar fakturan som kommer i slutet på månaden tillkommer ingen avgift. Varför? Jo, för att kortens riktiga namn är Betal- och kreditkort. Dessa har inte avgifter från dag 1. De korten du tänker på är passé. Korten som storbanker erbjuder är ett betalkort som har ett fakturasystem knutet till det. Och vem betalar inte sina fakturor, eller hur? Med E-faktura eller Autogiro kommer du aldrig att glömma den. Samtidigt som du kommer ha stenkoll på vad du har lagt pengarna på.

Kreditkort utan avgift

Det finns en hel del olika kreditkort helt utan årsavgifterna. Dessa har många olika förmåner som du kan använda genom att skaffa ett gratis kreditkort kan du få fördelarna med kreditkort utan att lätta plånboken alls.

Komplett Bank Mastercard

 • Årsavgift: 0 kr
 • Räntefritt: 50 dagar
 • Ränta: 21,40 %
 • Högsta kredit: 50 000 kr

Bank Norwegian

 • Årsavgift: 0 kr
 • Räntefritt: 45 dagar
 • Ränta: 19,99 %
 • Högsta kredit: 100 000 kr

Re:member Flex

 • Årsavgift: 0 kr
 • Räntefritt: 56 dagar
 • Ränta: 9,74 – 24,74 %
 • Högsta kredit: 100 000 kr

Vilka fördelar kan du få med kreditkort?

Först och främst är detta ett mycket säkrare betalningssätt för dig. Om du till exempel beställer en vara på internet med ditt kreditkort så kommer du vara i en mycket tryggare position ifall Postnord schabblar bort paketet. De flesta seriösa kortutgivare ger ett viss skydd till dig som kund, och upphäver köpet om det visar sig vara problem med säljaren. Använder du däremot ett bankkort dras pengarna direkt och det kan vara nästintill omöjligt att få tillbaka dessa pengar. Detta är den största fördelen ett kreditkort erbjuder särskilt när det gäller internetköp och köp av flygresor.

Flygkaoset under Covid-19 – Kreditkortet hade kunnat rädda dig

Kreditkort bank pengar

Tusentals kunder blev offer för att ha använt sitt vanliga bankkort istället för sitt kreditkort när de skulle köpa resan inför sommaren 2020 innan corona lamslog världen. Flygbolagen har minst sagt varit svåra att kontakta, och de har varit ännu sämre på att betala tillbaka pengarna för de inställda avgångarna. Detta kan handla om tiotusentals kronor som kunder har legat ute med utan att med säkerhet veta om de någonsin kommer få tillbaka dessa pengar.

När en kund kräver pengar ur ett företag som har gått i konkurs (det vill säga ett konkursbo) ligger de oftast långt långt ner i prioriteringslistan. Till exempel företagslån går ju före och om ett företag har gått i konkurs så finns det oftast inte ens pengar för det. Så vad blir slutsatsen? Jo, kunderna tar smällen. Det blir inte pengar över till de som har köpt flygbiljetter och det är där kreditkort användandet kommer in.

Här är våra sex anledningar till att skaffa kreditkort:

Bästa skälet att skaffa kreditkort

Tänk dig att du har köpt flygbiljetter med ditt kreditkort, men företaget går i konkurs innan avgång. Så finns det en mycket större chans att bli hjälpt av kreditkortsutfärdarna än flygbolaget. Kontakta avdelningen som jobbar med transaktionerna för ditt kreditkort. Ha underlag redo på vad som har skett så finns det en möjlighet att banken tar bort den transaktionen från din faktura. Alternativt, krediterar de ditt kreditutrymme om det har gått längre tid så att fakturan redan är betald. Vad som händer tekniskt är att banken kommer att stå för kreditförluster om konkursboet inte lyckas betala tillbaka pengarna. Det är alltså en extra livlina att använda kreditkortet i sådana fall. Nu till vad som hade hänt om du hade använt ditt vanliga bankkort istället:

Om du hade använt ditt vanliga bankkort istället för kreditkort

Du hade med stor sannolikhet inte fått tillbaka pengarna efter många samtal till företagets kundservice. Om konkursboet inte har tillräckligt med pengar att betala ut till alla kunder som har köpt resor, så kommer inte heller några pengar att komma tillbaka till dig. Och ja det är hemskt, därför är det mer fördelaktigt att använda ditt kreditkort i dessa situationer. Bankkortet är betydligt mer osäkert i fall som dessa.

Skäl nummer två

På tal om att köpa flygresor, när man är utomlands är det mycket säkrare att använda ett kreditkort. Det ger ett extra skydd om man skulle bli bedragen. Exempelvis om det är uppenbart att någon har stulit 20 000 kr från ditt kort kommer du ha en mycket större chans att du tekniskt sett inte förlorar några pengar med ditt kreditkort. Banken gör en bedömning på ditt underlag om de vill skriva av denna transaktion från ditt kreditbelopp. Detta betyder att du har undvikit att bli av med 20 000 kr, bra va? Du har självklart skyldigheter att uppfylla med ditt kort som att ha sitt kort under uppsikt.

Detta hade inte funkat på samma sätt med ett vanligt bankkort, eftersom pengarna hade försvunnit lika snabbt som tjuven som tog dem. Kreditkort är alltså mycket säkrare att använda tack vare att banken lägger ut pengar tills att fakturan kommer och man kan använda de dagarna innan fakturan kommer till att reda ut hemskheter som bedrägerier eller företag som har hunnit gå i konkurs.

Köp TV med ditt kreditkort – Skäl nummer tre

Vissa kreditkort erbjuder prisgaranti som en tjänst. Det vill säga, använder du kortet för att köpa en TV och sedan hittar samma TV billigare någon annanstans, så kan du kontakta kreditkortsutgivaren med detta underlag och få mellanskillnaden. Detta är återigen ett skydd för dig som kund. Man kan alltså spara pengar i och med denna tjänst, så använd alltid kreditkortet när du handlar TV-apparater. Om du vill lära dig mer innan ett köp – se vår TV-köpguide. En del betal-och kreditkort erbjuder förlängd garanti, vilket betyder att om du har köpt en TV med kreditkortet så får du i vissa fall 1 års förlängd garanti. Vilket aldrig skadar.

Kreditkort för den ordningsamme – Skäl nummer fyra

Du behöver inte begränsa dig till att bara köpa TV eller en dyr Playstation 5 med ditt kreditkort. Vill du hålla koll på köpen för att optimera din privatekonomi ska du använda det här kortet istället för ett vanligt bankkort. För att en detaljerad förteckning på alla dina transaktioner på en månadsfaktura kommer göra susen. Du kommer definitivt tänka en extra gång innan du köper just den där snusdosan eller vafan du nu ville ha på Zalando.

Att hålla koll på sin privatekonomi är att bana väg för frihet. Ju bättre ekonomi – desto mer frihet. Du kommer att ha alla transaktioner redo för granskning på en faktura, vilket kan ge dig ett annat perspektiv på var dina pengar faktiskt tar vägen. Kanske behöver du minska dina utgifter på dina utekvällar för att spara till den där HDR TV: n.

Vill du lära dig mer om vägen till ekonomisk frihet? Kolla in vår nybörjar guide för investeringar:

Exklusiva Poäng och bonussystemen för kreditkort! – Skäl nummer fem

pengar ekonomi

Det är inte ovanligt att få återbäring med dessa kort. Såklart skiljer korten sig åt relativt mycket på denna punkten. Att ha ett SAS-kort men aldrig flyga kanske inte är den bästa idén, eller Coop-kort men aldrig handla på Coop är exempel på ej optimerade fördelar. Men har du en Volvo bil plus Volvo kortet, så rulla på! När man handlar mycket med dessa kort så blir det faktiskt mer lönsamt att använda det gentemot det vanliga bankkortet. Har du stora utgifter varje månad -> överväg starkt ett passande kreditkort!

MER:

Reseförsäkringar – Skäl nummer sex

Betal- och kreditkort har oftast mycket bättre reseförsäkringar än det vanliga bankkortet, därför ska man definitivt köpa sina resor med kreditkortet! Det kan till exempel vara dubbelt så höga ersättningsbelopp. Det finns otaliga försäkringar som kommer till hands när man är ute på resa. 

Till exempel finns: 

 • Avbeställningsförsäkring, som brukar vara markant större ersättningsbelopp på. 
 • Missat anslutningsflyg, som brukar vara mest populärt. Detta är ju en situation där ingen vill hamna i. Som tur är erbjuder vissa kreditkort denna fördel och detta är absolut en favorit.
 • Olycksfallsförsäkring finns också på en del kort. Det vill säga om du råkar ut för någon olycka kan du bli ersatt av försäkringsbolaget som har avtal med kreditkorts givaren. 

Dessa försäkringar är en extra trygghet som är självklara man vill ha, speciellt om man kan få dem utan att betala något extra.

Du kan även tillhandahålla självriskeliminering när du hyrbil. Ja, jag vet dessa är ganska bra fördelar. Det passar bra inrikes och utrikes och de flesta hyrbilsföretag i utlandet tar enbart emot kreditkort. Så när corona pandemin är ett minne blott och du har siktet inriktat mot ett varmare land att hyra en bil i, använd kreditkortet för bästa försäkran. Varför gå miste om dessa fördelar om du kan få de genom att bara få en faktura och betala den i tid? Och vem betalar inte sina fakturor i tid. Man kan ju till och med ha E-faktura eller Autogiro.


Sänk dina fondavgiftskostnader – Spara mer!

Har du hört årets granskning av de stora börsmäklarnas gigantiska kickback vinster?

Det blev nämligen uppmärksammat att Avanza och Nordnet har skyhöga marginaler när man köper fonder via dem. Därför så har SAVR blivit en het snackis som utlovar samma fonder med lägre avgifter. Det betyder att du kan enkelt kan spara mer pengar i samma fond genom att bara köpa fonden via SAVR Nedan kommer visas bildlänken till SAVR:

Vi jämför priserna för några vanliga fonder:

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik A1,44 %1,26 %1,12 %
Tin Ny Teknik A1,60 %1,54 %1,08 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R1,59 %1,50 %0,93 %
Per den 10 Augusti 2021

Tin Ny Teknik på Avanza är nästan 50 procent dyrare i jämförelse med SAVR. Gå till SAVR för att se alla deras låga fondavgifter.

[su_button url=”https://adtr.co/blAS7O” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Spara pengar i lägre fondavgifter på SAVR – Nu![/su_button]

Se också:

31 svar på ”Spara pengar med kreditkort”

Lämna en kommentar