Hur du kan spara el med dina TV-vanor

Introduktion – Spara el med dina TV-vanor

Ibland är de enklaste lösningarna de bästa lösningarna. Det är så jag känner för att spara el genom att titta på TV. Det är inte så komplicerat som det kan verka, och det kräver inte att du gör drastiska förändringar i din dagliga rutin. Du behöver bara vara uppmärksam på hur mycket energi du använder och hur du använder den, och sedan göra smarta val därifrån – något som de flesta av oss redan gör ändå!

Spara el med dina TV-vanor

Dra ur kontakten när du inte använder den

Dra ur kontakten när du inte använder den. Det går inte att betona detta mer.

Det kan verka som en självklarhet, men det är en enkel lösning som kan göra stor skillnad.

Enligt U.S. Energy Information Administration (EIA) förbrukar ett genomsnittligt underhållningssystem i hemmet el för ungefär 100 dollar per år. Om du har flera TV-apparater i huset som är på hela tiden och anslutna ökar denna siffra dramatiskt.

När du inte tittar aktivt på TV, stäng av din apparat eller dra ur kontakten från väggen. Om du har många elektroniska apparater som är anslutna till varandra med sladdar eller el-centraler, koppla ur alla apparater utom en så att endast ett uttag används vid varje tillfälle (och därmed drar energi).

Stäng av TV:n på rätt sätt

  • Stäng av TV:n och koppla ur den när du inte tittar på den.
  • Koppla ur TV:n om du inte tänker använda den på ett tag, även om den är avstängd.
  • Om du inte är hemma, stäng av den strömbrytare som driver allt i hemmet – även om vissa saker är avstängda!

Lämna inte set-top-boxar på Standby

Set-topboxen, eller den enhet som levererar din TV-tjänst, är vanligtvis på standby. Det är i det läget som den körs när du inte använder den. Problemet är att de flesta digitalboxar inte automatiskt stängs av när du har tittat färdigt på TV och att de inte belastar särskilt mycket när de är på. Det betyder att om du har en äldre modell kan den förbruka så mycket som 10 watt el – vilket motsvarar ungefär 250 kr per år!

Du kan undvika detta genom att sätta din digitalbox i energisparläge när det inte påverkar dess förmåga att leverera videotjänster, t.ex. video on demand eller direktsänd TV, efter att du tryckt på strömbrytaren på fjärrkontrollen.

Använd energieffektiva TV-apparater

Ett av de enklaste sätten att minska din energiförbrukning är att köpa en Energy Star-certifierad TV. En sådan TV, använder mycket mindre energi eller rättare sagt cirka 40 procent mindre energi än en konventionell enhet.

Det kanske inte verkar så mycket, men om du är på en budget och tittar regelbundet på TV, (vem gör inte det?), kan dessa besparingar snabbt räknas upp!

Energy Star beteckningen innebär att dessa TV-apparater har testats för sin effektivitet på tre olika områden:

  1. För det första använder de mindre el än standardmodeller
  2. För det andra är de mer miljövänliga och
  3. För det tredje – och viktigast av allt – kostar de totalt sett mindre pengar över tiden eftersom de använder mindre energi per drifttimme.

Se hela vår dedikerade artikel för detta: De bästa energisnåla TV-apparaterna du kan köpa – 2022

Svårt att hitta dessa i Sverige

Att hitta en Energy star certifierad TV i Sverige kan vara lite svårt. Det är även svårt att hitta en TV med en bra energiklass. De flesta TV-apparaterna på Webhallen har energiklass E, F eller G. Men de mest energisnåla TV-apparaterna vi har hittat är:

Andra alternativ ser du nedan:

Låt inte TV:n vara på som bakgrundsbrus

Stäng av TV:n när du inte använder den!

Så enkelt är det. TV-apparaternas strömförbrukning är betydande: det kan variera från 50 watt till 300 watt beroende på modell och användning. Även när de är avstängda fortsätter de flesta TV-apparater att förbruka el på en låg nivå. Detta kan vara så lite som 1 watt eller så mycket som 80 watt, vilket fortfarande är mycket slösad energi per år – och pengar som går förlorade genom att låta enheten vara ansluten i stället för att stänga av den helt.

Genom att stänga av TV:n sparar du el och minskar utsläppen av växthusgaser.

Tänk på hur mycket el du använder och var smart

När det gäller energianvändning är det första steget medvetenhet.

Det är lätt att tillbringa mycket tid framför TV:n utan att tänka på vad det betyder för dina elräkningar eller koldioxidavtryck. Men när du väl är medveten om hur mycket el du använder och var den kommer ifrån är det mycket lättare att fatta smarta beslut om hur ofta och hur länge du tittar på TV.

Se också: Använder smarta lampor el när de är avstängda?

Slutsats

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om dina TV-vanor och hur du kan spara el. Även om du inte vill gå hela vägen och avinstallera din set-top-box finns det fortfarande sätt för dig att minska din påverkan på miljön. Allt handlar om att vara uppmärksam på hur mycket el vi använder varje dag i våra liv och sedan göra små förändringar som hjälper oss att minska vårt koldioxidavtryck ett steg i taget.


När du har blivit påläst kring hur du kan spara el med dina TV-vanor så kanske du vill fortsätta med att läsa om:

1 svar på ”Hur du kan spara el med dina TV-vanor”

Lämna en kommentar