Kommer Krypto växa?

Hur investerar institutioner och företag i krypto och kommer krypto att växa?

kommer krypto växa
Bildkredit: CompareSweden

I åratal var bara tanken att finansinstitutioner skulle börja investera i bitcoin (BTC) skrattretande. Men från och med mitten av 2020 blev den institutionella närvaron i kryptovalutan en verklighet.

Institutioners påverkan på kryptomarknaden

Många nämner dessa stora aktörers intåg på kryptomarknaden som en bidragande faktor till den senaste tjurmarknaden som började i slutet av 2020 och slutade i slutet av 2021.

Bitcoin, den största kryptovalutan rankat efter börsvärde, är vägen in på kryptomarknaden för många institutioner som vågar.

Från och med juni 2022 ägs 6,47 % av alla Bitcoin som någonsin kommer att existera av institutioner, en bred kategori som inkluderar ETF:er som VanEck i Kanada och länder som El Salvador.

Även om Bitcoin ofta är det första och sista steget för stora institutioner, har experimentella institutioner nyligen tagit sig in i andra delar av kryptoindustrin. NFT och Metaverse är två sammanflätade sektorer där institutioner aktivt investerar – snarare än att bara passivt investera i en kryptovaluta som Bitcoin.

Det enklaste sättet att investera i krypto för institutioner är att hålla kryptovaluta och registrera det på sina balansräkningar.

I Juni 2022 ägdes 6,47 % av alla Bitcoin som någonsin kommer att existera av institutioner. Vilket innefattar ETF:er som VanEck i Kanada och länder som El Salvador.

Den institutionella närvaron inom krypto började på allvar när MicroStrategy, styrd av Michael Saylor, köpte bitcoin för 250 miljoner dollar i augusti 2020, följt av ytterligare 175 miljoner dollar i bitcoin en månad senare.

MicroStrategys stora steg följdes av betalningsprocessorn Squares köp av 50 miljoner dollar BTC i oktober 2021 och elbilstillverkaren Teslas 1,5 miljarder dollar BTC i februari 2021.

I maj 2021 ändrade Tesla sitt beslut att acceptera betalningar i Bitcoin på grund av miljöhänsyn efter mindre än två månaders test av kryptovalutan som betalningsmetod för sina bilar. Denna omvändning bidrog till en stor försäljning på kryptovalutamarknaden.

Tesla äger 42 902 BTC, eller 0,204 % av alla Bitcoin som finns.

Det finns också indirekta sätt som institutioner investerar i Bitcoin. Börshandlade fonder, eller ETF:er, är den vanligaste indirekta investeringsformen. Även om det finns bitcoin spot-ETF i Kanada och Europa, är det finansiella instrumentet inte godkänt i USA. Istället finns det ETF-liknande instrument, som Grayscale Bitcoin Trust , en sluten trust som spårar värdet på Bitcoin. Den hade tillgångar under förvaltning till ett värde av 18,5 miljarder dollar (AUM) i juni 2022.

Institutioner köper bitcoin

DeFi

Vissa DeFi-plattformar försöker aktivt locka institutionella investerare. DeFi-utlåningsprotokollet Compound skapade i juni 2021 en institutionell gateway som heter Compound Treasury. S&P Global Ratings, ett kreditvärderingsinstitut för traditionella finansinstitut, tilldelade Compound Treasury en B-grad, vilket innebär att den USDC- drivna avkastningsplattformen rankas som ”spekulativ” men ”för närvarande har kapacitet att uppfylla finansiella åtaganden.”

Istället för att vänta på det institutionella alternativet för att skapa butik, går vissa institutioner direkt till DeFi-protokoll.

I oktober 2021 skickade den franska investeringsbanksjätten Société Générale (SocGen) in en ansökan till MakerDAO:s styrforum för att utlåningsplattformen skulle acceptera dess on-chain digitala säkerställda obligationer, OFH Tokens.

Dessa tokens utfärdades av banken som säkerhet för ett lån på 42 miljoner dollar i stablecoin DAI.

Centralbanker utforskar också DeFi. I maj 2022 lanserade Singapores centralbank, Monetary Authority of Singapore (MAS), Project Guardian, ett pilotprogram i samarbete med DBS Bank, JPMorgan och Marketnode för att utforska användningsfall av digitala tillgångar i tokenisering och decentraliserad finansiering (DeFi). I det första steget av projektet kommer banken att skapa en likviditetspool av tokeniserade obligationer och inlåning för upp- och utlåningsändamål.

Slutsats: Kommer krypto växa?

Vi ser mer och mer att institutionerna börjar se krypto och Bitcoin som en normal investering. Faktumet att det är något nytt och farligt har nog sedan 2 år tillbaka blivit ett minne blott. Dessutom påverkades den senaste tjurmarkanden starkt utav att institutioner köpte Bitcoin, därav bör krypto fortätta att växa i framtiden.


Ingen information eller data är avsedd som investeringsråd (varken i allmänhet eller i enskilda fall). Finansiella produkter eller transaktioner som omnämns i sådan information eller data, kanske inte är lämplig för din investeringsprofil och mål och förväntningar. Du är ansvarig för att avgöra om någon finansiell produkt eller transaktion är lämplig för dig utifrån dina intressen, investeringsmål, riskbenägenhet och investeringsplan. CompareSweden ska inte hållas ansvarig för eventuella skador som uppstår från några omnämnda transaktioner eller investeringar i finansiella produkter.


Se också:


3 svar på ”Kommer Krypto växa?”

Lämna en kommentar