Vad är krypto?

Vad är krypto egentligen? Vi ger dig en fullständig sammanfattning för att lära dig det viktiga!

vad är krypto

Kryptovaluta, ibland kallad kryptovaluta eller krypto, är någon form av valuta som existerar digitalt eller virtuellt och använder kryptografi för att säkra transaktioner. Kryptovalutor har ingen central utfärdande eller reglerande myndighet. Det använder istället ett decentraliserat system för att registrera transaktioner och utfärda nya enheter.

Bitcoin och de flesta andra kryptovalutor stöds av en teknik som kallas blockchain. Det upprätthåller ett manipuleringssäkert register (huvudbok) över transaktioner och håller reda på vem som äger vad. Skapandet av blockkedjor åtgärdade ett problem som tidigare försök inte hade lyckan att göra. Det var alltså att hindra människor från att göra kopior av sina innehav och försöka spendera dem två gånger.

Kryptovaluta är ett digitalt betalningssystem som inte förlitar sig på banker för att verifiera transaktioner. Det är ett peer-to-peer-system som kan göra det möjligt för vem som helst att skicka och ta emot betalningar var som helst.

Kryptovaluta fick sitt namn eftersom den använder kryptering för att verifiera transaktioner. Detta innebär att avancerad kodning är involverad i lagring och överföring av kryptovalutadata mellan plånböcker och till offentliga redovisningar. Syftet med kryptering är att ge säkerhet och säkerhet.

Bitcoin (BTC), kom ut 2008 och var den första kryptovalutan, och den är fortfarande den överlägset största, mest inflytelserika och mest kända. Under decenniet sedan har Bitcoin och andra kryptovalutor som Ethereum vuxit som digitala alternativ till fiatvalutor.

Vad är en Blockchain?

En blockchain är en öppen, distribuerad reskontra som registrerar transaktioner i kod. I praktiken är det lite som ett checkhäfte som distribueras över otaliga datorer runt om i världen. Transaktioner registreras i ”block” som sedan länkas samman i en ”kedja” av tidigare kryptovalutatransaktioner.

Enheter av kryptovaluta skapas genom en process som kallas mining, som innebär att man använder datorkraft för att lösa komplicerade matematiska problem som genererar mynt. Användare kan också köpa valutorna från mäklare, sedan lagra och spendera dem med wallets.

Vad är krypto mining?

De flesta kryptovalutor blir skapta genom mining via ett decentraliserat (även känt som peer-to-peer) nätverk av datorer. Men mining genererar inte bara mer bitcoin eller Ethereum. Det är också mekanismen som uppdaterar och säkrar nätverket genom att ständigt verifiera den offentliga blockchain huvudboken och lägga till nya transaktioner.

Vad är krypto mining?

Tekniskt sett kan alla med en dator och en internetanslutning bli en ”miner”. Men innan du blir upphetsad är det värt att notera att mining inte alltid är lönsamt. Beroende på vilken kryptovaluta du ”minar”, hur snabb din dator är och kostnaden för el i ditt område, kan du sluta med att faktiskt spendera mer på mining än vad du tjänar i kryptovaluta.

Som ett resultat görs det mesta av mining:en idag av företag som är specialiserade på det. Men även av stora grupper av individer som alla bidrar med sin datorkraft.

Varför är kryptovaluta framtiden för finans?

Kryptovalutor är det första alternativet till det traditionella banksystemet och har kraftfulla fördelar jämfört med tidigare betalningsmetoder och traditionella tillgångsklasser. Se dem som en uppgradering av vanliga pengar, nästa version liksom. Denna teknologi ger upphov till potentialen att vara det snabbaste, enklaste, billigaste, säkraste och mest universella sättet att byta värde på som världen någonsin har sett.

Kryptovalutor kan användas för att köpa varor eller tjänster eller innehas som en del av en investeringsstrategi. Men de kan inte manipuleras av någon central myndighet, helt enkelt för att det inte finns någon. Oavsett vad som händer med en regering, kommer din kryptovaluta att förbli säker.

Digitala valutor ger lika möjligheter, oavsett var du är född eller var du bor. Så länge du har en smartphone eller annan internetuppkopplad enhet har du samma kryptoåtkomst som alla andra.

Exempel på kryptovalutor

Det finns tusentals kryptovalutor. Några av de mest kända inkluderar:

Bitcoin:

Bitcoin grundades 2008 och var den första kryptovalutan och är fortfarande den mest handlade. Valutan blev utvecklad av Satoshi Nakamoto, vars exakta identitet fortfarande är okänd.

Ethereum:

Ethereum utvecklades 2015 och är en blockchain-plattform med en egen kryptovaluta, kallad Ether (ETH) eller Ethereum. Det är den mest populära kryptovalutan efter Bitcoin.

Litecoin:

Denna valuta liknar mest bitcoin men har gått snabbare för att utveckla nya innovationer, inklusive snabbare betalningar och processer för att möjliggöra fler transaktioner.

Hur man köper kryptovaluta säkert

Bestäm var du ska köpa den

Det finns många sätt att köpa kryptovaluta på ett säkert sätt, även om den mest tillgängliga metoden för nybörjare sannolikt är en centraliserad börs. Centraliserade börser fungerar som en tredje part som övervakar transaktioner. Detta för att ge kunderna förtroende för att de får vad de betalar för. Dessa börser säljer vanligtvis krypto till marknadspriser och de tjänar pengar på avgifter för olika aspekter av deras tjänster.

Du kan enkelt göra dina kryptoköp på Binance, som har ett fullt ekosystem för att ge dig en sammansvetsad tjänst.

Se mer hos Binance!

För mer avancerade användare finns decentraliserade börser, där avgifter kan vara lägre än på centraliserade plattformar. De kan vara svårare att använda och kräva mer tekniskt kunnande, men de kan också erbjuda vissa säkerhetsfördelar eftersom det inte finns något enskilt mål för en cyberattack. Kryptovalutor kan också handlas genom peer-to-peer-transaktioner.

Välj hur du ska betala

Även om det finns tusentals kryptovalutor som handlas runt om i världen, kommer du att upptäcka att de mest populära alternativen är allmänt tillgängliga för köp i fiat-valutor som USD, EUR med betalkort eller till och med SEK genom P2P trading. Se mer om det här: Hur man köper och säljer Bitcoin för Svenska Kronor SEK genom P2P trading.

Om du är en mer erfaren investerare kanske du vill byta ut några av dina befintliga kryptoinnehav mot en annan typ av kryptovaluta. Man kan till exempel använda sig av Swap funktioner och byta Bitcoin mot Ethereum.

Hur man lagrar kryptovaluta

När du har köpt kryptovaluta måste du förvara den säkert för att skydda den från hack eller stöld. Vanligtvis lagrar man kryptovaluta i kryptoplånböcker som är fysiska enheter. Eller genom onlineprogramvara för att lagra de privata nycklarna till dina kryptovalutor på ett säkert sätt. Vissa börser tillhandahåller plånbokstjänster, vilket gör det enkelt för dig att lagra direkt via plattformen. Det är dock inte alla börser eller mäklare som automatiskt tillhandahåller plånbokstjänster åt dig.

Det finns olika plånboksleverantörer att välja mellan och här kommer två relevanta termer, som är bra att kunna:

  • Hot wallet storage:  ”hot wallets” hänvisar till kryptolagring som använder onlineprogramvara för att skydda de privata nycklarna till dina tillgångar.
  • Lagring av kall plånbok:  Till skillnad från varma plånböcker, är kalla plånböcker (även känd som hårdvaruplånböcker) beroende av offline elektroniska enheter för att säkert lagra dina privata nycklar.

För- och nackdelar med kryptovaluta

Krypto är ett hett ämne att diskutera, då det känns väldigt nytt så har många olika åsikter om det, både positiva och negativa.

Fördelar

  • Vissa gillar det faktum att kryptovaluta tar bort centralbanker från att hantera penningmängden. Eftersom dessa banker med tiden tenderar att minska värdet på pengar via inflation.
  • I samhällen som är i ekonomisk kris, där har man kunnat använda krypto som ett komplement till det lokala finansiella systemet
  • Andra förespråkare gillar blockchain-tekniken bakom kryptovalutor. Eftersom det är ett decentraliserat system som kretsar kring att allting registreras i en huvudbok som är delad offentligt, och kan vara bättre än traditionella betalningssystem.
  • Vissa spekulanter gillar kryptovalutor eftersom de går upp i värde. Men de har egentligen inget intresse av att valutorna accepteras på lång sikt som ett sätt att flytta pengar.
  • Vissa kryptovalutor erbjuder sina ägare möjligheten att tjäna passiv inkomst genom en process som kallas staking. Staking innebär att du använder dina kryptovalutor för att verifiera transaktioner på ett blockchain-protokoll. Även om insats har sina risker, kan det tillåta dig att växa dina kryptoinnehav utan att köpa mer.

Nackdelar

  • Många kryptovalutaprojekt är oprövade, och blockkedjeteknik i allmänhet har ännu inte fått en jättebred användning. Om den underliggande idén bakom kryptovaluta inte når sin potential, kan långsiktiga investerare riskera att aldrig se den avkastning de hoppats på.
  • För kortsiktiga kryptoinvesterare finns det andra risker. Dess priser tenderar att förändras snabbt. Även om det betyder att många människor har tjänat pengar snabbt genom att köpa in vid rätt tidpunkt, har många andra förlorat pengar på att göra det precis innan en kryptokrasch.
  • Dessa stora förändringar i värde kan också strida mot de grundläggande idéerna bakom de projekt som kryptovalutor skapades för att stödja. Till exempel kan människor vara mindre benägna att använda Bitcoin som ett betalningssystem om de inte är säkra på vad det kommer att vara värt nästa dag.
  • Miljöpåverkan från Bitcoin och andra projekt som använder liknande mining-protokoll är betydande. Vissa kryptovalutor använder annan teknik som kräver mindre energi.
  • Regeringar runt om i världen kan så småningom införa regulatoriska ändringar och som kan märkbart påverka marknaden på flera olika sätt.

Hantera risken för kryptovaluta

Kryptovaluta är en relativt riskabel investering, oavsett hur du skär den. Generellt sett bör högriskinvesteringar utgöra en liten del av din totala portfölj. En vanlig riktlinje är inte mer än 10 %. Du kanske vill se först för att stödja ditt pensionssparande, betala av skulder eller investera i mindre volatila fonder som består av aktier och obligationer.

Det finns andra sätt att hantera risker inom din kryptoportfölj, till exempel genom att diversifiera utbudet av kryptovalutor som du köper. Kryptotillgångar kan stiga och falla i olika grad och under olika tidsperioder. Så genom att investera i flera olika produkter kan du isolera dig själv – till viss del – från förluster i ett av dina innehav.

Vad kan du göra med kryptovaluta?

Det finns ett brett utbud av saker du kan göra med kryptovaluta, och listan växer med tiden. Här är några sätt att komma igång, från att delta i vardagliga aktiviteter till att utforska nya tekniska gränser:

  • Handla saker: Över 8 000 globala handlare accepterar kryptovaluta via Coinbase Commerce till exempel. Det finns nya rapporter om att fler butiker ska använda sig av lightning network för butiksbetalningar i framtiden.
  • Donera till ändamål: Det finns fördelar med att donera och acceptera krypto, och många ideella organisationer accepterar bitcoindonationer.
  • Ge dricks som stöd: Författare, musiker och andra innehållsskapare på nätet lämnar ibland Bitcoin-adresser eller QR-koder i slutet av sina artiklar. Om du gillar deras arbete kan du ge lite krypto som ett sätt att säga tack.
  • Res världen runt med kryptovaluta: Eftersom kryptovaluta inte är knuten till ett specifikt land, kan resor med krypto minska på växlingsavgifterna. Det finns redan en liten men blomstrande gemenskap av självbetitlade ”kryptomader” som i första hand, eller i vissa fall uteslutande, spenderar krypto när de reser.
  • Köp egendom i en virtuell spelvärld: Decentraland, som körs på blockkedjan Ethereum, är den första virtuella världen som helt ägs av sina användare. Användare kan köpa och sälja mark, avatarkläder och alla möjliga andra saker medan de festar på virtuella nattklubbar eller minglar i virtuella konstgallerier.
  • Utforska decentraliserad finansiering, eller DeFi: Ett stort antal nya aktörer siktar på att återskapa hela det globala finansiella systemet. Från fondliknande investeringar till lånemekanismer för lån och långt bortom, utan några centrala myndigheter.

Lämna en kommentar