Köpa hus, vanliga misstag

Köpa hus missa inte detta

Har du funderat på att köpa hus? Då måste du läsa denna artikel först så att du inte gör dessa vanliga misstag. Det kommer att spara dig potentiellt tiotusentals kronor för din ekonomi, genom att känna till detta.

Köpa hus, inte likadant som att köpa lägenhet?

Att köpa hus är skiljt från ett vanligt lägenhetsköp. Det finns praktiska skillnader som gör att du kommer att ha större utgifter kopplat till just husköpet.

Så för att inte potentiellt förlora tusentals kronor så ska du följa nedanstående tips:

Lagfart – Vad är det?

köpa hus

Känner du till lagfartsavgiften? Lagfartskostnad är den kostnad du får betala för administrativa uppgifter i och med att ett ägarbyte sker hos fastigheten. Varför så krångligt namn kan man fråga sig. Lagfarten är egentligen ett fastighetsregister helt enkelt. Det kostar dock en del pengar: 

Lagfarten är en avgift på 1,5 % av köpeskillingen eller om taxeringsvärdet för föregående år var högre, så tar man 1,5 % utav det. Dessutom en expeditionskostnad på 825 kr. Så ju högre pris på ditt hus, desto mer lagfartskostnad.

Lagfart betalar man för att man byter ägare på en fastighet. Detta behöver man inte tänka på när man köper en bostadsrätt utan vid köp av bostadsrätt så är det bara administrativa kostnader man betalar till föreningen (cirka tusen kronor).

Se även: Bolån, hur mycket får jag låna? och Budgivning

Pantbrev – Det vanligaste misstaget

Det är i detta steg som folk har förlorat en massa pengar. Här kommer en gedigen förklaring. Pantbrev är ett gammalt uttryck som säger att huset är pantsatt. Pantsatt betyder alltså att det finns bolån upptagna på den. Fastighetsvärlden fungerar på så sätt att man kollar hur mycket lån hade förra ägaren på huset och tar mellanskillnaden upp till hur mycket lån du kommer ha på huset. På det beloppet ska man betala 2 % i avgift. Detta kallas för att man betalar pantbrevsavgift på nyupptagna pantbrev.

Mer: Kan man låna till Kontantinsats, på riktigt?

Räkneexempel på köpa hus

räkna köpa hus ekonomi

Säljaren av huset har 500 000 kr i lån

Och du kommer att ha 1 000 000 kr i lån

Nya pantbrev:

Mängd nya pantbrev: 1 000 000 – 500 000 = 500 000 kr

Det understrukna blir mellanskillnaden av hur mycket nya pantbrev som ska tas upp. Du kommer ju ha ytterligare 500 000 kr i lån och det är detta avgiften tas ut på.

Kostnad: 2 % av 500 000 kr = 10 000 kr

För att vara ärlig så är 10 000 kr i pantbrevsavgift ändå ganska okej. Det kan vara betydligt värre, även om 10 000 kr är en saftig summa att betala. Man behöver ha koll på hur mycket pantbreven ligger på innan man går med på att köpa huset. Hade siffrorna varit annorlunda till exempel att det är en gammal fastighet utan lån och värdet har stigit under flera decenniers tid. Ja, då kan vi ju tala om nya pantbrev på miljonbelopp.

Läs: Handpenning och Kontantinsats, vad är skillnaden?

Ett annat exempel:

Säljaren av huset har 0 kr i lån

Du kommer att ha 3 000 000 kr i lån

Mängd nya pantbrev: 3 000 000 – 0 = 3 000 000 kr

Det understrukna blir mellanskillnaden av hur mycket nya pantbrev som ska tas upp.

Kostnad: 2 % av 3 000 000 kr = 60 000 kr

Detta är väldigt mycket pengar. Så håll koll på dessa avgifter innan ert nästa husköp så att din ekonomi inte tar en oväntad smäll.

1 svar på ”Köpa hus, vanliga misstag”

Lämna en kommentar