Budgivning

Budgivning är något som kan vara lite skrämmande samtidigt som det är påfrestande. Se hur du ska tänka kring det.

Budgivning och dess hemligheter

Hur mycket har man råd att gå upp höja budet med? Hur många tusen ska jag gå upp med i varje nytt bud? Jag vill vinna budgivningen, hur gör jag? Dessa är punkter som vi kommer att gå igenom i denna artikel.

Hur fungerar budgivning först och främst?

När visningen är över är det viktigt att mäklaren har era kontaktuppgifter. Dagen därpå ungefär kommer han eller hon att kontakta er ifall ni är intresserade att lägga ett bud på bostaden. I och med detta startar budgivningen. Tänk på att det kan finnas flera visningar, kanske en in planerad som mäklaren väntar in. Vissa mäklarfirmor har SMS-system när folk har lagt bud, vissa har allt på hemsidan med realtidsuppdateringar. Det kan skilja sig åt. Men det är alltid stressande och man ska alltid behålla lugnet. Att vinna en budgivning går ut genom att ha flera alternativ och inte låta sig spelas på sina känslor.

Vinna en budgivning

Vinna budgivning mot mäklare

Vad är då att vinna en budgivning. Att få en bostad till varje pris? Är det definitionen? Nja… hade det varit så enkelt hade denna artikel inte skrivits för då skulle svaret vara att ha mest pengar. Visst, det hjälper men verkligheten är annorlunda. Man ska kunna få bostaden utan att få slut på pengar som skulle gå till allt runt omkring: renovering, måla om, göra om i badrummet, och för att inte glömma – handpenning och så vidare.

Så att vinna en budgivning är att få ett bra pris på den köpta bostaden och ha råd med allt annat också.

-Rikard Stenberg

Överdrivna priser

Man ska inte överdriva priserna på bostäder även då de har gått upp vansinnigt mycket under de senaste fem åren. Det finns alltid bostäder i städer som har mer än 30 000 invånare. Man ska inte sikta in sig på en specifik bostad för att då är chansen stor att man får betala överpris – vilket inte ska anses som en vinst utan en ekonomisk förlust.

Varför? Jo, för bostäder bestäms av vad andra har betalat/är villiga att betala för en viss bostad. Det är inte svårare än så. Det spelar ingen roll om du har det nyaste köket eller nyaste badrummet. Bostaden kommer vara värd, vad de kringliggande bostäderna är värda eller vad budgivningen kommer att blåsa upp värdet till. Men det är just det.

Budgivning är som en bubbla, som liknar aktiemarknaden. När en akties värde blåses upp, är det ofta en bubbla. Men det beror helt och hållet på vad folk vid den tidpunkten är villiga att betala för den aktien eller för just den bostaden. Fast detta är mer styrt av känslor, såsom stress i en pressad situation gentemot något verkligt. Var försiktig med sådana bubblor. De håller inte samma värde över lång sikt och då vill inte du ha köpt din bostad på högsta notation för att sedan inte kunna sälja den för samma pris eller högre. Det är därför som man inte riktigt kan anse sig ha “vunnit” en budgivning bara för att man har lagt mer pengar än de andra. Budet man lägger måste vara inom prisklassen för vad liknande bostäder kostar eller har kostat i närområdet.

Mer: Handpenning och Kontantinsats

Hur ska man då lägga sina bud

Att visa desperation är som att kapitulera. Man ska ha tid när man köper bostad, annars är det lätt att hamna i fällorna. Att lägga ett bud direkt som motbud är inte att rekommendera. Det spär på en “never ending bidding war”. Det vill man undvika! Vill du lugna ner en situation, ta en paus och tänk efter. Lägg ett bud efter några timmar eller på eftermiddagen eller om det är ett slutbud från ditt håll. Svara dan efter. Då ser det ut som att du har tänkt så mycket och dina sista ord är ditt sista bud. Du ger de ett: Ta det eller så går jag vidare med mitt bostadssökande – bud.

Läs: Köpa hus, vanliga misstag

Tur i oturen – slutbud i budgivning

Det roliga är att du kan till och med få bättre resultat med detta. Antingen vinner du, eller så blir du kontaktad av samma mäklare för att han eller hon har något annat objekt som kan vara intressant för dig. Vilket till och med kan vara den bostaden du till slut kommer att flytta in i.

Varför man ska lägga “slutbud” som sagt, är för att då tar du inte något känslosamt beslut i budgivningen. Det blir helt och hållet ekonomiskt. Det är det bästa för din ekonomi.

Så här gör du: Tänk ut det belopp som du ekonomiskt sätt klarar av men ännu högre än det blir bara dåligt. Det kan vara värdet som står på ditt lånelöfte eller om du har egna kalkyler på hur mycket du vill ha kvar till renovering och dyl. Nu, om budgivningen börjar närma sig ditt belopp. Säg att du behöver lite betänketid och lägg ditt slutbud dagen efter för att se om säljaren accepterar. Om denne gör det så hurra! Du har nu vunnit budgivningen, om inte så kommer du att hitta något likadant det är bara att fortsätta gå på andra visningar.

Hur många tusen ska man höja med

Höja bud i budgivning lån

Detta är en känslofråga, att hetsa med snabba 5 000 kronors höjningar resulterar oftast inte i något bra resultat. Man måste göra en avvägning till vad är ditt slutbud och hur mycket utrymme finns det att lägga bud däremellan. Räkna också med hur motståndaren kommer att lägga sina bud. Genom att se hur de lade föregående bud. Samt, det är också viktigt att tänka på om det är fler än en motståndare också!

Det är ju bra att skriva upp två tre scenarion på hur nästa 3 bud från dig och motståndare, kommer att se ut för att ge dig en överblick över situationen och för din ekonomi. Sen är det sista tipset att lägga buden så att det positionerar dig bra inför ditt slutbud. Så att du kan lägga in stöten som ska vinna det eller nå en gräns där du längre inte skulle vinna budgivningen ur ett privatekonomiskt perspektiv även om du vann budgivningen. Hoppas detta har gett dig perspektiv på vad du ska tänka på när du är i en budgivning. 

Se också:

Hur länge håller en budgivning på?

En budgivning är i regel klar när ingen av spekulanterna på bostaden vill lägga mer pengar och därmed drar sig ur för i fördel för motparten/motparterna. Observera att säljaren har rätt att välja vem den vill sälja till och därför i undantags fall kan styra utfallet på budgivningen.

Kort och gott: När det inte finns fler köpare som är intresserade som vill lägga ett högre bud än vad som redan är lagt – ja då är budgivningen över.

Vunnit budgivning vad händer nu – kan du nu undra?

Först och främst gratulerar till din nya bostad! Det som sker är:

  1. Du kommer att skriva under ett överlåtelseavtal tillsammans med säljaren där ni båda bland annat skriver under att du ska köpa bostaden till överenskommet pris och vad dina rättigheter och skyldigheter är under tiden fram till du får nycklarna.
  2. Sedan kommer du att bli ombedd att betala in handpenningen som är 10 procent av köpeskillingen. (Brukar vara 7-10 dagar efter att skrivit under överlåtelseavtalet).
  3. Sedan kommer ni överens om ett datum för när överlåtelsen ska ske: Den dagen brukar man ta hand om: övertagande av nycklar och självklart slutgiltig betalning där man skriver under en likvidavräkning

Kort sammanfattning

Om det är något du ska ta med dig så är det dessa råd: 

  1. Ha ett slutbud i huvudet innan det hettar till
  2. Känslomässiga beslut är sämre. Alltid sämre. Så ta de inte!

Se även: Hur man investerar pengar

5 svar på ”Budgivning”

Lämna en kommentar