Kan man låna kontantinsats på riktigt?

låna kontantinsats

Kan man låna till kontantinsats, går det verkligen? Detta är den eviga frågan som vi nedan kommer att ge svar på. Många behöver denna förklaring i nuvarande läget.

Så du har kanske blivit ett offer för samhällets höga bopriser och vill nu hitta en bostad. Stockholm, Göteborg och Malmö är inte enkla ställen att ha råd med. Det finns det striktare amorteringskrav sedan mars 2018 som verkligen sätter sätter käppar i hjulet för många. För att man någon gång ska lyckas köpa sin första bostad kanske man måste låna mer än 85 procent. Priserna har ju ändå stigit dramatiskt mycket, för att hjälpa dig kommer vi behandla detta lite ömma ämnet. Låt oss dyka in i det:

Vem tillåter att du lånar till kontantinsatsen? 

Inga av storbankerna kommer låta dig att låna 100 % av bostaden. De förhåller sig enhälligt till regelverken som säger att 85 procent är maximala belåningsgraden man kan ha bolån på. Även om man skulle låna till kontantinsatsen med blancolån (det vill säga privatlån utan säkerhet) så skulle storbankerna neka att bevilja dig ett bolån när de ser att du har tagit ett blancolån från en annan bank för att låna kontantinsats. Men, verkligheten är inte svart på vitt. Även om storbankerna inte kommer låta dig göra detta så finns det andra banker. Det finns banker som är villiga att ta mer risk kan se över hur de kan hjälpa dig att finansiera din kontantinsats om du inte har den

Reglerna är emot bolån på mer än 85 procent. Även om bolånet inte kan vara mer än 85 procent, finns det inget hinder för en nischbank att ge dig ett privatlån om de tror du skulle kunna klara av det. Detta blir ju en individuell dialog där bolån på 85 procent läggs upp plus ett blancolån på den resterande summan som du inte har till exempel: Låt oss säga att du endast har 5 % i kontantinsats, då får du ett blanco på 10 % och bolån på 85 % av köpeskillingen.

Vilken bank ska jag gå till

För att få hjälp med din ekonomi rekommenderas att du tar kontakt med oss då vi kan uppge vilka banker som kan hjälpa dig med att ta ett blancolån jämsides bolånet. Skicka ett mail till oss eller skriv till oss på Sociala Medier (@CompareSweden) så får du informationen du behöver för att låna till kontantinsats.

MER: Allt om autogiro och E-faktura

Låna kontantinsats från mina föräldrar eller vänner?

Det är alltid lättare om de står med på bolånet givetvis så det är ju rekommendationen. Om inte det går så kan man låna kontantinsats av någon närstående och upprätta ett juridiskt avtal sinsemellan på hos en jurist. Detta är fullkomligt möjligt.

låna kontantinsats

Att låna kontantinsats som en transaktion från en privatperson innan man ska köpa bostad är lite ögonbrynshöjande dock. Men det är större chans att man får igenom detta jämfört med privatlån från en annan bank. Kom ihåg att detta är möjliga scenarion och inte fullt ös grönt ljus. Utan bankerna gör lite olika beroende på vilka summor det handlar om också. Men man ska ju som sagt ha ett riktigt avtal innan man lånar från en närstående. Så att det går rätt till!