Köpa robotdammsugare – Köpguide för robotdammsugare

Vad du behöver veta när du ska köpa robotdammsugare!

Under årens lopp har fler och fler funktioner och alternativ utvecklats för att ta dessa apparater till nästa nivå. När du tänker på en robotdammsugare är det inte längre en liten låda som stöter sig runt väggarna, nuförtiden är de intelligenta nog att tömma sig själva och till och med lära sig av möten. Men behöver du verkligen all den tekniken för att få en av de Bästa Robotdammsugarna 2022?

Här delar vi upp de olika typerna av robotdammsugare som finns, samt svarar på alla frågor du kan ha. 

Innan du går och köper den mest förstklassiga robotdammsugaren du kan hitta, och blir ruinerad av att göra det, ta ett steg tillbaka och fundera över funktionerna du betalar för. Efter att ha satt en rad robotdammsugare på prov, har vi också funnit att vissa nybörjarmodeller presterar lika bra som mer premiumdesigner. Sammanfattningsvis betyder mer kostnad inte alltid att det är en bättre produkt. Det är bäst att ha en budget i åtanke, tillsammans med de funktioner du behöver, innan du börjar köpa en robotdammsugare.

Varje robotdammsugares prestanda kommer att variera – vissa kommer att vara bättre lämpade för mattor, medan andra kan fungera bättre på trägolv. Vissa kan vara de bästa robotdammsugarna för husdjur. Med tanke på detta kommer den bästa för dig att bero på ditt hem.

Det finns ett stort utbud av priser också beroende på märke och funktioner, med vissa som kostar så lite som 2 000 kr och sträcker sig upp till över 10 000 kr. Det är därför budgeten är en viktig faktor.

Snabbtips för att köpa en robotdammsugare

  1. Börja med att undersöka ditt hem. Fundera på om du mest har hårt golv eller heltäckningsmatta. Om du har en matta, hur tjock är den? Tänk också på husdjur — måste robotdammsugaren plocka upp kattsand eller tjock päls? Dessa är alla viktiga aspekter att tänka på innan du börjar köpa en robotdammsugare.
  2. Bestäm din budget. Som nämnts tidigare kan robotdammsugare med de senaste funktionerna kosta över 10 000 kr. Billigare modeller finns tillgängliga för cirka 2 000 kr, men var beredd att tappa några av premiumfunktionerna, såsom självtömmande soptunna.
  3. Vill du ha en app med det? Vissa robotdammsugare kan anslutas med dedikerade appar. Appar är användbara för att övervaka din robotdammsugare och schemalägga städsessioner. Dessa kan också hjälpa till med att kartlägga ditt hem och skapa no-go-zoner. 
  4. Robotdammsugare använder olika metoder för navigering. Om du investerar i en robotdammsugare kommer den sannolikt att röra sig sporadiskt och studsa mot väggar och hinder under processen. Medan vissa medelstora och avancerade modeller använder lasrar och optiska sensorer för att styra dem.
  5. Vissa modeller städar bättre än andra. Varje robotdammsugare fungerar olika. Vissa samlar upp damm och skräp mer effektivt än djurhår, medan andra kanske fungerar bättre på hårda golv än på mattor.

Varför vill du ha en robotdammsugare?

Det här är framtiden, och vi har robotar som gör allt: bilar som kör sig själva, drönare som navigerar på himlen och robotdammsugare som letar sig runt möbler. En robotdammsugare håller saker relativt rena och sparar dig besväret med att dra ut den tunga dammsugaren varje gång en skål med jordnötter faller på golvet.

Även om robotdammsugaren har utvecklats mycket på senare tid, kommer du förmodligen fortfarande att vilja ha kvar en traditionell dammsugare för djuprengöring. Robotdammsugare är utmärkta för daglig städning – plocka upp herrelösa smulor, kattsand, hår av alla slag, dammtussar och allt annat som letar sig ner på dina golv. De är också lämpliga för kontorsutrymmen. Eftersom det sista du vill oroa dig för när du har deadline är varför golvet är täckt av strössel. De är också bra för rumskamrater eftersom det betyder att det finns en syssla mindre att dela upp.

Många robotdammsugare kan schemaläggas att köras så ofta som flera gånger om dagen, och vissa app-aktiverade robotar låter dig se deras framsteg medan de städar. Om du är orolig för allergier eller damm, kan du också hitta modeller som tömmer soptunnan ombord i en större behållare i basen. Vilket minimerar din exponering för damm.

Köpguide för robotdammsugare: Hur stort är ditt hus?

För det första, tänk på hur stort ditt hus är innan du börjar surfa efter din nya robotdammsugare. Vissa robotdammsugare, som iLife V3s Pro, fungerar bättre i små miljöer som lägenheter och stadshus, medan modeller som Roborock S5 Max är bättre lämpade för utrymmen på upp till 185 kvadratmeter med flera rum och flera våningar. Ditt val beror främst på storleken på din bostad.

Du vill också ta reda på hur mycket utrymme du har under möblerna för robotdammsugaren att passera igenom.

Har du mattor eller lövträ?

De flesta robotdammsugare klarar enkelt av att rengöra både mattor och lövträ. Fast vissa är bättre på att rengöra det ena och det andra. Avancerade robotdammsugare som Roomba S9+ kan ta emot snabba ytförändringar genom att öka kraften när en matta upptäcks och sedan strypa ner igen när den känner av lövträ. Mattor bör också ta hänsyn till ditt köpbeslut. Du kanske upptäcker att de lägre modellerna kommer att fastna i tofsar.

köpa robotdammsugare
Bildkredit: iRobot

Vi har provat så kallade hybridrobotdammsugare som både kan dammsuga och moppa, men fann att avvägningarna sällan motiverar priset och gör faktiskt inte uppgifterna mer bekväma. Det enda undantaget är Roborock S7, som är den första robotdammsugaren/moppen vi har testat som utför båda jobben bra.

Har du katter eller hundar (eller något annat husdjur som fäller)?

Tack och lov tillverkar många tillverkare robotdammsugare som är lämpade för att städa upp efter husdjur. Modeller som Roomba S9+ och Roborock S7 fick bäst poäng i våra tester och plockade upp nästan allt djurhår på både lövträ och mattor. Om du lider av allergier har dessa robotdammsugare högeffektiva filter som hjälper till att eliminera allergener som hänger i luften också.

För mer om detta: Bästa robotdammsugaren för husdjur

Naturligtvis är nackdelen med att låta en robotdammsugare städa upp efter dina husdjur att du också måste se till att du planerar för frekvent underhåll. Saker som rullborsten, sidoborstarna och filtren kommer så småningom att slitas ut och behöva bytas ut. Och kom även ihåg att att tömma soptunnan ofta så att den inte blir överfylld.

Om dina husdjur ibland råkar ut för olyckor, vilket kan vara din värsta mardröm i kombination med en robotdammsugare, då kanske du är intresserad av iRobot Roomba j7+. Den har maskininlärning för att identifiera objekt och lära av dess möten. Detta betyder att det garanterat undviker bajs från husdjur – när vi testade det, fann vi att det var mycket effektivt.

Vill du ha en ”smart” robotdammsugare?

Internet är en fantastisk sak som hjälper till att hålla oss uppkopplade, inte bara till andra människor utan också till våra apparater. De flesta robotdammsugare erbjuder nu kompletterande appar för din smartphone som ger dig full kontroll över din bot var du än är. Även dammsugare som inte stöder kartläggning, är anslutna till ditt hems Wi-Fi och styrs via en app. Även om funktionerna varierar beroende på tillverkare och modell, låter de flesta robotdammsugare dig starta och stoppa boten, schemalägga rengöringar och öka eller minska sugintensiteten.

Om en robotdammsugare har appfunktioner betyder det ofta att den även erbjuder Amazon Alexa eller Google Assistant-integration. Om den gör det kan du aktivera dess röstkommandofunktioner genom att aktivera färdigheten och säga ”Roborock, börja städa!” och robotdammsugaren kommer igång.

Det finns fortfarande några robotdammsugare på nybörjarnivå som kommer med en fjärrkontroll istället för att ansluta till en app. Även om du sparar lite deg, kan det vara krångligt att använda alla dammsugarens funktioner om fjärrkontrollen försvinner. Åtminstone har alla robotdammsugare en inbyggd start/stopp-knapp.

Batteritiden är inte ett stort problem, om du inte har ett stort hus

Här är grejen med robotdammsugarens batterilivslängd: Det spelar bara någon roll i viss utsträckning. Under alla våra robotdammsugningstester höll nästan varje dammsugare vi testade en hel rengöringssession utan att behöva laddas.

I genomsnitt kan en robotdammsugare städa i upp till en och en halv timme, med vissa avancerade modeller som håller i hela två timmar. Många dammsugare kommer till och med att navigera tillbaka till sina basstationer, ladda upp och sedan slutföra rengöringen för att få handlingen gjord.

För mer kring detta: Hur du förbättra robotdammsugares batteritid – 8 knep

Gör en budget

Robotdammsugare finns i alla möjliga former och storlekar och till varierande priser. Som med de flesta saker i livet, ju mer du spenderar, desto fler funktioner får du. Till exempel kommer avancerade robotdammsugare att ha bättre kartfunktioner och inkluderar funktioner som att hålla ut zoner, städning av enkelrum och riktad städning av områden för högtrafikerade utrymmen. De har också fler tilläggsfunktioner som laddningsdockor med automatisk tömning av soptunnor och soniska mopptillbehör.

Vi har dock funnit robotdammsugare som kostar mindre än 2 000 kr rengör inte lika bra som de i 3000-5000 kr spannet. Förvänta dig inte för många snygga funktioner eller bra kvalitet med dessa. 

Fast tänk också på att många tillverkare kommer att rabattera äldre modeller när de släpper nyare!

Lämna en kommentar