OLED EX TV Teknik – Kommer visas på CES 2022!

LG OLED EX är nästa generations panelteknik!

OLED EX
Bildkredit: LG

LG Display har tillkännagett sin nästa generations OLED-panelteknik som kommer att driva TV-apparater från LG själv, och dess partners under 2022.

OLED EX hyllas som ett genombrott för TV-teknik eftersom det erbjuder upp till 30 procent mer ljusstyrka jämfört med konventionella OLED-paneler.

En av de få fördelarna som vissa LED-tekniker har jämfört med OLED (som QLED) är ökad ljusstyrka för HDR-innehåll. Genom att förbättra ljusstyrkan med hjälp av en algoritmbaserad teknik (”EX står för Evolution and eXperience) tror LG Display att den bättre kan konkurrera samtidigt som den behåller de andra fördelarna med självupplysande pixlar – som djupa svarta nivåer.

Hur OLED EX tekniken faktiskt fungerar

Vetenskapen bakom det är faktiskt ganska fascinerande. LG hittade ett sätt att extrahera deuterium. Det är en ganska sällsynt isotop (det finns en deuteriumatom i 6 000 väteatomer) som är dubbelt så tung som väte från vatten, och applicerade den sedan på TV:ns OLED-element. LG säger att stabiliserade deuteriumföreningar låter skärmen avge starkare ljus samtidigt som effektiviteten förbättras över tiden.

Om vi nu går över till den andra förändringen, så använder LG en ”personlig” maskininlärningsalgoritm som förutsäger användningen av varje lysdiod. Detta uppger de ska fungera upplösningarna upptill 8K, och är baserad på dina tittarvanor. Sedan ”kontrollerar den skärmens energiinmatning för att mer exakt uttrycka detaljerna och färgerna på videoinnehållet som blir uppspelat.”

Bildkvaliteten

Bildkvaliteten är inte den enda förbättringen som kommer till OLED EX TV-apparater. LG säger att den nya skärmtekniken låter den minska bildskärmens ramtjocklek från sex millimeter till fyra på 65-tums TV-apparater. Det kanske inte verkar vara en stor förbättring, men när du är på den här skalan gör även den minsta minskningen skillnad.

Det kanske bästa med LG:s tillkännagivande är att OLED EX inte är ett koncept och inte heller kommer det bara att finnas i prototyper – dessutom kommer den nya displaytekniken kommer att användas i varje OLED-TV som tillverkas på Samsungs platser i Paju, Sydkorea och Guangzhou, Kina med start i andra kvartalet nästa år. LG sa inte när det skulle släppa de första OLED EX-produkterna. Utifrån vad man rimligtvis kan tänka sig kan det bli så snart som i mitten av 2022.

”Trots att den globala TV-marknaden upplevde en minskning med 12% i år, observerade vi fortfarande en tillväxt på 70% i OLED-försäljningen”, säger Dr. Oh Chang-ho, vice vd och chef för TV Business Unit på LG Display. ”Med vår nya OLED EX-teknik siktar vi på att ge ännu mer innovativa, avancerade kundupplevelser genom utvecklingen av vår OLED-teknik, algoritmer och design.”


Se också:

Lämna en kommentar