HDR10+: den nya HDR-standarden

HDR10+. Vi går igenom allt om den nya HDR-standarden.

HDR10+
Bildkredit: hdr10plus.org

Du har antagligen redan hört talas om HDR. Men nu finns det också HDR10+ att tänka på. Så vad är HDR10+ och behöver du det?

HDR10+ är ett videoformat som i allt högre grad finns på HDR-TV. HDR-TV-apparater kanske bara är ett par år gamla, men vi har redan en förvirrande handfull HDR-standarder som tävlar om bästa platsen på våra TV-skärmar. Först kom HDR10, sedan Dolby Vision, och nyligen Hybrid Log Gamma och Advanced HDR.

Som om det inte räckte för att linda huvudet finns det nu en annan typ av TV-teknik att ta itu med: HDR10+. Detta videoformat ger dig samma avancerade funktionalitet som Dolby Vision men till en öppen standard. En som innehållstillverkare kan använda utan Dolbys stora licensavgifter.

Precis som Dolbys konkurrerande format använder HDR10+ ’dynamiska metadata’ för att förbättra HDR-bilder i varje scen eller skott. Detta gör det möjligt för tittarna att få ut det mesta av en film, dokumentär eller TV-show.

HDR10+ kan ha 10-bitars färg jämfört med Dolby Visions 12-bit, men det borde åtminstone skapa en bättre balans mellan ljusa och mörka scener.

Vi vet vad du tänker. Är HDR10+ en annan TV-teknikblixt i pannan? Antagligen inte. HDR-standarden har packats i varje Samsung 4K-TV sedan 2017, för att inte tala om många Panasonic-TV-apparater och Blu-ray-skivor från 20th Century FOX. HDR10+ -revolutionen kan redan ha börjat.

Det är också värt att nämna att HDR10+ Adaptive också finns i många avancerade TV-apparater idag. Detta är ett sätt att kalibrera bildinställningar på HDR10+ -innehåll som svar på ljusintensiteten i rummet runt din TV-skärm.

Kolla in vår guide nedan, som hjälper till att avmystifiera HDR10+, HDR10+ Adaptive och förklarar varför du behöver veta om denna alltmer populära TV-teknik.

Utvecklingsfas

Vi hörde först om HDR10+ i april 2017, när Samsung meddelade att de samarbetade med Amazon Prime Video för att stödja det nya formatet, men formatet tog ett stort steg framåt i augusti förra året med tillkännagivandet att 20th Century Fox och Panasonic slog sig samman med Samsung för att utveckla formatet vidare.

2018: s CES såg formatet komma till fysiska medier med tillkännagivandet att det hade godkänts som en del av Ultra HD Blu-ray-specifikationen. Panasonic följde sedan upp meddelandet genom att säga att de nya 2018-spelarna kommer att stödja formatet, men det finns inget ord på vilka skivor som kommer att finnas tillgängliga.

I början av mars 2018 tog Samsung scenen vid sin årliga TV-avtäckning för att återigen bekräfta sitt engagemang för standarden genom att sätta den i alla sina QLED-TV-apparater från 2018.

Snabbspolning fram några år och i januari 2020 meddelade Samsung att två betydande nya partners har skrivit på HDR10+, inklusive Vizio TV och Google Play-streaming. Att bredda nätet för både TV-tillverkare och innehållsdistributörer bör göra det lättare för konsumenter att hitta innehållet och spela upp det också.

För mer om innehållssidan kan du redan hitta cirka 100 filmer och TV-program i HDR10 + på Amazon Video och Netflix har föreslagit att det kan stödja formatet i framtiden. Även om det för närvarande inte har några fasta planer på att göra det.

Varför behöver vi HDR10+?

Men behöver vi till och med en annan HDR-standard i första hand?

Resonemanget vi har hört beror på skapandet av innehåll. Från hur vi har förstått det är det mycket lättare för producenter att skapa HDR10+ -innehåll istället för Dolby Vision. Medan den senare kräver en färgkorrigering scen-för-scen, kan den förstnämnda ta HDR10-innehåll och få det att vara i nivå utan extra arbete.

Det visar sig att innehållsskapare verkligen gillar den sista delen. Amazon har redan ett antal HDR10+ -program, inklusive The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel och The Man in the High Castle, för att nämna några, och det är bara en fråga om tiden tills de första HDR10 + UHD Blu-ray-skivorna kommer på marknaden.

Sammantaget ser de tidiga tecknen för teknologin såg positivt ut. Panasonic har tagit tekniken till de flesta av sina avancerade TV-apparater sedan 2018 och för närvarande finns det i sin flaggskepps-TV, Panasonic JZ2000 4K OLED-TV, förutom många av Samsungs nya TV-apparater, förmodligen hela 2021 QLED-sortimentet.

Vilka TV-apparater kommer med teknologin?

Enligt den officiella webbplatsen finns det mer än 700 modeller av TV, Blu-ray-spelare och mobila enheter som är certifierade med videoformatet.

Varumärkena på listan inkluderar Samsung, Toshiba, Oppo, TCL, Xiaomi, OnePlus, Panasonic, Hisense, Vivo.

Några av våra favoritmodeller med certifiering inkluderar:

Blu-ray-spelare: Panasonic DP-UB420, Panasonic DP-UB9000, Samsung UBD-M9500

TV: Samsung The Frame TV, Samsung Q70 QLED TV, Samsung NU8000, Hisense H55U7B, Panasonic GZ1500 4K OLED TV, Panasonic GZ950 / GZ1000 4K OLED, Hisense U8B ULED TV (Men det finns bokstavligen hundratals på listan som är kompatibla.)

HDR10 + Adaptive

Vi vet att vi bara har avmystifierat HDR10 +, men det finns en annan typ du behöver veta om: HDR10 + Adaptive.

HDR10 + Adaptive är svaret på ett gammalt problem som många av oss har när det gäller ljus. Många av oss (uppenbarligen) tittar på tv utanför ett dedikerat, ljussäkert hemmabiorum. Vi sätter upp våra favorit Netflix-program i rum som inte är idealiskt utrustade för att hålla ut solljus eftersom vi vill hålla lite synlighet för att äta, sms eller cykla på en inomhuscykel medan vi hämtar våra program. Om du också är benägen att titta på dagtid är perfekta visningsförhållanden inte ett alternativ.

Det är där HDR10 + Adaptive kommer in. Det kalibrerar bildinställningar, det vill säga filmer eller TV-program som gjorts i det dynamiska HDR-format som Samsung gynnar. Som svar på ljusintensiteten i rummet runt din TV-skärm.

Nya Samsung-TV-apparater kommer att vara bättre än någonsin att visa HDR10 + -innehåll. Detta efter att världens största TV-tillverkare tillkännagav en ny funktion för att kalibrera bildinställningar som svar på omgivande ljus.

Är HDR10+ slutet för Dolby Vision?

Det är osannolikt.

Även om HDR10 + får samma slags dragkraft har Dolby Vision fortfarande fördelen med mer avancerad teknik. Exempelvis med stödet för 12-bitars färg och upp till 10 000 ljusstyrka.

Bristen på licensavgifter kan sluta bli frestande för både tillverkare och innehållsskapare. Men det är inte som att stora Hollywood-storfilmer skadar när det gäller budget.

Det mest troliga scenariot som vi kan se hända är den fredliga samexistensen av HDR10 + och Dolby Vision, en idé som Dolbys SVP för konsumentunderhållning Giles Baker verkar tolerera – om inte direkt stöd.

Oavsett vilket format som vinner eller förlorar, blir resultatet bättre bildkvalitet för alla – och det är något vi alla kan stå bakom.

Se också:


11 svar på ”HDR10+: den nya HDR-standarden”

Lämna en kommentar