Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta

HDMI 2.1 vs hdmi 2.0
Bildkredit: Howtogeek

HDMI 2.1 är en teknologi som lovar att inleda en ny våg av 8K-TV-apparater! Detta genom mycket högre bandbredd, bättre ljud och snabbare spel. Denna artikel kommer ge dig en snabb överblick om allt du kan behöva veta om HDMI 2.1.

I en värld av högupplöst video och underhållning är HDMI högsta hönset. Tekniken har funnits många år. Men vill du ha förbättringar inom upplösning, bildkvalitet och ljudkvalitet? Då är det en ny teknik som heter HDMI 2.1 som du ska hålla ögonen öppna efter!

MER: Vår utförliga TV-köpguide

När du först tar dig en titt på sladden så ser den inte så annorlunda ut. Men när du tänker på dess enorma ökning av bandbredd, stöd för upp till 10K innehåll och dess fördelar för gamers, för att inte tala om en ny förbättrad ljud återgångskanal, med dessa saker kombinerade i en liten kabel så kommer din visningsupplevelse troligtvis att bli mycket bättre!

HDMI 2.1 är fortfarande en i stort sett okänd faktor. Och även om den lovar att dramatiskt förbättra din hemunderhållning upplevelse i framtiden, finns det fortfarande några saker du borde veta om det nu. Här är allt du behöver veta om HDMI 2.1.

Vänta lite nu, finns olika HDMI-versioner?

det finns olika HDMI, HDMI 2.1 vs HDMI 2.0

Du kanske tror att HDMI är en enkel standard, men det är mer nyanserat än så. Faktum är att det finns flera HDMI-versioner som alla erbjuder olika bandbredd, kvalitets möjligheter och andra faktorer att tänka på.

Till exempel kommer HDMI 2.0, den största HDMI-versionen idag, med 18 Gbps bandbredd, jämfört med 48 Gbps för HDMI 2.1. Det är en liknande historia för stödda upplösningar och bildhastigheter och andra faktorer.

När det gäller HDMI, desto högre nummer, desto bättre!

MER: Vilka TV tillverkare erbjuder HDMI 2.1?

HDMI 2.1: grunderna

hdmi kabel

Det är en ny fysisk kontakt som ger en väg mellan din innehållskälla och din videokälla, som en TV. Den är bakåtkompatibel med äldre teknik, så om du har en äldre TV-uppsättning som inte stöder den nya versionen kommer den ny kabeln fortfarande att fungera med den.

Vad HDMI 2.1 ger är dock mer bandbredd, vilket nästan tredubblar vad den nuvarande 2.0-standarden kan ge. Dessutom banar tekniken vägen för upplösningar på upp till 10K och bild hastigheter på upp till 120 FPS (bilder per sekund). För att sätta det i perspektiv kan du förvänta dig upp till 60 FPS i befintliga HDMI 2.0-inställningar och en upplösning på upp till 8K. Men med HDMI 2.0 är 8K begränsad till 30 FPS.

MER: Allt om smarta TV-apparater

Med HDMI 2.1 kan du få 8K bildhastigheter – och 10K bildhastigheter, för den delen – med 120 FPS Det är ett stort steg framåt när de första 8K-TV-apparaterna har kommit ut på marknaden i år. ett exempel på en TV som anväder HDMI 2.1 är LG CX OLED.

Kan jag använda samma kablar och kontakter?

För att dra full nytta av den ökade bandbredden på HDMI 2.1 och allt som medföljer det måste du använda en ny 2.1-kompatibel kabel. Tekniken har dock samma kontakter och har samma design som sin föregångare. Så du behöver inte krångla med nya former och storlekar för dina kommande kontakter. Läs vår TV storleksguide!

Vilken typ av bandbredd skillnad kan jag förvänta mig? Och varför spelar det någon roll?

hdmi 2.1 vs hdmi 2.0 vs hdmi 1.4
Bildkredit: Howtogeek

I videovärlden, ju mer bandbredd du har tillgängligt fö, desto mer innehåll kan du skicka via kabeln till din TV. Och som du kanske förväntar dig kommer innehåll med riktigt höga upplösningar eller bildhastigheter tar mycket plats. Och ju mer bandbredd du har, desto bättre är dina chanser att trycka innehållet genom kabeln.

HDMI 2.1 stöder upp till 48 Gbps bandbredd. Det är dubbelt så mycket som du kan få nu från HDMI 2.0. Så även om du kanske kan pumpa 8K-innehåll med 30 FPS via en HDMI 2.0-kabel så är detta den övre gränsen av vad denna teknologin kan hantera. Medans en HDMI 2.1 skulle hantera samma datamängd med lätthet. Faktum är att du kan köra 10K-innehåll med 120 FPS via en HDMI 2.1-kabel utan några problem.

Jag bryr mig mycket om upplösning – Hur kommer det att påverkas?

HDMI 2.1 handlar om att öka innehållets möjligheter när det kommer till upplösningen. Och medan vi fortfarande har vissa problem med att få tillräckligt med 4K-innehåll till vår TV och 8K-innehåll har precis startat dyka upp mer och mer, men nya HDMI 2.1 kan hantera upp till 10K-innehåll.

MER: Allt om OLED och hur det kan påverka upplösningen

Men innan vi går för långt före oss själva är det viktigt att notera att 10K-innehåll inte är tillgängligt än. Och medan vi såg 8K-tv på CES i år, är 8K tillgängligt innehåll väldigt svårt att få tag på. Så även om HDMI 2.1 ger möjlighet att njuta av högupplöst innehåll kommer du inte att kunna uppleva det på något meningsfullt sätt just nu.

Finns det andra fördelar med HDMI 2.1 jämfört med HDMI 2.0?

fördelar med HDMI

Förmodligen har en av de viktigaste HDMI 2.1-förbättringarna inget att göra med video alls. Faktum är att ljudenheter, inklusive ljudfält och förstärkare, kan dra nytta av HDMI 2.1.

I tidigare HDMI-generationer tillät tekniken något som heter ARC eller Audio Return Channel. Tekniken gjorde det möjligt att skicka ljud mellan din TV och ljudutrustning.

HDMI 2.1 har eARC (förbättrad Audio Return Channel). Med hjälp av eARC udvidgas ljud bandbredden avsevärt och möjliggöra att mer ljudinnehåll passerar genom kabeln. Det bör i slutändan ge ännu bättre ljud.

HDMI 2.1 kommer också med stöd för Dynamic High Dynamic Range eller Dynamic HDR.

Om du har hört om HDR vet du att det är en teknik inbyggd i elektronik och TV-apparater som möjliggör utökad kontrast och färg i video, vilket skapar mycket mer attraktiva bilder.

Dynamisk HDR, som fungerar med HDMI 2.1, gör att innehålls källan kan skicka mycket mer HDR-data genom kabeln. Det betyder att skärmens HDR-data kommer att justeras ner till scen nivån, vilket möjliggör mycket mer exakta bilder i allt du tittar på.

Jag är en gamer. Vilka fördelar kan jag förvänta mig?

gamer fördelar

Om du är en gamer kommer du att älska HDMI 2.1.

Förutom alla fördelar som vi beskriver ovan, så erbjuder denna nya kabel förbättringar som gör det möjligt för innehåll som rör sig mycket snabbt att visas mer exakt på skärmen. Detta för att skapa mer verklighetstrogna spelupplevelser och hjälpa till att få alla fördelar.

Detta genom en ny teknik som kallas Auto Low-Latency Mode, som automatiskt justerar TV:ns inställningar så att snabbt rörligt innehåll inte saktar ner. Lagg kan med andra ord vara något vi kan glömma.

MER: Vår guide till billig TV

Dessutom kommer HDMI 2.1 med både variabel uppdateringshastighet (VRR) och QFT-teknik (quick frame transport). Har hört om AMDs FreeSync på spelmonitorer ger denna teknologi samma teknik till TV-apparater och spelkonsoler. Med hjälp av VRR kan spelkonsoler leverera väldigt höga FPS, VRR kan stabilisera och förbättra den visuella upplevelsen. Genom QFT kommer fördröjningen att minska, så att skärmen inte tar för mycket tid att tolka vad spelkonsolen eller grafikkortet skickar den.

Kommer 2019-TV-apparater med HDMI 2.1-stöd?

Goda nyheter. Det finns några tv-apparater som levereras med HDMI 2.1-stöd, inklusive Sony Master Series Z9G 8K LCD-TV, Samsungs 8K-modeller 2019 och LG: s 8K- och 4K-modeller 2019. Och framöver finns det en god chans att det blir standard tekniken för TV-apparater, särskilt när 8K-upplösning blir framträdande på marknaden.

Kan jag uppgradera min nuvarande TV till HDMI 2.1?

uppdatering

Förmodligen inte. Medan en enkel firmwareuppdatering skulle vara trevlig är problemet att HDMI 2.1 är en ny teknik som sannolikt kommer att kräva ny hårdvara när allt är sagt.

Det är dock värt att notera att Samsungs 8K Q900S QLED TV, som kom ut förra året, kommer att få möjlighet att uppgradera någon gång i år, enligt Samsung. Vad den uppgraderingen kommer att innebära har inte meddelats.

Så du säger att min TV nu är föråldrad?

Inte exakt.

Det finns ingen debatt om att den nya versionen av HDMI ger stora nya möjligheter. Och ja, du måste så småningom köpa en ny TV för att dra full nytta av alla dess fördelar. Men för att det faktiskt ska vara riktigt användbar så behöver vi faktiskt innehåll som kan dra nytta av det och använda de tekniker och upplösningar som beskrivs ovan.

Så även om det är trevligt att vara före kurvan, så kan du förvänta dig att ligga ungefär ett år eller två före kurvan om du använder HDMI 2.1 just nu.

LÄS: Bästa TV-apparaterna


98 svar på ”Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta”

Lämna en kommentar