Ska du köpa en 8K TV 2021?

Allt du behöver veta om 8K TV 2021. De bästa 8K TV-apparaterna är höjden av nuvarande TV-teknologi – och de är allt annat än billiga.

Priserna är lägre än någonsin tidigare, och 8K TV har aldrig varit bättre än just nu, med fantastiska smarta funktioner och fantastiska funktioner som matchar den fantastiska 8K-upplösningen. Med 8K -skärmar med en otrolig upplösning på 7680 x 4320 pixlar, översatt till mer än 33 miljoner pixlar, är övergången till 8K en fullkomlig visuell uppgradering.

Priserna på nuvarande 8K-TV-apparater har fallit ner med många tusenlappar. Om du till och med har följt 8K-teknik och tillväxten av 8K-TV-apparater på marknaden ett tag nu, så frågar du dig förmodligen ”Är det dags att köpa en 8K-TV?”

Ärligt talat, förmodligen inte. Men det är ett bättre köp nu än någonsin, med fler alternativ och bättre priser från stora tillverkare och TV-apparater som faktiskt kommer att passa i ditt vardagsrum.

Låt oss titta på varför 8K-TV-apparater fortfarande är svåra för oss att rekommendera, och varför nu är det bästa tiden att köpa en om du fortfarande vill ha en 8K-modell.


Andra intressanta artiklar:


Vad är en 8K TV?

Om du inte är den som följer nyheter om TV-apparater och displayteknologi, kanske du bara bara hör om 8K-TV-apparater och undrar vad det egentligen är. Den avgörande funktionen hos en 8K-TV är skärmens upplösning, med fyra gånger så många pixlar som en 4K-skärm. Alla ytterligare funktioner som erbjuds på en 8K-TV, som videobearbetning, smarta funktioner eller premiumljudstöd, är alla sekundära och är inte exklusiva för 8K-TV. Det handlar om upplösning. Så vad betyder det?

Full HD-TV

Full HD-TV-apparater har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar, därav det andra vanliga namnet för full HD, 1080p. Detta är den bästa upplösningen du ser från TV-sändningar och de flesta satellit- och kabel-TV-tjänster, och är den upplösning som standard Blu-ray-skivor erbjuder.

4K TV

Nästa steg upp är 4K, även kallad ultra HD, som har en upplösning på 3840 x 2160, och är faktiskt fyra full HD-skärmar kombinerat. Majoriteten av nya TV-apparater har 4K-upplösning, liksom nuvarande toppmoderna Blu-ray-format. Du kommer att se en del 4K-programmering som erbjuds av kabel- och satellitleverantörer, och det finns 4K-streamingalternativ där ute, från tjänster som Netflix, YouTube och andra, men 4K anses fortfarande vara premiumalternativet för de flesta TV-visningar.

8K TV

Nyare 8K visar fyrdubblar den upplösningen, med 7 680 x 4 320 pixlar, med 8 K-namnet som en bekväm förkortning för att erbjuda dubbelt så hög den horisontella pixeldensiteten som 4K. Det är totalt 33177 600 pixlar – ett dramatiskt steg upp från de ungefär 2 miljoner pixlar som du skulle se på en full HD-bild.

Är 8K verkligen bättre än 4K? Ja, men det finns ett par försiktigheter. Den högre upplösningen är verkligen imponerande, men bara när du tittar på 8K-material. Uppskalat 4K-material har inte samma effekt.

Det andra problemet är storlek. 8K-TV är bland de största skärmarna du kan köpa idag, och det är vettigt, eftersom den högre upplösningen gör störst skillnad på en större skärm. TV-apparater som är mindre än 75 tum kanske inte ser bättre ut än jämförbara 4K-apparater, eftersom skärmens storlek och avståndet den ses från gör att tittarna inte kan se någon större skillnad. Är 4K bättre än 8K i dessa mindre storlekar? Det är om du sitter på samma avstånd från TV: n.

Slutsats: En 8K-TV kan visa fyra gånger högre upplösning än en 4K-TV.

Är 8K-TV-apparater bättre än 4K-TV-apparater?

Den större frågan är, förutom den högre upplösningen på 8K-skärmen, är 8K-TV-apparater bättre än 4K-modeller när det gäller funktioner eller smarta funktioner? Och det är en svårare fråga att svara på.

Tillverkare som LG och Samsung har gått ut ur deras sätt att urskilja 8K-modeller som den nya standarden för premium-tv-apparater, och ett sätt att de har gjort detta är att erbjuda förbättrade funktioner.

Samsung 8K TV 2021

I synnerhet Samsung har laddat upp sina 8K-apparater med de bästa funktionerna som erbjuds på sina TV-apparater, från bearbetning till ljudfunktioner. Detta syns tydligast (eller snarare hörs) i Samsungs Object Tracking Sound Plus-ljud, som använder en rad högtalare i TV-chassit för att matcha platsen för ett objekt på skärmen till ljudets upplevda plats.

Men liknande alternativ finns på Samsungs bästa 4K QLED-modeller, dock utan de extra funktionerna i scen-för-scen-ljudpositioneringsdata. Det liknar också extremt Sonys Acoustic Surface Audio, som finns på de avancerade 4K-TV-apparaterna.

Innehåll för 8K 2021

När det gäller grundläggande funktionalitet, från att titta på kanaler från antenn eller kabel till streaming via smarta appar och tjänster, förblir de viktigaste smart-TV-funktionerna oförändrade. Det finns ingen verklig fördel med att titta på Netflix på en 8K-TV, och de mest användbara funktionerna finns alla på 4K-TV-apparater från samma tillverkare.

Men en TV är fortfarande en TV, och om inte en tillverkare har börjat skala tillbaka vad som erbjuds på de bästa 4K-apparaterna, är skillnaderna mellan en 8K-design och 4K-design ganska minimala.

Slutsats: 8K-TV-apparater erbjuder fler häftiga grejor, men de bästa 4K-TV-apparaterna matchar dem på alla sätt som betyder något.

8K skärmstorlekar: Är större bättre?

Under lång tid kunde 4K-TV-apparater endast fås i storlekar upp till 65 tum och sedan 75 tum. 8K-skärmar börjar dock vid 65 tum och går upp därifrån. Anledningen till detta är pixeldensitet, bokstavligen hur många pixlar som kan passa in i en kvadratmeter skärmutrymme.

Eftersom 4K- och 8K-TV-apparater använder samma teknik för att sätta miljontals pixlar på en skärm måste skillnaden mellan 4K: s 8,3 miljoner pixlar och 8K: s 33 miljoner pixlar lösas med en större yta. Faktum är att pixeldensiteten mellan en 55-tums 4K-TV och en 110-tums 8K-skärm är identisk, eftersom en 8K-panel i huvudsak är fyra kaklade 4K-skärmar sydda ihop på ett enda glasstycke.

Som ett resultat har den största skillnaden mellan 4K- och 8K-TV-apparater varit skärmstorlek, med 4K-TV-apparater från 32-75 tum och 8K-apparater i allmänhet från 65 tum till 110.

Är 8K alltid större?

Nuvarande trender visar dock att denna skillnad försvinner. När kunderna fortsätter att köpa större 4K-skärmar har tillverkarna börjat tillverka 85-tums 4K-apparater, och fler som kommer i år.

Och 65-tums 8K-TV-apparater, en gång begränsade till en enda modell från Samsung, har vuxit till att inkludera modeller från LG 2020 och kanske en annan från Sony de närmaste månaderna.

Men ett problem kvarstår: De flesta har inte plats för dessa jumbo-TV-apparater i sina hem. Vardagsrum kan ha plats för 55 och 65-tums TV-apparater, men större skärmar börjar ge några logistiska problem på grund av skärmens stora storlek. Leverans och installation blir mer komplicerat, du måste tänka igenom vart TV: n ska gå och om du har tillräckligt med utrymme för att sitta ett bekvämt avstånd från en så stor skärm. (Vår guide till vilken storlek TV ska du köpa? Innehåller riktlinjer för minsta visningsavstånd vid olika skärmstorlekar.)

Slutsats: De flesta 8K-TV-apparater är för stora för det genomsnittliga hemmet, med 4K-modeller som passar bättre för de flesta vardagsrum.

Det stora problemet: Var hittar du 8K-innehåll?

8K-innehåll skulle få ett enormt lyft 2020, med de olympiska spelen i Tokyo planerade att ha 8K-versioner av större evenemang. Men sedan kom coronaviruspandemin och förstörde dessa planer (tillsammans med nästan allt annat 2020). De olympiska spelen i Tokyo har skjutits upp till 23 juli 2021, och alla rapporter pekar på att de 8K-planerna fortfarande är på väg för de uppskjutna händelserna.

Spel med 8K 2021

Spelkonsoler skulle också stödja ett stort steg upp i 8K-efterfrågan, där både PS5 och Xbox Series X lovade att stödja 8K-spel. Men de nya konsolerna har anlänt – om du hittar en – och 8K-stöd saknas fortfarande påfallande. Förhoppningsvis kommer vi att se några 8K-färdiga spel som kommer till marknaden snart, men från och med nu väntar PS5 fortfarande på en programuppdatering för att låsa upp 8K-kapacitet, och det finns inget ord om när möjligheten kommer till Xbox Series X. Kolla in våra artiklar om bästa TV för PS5 respektive Xbox Series X.

Det enda alternativet för 8K-spel just nu är PC-spel, tack vare de senaste Nvidia 30-serien grafikkort. Medan alla nuvarande GPU-modeller teoretiskt stöder 8K-utdata, kommer specifikationerna för den möjligheten att variera mycket mellan de olika GPU-modellerna, och de få spel som kan stödja 8K-upplösning kämpar fortfarande för att nå den slags bildhastigheter som spelarna är ute efter.

Streaming med 8K 2021

Vad sägs om streaming och andra traditionella innehållskällor? Tja, just nu finns det bara inte mycket där ute. Du kan hitta lite 8K-video via YouTube och en handfull andra online-källor, men det finns inget riktigt uttag för 8K-innehåll än, och ingen film- eller showreleaser som använder den högre upplösningen.

Innan vi ser antingen en streamingplattform med 8K-material eller en ny 8K-kompatibel version av Blu-ray (eller vilket 8K-format som helst som kan ersätta det), finns det bara inget vanligt innehåll i 8K, och väldigt lite nischinnehåll också.

Slutsats: Det finns inget 8K-innehåll, förutom några nischvideor och spel.

Vilka 8K-TV-apparater finns tillgängliga? Samsung, LG och mer

När det gäller 8K-TV-apparater är de största varumärkena verkligen de enda spelarna. Med LG, Samsung och Sony som erbjuder de enda 8K-modellerna på marknaden nu. Medan det finns några 8K-modeller planerade för 2021 från företag som TCL, och Hisense. Men de tre största varumärkena fortfarande de största aktörerna i 8K-rymden.

Medan de nya 2021-modellerna ska bli tillkännagedda av LG, Samsung och Sony under de kommande veckorna. Är alla 8K-TV-apparater som för närvarande finns på marknaden 2020-modellerna som lanserades förra våren. Vi uppdaterar listan med ny information när 2021-modellerna blir tillgängliga. Kolla in vår artikel om LG vs Sony vs Samsung.

LG 8K TV-apparater

LG: s ultimata OLED är LG Signature ZX 8K OLED TV. Det är inte bara den enda 8K OLED på marknaden. Den innehåller också en kraftfullare 8K-variant av Alpha 9 Gen 3-processorn för mer avancerad uppskalning.

Den stora, vackra skärmen har ett snyggt inbyggt stativ som inkluderar en integrerad soundbar för suverän ljudkvalitet. Detta tar bort behovet av väggmontering eller särskilda möbler för att sätta på den stora TV:n. Om du ädå vill placera den på väggen kan vår placeringsguide hjälpa dig.

Inte alls lika premium är LG: s 8K NanoCell-TV-apparater, som använder LCD-paneler med NanoCell-färgfiltrering. Den avancerade LG NanoCell 99-serien har en 8K-bild med en stor 65 eller 75-tums LCD-skärm. LG har förbättrat bakgrundsbelysningen med vad den kallar Full Array Dimming Pro-teknik. Detta skärper ljusregleringskontrollen för djupare svarta och skarpare kontrast.

Samsung 8K TV-apparater

Det nuvarande utbudet av Samsung 8K QLED-modeller är fortfarande det största.

Även om det är lite galet att tänka på att 8K-TV-apparater är ”mainstream” just nu. 2020 pressade Samsung hårt för att tydligt positionera 8K QLED-apparaterna som de nya premiummodellerna för varumärket. Och erbjuda apparaterna till storlekar och priser är mycket mer tillgängliga än någon annan tillverkare ännu har erbjudit.

Samsung Q800T 8K QLED TV är det billigare alternativet för Samsungs 8K-modeller. Med storlekar från 65 tum upp till 82 tum erbjuder den en rad skärmstorlekar och priser. Detta gör den till de mest tillgängliga 8K-TV-apparaterna vi har sett sedan Samsung startade 8K-kategorin för några år tillbaka.

Och i stort sett alla funktioner som erbjuds på Samsungs 8K-uppsättningar är tillgängliga på Q800T. Från den kraftfulla Quantum Processor 2.0 8K med Deep Learning Super Resolution-uppskalning. Till en fullständig uppsättning, lokal dimning (FALD) bakgrundsbelysning och Samsungs Object Tracking Sound Plus.

Det mellersta alternativet i Samsungs premium QLED-apparater är Q900TS. Den har alla funktioner som ses på den billigare Q800T. Men lägger till Samsungs imponerande nästan ramfria Infinity-skärm, mer lokala dimningszoner och bättre HDR -stöd.

Q900TS är betydligt dyrare än en premium 4K-uppsättning som du kan köpa i samma storlek. Men den är fortfarande relativt överkomlig bland 8K-TV-apparater.

Om pengar verkligen inte är något problem kan du kanske vara intresserad av 98-tums Q900-serien LED 8K UHD Smart Tizen TV. Detta är en av de 8K-modellerna från 2019 som fortfarande säljs av Samsung. Den är inte lika uppdaterad när det kommer till funktioner som de nuvarande modellerna. Men skärmstorleken är den största av 8K Samsung-modellerna – den är också den dyraste.

Sony 8K TV-apparater

Är 8K TV-apparater värda det?

Efter att ha tittat på de bästa och mest prisvärda 8K-TV-apparaterna på marknaden kvarstår frågan, är 8K-TV-apparater värda det? Vi måste säga nej. Det största problemet fortsätter att vara bristen på 8K-innehåll. Men de större skärmstorlekarna, högre priser och brist på andra fördelar gör att 8K-uppsättningar inte är redo för mainstream.

Den bästa anledningen att skaffa en 8K-TV just nu är fortfarande mest att du kan skryta mer än någonting annat. Utan innehåll med högre upplösning att spela på din 8K-TV är det bästa du kan göra att njuta av uppskalade 4K-filmer och -program. Och det räcker inte som en anledning för att spendera tusentals eller tiotusentals kronor extra för en 8K-uppsättning.

Slutsats: Det finns ingen bra anledning att köpa en 8K-TV än. Det kan förändras när ny utveckling inom streaming och innehåll kommer. Men för tillfället rekommenderar vi att du håller fast vid 4K-TV.


4 svar på ”Ska du köpa en 8K TV 2021?”

Lämna en kommentar