QLED vs OLED TV: Vad är skillnaden?

QLED vs OLED TV. Om du har letat efter en TV av nyare sort nyligen, har du förmodligen jämfört mellan två mycket likartade bildtekniker: QLED och OLED. Även om inte alla TV-tillverkare producerar varje typ av bildskärm, erbjuder de båda en hisnande bild. Kombinera det med några av dagens bästa 4K-erbjudanden och HDR-stöd, och du tittar på några av de bästa premium-TV-apparaterna som någonsin har producerats. Men mellan QLED- och OLED-skärmar, vilken bildteknik är bäst för ditt vardagsrum?

Låt oss ta en djupgående titt på dessa två konkurrerande TV-tekniker. Vi diskuterar var de kommer ifrån, hur de skiljer sig från varandra och vad var och en gör bra (och inte så bra). Vi delar också vilken vi tror att de flesta kommer att vara nöjdast med. Spoiler: Det är OLED-TV: n, men det finns försiktighetsåtgärder du måste vara medveten om.


Du kanske även är intresserad av:


Vad är QLED?

QLED står för Quantum Light-Emitting Diode. Det betyder det att en QLED-TV är precis som en vanlig LED-TV. Förutom att den använder små nanopartiklar som kallas kvantprickar för att ladda dess ljusstyrka och färg. Tekniken introducerades av Sony 2013. Men strax efter det började Samsung sälja sina QLED-TV-apparater och etablerade ett licenspartnerskap med andra tillverkare. Därför är det så att du nu hittar QLED-TV-apparater från Sony, Hisense och TCL också.

QLED vs. OLED TV: Vad är skillnaden?
Bildkredit: Digital Trends

Hur fungerar kvantprickar?

Kolla in vårt djupdyk i tekniken för alla detaljer.

Så coola som kvantprickar producerar en QLED-TV fortfarande ljus mer eller mindre på samma sätt som en vanlig LED-TV: genom att använda en bakgrundsbelysning som består av hundratals (eller i vissa fall tusentals) lysdioder, som sitter bakom en traditionell LCD-panel. Det är dessa lysdioder som ger LED (och QLED) TV sitt namn.

Märkligt nog är det denna användning av QLED som en marknadsföringsbegrepp som startade ett krig mellan LG och Samsung 2019. I ett klagomål till Sydkoreas Fair Trade Commission (FTC) hävdade LG att Samsungs så kallade QLED-TV inte är riktiga QLED-TV-apparater överhuvudtaget. Det beror på att enligt LG skulle en äkta QLED-TV använda kvantdot-lysdioder som avger sitt eget ljus, och inte den kvantdot-film-över-en-LED-bakgrundsbelysning som Samsung använder.

I en vedergällning berättade Samsung för FTC att det var missnöjt med alla annonser som LG hade kört, vilket attackerade Samsungs QLED-TV.

FTC tog slutligen Samsungs sida, men med en bestämmelse: Det måste göra det klart i framtida annonser att dess QLED-TV-apparater använder bakgrundsbelysning. Detaljer, detaljer.

LCD-panelen skapar bilden du ser genom att låta precis rätt mängd ljus och färg fly och nå dina ögon. Det är ett smart system, men det är beroende av en kombination av att dimma LED-bakgrundsbelysningen och använda fönsterluckorna för att blockera det återstående ljuset för att producera exakta svarta skärmar, och det lyckas inte alltid. Vi diskuterar detta mer nedan.

Vad är OLED? – QLED vs OLED TV

OLED står för Organic Light-Emitting Diode. Något överraskande har ”Light Emitting-Diode” -delen av det namnet ingenting att göra med en LED-bakgrundsbelysning som den gör med QLED- och LED-TV-apparater. Istället hänvisar det till det faktum att varje enskild pixel i en OLED-TV också är ett litet, litet LED-ljus – men en som är otroligt tunn och kan producera både ljus och färg i ett enda element. Med andra ord behöver OLED-TV-apparater inte bakgrundsbelysning eftersom varje pixel producerar sitt eget ljus. Om du vill imponera på dina vänner kan du använda branschuttrycken för dessa typer av skärmar: ”emissive” eller ”self-emissive.”

Det finns flera fördelar med denna design, men de flesta håller med om att när det gäller OLED-TV: er är den största fördelen den fantastiska svarta nivån som man kan uppnå. Till skillnad från en QLED- eller LED-TV som måste dämpa bakgrundsbelysningen och blockera vad som finns kvar för mörka scener, stänger en OLED-TV helt enkelt av pixeln. När pixeln är avstängd, avger den inget ljus och ingen färg, vilket gör den lika mörk som när TV: n är avstängd. Utan separat bakgrundsbelysning är det också mycket lättare att göra en OLED-skärm flexibel, varför OLED-pionjären LG har utvecklat flera OLED-TV-apparater som rullar upp (eller nedåt) för att försvinna helt.

LG-65-tums-C9-OLED

Endast ett företag tillverkar för närvarande OLED-TV-paneler: LG Display. De säljer dessa paneler till systerföretaget LG Electronics, som använder dem för att bygga några av de allra bästa TV-apparaterna du kan köpa. Men LG Display säljer också OLED-paneler till företag som Sony, Philips och Panasonic, vilket är anledningen till att du också kommer se OLED-TV från dessa företag. Även om själva panelerna i huvudsak är identiska, är den bildbehandling som Sony, LG och andra gör proprietära, så du ser fortfarande betydande skillnader i bildkvalitet från en OLED-TV till en annan.

Vad sägs om mini-LED?

I slutet av 2019 började TCL sälja 8-serien – de allra första QLED-TV: erna som använder ett mini-LED-bakgrundsbelysningssystem. Mini-lysdioder är små jämfört med vanliga lysdioder. Detta innebär att en QLED-TV som normalt bara rymmer hundratals lysdioder nu kan rymma tiotusentals mini-lysdioder. Resultatet? Mycket mer kontroll över bakgrundsbelysning, vilket leder till svarta nivåer som kommer mycket närmare OLED än någon icke-OLED-skärm någonsin har uppnått.

Mini-LED är fortfarande i sin linda, men om TCL och andra företag fortsätter att förbättra det (vilket de utan tvekan kommer att göra) kan tekniken avsevärt förbättra QLED-bildkvaliteten med priser som borde vara betydligt lägre än OLED.

Och låt oss inte glömma bort mikro-LED. Begreppsmässigt liknar mini-LED-teknik, är mikro-lysdioder ännu mindre än sina mini-bröder. Samsung gjorde stora vågor på CES förra året med tillkännagivandet av The Wall, en nästan ramfri micro-LED-skärm tillgänglig i flera (gigantiska) storlekar. Som en del av CES 2021 tillkännagavs Samsungs The Wall-serie en ännu smalare redesign (24,9 mm tjock) och en mängd nya storlekar från 32 till 75 tum.

QLED vs OLED

Nu när du vet vad alla dessa bokstäver står för och vad de betyder när det gäller displayteknik, låt oss jämföra QLED med OLED i de kategorier som betyder mest när du köper en TV: Ljusstyrka, kontrast, betraktningsvinklar och andra anmärkningsvärda prestandaöverväganden, som svarstid och livslängd – alla viktiga faktorer när du skjuter upp upp till 50 000 kr för en topp-TV.

QLED vs OLED TV: Svarta nivåer och kontrast

Kontrast är skillnaden mellan den mörkaste delen av en bild och den ljusaste delen. Om en TV kan leverera en riktigt svart mörk del behöver den inte göra de ljusa delarna lika ljusa för att uppnå goda kontrastnivåer. Det är därför, när det gäller svarta nivåer, OLED regerar som den obestridda mästaren – på grund av sin förmåga att bli helt svart när det behöver.

QLED-TV-apparater måste däremot att dimma sina LED-bakgrundsbelysning och blockera kvarvarande ljus, något som är mycket svårt att göra perfekt. Det kan utlösa något som heter ”ljusblödning”, eftersom ljuset sprids på det som ska vara en svart del av skärmen.

Om du tittar på en intensiv actionfilm och två karaktärer springer genom en parkeringsplats på natten, till exempel, kanske du märker en liten glöd på delar av scenen som ska vara kolsvarta eller i brevlådefältet vid överst och längst ner på skärmen medan du tittar på en film som använder ett bredare bildförhållande än 16: 9.

Som vi belyste tidigare är mini-LED-bakgrundsbelysning ett sätt som QLED-TV-tillverkare försöker förbättra denna situation. Den har verklig potential, men vi är inte riktigt redo att förklara det som en OLED-mördare.

För närvarande kommer OLED på toppen. Om en pixel inte får elektricitet producerar den inte något ljus och förblir därför helt svart.

Vinnare: OLED

QLED vs OLED TV: Ljusstyrka

QLED-TV-apparater har en stor fördel när det gäller ljusstyrka. Eftersom de använder separata bakgrundsbelysning (istället för att förlita sig på varje pixel för att skapa sitt eget ljus) kan dessa LED-bakgrundsbelysning bli otroligt, ljusa. Lägg till en kvantpricks förmåga att maximera ljuset genom att producera ljusare nyanser i färgspektrumet utan att förlora mättnad och du har en skärm som är mer än tillräckligt ljus för att ses tydligt i även de mest upplysta rummen.

OLED-paneler kan inte konkurrera med en ren ljusstyrka. Deras ljusavgivande enskilda pixlar kan helt enkelt inte producera samma mängd ljus. I ett mörkt rum är detta inte ett problem. I själva verket skulle vi hävda att det är att föredra eftersom OLED kan uppnå samma kontrast med mindre ljusstyrka, vilket gör mörka rumsvisning till en mindre näthinneskärande upplevelse. Men i väl upplysta miljöer eller där mycket dagsljus strömmar in genom fönster är QLED-TV mer synliga. Speciellt om du spelar HDR-innehåll under dessa förhållanden.

OLED-paneler har blivit ljusare genom åren, men de kan fortfarande inte matcha QLED-TV-apparater.

Vinnare: QLED

QLED vs OLED TV: Färg rymd

OLED sprängde en gång all tävling ur vattnet i det här avsnittet. Men användningen av kvantprickar i QLED-TV-apparater har gjort det möjligt att tumma framåt när det gäller färgnoggrannhet, färgljusstyrka och färgvolym, enligt Samsung. Företaget hävdar att en bredare utbud av bättre mättade färger vid extrema ljusstyrkenivåer är en fördel.

Även om det inte kan förnekas att QLED: er levererar fantastiska färger, har vi ännu inte bevittnat bättre mättade färger vid hög ljusstyrka. Vilket ger en verklig fördel i normala visningssituationer så vi kommer att förklara det oavgjort för tillfället. Vi måste se några konkreta bevis för att förklara QLED som en vinnare.

Vinnare: Oavgjort

Svarstid, ingångsfördröjning och uppdateringsfrekvens

Svarstid

Detta avser den tid det tar för en pixel att byta från ett tillstånd till ett annat. Ju snabbare svarstiden, desto skarpare blir bilden, särskilt vid snabba scener. Även om det sannolikt finns en snabb reaktionstid som det mänskliga ögat inte kan skilja på, vet vi från standardiserade mätningar att OLED-TV-apparater är mycket snabbare. Mycket snabbare än QLED-TV-apparater.

Typiska QLED-svarstider varierar mellan två och åtta millisekunder, vilket låter ganska bra tills du inser att OLEDs svarstid är cirka 0,1 millisekund. Yup, det är ingen tävling.

Ingångsfördröjning

Ingångsfördröjning å andra sidan hänvisar till förseningen mellan att vidta en åtgärd (som att trycka på en knapp på en spelkontroll) och att se resultatet av den åtgärden på skärmen. Som sådan är ingångsfördröjning egentligen bara ett problem för spelare. Det har inte någon märkbar effekt på passiv visning av innehåll alls.

Dessutom har mängden ingångsfördröjning du upplever lite att göra med en bildskärmsteknik framför en annan. Men mer att göra med hur mycket bildbehandling som händer på din TV bakom kulisserna. Både QLED- och OLED-TV-apparater kan uppnå mycket låga nivåer av ingångsfördröjning om du stänger av all extra videobearbetning eller helt enkelt använder TV: ns spelläge, vilket effektivt gör samma sak.

Se också: Vad är Input lag?

Uppdateringsfrekvensen

Detta är en annan kategori som i sig kommer att betyda mer för spelare än avslappnade tittare. Uppdateringsfrekvensen är det antal gånger per sekund som TV: n uppdaterar vad den visar på skärmen. Det är nära relaterat till bildfrekvensen. Vilket är antalet gånger per sekund som ditt TV-program, film eller videospel skickar en ny uppdatering till TV: n.

Så länge dessa två hastigheter är nära multiplar av varandra, t.ex. en bildhastighet på 30 FPS och en uppdateringsfrekvens på dubbelt så hög (60 Hz), kommer du aldrig att märka ett problem. Och eftersom vanligt TV-innehåll som filmer och TV-program alltid levereras med jämna bildhastigheter är detta knappast någonsin ett bekymmer.

Men vissa spel som körs på konsoler eller datorer kommer att ändra bildfrekvensen från en scen till en annan. För att allt ska se ut som det ska, behöver TV-apparater en funktion som heter VRR eller Variable Refresh Rate. Detta låter din TV ändra sin ursprungliga uppdateringsfrekvens för att matcha dessa ändringar i bildhastighet. Om din TV inte stöder VRR kan det orsaka oönskade biverkningar. Som exempelvis skärmavrivning när den används med de typer av spel som kräver VRR.

Du kan hitta VRR-modeller i både OLED- och QLED-TV-apparater och 2021 kommer många fler att komma på marknaden. För närvarande kan du hitta VRR-TV från Samsung, Sony och LG. Om du är en PC-spelare som vill ha en spelupplevelse på stor skärm är VRR-support en viktig funktion att söka.

Med tanke på OLEDs oslagbara överlägsenhet när det gäller svarstid och uppdateringsfrekvens, äger den denna kategori.

Vinnare: OLED

QLED vs OLED TV: Betraktningsvinkel

Med QLED-skärmar är den bästa betraktningsvinkeln dödpunkt och bildkvaliteten försämras i ljusstyrka, färg och kontrast ju längre du rör dig sida till sida eller upp och ner. Även om svårighetsgraden skiljer sig åt mellan olika modeller, märks det alltid – trots TV-tillverkares bästa ansträngningar för att eliminera problemet.

OLED-skärmar kan jämföras, utan jämförelse, även i drastiska betraktningsvinklar – upp till 84 grader. Vissa QLED-TV-apparater har förbättrats när det gäller betraktningsvinkel, med antireflekterande lager som hjälper, men OLED har en klar fördel. Så om du vill ordna familjevisningar för dina favoritfilmer och vill se till att det inte finns en dålig plats i huset, är en OLED-TV bäst för dig.

Vinnare: OLED

Livslängd

Enligt LG måste du titta på din OLED fem timmar dagligen i 54 år innan den sjunker till 50% ljusstyrka. Oavsett om det är sant återstår att se, eftersom OLED-TV-apparater bara har varit ute i naturen sedan 2013. QLED är ännu nyare, men dess bakgrundsbelysningskälla – LED – har en lång och beprövad meritlista. Av den anledningen och bara av den anledningen tilldelar vi denna kategori till QLED.

Vinnare (för tillfället): QLED

Se också: Hur länge håller en TV?

QLED vs OLED TV: Inbränd skärm (Inbränningar)

Både QLED- och OLED-TV kan ibland uppvisa något som kallas bildretention. Detta är när en TV tillfälligt fortsätter att visa en del av en bild efter att originalet har försvunnit. Det presenterar sig vanligtvis som ett slags skugga – det är när det alls presenterar sig.

När bildkvarhållning inträffar är det vanligtvis resultatet av att ha samma visuella element på skärmen under långa perioder. Nätverkslogotyper i hörnet av skärmen har varit kända för att orsaka det. Likaså videospel som presenterar samma gränssnittselement under hela spelet.

Bildretention försvinner av sig själv när du byter till något annat innehåll som inte visar de problematiska elementen på skärmen.

På grund av sin självutsläppande karaktär är OLED-TV-apparater också mottagliga för den mycket sällsynta permanenta versionen ”inbränning”. Inbränning orsakas när en eller flera OLED-pixlar har sin normala ljusstyrka permanent minskat till ett lägre tillstånd. Den enda lösningen för detta är att sänka alla restande pixlar till samma tillstånd, men det är knappast en lösning.

För en absolut garanti för att du inte upplever inbränning är din bästa satsning QLED TV.

Eftersom detta är ett problem har vi flera artiklar för att hjälpa till!

Visningsförhållanden OLED

LG, som den största tillverkaren av OLED-TV-apparater, erkänner potentialen för bildretention i sina användarmanualer för sina OLED-TV-apparater. Men säger att det under normala visningsförhållanden inte borde hända.

Så vad utgör ”normala” visningsförhållanden? Det är tydligen inte normalt att hålla din TV på samma kanal 10 timmar om dagen, två månader i rad. En av våra läsare gjorde detta genom att titta på MSNBC på sin LG C8 OLED TV. Som skapade vad han hävdar är en inbränd skugga av en del av MSNBC-påfågelogotypen och en del av ”Live” -grafiken som ofta följer med den i längst ner till höger på skärmen.

Ska detta skrämma dig från att köpa en OLED-TV? Absolut inte. Men om du väljer en TV för att användas som en kommersiell skärm i en butik, eller kanske i ett väntrum, eller om du tror att du kommer att använda den för att spela samma videospel exklusivt i flera månader i taget, är det definitivt något att vara medveten om.

För en absolut garanti för att du inte upplever inbränning är din bästa satsning QLED TV.

Vinnare: QLED

Energiförbrukning

Som du nu är mycket medveten om behöver OLED-paneler inte superljus bakgrundsbelysning. Dessa bakgrundsbelysning förbrukar en hel del kraft, vilket innebär att OLED-TV-apparater i sig är mer energieffektiva. De avger också mindre värme än QLED-TV-apparater.

Vinnare: OLED

Slutsats

Båda dessa teknologier är imponerande på sina egna sätt, men vi är här för att välja en vinnare. För tillfället är det OLED. Med bättre prestanda där de flesta kommer att märka av när de tittar på film har OLED bästa bildkvaliteten du kan köpa.

QLED kommer överst på papper och ger en högre ljusstyrka, längre livslängd, större skärmstorlekar och lägre prislappar. OLED, å andra sidan, har en bättre betraktningsvinkel, djupare svarta nivåer, använder mindre kraft och kan vara bättre för din hälsa. Båda är dock fantastiska, så valet mellan dem är subjektivt; QLED är den bättre allroundaren, men OLED utmärker sig när du kan styra ditt rums belysning.

Faktum är att du inte kan gå fel med någon av dem. Det är naturligtvis tills nästa generation av displayteknologi kommer. Mini-LED-teknik ser till exempel ut som ett lovande sätt för QLED-TV-apparater att leverera bättre svarta nivåer.

13 svar på ”QLED vs OLED TV: Vad är skillnaden?”

Lämna en kommentar