MicroLED vs OLED, vilken är bäst?

Under de senaste åren har ”MicroLED” blivit lite av ett slagord i teknik- och TV-världen. Det går liksom inte att säga att MicroLED-TV-apparater kan revolutionera hur tillverkare tillverkar TV-apparater i framtiden. Jämfört med OLED-TV-apparater, anser många MicroLED-apparater att vara ett steg före. Så därför ska vi ta upp allt om MicroLED vs OLED idag.

Om du överväger att göra ändringen eller köpa en MicroLED-TV, finns det mycket du borde veta innan du byter.

I teorin bör MicroLED erbjuda perfekt svärta, utmärkta färger och nästan perfekt vinkelvinkel.

MicroLED vs OLED, vilken är bäst?

Våra senaste artiklar:


TV Teknologi

För att förstå varför MicroLED är så stort, behöver vi en snabb uppdatering av hur dagens TV-apparater fungerar: För närvarande är det vi kallar LED-TV-apparater verkligen LCD-paneler med en massa LED-lampor bakom sig. LCD-skärmar kan inte göra sitt eget ljus, så det är nödvändigt att skina ett ljus bakom dem för att få en bild.

Anledningen till att OLED-TV-apparater får så bra recensioner är att OLED-paneler är vad vi kallar en ”emissive display” -teknologi. Varje pixel på en OLED-skärm gör sitt eget ljus, bakgrundsbelysning är inte nödvändigt. Fördelarna med en emitterande skärm som OLED är perfekta svarta nivåer, utmärkt färg och nästan perfekt vinkelvinkel. Med andra ord är OLED utmärkt på allt som LCD / LED-TV inte är.

Nackdelen med OLED-paneler? Eftersom de är gjorda med organiska föreningar är de dyra att tillverka, något begränsade i ljusstyrka och kan potentiellt drabbas av inbrändhet under de mest obehagliga visningsscenarierna. De är också mycket svåra att tillverka i stora storlekar. Till exempel var LG: s 88-tums 8K Z9 OLED den största tillverkade TV: n under lång tid.

MicroLED vs OLED: Fördelarna med MicroLED

Det spännande med MicroLED är att det också är en strålande skärm, men till skillnad från OLED är det inte beroende av organiska föreningar för att göra ljus.

I teorin borde MicroLED-skärmar erbjuda perfekta svarta, utmärkta färger och nästan perfekt vinkelvinkel, precis som OLED, men de borde också vara ännu ljusare, mycket smala, immuna mot inbränning och på lång sikt billigare att göra än OLED.

Eftersom små MicroLED-paneler kan kombineras till större skärmar finns det ingen begränsning – ur tillverkningssynpunkt – för skärmstorlek. Kostnaden kommer dock fortfarande att spela en roll. Förutom lovande stjärnbildsprestanda är MicroLED-TV-apparater baserade på ett modulsystem, så att användarna kan anpassa storleken på deras skärm med potential att växa i framtiden. Med detta sagt, medan den modulära tekniken annonseras som ”sömlös”, medan skärmarna har förbättrats enormt, hittills i vår erfarenhet, finns det fortfarande sömmar om du tittar noga nog.

MicroLED vs OLED: När kan vi få det?

Samsung är närmast att låta folk köpa en MicroLED-TV, men det är inte ett alternativ tillgängligt för de flesta konsumenter. Samsung diskuterar faktiskt inte ens prissättning för sina MicroLED-TV-apparater om du inte har rätt referenser. Om du gör det är Samsungs The Wall det närmaste du kan komma att faktiskt äga den här tekniken. Företag och de som är intresserade av privata installationer kan kontakta en Samsung-representant om att köpa en Wall-TV med deras webbsida här.

The Wall är välkänd och passar främst för företags mötesrum eller privata hemmabio med tillräckligt med utrymme för att stödja massiva skärmar på 110 tum eller större. Uppskattningar för köp och installation löper runt 1-2 miljoner kr.

MicroLED vs OLED: Apple och MicroLED

Samsung och Sony är inte de enda företagen som aktivt arbetar med MicroLED. Rapporter började dyka upp 2017 att Apple experimenterade med sina egna skärmar med hjälp av tekniken. Men det verkar som om företaget har ett helt annat användningsfall i åtanke.

År 2020 investerade Apple 330 miljoner dollar i en fabrik i Taiwan med fokus på att undersöka och bygga MicroLED. Apple undersöker också mini-LED-teknik, och mini-LED-skärmar förväntas dyka upp på Apple-produkter under det kommande året. Rapporter visar dock att Apple ser MicroLED som slutspel, potentiellt för mindre produkter som Apple Watch eller till och med förstärkt verklighetsheadset. Det finns ingen säker tidslinje för när MicroLEDs kan visas på Apple-produkter, med den första posten sannolikt fortfarande år borta.

Samsung och MicroLED

Samsung erbjuder för närvarande tre olika versioner av The Wall TV baserat på pixelhöjd. Det vill säga hur små pixlar är och hur tätt de är grupperade. The Wall finns för närvarande i 0,84 mm, 1,2 mm och 1,6 mm pixelhöjd.

Men 2021 introducerade Samsung en ny version av The Wall som faktiskt kan monteras på, ja, väggen. Tidigare versioner krävde professionell installation i en vägg, medan 2021-versionen kommer att kunna monteras på en vägg som en mer traditionell TV. Kompromissen är i storlek, med den senaste versionen av The Wall begränsad till storlekarna 110, 99 och 88 tum. Det finns också en ny Multi View-funktion som gör det möjligt för användare att dela upp skärmen i fyra olika sektioner med fyra olika ingångar.

Det här är goda nyheter för MicroLED-tekniken som så småningom tar sig till konsumenterna. Att implementera MicroLED i mindre TV-apparater och göra dem enklare att installera är viktiga steg för att faktiskt få en hemma.

Bättre än OLED?

Så MicroLED vs OLED hur ska man tänka? Som du kommer att se i vår video ovan är MicroLED-skärmar – särskilt de i större skala – helt enkelt fantastiska. De har en ljusstyrka och färg som aldrig har setts på en skärm i denna storlek tidigare. Som nämnts har även de märkbara sömmarna från tidiga prototyper i stor utsträckning behandlats såvida du inte går rätt upp till en panel och tittar noga.

Men om MicroLED representerar ett steg upp från OLED-TV: n beror mycket på storleken på skärmen du vill ha. För tillfället sitter MicroLED-skärmar i 70-120-tumsområdet med en lägre upplösning än LED-eller OLED-TV-apparater av samma storlek. Till exempel var 75-tums MicroLED-TV som Samsung visade vid CES 2019, en 4K-modell. Medan både OLED- och QLED-TV-apparater finns i 8K-upplösning i samma storlek. Så om inte ditt mål är att ta över en hel vägg förblir OLED en bättre satsning både när det gäller bildkvalitet och budget.

Som sagt kommer detta att förändras när tekniken blir billigare och nyare modeller förbättrar vad MicroLED kan göra. MicroLED och OLED är dock inte längre de enda emitterande panelteknikerna.

Samsung meddelade nyligen att man skulle börja bygga TV-apparater baserat på sin QD-OLED (quantum OLED) -teknik. En hybrid av kvantpunktskikten som Samsung använder i sina QLED-TV-apparater och OLED-teknik. Detta ökar kanske inte storleken på OLED-TV-apparater. Men det kan ha en enorm effekt på hur ljusa OLED-paneler kan bli, utan att offra deras förmåga att bli helt svart.

Rivaler

En annan möjlig utmanare? Mini-lysdioder ligger bakom några imponerande nya skärmar från TCL, som har fokuserat på att krympa storleken på LED-bakgrundsbelysning. Ju mindre den enskilda bakgrundsbelysningen lyser, desto närmare kan du komma den sanna svarta av OLED.

En OLED-uppsättning med korrekt behärskat innehåll är fortfarande en vacker syn att se, och du bör verkligen överväga att köpa en år 2021 om du har dött på en uppgradering. MicroLED är en lovande efterträdare. Men för närvarande är tekniken begränsad till extra stora TV-apparater och fortfarande för dyr för konsumentmarknaden.

Om du vill köpa MicroLED TV

På den svenska marknaden har inte de första TV-apparaterna dykt upp, men om du har några hundratusen över och letar efter det näst bästa så finns det några andra val.

Bästa OLED TV på marknaden

2 svar på ”MicroLED vs OLED, vilken är bäst?”

Lämna en kommentar