PlayStation VR 2: Pris, släppdatum, allt vi vet om PSVR 2

PlayStation VR 2 kommer den 22 februari för $599 och är nu tillgänglig för förbeställning. Här är allt du behöver veta.

Sony har nu avslöjat att deras kommande vr-headset Playstation VR2 kommer att släppas 22 februari 2023 och ha ett rekommenderat pris på 599,99$. I Sverige listas headsetet av flera återförsäljare för 7 390 kronor. Det är en rejäl höjning jämfört med dollar-riktpriset.

Var kan jag köpa Playstation 5?

Vad är PlayStation VR 2

Sonys första stora tillbehör till PlayStation 5, PlayStation VR 2, kommer den 22 februari 2023, men förbeställningar redan på gång. Den kostar också mer än själva PlayStation 5. Ja, du läste rätt: PSVR 2 kostar $550. Det är dyrt, men om du letar efter nästa stora virtual reality-spelheadset kan det vara det du vill ha istället för att vänta på Meta Quest 3 eller Apples förväntade enhet. För spelare som inte har något emot att vara bundna till en spelkonsol, kan detta bli den viktigaste VR-hårdvaruuppdateringen på länge.

Sonys nuvarande förbeställningssystem är inbjudningsbaserat och kräver en egen förregistrering. Det är oklart hur svårt det kommer att vara att köpa en ( PS5 är fortfarande svår att hitta) i tid till släppdatumet den 22 februari. 

PSVR 2 är inte ett fristående, headset som Meta’s Quest 2 (även känd som Oculus Quest 2) eller Quest Pro. Det betyder att du måste koppla den till en PlayStation 5 (och  äga  en PS5) för att kunna använda den. 

PlayStation VR 2 ser på många sätt ut som headsetet vi ville ha till PS5 hela tiden. Det är en efterlängtad uppdatering av PlayStation VR som Sony släppte för PlayStation 4 redan 2016: En ny design har ett färgschema som matchar PS5, och ett visir av pannbandstyp som liknar men mindre än Sonys första PSVR. De högupplösta, vibrerande, kamerautrustade, eyetracking-funktionerna hos Sonys andra generationens PlayStation-headset ser ut som att de passar toppspecifikationerna någon skulle drömma om. Den nya PSVR 2 är dock inte bakåtkompatibel med alla äldre PSVR-spel.

Sonys information om PSVR 2

Sony har avslöjat mer detaljer om headsetet i en rad olika små releases: Specifikationer avslöjades i januari i ett detaljerat blogginlägg medan dess dedikerade VR-kontroller, som påminner om PS5:s  DualSense – kontroller, avslöjades förra året.

Mer nyligen avslöjade Sony nya detaljer om hur in-VR-spelsändningar och rumsavkänning med sina passthrough-kameror kommer att fungera.

Vi känner också till många spel, inklusive det exklusiva Horizon: Call of the Mountain, som utspelar sig i samma universum som Horizon Zero Dawn och Horizon Forbidden West.

Det fungerar ungefär som andra VR-headset, men med kraftigt förbättrad displayteknik, eyetracking och avancerade vibrerande haptik och triggers i kontrollerna och headsetet som gör att virtuella objekt känns mer övertygande.

VR-headsetets ögonspårning möjliggör också foveated rendering, en teknik som bara fokuserar på var ögats fovea är ute efter för att maximera upplösningen och få mer grafik med färre pixlar.

PlayStation VR 2 kan skanna ditt rum, livesända ditt VR-spel

Genomgångskameror på headsetet fungerar som kameror på Quest 2 och andra VR-headset, och visar den verkliga världen i ditt headset. Headsetet kommer också att ”maska” ditt fysiska utrymme, skanna väggar, golv och hinder som stolar och skrivbord för att få en tydlig känsla av lekutrymme. Det kan skapa en gräns du kan spela i.

Meshing-delen är särskilt intressant, eftersom det är något AR-headset och mixed-reality-headset gör. Det betyder att PSVR 2, teoretiskt sett, också kan ha några mixed reality-upplevelser som Quest 2 redan leker med, även om Sony inte har meddelat något på den fronten ännu.

En unik funktion är ett livesändningsläge, som kommer att använda PS5:s TV-monterade kamera för att spela in dig själv överlagd med bilder från ditt livespel till en enda stream. Verktyg för mixed reality-livecasting har dykt upp för Quest 2, men ingen spelkonsol har någonsin haft den här funktionen tidigare.

Det finns ett filmläge plus ett VR-läge

Sony beskriver också två visningslägen för headsetet: ett, för VR, kommer att visas med 2 000 × 2 040 pixlar per öga i HDR , vid 90 Hz eller 120 Hz. Ett 2D ”filmläge”, ungefär som vad den ursprungliga PSVR kan göra, spelar filmer och 2D-spel med 1 920×1 080 upplösning i HDR vid antingen 24Hz, 60Hz eller 120Hz.

Specifikationer vi känner till så här långt:

  • OLED-skärmar, med 2 000 × 2 040 pixlars upplösning per öga, 90 Hz och 120 Hz bildhastigheter
  • 110-graders synfält
  • Eye tracking och foveated rendering
  • Justerbar linsseparation
  • Vibration i headsetet
  • 3D-ljud
  • Inbyggd mikrofon och ljudutgång för headset
  • Fyra externa kameror för spårning
  • Enkel USB-C-anslutning
  • Sense-kontroller med USB-C-portar, Bluetooth 5.1, laddningsbara batterier, 6DoF-spårning, fingerspårning med kapacitiva pekknappar och infraröda, haptiska och specialiserade haptiska triggers som DualSense-kontrollern
Bakifrån av PlayStation VR2-headsetet
Det finns en justeringsknapp på baksidan för att dra åt headsetets passform. Sony

Headsetdesign: vibrationer, eyetracking, rörliga linser

Även om Sonys PSVR 2-headset ser skrymmande ut på bilderna, är det faktiskt mycket bekvämare än Quest 2. Ett justerbart pannband, som liknar PSVR:s ursprungliga design, innebär att det kommer att dra åt runt huvudet som ett visir istället för att använda en resår rem. Sony lovar justerbart linsavstånd för olika ögon och ansikten också, som den ursprungliga PSVR hade. 

Headsetet stöder hörlurar med ett vanligt hörlursuttag, och har en kabel som kopplas till PS5 via USB-C, via ett uttag som verkar komma ut från ena sidan av pannbandet. Det är mycket färre kablar än breakoutboxen som behövs för den ursprungliga PSVR.

Inbyggd ögonspårning lovar att leverera bättre grafik och möjligen tillåta ögonkontroll och ögonkontakt i VR-spel. Eye tracking är inte vanligt i konsument-VR-headset ännu, men tekniken borde nå andra vanliga headset, och möjligen även Apples.

Headsetets fyra spårningskameror gör att rörelser i VR kan spåras utan att använda en TV-ansluten kamerastång. Spårningen bör fungera på samma sätt som andra VR-headset. Det är möjligt att kamerorna också kan tillåta blandad verklighet genom att blanda VR med vad kamerorna ser på headsetets display.

Sidovy av PlayStation VR2-headsetet
En sidovy av headsetet och ytterligare en vinkel på Sense-kontrollerna.Sony

Spel avslöjade hittills

Sonys eget exklusiva, Horizon Call of the Mountain, förblir PSVR 2:s mest splashigaste spel, men även andra spel har tillkännages. No Man’s Sky, som kan spelas på PSVR, är en bekräftad PSVR 2-port. Tillkännagav också: The Walking Dead: Saints & Sinners – Kapitel 2: Retribution (ja, det är bara ett spel); Resident Evil Village; Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge; och Demeo.

Fler spel tillkännagavs nyligen som The Dark Pictures: Switchback VR; Crossfire: Sierra Squad; Ljusbrigaden; Städer VR; Cosmonius hög; Hej granne: Sök och räddning; Jurassic World Aftermath Collection; Pistolpiska; Zenith: Den sista staden; Efter fallet; och Tentacular.

Men några dåliga nyheter för ursprungliga PSVR-ägare: Sony bekräftade att original PSVR-spel inte nödvändigtvis är PSVR 2-kompatibla om inte spelen är specifikt uppdaterade.

Vanliga frågor och svar om PSVR 2

Priset för PSVR 2 och PS5 tillsammans är över $1 000, och det inkluderar inte spel. Vi vet ännu inte om Sony kommer att paketera dessa till ett mer prisvärt set, men allt skulle hjälpa.

Vi vet nu om ett dussintal spel som kommer ut för PSVR 2, men många av de annonserade spelen är portar av VR-titlar som redan är tillgängliga på andra plattformar. Sony skulle kunna doppa mer i sitt exklusiva spelbibliotek eller få tidsbestämda exklusiva erbjudanden från indieutvecklare. Den första PSVR lanserades med ett antal anmärkningsvärda spel, och PSVR 2 kommer att behöva intressanta spel för att sälja hårdvaran.

Det verkar som att svaret är nej. Sony bekräftade nyligen att äldre spel inte kommer att vara automatiskt kompatibla. Förhoppningsvis hittar Sony ett sätt att låta utvecklare enkelt anpassa sina befintliga spel till PSVR 2, eftersom det finns hundratals fortfarande bra spel som till och med fungerar på PS5 med äldre PSVR-hårdvara som annars kommer att stranda.

Sony bekräftade att headsetet är anslutet med en USB-C-kabel, och du kan se den bundna kabeln på PSVR 2-fotot ovan. Just nu är svaret nej. Det är svårt att föreställa sig 360-graders Beat Sabre med den USB-C-kabeln ansluten, men PC VR-headset är också kabelbundna.

Playstation VR 2 kommer att finnas att förbeställa från och med den 15 november. Detsamma gäller PSVR 2-exklusiva speltitlar som lanseras tillsammans med headsetet.

Sony har nu avslöjat att deras kommande vr-headset Playstation VR2 kommer att släppas 22 februari 2023 och ha ett rekommenderat pris på 599,99 euro. I Sverige listas headsetet av flera återförsäljare för 7 390 kronor. Det är en rejäl höjning jämfört med euro-riktpriset.

Ja, PlayStation VR-spel ingår bland de tusentals PlayStation®4-spel som kan spelas på PlayStation®5. För att spela PS VR-spel på en PS5™-konsol krävs ett PS VR-headset, PlayStation®Camera till PS4™* och en PlayStation®Camera-adapter (Inget köp krävs. Gå till playstation.com/camera-adaptor för mer information).

2 svar på ”PlayStation VR 2: Pris, släppdatum, allt vi vet om PSVR 2”

Lämna en kommentar