Vad är HDR TV och varför borde jag bry mig?

hdr tv vs normal tv hdr skillnad
Bildkredit: FlatpanelsHD

Om du vill ha verklighetstrogna färger kommer du vilja att din nästa TV ska stödja HDR. Här är allt du behöver veta.

Varje år deltar TV-tillverkare i en liten intern tävling där de försöker skapa den perfekta TV: n. Strävan efter den perfekta bilden är nu inriktad på HDR, som lovar att leverera mer realistiska färger och nyanser för att skapa en riktig filmupplevelse hemma. Detta är fortfarande en växande teknik. Så för att reda ut vad det betyder för kunder nu, är alla svaren här som du behöver veta innan ditt köp.


Missa inte våra TV recensioner:


Vad står ”HDR” för?

hdr bild ros svart

”HDR” står för ”high dynamic range”, vilket hänvisar till dess förmåga att leverera fler färger, bättre kontrast nivåer och ökad ljusstyrka jämfört med standard HD och till och med 4K Ultra HD-uppsättningar. Detta är i huvudsak en uppgradering av 4K- eller Ultra HD-formatet. (Det är inte tillämpligt på 1080p HD-apparater.)


Nya artiklar om TV-teknologi:


Även om många LCD-TV-apparater kan producera ett brett spektrum av färger så är de begränsade de av en föråldrad video specifikation (känd som Rec. 709). HDR teknologi var introducerad för att fixa detta problem genom att utöka antalet färger som en TV skulle få visa och genom att öka ljusstyrkan eller intensiteten i dessa färger. I grund och botten tillåter denna teknologi, nya LCD och OLED apparater nå sin fulla potential.

Kommer jag att märka en skillnad när jag tittar på HDR-innehåll?

hdr tv hdr skillnad dolby vision
Bildkredit: FlatscreensHD

Om du tittar på en HDR-film eller serie på en HDR-TV, ja, du kommer definitivt att se en förbättring. Det kan göra osynliga ansikten i en mörk scen synliga och eliminera den typ av irriterande färgband som uppstår mellan nyanser av färger när en bild gör övergången från exempelvis orange till röd i en solnedgång.

Å andra sidan om du använder en av de billigare HDR-kompatibla TV-apparaterna som endast uppfyller minimikraven, så kommer skillnaderna kanske inte vara lika drastiska på dessa apparater. Med andra ord alla HDR-apparater är inte skapade lika.

MER: Vår guide till billig TV.

Inte allt innehåll värt HDR-behandlingen. Till exempel är HDR 4K-video imponerande i djungelscener, men inte allt videomaterial innehåller samma färgmättnadsnivå som en ljusgrön groda som sitter på ett rött blad.

En annan viktig faktor i vår uppfattning om en videobilds realism är bildfrekvensen. Ultra HD Premium-TV stöder hastigheter från 24 FPS (bilder per sekund, flesta filmer använder detta) till 120 FPS. Vid 120 FPS ser video mycket mer solid och realistisk ut, och det blir mindre suddighet av snabba rörelser, som bilar som är i en polisjakt. Så bildkvaliteten beror på bildfrekvensen för HDR-programmet. Det finns dock ingen inbyggd  120-fps-programmering tillgänglig – ännu.

Vad behöver jag för att titta på HDR-program?

Innan du tittar på en film på din TV, så blir filmen komprimerad från sitt ursprungliga färgintervall för att passa in i det gamla videoformatet, vilket i princip eliminerar vissa nyanser, kontrast och bilddjup. I teorin återställer HDR-teknologin en del av den förlorade färgen och kontrasten, men det kräver omstrukturering av den ursprungliga videon, i huvudsak producerar detta en ny version av filmen eller programmet.

Så för att dra full nytta av detta måste du inte bara ha en kompatibel TV utan också tillgång till HDR-innehåll och program.

Ku kanske också är intresserad att lära dig om kontrastförhållanden?

Vilket HDR-innehåll är tillgängligt?

4k tv
Bildkredit: Premiumbeat

Endast en handfull 4K HDR-program erbjuds för närvarande på streamingtjänster från Netflix, Vudu och Amazon. YouTube har också några kompatibla program, och vissa tjänster har till och med några Dolby Vision versioner. Och förvirrande marknadsför Amazon ett format som stöds av Samsung som heter HDR10 +. (Mer om alla dessa format nedan).

MER: Allt om att klippa sladden, gå ifrån kabel

För att få en full kvalite på bild via streaming bör du helst ha en 15-Mbps eller snabbare internetanslutning. Eftersom de flesta tittare saknar sådana anslutningshastigheter kan det vara ett bättre alternativ att spela 4K Ultra HD Blu-ray HDR-skivor. HDR-skivor kommer dock inte ut snabbt och de är dyra. Denna versionen av The Martian kostar ungefär 300 kronor. Cirka 20 stora filmtitlar som stöder HDR och Dolby Vision finns tillgängliga, inklusive The Lego Movie, The Martian, Mad Max: Fury Road, The Man from U.N.C.L.E., American Sniper, Man of Steel och Edge of Tomorrow.

MER: Läs vår TV storleks guide!

De flesta kompatibla skivor, som den för Power Rangers, är märkta ”4K Ultra HD” med ett extra ”HDR” -klistermärke. För att spela sådana Blu-ray-skivor i HDR-läge behöver du en kompatibel spelare, som Oppo UDP-205 4K Ultra HD Audiophile Blu-ray Disc Player, som också kan spela Dolby Vision HDR-skivor.

Hur vet jag om min TV är HDR-kompatibel?

Även om det finns företag och organisationer som försöker att standardisera specifikationerna, så finns det för närvarande ingen enda, allmänt överenskommen HDR-specifikation.

TV-tillverkare brukar göra apparater som är kompatibla med flera olika HDR-format.

Ultra HD Premium

Ultra HD premuim logo

Denna standard grundades av UHD Alliance och stöds av dussintals företag, inklusive filmstudior och TV-tillverkare. Det gäller främst TV-apparater och 4K Blu-ray-spelare och anger ett minimikrav för apparater för att de ska få sätta Ultra HD Premium-logotypen på sin TV.

Dolby Vision

Dolby vision tv

Dolby Vision: Är en uppsättning specifikationer som sträcker sig från filmproduktion till TV-sändning och TV-apparater som kan spela Dolby Vision HDR-material. I vissa avseenden sätter Dolby Vision en högre teknisk standard för HDR än Ultra HD Premium, även om inte alla Dolby Vision-märkta apparater uppfyller de maximala kraven de ställer.

HDR10

hdr 10

HDR10 är detsamma som Ultra HD Premium när det gäller att spela HDR-programmering. Men till skillnad från Dolby anger HDR10 inte att ett visst kodningssystem måste användas för filmer, så att striden i Hollywood kan fortsätta.

Hybrid Log Gamma (HLG)

hybrid log gamma

Att lägga till data i signalerna är ett av de stora problemen med att tillhandahålla HDR-innehåll trådlöst, eller till och med via kabel och satellit, eftersom distribution är optimerad för SDR-TV. För att övervinna detta hinder samarbetade Japans NHK och Storbritanniens BBC för att skapa en sändnings vänlig version av HDR. Resultatet är Hybrid Log Gamma (HLG), som är en del av ATSC 3.0-standarden, nästa generations sändningsteknik som kommer till TV-apparater någon gång i framtiden – den har utvecklats i några år redan, men är inte allmänt tillgänglig. Praktiskt taget alla nuvarande 4K-TV-apparater stöder HGL-signal, men innehållet är det inte mycket av; det har varit utvalda liveevenemang, som hockeyspel och livekonserter med HLG, men det är fortfarande tidiga dagar för detta format.

HDR10 +

En standard (stöds av Samsung och Amazon) baserad på HDR10, men med tillägg av Dynamic Tone Mapping, som inkluderar metadata för specifika scener, snarare än bara filmen som helhet (som med HDR10). Denna funktion gör HDR10 +  en prestanda som (i teorin) är nära vad Dolby Vision utlovar.

Technicolor Advanced HDR

Technicolor Advanced HDR

Technicolors eget format finns i två former, en för TV-sändning och en annan för Ultra HD-media, som 4K Bluray. Den första, som kallas Single-Layer HDR1 (SL-HDR1), packar HDR-data i en SDR-videosignal, vilket gör det enklare och billigare för TV-sändare att tillhandahålla HDR-innehåll för luft-signal utan att behöva sända två separata signaler. Den andra komponenten i Advanced HDR är SL-HDR2, som lägger till dynamisk HDR-metadata till 4K-media. Med HDR10 som bas lägger denna extra metadata till dynamisk scen-för-scen-information för bättre kontrast och färg.

Hittills stöds Technicolor Advanced HDR endast av nuvarande LG TV-modeller, men kan utvidgas till att omfatta Philips och Magnavox TV-apparater senare i år.

IMAX Enhanced

imax enhance hdr

IMAX Enhanced inkluderar utöver HDR-innehållsinformation även standarder för ljud och stöd för unika bildförhållanden. Bildförhållanden är en särskilt stor sak för IMAX-innehåll, som använder 1.9:1 eller 1.43:1 bildförhållanden, som många TV-apparater inte stöder. Med både video- och ljud aspekter konkurrerar IMAX Enhanced främst med Dolby Vision och Dolby Atmos, men HDR-elementen i standarden är baserade på HDR10. Hittills är den enda tillverkaren som erbjuder IMAX Enhanced-support Sony, men fler tillverkare kan hoppa ombord.

Sammanfattning av olika format

HDR FormatStödd av
Dolby VisionLG, Philips, Sony, TCL, Vizio
Ultra HD PremiumLG, Philips, Samsung
HDR10Hisense, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Vizio
HDR10+Samsung, Amazon
Technicolor Advanced HDRLG
IMAX EnhancedSony

Denna teknologi är fortfarande i ett tidigt stadie, så det finns ingen klar vinnare av de olika möjliga standarderna. Dolby Vision ser dock ut att växa och samla stöd snabbast. LG, Sony och Vizio, till exempel, har alla Dolby Vision-kompatibla TV-apparater.

Den goda nyheten är att vilken HDR-uppsättning du än köper idag kommer att vara bakåtkompatibel. Med andra ord kommer alla kompatibla TV-apparater att skala upp eller konvertera vanligt HD-innehåll. Bildförbättringen kommer dock inte att vara så djupgående som vad du ser med äkta HDR-innehåll.

Se även:

Vad är skillnaden mellan Ultra HD Premium och Dolby Vision?

dolby vision vs hdr10 vs hd
Bildkredit: Uhdledtvcomparison

Vissa TV-apparater är Ultra HD Premium-kompatibla (som Samsung), andra är Dolby Vision-kompatibla (som Vizio) och andra är kompatibla med båda (som LG). Så vad är egentligen skillnaden?

Ultra HD Premium

ultra hd premium 4k

Ultra HD Premium skapar flera allmänna funktioner och krav som TV-apparater måste ha för att kalla sig HDR-kompatibla. Det finns en mängd olika komponenter, inklusive ljudkrav, den redan etablerade Ultra HD-upplösningen på 3840 x 2160 pixlar och eliminering av en sammanflätad bild (”i” i 1080i). Men de främsta förändringarna handlar om färg och ljusstyrka / kontrast. Ultra HD Premium ställer in färgdjupet till en 10-bitars signal (jämfört med det aktuella 8-bitars djupet) och lägsta topp ljusstyrka på 1000 nit (med undantag för apparater som kan producera äkta svart och därmed mer kontrast, som OLED-modeller) .

För att ställa detta i perspektiv  använder HD och Blu-ray-video 8-bitars färg för en möjlig total färgpalett med ungefär 16,7 miljoner nyanser. Att flytta upp till 10 bitar ger mer än en miljard möjliga färger.

En Ultra HD Premium TV måste också kunna återge mer än 90 procent av en färgspektrum specifikation som kallas DCI-P3. Även känt som färgskala, det är det totala möjliga utbudet av färger som en video eller TV kan producera. DCI-P3 är från Digital Cinema Initiative, vars specifikation används för filmerna du ser i teatrarna. Det gör det till ett lätt val, och en stor förbättring när man jämför med det mycket mer begränsade Rec. 709-format. (Det finns ett annat ännu bredare föreslaget färgschema, Rec. 2020, men nuvarande TV-apparater kan inte visa alla färger i det tidigare förslaget)

Dolby Vision

dolby vision hdr

Dolby Vision innehåller mer detaljer i HDR-format, men för konsument-tv betonar den också färgåtergivning och ljusstyrka. Detta kräver ett 12-bitars färgdjup med möjliga 68 miljarder nyanser. 

Dolby Vision ställer också högre krav på ljusstyrkan, nivåer på 4000 nits eller mer. Problemet är dock att även om TV-apparater med Dolby Vision-logotypen är certifierade av Dolby, uppfyller de troligtvis inte alla Dolby-certifierings kraven och specifikationerna. Med andra ord kommer många apparater inte att uppnå detta 4000-nit-märke, inklusive OLED-TV. LG: s apparater är dock officiellt Dolby Vision-kompatibla och certifierade.

Så, vad är bättre – Ultra HD Premium eller Dolby Vision?

fråga skylt vilken

Baserat på specifikationerna och kraven endast verkar det som om Dolby Vision-TV-apparater skulle leverera en bättre HDR-bild än Ultra HD Premium-TV-apparater. Och en uppsättning som är Dolby Vision-kompatibel bör också kunna hantera de mindre kraven i Ultra HD Premium.

Det kanske dock inte alltid är fallet. Tillverkare som inte väljer att licensiera Dolby Vision-teknik kan ändå göra TV-apparater som överstiger HDR-funktionerna hos Dolby-märkta TV-apparater. Det betyder att det kan finnas apparater med en Ultra HD Premium-klistermärke som ser bättre ut än andra modeller med en Dolby Vision-etikett. (Det tar inte ens hänsyn till skillnaderna mellan till exempel OLED- och LCD-apparater.)

MER: Allt om Chromecast

Kan min TV uppgraderas till HDR?

uppdatering

Några TV-apparater kan uppgraderas för att hantera HDR-program. De flesta apparater som kan göra det är senaste top-of-the-line modellerna, och de kräver en nedladdning av programvara (vanligtvis görs enkelt via TV: s befintliga Wi-Fi-anslutning).

Samsungs UN65JS9500 2015 är ett exempel på en uppsättning som kan uppgraderas via en nedladdning av programvara. Den hade redan den tekniska förmågan att uppfylla Ultra HD Premium-specifikationerna. Samsung säger att andra 2015-apparater också kan uppgraderas.

En del förvirring kommer emellertid att uppstå bland kunderna eftersom TV-tillverkare hävdar att vissa 4K Ultra HD-apparater är ”kompatibla” med HDR-innehåll men inte kommer att kunna uppfylla Ultra HD Premium-specifikationen. Med andra ord kommer dessa apparater att kunna spela upp HDR-video men inte återge alla tillgängliga färger eller ljusstyrka.

Vad kommer efter HDR? Ska jag vänta på 8K?

Allt eftersom TV-tillverkare och filmstudier vänjer sig vid det nya formatet kommer bättre TV-apparater och finare HDR-mastrade filmer att skapas och visas. Dagens TV-apparater är dock bättre än gårdagens TV-apparater, så det finns ingen anledning att undvika att köpa en ny uppsättning.

Borde jag skaffa en TV med HDR?

HDR har fått mer och mer momentum bland TV-tillverkare, och det ser ut som det kommer att bli standard i de bästa 4K-apparaterna. Dessutom ser HDR-innehåll tydligt bättre ut, ljusare och mer imponerande än de grundläggande 4K- eller HD-bilderna. Så även om det fortfarande finns en brist på program, kommer lite analys av marknaden troligtvis leda dig till beslutet att det är ett klokt beslut att välja en uppsättning som kan hantera HDR nu.


105 svar på ”Vad är HDR TV och varför borde jag bry mig?”

Lämna en kommentar