Vilka aktier ska man köpa nu? – Inga förhoppningsföretag!

Det råder börskrasch just nu på marknaden och 2022 verkar bli väldigt turbulent, så då uppstår frågan: Vilka aktier ska man köpa nu?

Vilka aktier ska man köpa nu

I denna artikel går vi igenom lågt värderade bolag som baserat på deras siffror och rapporter är värda att ta en titt på!

Att köpa en aktie är lätt, men att köpa rätt aktie utan en beprövad strategi är otroligt svårt. Så vilka är de bästa aktierna att köpa nu eller lägga upp på en bevakningslista? Sen så är frågan ifall man ska köpa lite åt gången för att späda ut risken och få bättre inköpspris ifall det skulle gå ner väldigt mycket.

Om du ännu inte har en nätmäklare att handla aktier på ett enkelt sätt så kika in Avanza, då de har den enklaste och mest användarvänliga plattform för aktiehandel!

Med inflationsbekymmer som växer (senast 6 procent), och Federal Reserve och Riksbanken intar en positiv inställning till att höja räntan mer och nedtrappning av obligationsköp, har marknadsåtgärder varit utmanande hittills under 2022. Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter att tynga marknaderna.

Kom ihåg att det finns hundratals aktier som handlas på Stockholmsbörsen och på NYSE. Så det finns alltid en guldklimp att finna.

Innan vi ger dig en lista på billiga aktier

Denna artikel är avsedd att lyfta fram de aktier som har hög vinst per aktie men som handlas till ett relativt lågt pris. Det betyder att man får mycket för pengarna. Lite som tanken med att köpa 1 krona för 75 öre. Denna strategi är långsiktig, vilket innebär lägst risk. För även om man inte vet vilka aktier man ska köpa nu så kommer marknaden överlag att gå upp med tiden. Har man otur eller inte riktigt har analyserat om bolaget går med vinst, kan det givetvis gå ner. Men nu är det dags för att gå igenom vilka aktier som är billiga just nu.

Så vilka är de bästa aktier att köpa just nu?

Det är alltid volatilt på aktiemarknaden så kurspriset kan mycket väl vara förändrat på flera av aktierna som vi listar nedan när nu väl läser detta.

Därför ska du göra din egen analys innan du bestämmer dig för att köpa aktierna som tas upp här. Detta bör vara självklart vid det här laget, men är värt att betona!

1. SSAB B

Som sagt så kommer vi att fokusera mycket på siffrorna för företagen här.

P/E talet för SSAB B är riktigt lågt och ligger på 2,9 samtidigt som P/S talet ligger på 0,52. P/E talet står för Price/Earnings och ger en fingervisning på värdering. P/S talet refererar till hur mycket företaget omsätter och då kan man se att omsättning/aktie ligger på 104 kr gentemot aktiepriset på cirka 53 kr. Samtidigt som eget kapital ligger på 79 kr per aktie.

Direktavkastning är viktig i analysen också och det ligger på cirka 10 procent som påvisar att företaget har ett starkt kassaflöde.

SSAB B har också en vinst per aktie som ligger på 18,62 kr gentemot aktiepriset 53 kr. Vilket är väldigt starkt.

Tyvärr ser aktien negativ ut just nu om man väljer 1 års sikt i grafen och RSI numret har egentligen inte nått 30 eller under än. Så det kan bli lite svajigt och kan även gå ner några kronor men i rena tal så talar mycket för att man får mycket för pengarna i denna aktie till detta pris.

2. Besqab

Besqab är ett företag som utvecklar fastigheter som också har bra siffror. Deras vinst per aktie ligger på 18.81 över aktiepriset som är cirka 124 kr vilket ger ungefär.

P/E tal på 6,54 gör de också till ett attraktivt alternativ om man är ute efter aktier i fastighetsbranschen.

Som man ser här ovan så har den här billiga aktien eget kapital på 123,43 kr vilket är nästan lika som aktiepriset och de säljer för 184 kr per aktie som då innebär ett P/S tal på 0,67 vilket är mycket bra.

Besqab har även direktavkastning på cirka 3 procent per år som är ett bevis på att kassaflödet har varit tillräckligt bra för utdelning.

Denna aktie handlas på Mid Cap i Stockholm och har ganska få ägare, men det är ett värde-case om man ser på siffrorna i stort. Så klart kan konjunkturen påverka fastighetsbyggen men det är svårt att förutspå då Besqab generellt sätt har hållit sig till Stockholm och Uppsala som brukar har en stadig efterfrågan på bostäder.

3. BE Group

Varför BE Group hamnar på listan av vilka aktier ska man köpa nu är för att detta stålbolag har gynnats väl av det höjda priset på stål. Vilket har fått värdet i aktien att gå upp enormt mycket på bara ett år. Ser man nu på P/E talet och P/S talet så är det hög omsättning och låg värdering.

P/E tal på 3,01 och P/S tal på 0,28 dvs omsättning per aktie 471,40 kr är mycket attraktivt. Då aktien handlas på runt 138 kr och egna kapitalet ligger strax under på 120 kr. Så ser man även här värde om man tror på att det kommer att vara fortsatt efterfrågan på dyrt stål.

Läget i världen har både påverkat stålmarknaden positivt och negativt så även här är det omöjligt att förutspå framtiden. Enbart möjligt att analysera hur bolagen går just nu.

Vinst per aktie är 44,58 kr gentemot 138 kr för rådande aktiekurs som är nära SSAB B:s vinst per aktie.

Detta företag är mycket mindre dock, med ett börsvärde på under 2 miljarder. Fast de har stora utvecklingsmöjligheter då de till exempel förvärvade Hercules Armering av NCC.

En annan stor nyhet är att investmentbolaget Traction köper fler aktier i BE Group för 5,4 miljoner kronor. Deras innehav 31 december 2021 utgjordes av 10 procent i BE Group då.

4. Electrolux B – Aktien man ska köpa nu inom vitvaror

Investor har ett stort innehav i Electrolux (16,4% kapital, 28,4% av rösterna) och det är inte så förvånande.

Detta företag har varit ett välkänt märke världen över under många decennier och kursen för Electrolux har återigen kollapsat. Senaste gången den var billig var under coronakraschen 2020 då lägsta noterigen låg på 102,6 kr per aktie.

Nu ligger den och skvalpar på ungefär 140 kr med vinst per aktie på 14,38 kr. Vinst per aktie är dock givet att marknaden inte förvärras ännu mer för komponenter och leveranskedjor.

Det är inte en hemlighet att det har blivit svårare att producera och leverera (för den delen) produkter till butikerna. Detta har fått kursen på fall även om de historiskt har haft väldigt hög omsättning.

Om vi nu kikar på siffrorna:

Det som har blivit väldigt attraktivt är direktavkastningen som har sprungit upp till 6,43 procent nu.

I slutändan är det en billig prislapp på ett välrenommerat företag som har hög direkt avkastning och bra ledning. Så fort produktion, leverans och konjunktur ser bättre ut kommer också den negativa aktietrenden att vända. När det kommer att hända är ett stor mysterium och återigen ingenting man kan gissa.


Se också:


Ingen information eller data är avsedd som investeringsråd (varken i allmänhet eller i enskilda fall). Finansiella produkter eller transaktioner som omnämns i sådan information eller data, kanske inte är lämplig för din investeringsprofil och mål och förväntningar. Du är ansvarig för att avgöra om någon finansiell produkt eller transaktion är lämplig för dig utifrån dina intressen, investeringsmål, riskbenägenhet och investeringsplan. CompareSweden ska inte hållas ansvarig för eventuella skador som uppstår från några omnämnda transaktioner eller investeringar i finansiella produkter.


2 svar på ”Vilka aktier ska man köpa nu? – Inga förhoppningsföretag!”

Lämna en kommentar