Bästa sättet att skydda sig vid Börskrasch!

Vad är bästa sättet att skydda sig vid Börskrasch?

Lär dig hur du skyddar dina investeringar från en börskrasch med dessa tips

En av de viktigaste lärdomarna inom investeringsanalyser är att du inte kan tajma nästa börskrasch. Du kan följa de ekonomiska trenderna och justera en del av din portfölj med konjunkturinvesteringar. Du kan till och med balansera om din portfölj vartannat år, för att sälja det som har gått upp och köpa undervärderade tillgångar.

Men att försöka hoppa in och ut ur aktier före en krasch kommer inte att sluta bra. Till och med de stora bankerna och riskkapitalföretagen är mycket tveksamma till att fatta kortsiktiga tidsbeslut. Ingen vet när aktier kommer att falla. Den enda säkerheten är att de så småningom kommer att göra det. Även om du inte kan tid på marknaden finns det saker du kan göra för att skydda dina investeringar när grafen går mot botten.


Du kanske även är intresserad utav:


Checklista för att skydda dina pensionsbesparingar från en börskrasch

För att skydda dina investeringar när marknaderna tumlar finns fem nyckelpunkter:

 • Håll mer än bara aktier och obligationer i din portfölj. Andra tillgångar som fastigheter, peer-to-peer-lån och crowdfunding-investeringar hjälper till att jämna ut din avkastning.
 • Ombalansering hjälper inte bara till att skydda dina pengar utan kommer också att hålla dig på rätt spår för dina pensionsmål.
 • Att förstå din risktolerans och hur mycket förändringar på aktiemarknaden hjälper dig att styra dina investeringar.
 • Dina investeringar bör förändras när du åldras för att bättre matcha dina mål och risktolerans.
 • Ha investeringsregler som när du ska sälja så att du inte freakar ut och fattar snabba beslut som panikförsäljning.

Se även: Kan man låna kontantinsats på riktigt?

Hur mycket skulle en aktiemarknadskrasch drabba dina pensionsbesparingar?

Investerare talar om en börskrasch, men korrigeringar där aktiekurserna sjunker mer än 10 % är mycket mer troliga och kan orsaka lika mycket smärta.

De 19 korrigeringarna under de senaste 50 åren har raderat cirka 14 % avkastning i genomsnitt. Det tar cirka 200 dagar för aktiemarknaden att komma tillbaka från en av dessa korrigeringar.

Medan aktier alltid har återhämtat sig från dessa börsfall, kommer minnet av de stora krascherna alltid att göra investerarna försiktiga.

Allt eftersom priserna faller cirka 10 % från sina toppar, så börjar investerare oroa sig om det inte är början på ett mycket större fall.

För dem som gör sig redo att gå i pension är en korrigering smärtsam men inte världens ände. En minskning med 14% på en portfölj på 5 000 000 kr tar bort 700 000 kr, så minskar pensionsinkomsten med knappt 30 000 kr per år.

Problemet är när investerare blir för ivriga att skydda sina pengar efter att en korrigering redan har börjat. De börjar sälja aktier i sämsta läget, tar dessa förluster och ger aldrig sina investeringar tid att återhämta sig.

Se även:

Sänk dina fondavgiftskostnader – Sänk kostnader & Sänk din Risk

Har du hört årets granskning av de stora börsmäklarnas gigantiska kickback vinster?

Det blev nämligen uppmärksammat att Avanza och Nordnet har skyhöga marginaler när man köper fonder via dem. Därför så har SAVR blivit en het snackis som utlovar samma fonder med lägre avgifter. Det betyder att du kan enkelt kan spara mer pengar i samma fond genom att bara köpa fonden via SAVR. Nedan kommer visas bildlänken till SAVR:

Vi jämför priserna för några vanliga fonder:

FondAvanzaNordnetSAVR
Swedbank Robur Ny Teknik A1,44 %1,26 %1,12 %
Tin Ny Teknik A1,60 %1,54 %1,08 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R1,59 %1,50 %0,93 %
Per den 10 Augusti 2021

Man ska inte underskatta hur stor skillnad detta gör. Tin Ny Teknik på Avanza är nästan 50 procent dyrare i jämförelse med SAVR. Gå till SAVR för att se alla deras låga fondavgifter.

[su_button url=”https://adtr.co/blAS7O” target=”blank” style=”soft” background=”#09c331″ color=”#ffffff” size=”5″ center=”yes”]Spara pengar i lägre fondavgifter på SAVR – Nu![/su_button]

Allmänna strategier för att skydda dina investeringar

De senaste 50 åren har vi sett sju perioder där aktierna sjönk mer än 20 % från sin topp, varav de två sista under 2000 och 2008 var den värsta i gruppen. Sju krascher på 50 år låter inte så illa men det har också gjorts 19 korrigeringar där S&P 500 föll mer än 10% från toppnivån.

skydda sig vid Börskrasch
Historia av Aktiemarknadskrascher, Bildkredit: MacKenzie Investments

Att hålla dig sval när aktier sjunker kan vara en fråga om att hålla ett långsiktigt fokus och göra vad du kan för att skydda dina investeringar i förväg.

Det vanligaste råd är att oroa sig mindre för en aktiekrasch och bara investera i en allmän strategi som uppfyller dina behov. Det innebär att exempelvis förstå din egen tolerans för investeringsrisk.

Dessa fyra steg för att förbereda dina investeringar för alla investeringsmiljöer:

 • Ställ in vår fördelning mellan aktier och obligationer på en nivå som vi kan acceptera på en nedmarknad. Börja vid 70/30 som en baslinje och bestäm sedan om du kan hantera mer volatilitet.
 • Håll din skuld låg. Att hantera en björnmarknad handlar om mycket mer än våra investeringar. Vi måste ta en helhetssyn på vår ekonomi. Håll skuldnivån nere hjälper oss att klara av en börskrasch.
 • Investera inte pengar på marknaden som du kommer att behöva spendera de närmaste fem åren.
 • Investera primärt i indexfonder. De är billiga och överträffar de mest aktivt förvaltade fonderna. Så viktigt är det att när de är nere behöver vi inte oroa oss för om pengahanteraren har tappat sin beröring.

Några mer allmänna tips för att investera i goda och dåliga tider:

 • Granska din portfölj och vara villig att ta vinster (och till och med förluster) från bordet. Cash is King, som man säger.
 • Håll kontanter på insättningsgaranterade konton. Betala av alla skulder (bolån, bil, TV osv.)
 • Och försök att bygga ett års levnadskostnader som buffert.

Skydda sig vid Börskrasch: Investera i verkliga tillgångar för att balansera finansiell tillgångsrisk

Som en finansiell tillgång beror aktier och obligationer på värdet på företaget de representerar. Utan företaget eller dess framtidsutsikter är dessa aktier och obligationer bara värda själva papperet…ingenting.

Balansera dina finansiella tillgångar med investeringar i verkliga tillgångar som fastigheter. Fastigheter har en faktisk fysisk efterfrågan som ger det värde även när marknaden tumlar. Det hjälper till att stödja din förmögenhet och fastigheter ger ett bra skatteskydd på intäkterna.

För de flesta investerare är direkt ägande av fastigheter inte det bästa sättet att gå. Det kostar miljoner att köpa några fastigheter och du kanske fortfarande inte är diversifierad mellan olika typer eller regioner. Förutom problemet med diversifiering kan fastighetsförvaltning vara ett heltidsjobb.

Crowdfunding

Ett bättre sätt att få tillgång till den här tillgången kan vara i den nya crowdfunding-möjligheten.

Istället för att behöva hantera dina egna fastigheter, något som kan vara ett heltidsjobb i sig, kan du investera i flera projekt tillsammans med professionella utvecklare.

Fastighetsutvecklare och andra investerare erbjuder sina projekt på crowdfunding-webbplatser för fastigheter. Plattformarna har analytiker som verifierar fastigheterna och utvecklarens historia med endast cirka 5% av de inlämnade affären som gör det framför investerare. Investerare kan sedan välja vilka erbjudanden de vill investera i, vanligtvis så lite som 10 000 kr per investering.

Förutom möjligheten för professionell förvaltning av dina investeringar, möjliggör crowdfunding dig att diversifiera din portfölj med erbjudanden i olika fastighetstyper och över hela landet för en bråkdel av kostnaden det skulle ta med direkt ägande.

Flera fastighetsplattformar som PeerStreet och Streitwise ger tillgång till många erbjudanden. Det kostar inget extra att ha ett konto på mer än en crowdfunding-webbplats och du kan investera i fler erbjudanden.

Den enda garanterade positiva avkastningen i en aktiemarknadskrasch

Vill du veta den ena investeringen för att ge en garanterad positiv avkastning även under en börskrasch?

Utdelningsaktier!

Medan priset på utdelningsaktier kan sjunka med resten av marknaden, kommer den kontanta betalningen du får alltid att vara en vinst.

Köp- och innehavsinvesterare investerar pengar för att arbeta varje månad. Försök att bygga en diversifierad portfölj av utdelningstillväxtaktier genom att fokusera på företag som har höjt utdelningen i minst tio år i rad.

Det är nog lättare att fokusera på den utdelningsström som min portfölj genererar, än att fokusera på aktiekurser som dikteras av kortsiktighet och mänskliga känslor som rädsla och eller girighet. Utdelningen från en diversifierad portfölj av amerikanska aktier har varit mycket stabil och ökat över tiden.

Jag vet att under nästa björnmarknad kommer min portfölj att generera utdelningar för att betala kostnader. Jag behöver inte riktigt oroa mig för aktiekursfluktuationer. Det bästa sättet att se till att jag inte gör något dumt är att fokusera på utdelningsintäktsströmmen och ignorera aktiemarknaden.

Att ha en diversifierad portfölj hjälper oerhört – detta bör inkludera representation från så många sektorer som möjligt och ha minst 40 – 60 enskilda värdepapper.

Aktiemarknaden har studsat tillbaka efter varje tidigare krasch och kommer igen efter nästa. Om du inte får panik och säljer under nästa björnmarknad, och om du inte får panik och försöker tida marknaden under en tjurmarknad, men håller dig till din plan, bör du ha det bra.

Skydda sig vid Börskrasch: med andra tillgångar

Investerare är fruktansvärt underinvesterade i andra tillgångar som obligationer och fastigheter. Jag förstår det, aktier är den mest lockande investeringen och erbjuder potential för enorm avkastning.

Men det är i dessa andra tillgångar som du hittar något av det bästa skyddet när aktiekurserna sjunker. Obligationer och fastigheter reagerar olika på ekonomin och hjälper till att stödja din portfölj med konsekvent kassaflöde.

För att undvika att förlora för mycket i en marknadskrasch bör investerare sänka sina aktietilldelningar när priserna blir vansinnigt höga (som de är idag!). Det är inte en bra idé att komma ur aktier helt eftersom det inte är möjligt att säga exakt när en krasch kommer. Men det är helt meningsfullt i världen att sänka sin aktietilldelning lite eftersom alla varaktiga krascher sker från höga priser.

En del av att sätta ihop ditt uttalande om investerares policy och hitta den perfekta målfördelningen är att förstå hur dina investeringar förändras med din ålder.

Skydda sig vid Börskrasch när alla säljer av samtidigt

När aktier går dåligt hör du mycket om säkerhetstillgångar och kvalitet för att skydda sig vid Börskrasch. Detta händer när investerare tar skydd i en kris, säljer allt riskabelt och köper den säkraste investeringen som skyddar deras pengar även om det innebär liten eller ingen avkastning.

Tidigare har kvalitet varit hårda tillgångar som guld eller de som stöds av den amerikanska regeringen. Som till exempel statsobligationer eller till och med reservvalutor som amerikanska dollar eller japanska yen.

Steve Kanaval säger så här varför han tror att digitala valutor kan vara nästa säkerhetsinvestering.

Som tidigare portföljförvaltare har jag sett många säkringar för din portfölj. Från att köpa säljer till att sälja samtal och använda en myriad av ETF: er är valen i säkringsvärlden obegränsade. Nu med Bitcoin måste vi se om detta visar sig vara ett flyg till kvalitet i paniktiderna. Det bästa exemplet skulle vara att titta på händelserna kring Brexit förra året. Vi såg en stor flygning till kvalitet, och många chefer valde att ta något nackskydd.

Steve Kanaval från ”Equities”.

Den enda som var lönsamt var Bitcoin. Med det betyder inte heller att för att skydda sig vid Börskrasch så ska man bara äga Bitcoin…

Det bästa sättet att strikt säkra din portfölj i aktier är att välja ett litet antal aktier och äga dem på lång sikt. När de har skarpa försäljningar, köp mer och lägg dem bort.

Solid rådgivning, men investerare bör utvidga sina horisonter till att omfatta digital valuta, eftersom felaktigheten i den globala fiatvalutan är galen i den sociala mediavärlden vi lever i idag. Förtroendet för regeringen urholkar, liksom rapporteringen som behövs för att bara använda en dollarbetecknad måttenhet i en värld där blockkedja och flytande. Lättanvända Bitcoins finns i din digitala plånbok och du kan köpa allt från en flygbiljett till en bil på eBay.

Skydda sig vid Börskrasch: Sammanfattning

För att summera hur man ska skydda sig vid Börskrasch är full adaption runt hörnet, och det kan tänkas att kontanter i vårt samhälle blir föråldrade under vår livstid. Att skydda din portfölj från en marknad på 10 år kommer att kräva kreativt tänkande från investerare som har utbildats för att ta den lätta vägen genom att investera i fonder, ETF och lyssna på mäklare som säljer produkter med högsta provision. Den bästa idén för investerare som har vinst i aktier är att börja titta lite på digital valuta och göra sin research.


4 svar på ”Bästa sättet att skydda sig vid Börskrasch!”

Lämna en kommentar