Vad är en Limitorder – Och Hur fungerar det?

Att tajma och hitta rätt dipp på aktiemarknaden är allt annat än enkelt, vi hjälper dig att förstå vad en limitorder är och hur de fungerar!

vad är en limitorder

Att använda en limitorder hjälper till att säkerställa att du kan köpa eller sälja aktier till det pris du vill ha.

Vad är en Limitorder?

När du lägger en limitorder anger du att antingen köpa eller sälja aktier när och endast när priset är vad du har skrivit in!

En köplimitorder säger till din mäklare (till exempel Avanza) att köpa aktier när en aktie faller under ett visst pris – det så kallade limitpriset.

Med en säljbegränsningsorder säljer en mäklare bara dina aktier när aktien stiger över ett fastställt pris.

Du kan välja en tidsram för din limitorder. Detta är väldigt vanligt att utnyttja och det kan till exempel vara 1 dag eller 7 dagar. Det betyder att din limitorder kommer att utföra en handel till limitpriset endast inom en viss tidsperiod. Varefter den kommer att löpa ut.

Varför man ska använda limitorder med längre tidsram

En fördel med att ha tid på sig när man handlar på börsen är att man kan potentiellt få ett mycket bra pris för aktien man säljer eller köper.

Om du förväntar dig att något kommer att sjunka under kommande vecka till exempel, så kan du ”fiska” upp aktier på mycket lågt pris med lite is i magen. Att köpa eller sälja för tidigt är vad många förlorar mycket pengar på!

Exempel på Limitorder

Låt oss säga att du vill köpa Investor aktier. Om du lägger en limitorder för att köpa 10 aktier i Investor för 180 kr, kommer din aktiemäklare endast att genomföra köpet av aktierna om priset på Investor når 180 kr eller mindre.

Det finns ingen garanti för att aktien du siktar på att sälja eller köpa kommer att nå det gränspris du väljer!

Det är viktigt att komma ihåg att man sätter ett önskepris som kan gå i uppfyllelse! Men det hjälper dig mycket väl att hindra dig från att köpa (eller sälja) till ett pris som är högre (eller lägre) än du önskar.

Om aktien inte når det gränspris du anger vid slutet av den angivna tidsramen, kommer limitordern inte att bli genomförd.

Limitorder eller Marknadsorder

Limitorder och marknadsorder är de två vanligaste ordertyperna. En marknadsorder instruerar en mäklare att köpa eller sälja aktier till bästa tillgängliga pris. Det är vanligtvis standardordertypen på de flesta mäklarplattformar.

En marknadsorder utförs omedelbart, men priset på transaktionen är inte garanterat. När din marknadsorder går igenom kan priset bli högre eller lägre än det var när du lade det.

Till skillnad från limitorder är marknadsorder garanterade att verkställas. Marknadsorder behandlas under normala öppettider.

Om du skickar en marknadsorder utanför börsens öppettider, kan nyheter eller annat orsaka förändringar i priset innan ordern går igenom.

Se också: Vilka aktier ska man köpa nu? – Inga förhoppningsföretag!

När ska du välja en Limitorder?

Marknadsorder är det bästa alternativet om du bara vill köpa eller sälja aktier just nu. Det är vettigt att välja en limitorder under vissa specifika omständigheter:

När du inte vill titta på marknaden

Att lägga en limitorder kan ta känslorna ur handeln. Om du är orolig för att köpa eller sälja en aktie vid fel tidpunkt, kan du ställa in din limitorder och fortsätta din dag utan att behöva oroa dig för att tajma marknaden perfekt.

När du satsar på att få ett väldigt bra pris

I det här fallet går din beställning bara igenom om aktien når prisnivån du har valt.

När du handlar med ett stort antal aktier

Limitorder kan vara en bra idé när du handlar med ett stort antal aktier eftersom de hjälper dig att undvika stor prisspridning. Alltså skillnaden mellan priset du förväntar dig att betala för en aktie och priset du faktiskt betalar. När du lägger en marknadsorder är det svårt att förutsäga hur mycket glidning kan inträffa. Men med limitordrar vet du exakt hur mycket du kommer att betala för antalet aktier som du skriver in i ordern.

När du vill handla lågvolymaktier

Limitorder kan också vara till hjälp när du handlar med aktier som inte handlas ofta. Om du till exempel vill köpa aktier i ett litet företag som inte har mycket volym, kan det ta lite tid att fylla din order med en marknadsorder. I det här fallet kan limiterade beställningar hjälpa dig att få det pris du vill ha utan att behöva vänta för länge på att din beställning ska gå igenom.


Se också:


Ingen information eller data är avsedd som investeringsråd (varken i allmänhet eller i enskilda fall). Finansiella produkter eller transaktioner som omnämns i sådan information eller data, kanske inte är lämplig för din investeringsprofil och mål och förväntningar. Du är ansvarig för att avgöra om någon finansiell produkt eller transaktion är lämplig för dig utifrån dina intressen, investeringsmål, riskbenägenhet och investeringsplan. CompareSweden ska inte hållas ansvarig för eventuella skador som uppstår från några omnämnda transaktioner eller investeringar i finansiella produkter.


1 svar på ”Vad är en Limitorder – Och Hur fungerar det?”

Lämna en kommentar