Bästa HDMI kabel

HDMI-kablar är standarden för video och ljud, och det används i allt från din TV och spelkonsoler till PC-skärmar och soundbars. Här är de bästa HDMI kablarna du borde ha koll på!

bästa hdmi kabel
Bildkredit: Amazon

Du skulle kunna tro att det skulle vara en enkel sak att köpa en HDMI-kabel. Köp bara en som är rätt längd och kanske i den färg du vill ha… Men vad du kanske inte inser är att det finns flera HDMI-standarder med olika funktioner och specifikationer!

Och det kan vara lite knepigt att lista ut vilka av dessa saker som spelar roll och vilka som inte gör det. Men den goda nyheten är att du – för det mesta – inte behöver oroa dig. En budget HDMI-kabel kommer att prestera samma som de som kostar många gånger så mycket.

Ändå finns det skillnader och om du till exempel har köpt en 8K-TV kan du inte bara köpa den billigaste kabeln du hittar. Du kan se mer om vad HDMI 2.1 är.

Köpråd för att hitta bästa HDMI kabel

High-definition Multimedia Interface (HDMI) är, och har varit ett tag, den obestridda standarden inom video- och ljudkablar. Det är mest troligt vad du kommer att använda för att ansluta TV-apparater, spelkonsoler, digitalboxar och till och med vissa ljudsystem. Det är så flitigt använt nu att de flesta av oss inte ens har tillräckligt med HDMI-portar på våra TV-apparater, även om det finns ett sätt att lägga till fler HDMI-portar om du behöver dem.

De enda anmärkningsvärda undantagen är Mac och PC, men även då är HDMI fortfarande en vanlig syn. Du kommer att vilja använda DisplayPort om din bildskärm kan hantera mer än 60Hz. Dock för alla andra enheter, är HDMI bra.

Med det i åtanke har vi goda nyheter för dig. Så länge du håller dig till ett välrenommerat varumärke, kan du i princip köpa vilken billig HDMI-kabel som helst och du är bra att gå.

Bli inte lockad av löften som guldpläterade kablar eller liknande – kärnkabeln kommer att vara i princip densamma oavsett vad, och alla kvalitetsskillnader från en dyrare kabel kommer inte riktigt vara märkbara, för det mesta.

Höga upplösningar och höga uppdateringsfrekvenser

Videostandarder fortsätter att förändras snabbt, med den senaste uppgången av 4K och HDR som redan börjar ge vika för 8K och längre. Dessutom börjar uppdateringsfrekvenserna för spelkonsoler också gå utöver standard 60Hz, vilket kräver att ännu mer data överförs per sekund.

Om du fortfarande använder HDMI-kabeln som följde med TV:n du köpte för åtta år sedan kanske den inte fungerar alls med en 4K-videokälla som en Xbox Series X eller en Ultra-HD Blu-ray-spelare, och om den gör det fungerar, kan det introducera fel i bilden. Detsamma gäller (mer så) för HDR.

Lyckligtvis är detta enkelt att testa. Koppla bara upp allt med din kabel och kontrollera om din TV får en signal, känner igen den som 4K och/eller HDR och visar den utan några uppenbara problem. Om det gör det är du bra att gå. Om inte, måste du köpa en ny.

HDMI 2.1

En sak du kan se när du handlar efter HDMI-kablar är de olika versionsnumren som flyter runt – nuförtiden mest HDMI 2.0.

Det första att notera är att versionsnumren faktiskt gäller enheter – TV-apparater och videokällor – och inte själva kablarna. Det som verkligen betyder något är kabelns hastighetskapacitet – se upp för allt som är klassat för 18 Gbps för att hålla jämna steg med 4K HDR, vilket borde vara nästan vilken kabel som helst som säljs som ”höghastighet”.

Nästa version som kommer är HDMI 2.1 – med 48 Gbps ”ultra high speed”-kablar att matcha – men de flesta behöver inte oroa sig för det. Detta är tänkt att stödja 8K-video (och upp till 10K), men det kommer att dröja ett par år åtminstone innan det finns utbredda kompatibla enheter.

Det finns dock funktioner som variabel uppdateringsfrekvens och eARC samt 4K-video vid 120Hz som också kräver en HDMI 2.1-kabel. PS5, Xbox Series X och vissa LG 4K OLED-TV-apparater stöder HDMI 2.1. Fast du kommer bara att dra nytta av att få en kabel som stöder den senaste standarden om du har både en konsol och TV som stöder dessa funktioner.

Se också:

Design och hållbarhet för den bästa HDMI kabel:n

Utöver specifikationer är design och hållbarhet huvudproblemen. När det gäller design är det viktigaste du förmodligen vill överväga att bara se till att kabelhuvudet är smalt. Vissa TV-apparater packar sina HDMI-uttag ganska tätt, så undvik kablar som ser snygga ut som bara kan blockera dina andra portar.

Hållbarhet kommer att betyda mer eller mindre beroende på om detta är en kabel designad för bärbar användning, eller bara för att sitta bakom din TV orörd. Om du ändå behöver att den ska vara hållbar, leta efter både tuffa, flätade mönster och (lika viktigt) flexibla kabelhuvuden – det här är den mest sårbara delen av alla kablar, och en styv design är mycket mer benägen att delas.

Tänk till sist på längden. Motstå frestelsen att köpa ultralånga ledningar ”för säkerhets skull”. Hastigheterna sjunker över en viss punkt, men det borde vara bra i alla hemmiljöer. 1m/3ft borde passa de flesta TV-inställningar, men mät vad du tror att du behöver (och kanske gå en storlek upp bara för säkerhets skull).

AmazonBasics HDMI

Vår bästa rekommendation är också ett av de billigaste alternativen som finns – det är skönt när det löser sig, eller hur?

AmazonBasics-sortimentet har blivit en stor favorit hos oss i nästan alla produktkategorier som det täcker, och HDMI-kablar är inget undantag. Finns i längder från 1m upp till 15m, och ståtar med alla nödvändiga tekniska specifikationer tillsammans med en solid (om vanlig) design, detta är svårt att slå.

Ännu bättre – om kabeln inte är tillräckligt billig för dig kan du spara pengar genom att köpa dem i buntar om två eller tre. Vilket är perfekt för att uppdatera kablaget för alla dina enheter eller ha en eller två i reserv.

Bästa HDMI kabel – 8K

Bästa HDMI kabel – Med vinkling nedåt

Och nu till något helt (nåja, lite) annat. Denna HDMI-kabel har en rätvinklig kontakt som är vinklad nedåt. Perfekt för att ansluta apparater på udda ställen eller med begränsat utrymme från ditt vägg- eller TV-skåp. Det finns även en liknande som är vinklad uppåt hos Kjell.

Super Slim Kabel för bästa utseendet i vardagsrummet

Lämna en kommentar