Xbox Series X Recension

Se den nya toppen av Microsofts ansträngningar inom gaming i vår Xbox Series X recension.

Xbox Series X Recension

Vad vi tycker om Xbox Series X

Xbox Series X är toppen av Microsofts spelinsatser och blandar löftet om kraftfull nästa generations prestanda, med supersnabba laddningstider och ett stort bibliotek med spel som spänner över flera Xbox-generationer.

FÖRDELAR

  • Den enda Xbox du behöver
  • Mycket kraft
  • Spel laddas väldigt snabbt
  • Ren och cool design
  • Fantastisk bakåtkompatibilitet

NACKDELAR

  • Lite få next gen lanseringsspel

DAGENS BÄSTA DEALS

Utan tvekan är Microsofts Xbox Series X den ultimata Xbox:en. Det är den bästa konsolerna att spela nya och gamla Xbox-spel på.

För närvarande är den långt ifrån lätt att köpa, men det är väl värt besväret. Mer än sex månader efter lanseringen har Xbox Series X en bättre spellista för lyckliga ägare att testa, inklusive en handfull nya titlar samt förbättrade versioner av några av de bästa Xbox One spelen.

Människor som förväntar sig att en ny konsolgeneration ska vara en helt ny upplevelse jämfört med den föregående kan bli lite besvikna, eftersom grafikhoppet från Xbox One X till Series X inte är häpnadsväckande. Men det betyder att många spel som kan ha bottleneck:at på äldre hårdvara kommer att köra mycket smidigare och med 4K-upplösning. 

Dessutom finns det bara många andra saker att beundra om Xbox Series X. Se därför vidare för vår fullständiga Xbox Series X recension för att se om den nya konsolen har varit värd att vänta på.

XBOX SERIES X SPECIFIKATIONER

CPU: 3,8 GHz 8-kärnig AMD Zen 2
GPU:
 Anpassad RDNA 2, 12 teraflops, 52 CU:s
Minne: 16 GB
Lagring: 1 TB SSD
Maxupplösning: 8K
Max Framerate: 120 Fps
Portar: HDMI, USB-A, Ethernet
Storlek: 11,9 x 5,9 x 5,9 tum
Vikt: 4,4 kg

Xbox Series X recension: Pris och tillgänglighet 

Xbox Series X kom ut den 10 november 2020, närmar sig sin 1 års dag i skrivande stund. Och det är fortfarande galet svårt att köpa. 

Vi har spårat Xbox Series X lagerstatus månad efter månad, och fortfarande är de flesta återförsäljare slut. När de får in nya lagerpåfyllningar blir det utsålt på ett ögonblick. Tyvärr, med pågående problem, ser det inte ut som om Xbox Series X situationen kommer att bli bättre före 2023. 

Xbox Series X: Design 

Du skulle bli förlåten för att säga att Xbox Series X ser ut som en PC med liten formfaktor, för det gör den. Åtminstone när den står upprätt. Dess monolitiska design kan ses som oinspirerad. Men jag gillar snarare systemets rena och trevliga utseende. Den är dock stor. 

Xbox Series X Design
Bildkredit: Xbox

Den mäter 15,1 x 15,1 x 30,1 centimeter och väger 4,4 kg, men inte så stor som PS5. Det betyder att du kanske kommer att behöva kämpa för att passa den i din TV bänk, om du inte placerar enheten på sidan. Det finns en kvartett mjuka kuddar på ena sidan av konsolen för att visa dig åt vilket håll den ska placeras när du lägger den ner. Dessa förhindrar också att konsolen glider runt.

Jag tycker att Xbox Series X ser lite klumpig och klumpig ut på sin sida, lite som barnet mellan en ljudförstärkare och en tegelsten. Jag håller min upprätt och sitter delvis bakom min TV, och den ser ganska trevligt ut där, särskilt när du kan se den övre ventilen på konsolen, som har några gröna accenter runt hålen mot mitten.

Placering i rum

Med tanke på att Series X suger in sval luft genom konsolens botten och ventilerar den från toppen, tror jag att orientering av konsolen vertikalt förmodligen är bättre för dess kylsystem. På tal om det, det systemet går väldigt tyst och svalt, även om du kan känna en hetta om du rör vid den övre ventilen. Det är ett bevis på den teknik Microsoft har lagt in i Series X, med tanke på sin kraftfulla hårdvara i en ganska kompakt form. Du skulle kämpa för att göra en speldator så liten med motsvarande funktioner. 

Xbox Series X storleksjämförelse
Bildkredit: Eurogamer

Faktum är att även om det kan se lite klumpigt ut bakom min TV, tycker jag att Series X ser ganska bra ut på ett skrivbord. Om du planerar att ansluta systemet till en 4K- eller höguppdateringshastighetsmonitor kan du bli positivt överraskad.

Även om jag inte var ett fan av det originala utseendet på den ursprungliga Xbox, ser serien X ut att låna från den rena designen på Xbox One X, vilket bara gör den större. Det finns ingen ljusstång här eller snurrande LED ringar. Den enda belysningen kommer snarare tack vare en Xbox strömbrytare som lyser rent vitt när Series X slås på. 

Jag tror inte att Xbox Series X kommer att gå in i konsolhistorien som en höjdpunkt i teknisk design. Men den enkla estetiken kommer sannolikt inte att åldras snabbt, och jag tror att det lätt kommer att bli något som smälter in i ditt vardagsrum.  

Xbox Series X Recension: Portar 

Med det rena utseendet har Xbox Series X bara en USB 3.1 Type-A-port och en Blu-ray-skivenhet på konsolens framsida. Det finns också en trådlös controller parningsknapp. Det gör det väldigt enkelt att snabbt ansluta en kontroller för att ladda, eller en extern hårddisk för att överföra spel och sparar till och från Series X.

Xbox Series X Recension
Bildkredit: Pm-pulse

Runt baksidan av Series X finns det ett mycket bredare portval. Du hittar en HDMI 2.1 port: avgörande för spel på 8K, och gör det möjligt för TV-apparater med 120 Hz-paneler att dra fördel av 120 bildrutor per sekund bildhastighet för vissa spel. Det finns också ytterligare två USB 3.1 portar, praktiska för extern lagring som du planerar att hålla ansluten till din konsol, samt en Ethernet-port och Kensington-lås. 

Det finns ingen optisk ljudanslutning eller HDMI-in-port, som det fanns på Xbox One och One X. Att tappa optiskt ljud är dock troligtvis bara ett problem för personer med kraftfulla ljudsystem, och HDMI-anslutningen kan fortfarande bära Dolby Atmos och surroundljudsignaler. Vi är inte riktigt säkra på om många använde HDMI-in, så att ta bort den från Series X är ingen stor grej. Det ser också till att det inte finns någon chans att ansluta en HDMI-kabel till fel port och sedan undra varför din TV inte får någon signal: något som har hänt mig tidigare. 

Den mest anmärkningsvärda porten är dock expansionsplatsen. Detta är för den externa PCIe 4.0 SSD som låter dig utöka Series X med ytterligare 1 TB snabb lagring.

Xbox Series X: Gränssnitt och Quick Resume

Du kommer bli besviken om du förväntade dig en stor förändring av användargränssnittet med Xbox Series X, eftersom dess gränssnitt är ganska identiskt med Xbox One. Det är inte en dålig sak, eftersom det användargränssnittet var ganska omfattande, med en hel uppsättning alternativ från hantering av spel och appar, för att överföra data mellan enheter, till fin kalibrering av HDR skärmar och ljudkit. 

Det finns alla möjliga intressanta alternativ som tillkommer den nya Series X. Till exempel möjligheten att använda fjärråtkomst till din konsol och strömma spel via en lokal Wi-Fi-anslutning. Så småningom förväntar vi oss att kunna strömma spel från Series X över mobilt bredband. Men det var en del av Microsofts projekt xCloud ångande initiativ och har ännu inte blivit integrerad i någon Xbox konsol. 

Men om du har en Xbox Game Pass Ultimate prenumeration kan du strömma en rad Xbox spel till en Android-enhet, och de kommer att synkroniseras med de framsteg du har gjort på Series X eller Xbox One. Faktum är att plattformssynkronisering är en av fördelarna med Series X. Så snart jag installerade Xbox One-spel på Series X drog gränssnittet mina saves från molnet och tillät mig att fortsätta där jag slutade.

På tal om Xbox Game Pass, mycket av Series X: s gränssnitt är inriktat på att markera vad som är nytt på prenumerationstjänsten, vilket är ganska praktiskt om du är ute efter ett nytt spel att spela. Detta, plus det övergripande kakelmenyformatet kan göra det lite knepigt att hitta det du letar efter, till skillnad från det mycket rena PS4 gränssnittet. Men alla som känner till Xbox One UI kommer att vara helt hemma i Series X. Det står vidare för att belysa hur Series X är mindre av en nästa generations konsol, och istället är flaggskeppet för ett Xbox-ekosystem.

Quick Resume

”Om tid är pengar, kommer Xbox Series X att spara dig mycket.”

En av de bästa nya UI-funktionerna är Quick Resume. I ett nötskal kan du ladda upp flera spel samtidigt och låta dig hoppa ur en av dem, sedan starta ett nytt spel och sedan hoppa tillbaka till det första spelet exakt där du slutade, nästan som om du bara hade pausat.

Detta händer inte direkt, men det är mycket snabbare än att ladda spel från grunden. Och det finns nu en hel del mer optimerade spel för Xbox Series X och Series S som kan dra nytta av Quick Resume, och det ökar hela tiden. 

Quick Resume är också en glädje att använda. Tryck bara på Xbox knappen på handkontrollen när du är i ett spel, navigera till en annan titel så laddas det upp. Hoppa sedan tillbaka till det spel du spelade först, så kommer du att kunna fortsätta precis där du slutade.  

Det känns som en riktig spelväxlare och är en funktion som PS5 inte har en motsvarighet till, även om PS5-spel laddas väldigt snabbt. Jag fann att Quick Resume är fantastiskt när du vill ha ett snabbt spelande eller vill hoppa från ett spel för en spelare till ett multiplayer spel när dina vänner kommer online. 

Xbox Series X Recension: Prestanda  

Det finns nu fler Xbox Series X optimerade spel än vad det var vid lanseringen, som visar vad 12 teraflops grafikkraft kan göra när det tillämpas på patch:ade spel, både gamla och nya.

Assassin’s Creed: Valhalla

En av de mest framstående titlarna är Assassin’s Creed Valhalla. Även om det inte är en Xbox Series X exklusiv är det ett spel med imponerande grafik och grafikinställning, och spelas bäst på ny spelkonsolhårdvara. När den först lanserades på Xbox Series X lämnade dess prestanda något att önska eftersom det föll bildfrekvens, en del skärmavbrott och en övergripande prestandaprofil som inte stod emot PS5 versionen. 

Men efter en stor patch går spelet mycket smidigare på Xbox Series X. Det riktar sig till 60 bilder per sekund. Men den använder en dynamisk upplösning, som kan skala från 4K till 1440p när det är mycket action på skärmen. Så det ger inte en äkta 100% inbyggd 4K upplevelse.

Kanske är det ett bevis på kvaliteten på uppskalaren i min 4K-TV, men jag vet inte riktigt när det ändrade sig. Och för ett spel som ser lika bra ut som Assassin’s Creed Valhalla är det imponerande att en box på runt 5 000 kr pumpar ut skarpa bilder och en stabil bildhastighet; liknande prestanda på en PC skulle kräva en investering på minst 10 000 kr. 

Gears 5

Gears 5 är en titel som har fått hela Xbox Series X optimeringsbehandlingen. Det betyder att den kan köras med 4K upplösning och 60 bilder per sekund, eller 120 fps om du har en kompatibel TV. 

Om du äger en Xbox One X har du kanske redan spelat Gears 5 med 4K och 60 fps, eftersom konsolen stöder det. Det är dock ett bästa fall, och One X kommer att minska upplösningen till förmån för bildfrekvens när det händer mycket i spelet. Enligt folk på Digital Foundry, som har tekniken för att testa sådana saker, kan detta fortfarande hända på Series X-optimerade versionen av Gears 5. Men de 12 teraflops grafikkraft innebär att systemet vanligtvis har en 4K-presentation och en lagom stabil 60 fps. 

Återigen, det kanske inte låter för imponerande förrän du inser att det händer en hel del för att uppgradera Gears 5s grafik över One X versionen. Det använder i princip Ultra inställningarna som finns i PC-versionen, vilket förbättrar texturdetaljer, även om du måste titta ganska noga för att märka stora skillnader, liksom bättre belysning och förbättrade skuggdetaljer. 

Screen Space Global Illumination

Spelet använder också något som kallas ”screen space global illumination”, vilket bäst kan förklaras som en ”ray-tracing lite”. Detta har resulterat i att belysa områden som annars kan vara mycket mörkare, liksom att visa nosblixtar reflekterade i den tjocka Gears rustningen. 

Jag tänker inte säga att dessa uppgraderingar representerar ett steg in i nästa generations spel, men de ser verkligen imponerande ut och visar upp Gears 5 i sitt bästa ljus (bokstavligen). Spelet ser helt fantastiskt ut och går smidigt.

Intressant nog körs inte Gears 5 på Xbox Series X: s Velocity Architecture, som lovar att leverera supersnabba laddningstider. Men det behöver det nästan inte, eftersom det laddar spel på under 10 sekunder. På en Xbox One X tittar du på laddningstider på 40 sekunder eller mer. 

Red Dead Redemption 2

Men den mest märkbara skillnaden var i Red Dead Redemption 2. Med tanke på storleken på spelets öppna värld är det ingen överraskning att det på One X tar en sparfil mycket mer än en minut att ladda upp. I ett test tog det 1 minut 28 sekunder att ladda från huvudmenyn till min senaste spelräddning. På Series X tog samma sparning bara 38 sekunder att ladda, vilket är en enorm förbättring. Som sagt, om tid är pengar, kommer Series X att spara dig mycket pengar. 

Eftersom RDR2 inte har optimerats för Series X kommer den att köra med 4K, men kommer inte att gå längre än 30 fps. Det verkar dock hålla sig ganska fast vid 30 fps märket, medan jag på One X ibland skulle stöta på bildhastighetsfall. Jag hoppas att Rockstar släpper en uppdatering som förbättrar Red Dead Redemption 2 för Series X, eftersom jag har en känsla av att den nya konsolen skulle kunna köra spelet med 60 fps och 4K, vilket hjälper till att lägga till ett extra lager polish till ett spel som redan är spektakulärt att se.

Xbox Series X Recension: Spel

På det stora hela finns det inte så många nya Xbox Series X spel som är exklusiva för konsolen. Och det blir det inte heller, eftersom spel också måste kunna spelas på Xbox Series S, samt komma till Windows 10, och snart Windows 11, datorer.

Xbox Series X och Series S kommer dock att ha kommande konsolexklusiv från Halo Infinite , Fable 4 och Starfield , samt en mängd andra titlar.

Men medan du väntar på dessa spel finns det en mängd Xbox Series X- och Series S förbättrade spel att spela. Det tycker i Cyberpunk 2077 , Forza Horizon 4 , Yakuza: Like a dragon, och Destiny 2: Beyond Light och Sea of Thieves kommer alla se bättre ut på Xbox-serien X än andra Xbox hårdvara. 

Xbox Series X Recension: Xbox Game Pass

Xbox Game Pass xbox series x recension

Xbox Game Pass har funnits ett tag nu och erbjuder ett enkelt sätt att få tillgång till en serie spel för ett ganska överkomligt månadspris. Detta har länge gjort det till ett av de bästa fynden i spelvärlden. 

Men jag skulle hävda att Game Pass är en viktig partner för Xbox Series X. Även om den tidigare nämnda lanseringen av Xbox Series X spel kan sakna lite, erbjuder Game Pass ett stort utbud av nya och gamla spel att spela på flaggskeppskonsolen. Många av dessa har dessutom förbättringar av Xbox Series X och S, vilket innebär att Xbox Series X är det bästa stället att spela sådana spel som du kanske har missat på Xbox One.  

Xbox Game Pass Ultimate ger tillgång till Xbox och PC-spel, samt molnströmning och spara synkronisering mellan alla tre plattformarna. Det är helt enkelt en fantastisk affär. 

Dessutom kommer en hel serie kommande Xbox One- och Series X-spel att släppas dag ett på Game Pass. Vilket betyder att det är ett av de mest prisvärda sätten att få nya spel. 

Xbox Series X Recension: Bakåtkompatibilitet 

Inför utgivningen av Xbox Series X var det bakåtkompatibilitet som Microsoft marknadsförde mycket, liksom ivriga Xbox-spelare. Så var hypen, jag hade stålsatt mig själv för besvikelse. Men jag behöver inte oroa mig eftersom bakåtkompatibilitet på Xbox Series X är suverän. 

Enkelt uttryckt, att få ett Xbox-spel från vilken generation som helst för att köra på Xbox Series X är bara att ta skivan och lägga den i konsolen. Om spelet är bakåtkompatibelt, och många borde vara det, startar det en installationsprocess. Om du har tillgång till Xbox Game Pass kan du helt enkelt ladda ner alla spel som är listade på tjänsten som går tillbaka till den ursprungliga Xboxen. 

Dessa spel kommer inte omedelbart att kunna använda de grafiska hästkrafterna i Series X, om någonsin. Men det faktum att de kan installeras direkt på konsolens SSD innebär att de laddas upp på några sekunder. Och alla spel som brukade köra dåligt på äldre hårdvara borde åtminstone vara lite bättre. 

Det finns gränser för att ett spel låst med 30 bilder per sekund kommer inte plötsligt att köras med 60 fps eller mer om det inte optimeras. Jag fann att så är fallet med Red Dead Redemption, som körs med 4K/30 fps på Series X, ungefär som det gjorde på One X. Assassin’s Creed 2 i Series X resulterar i ett spel som laddas mycket snabbare och känns mjukare än någonsin. 

Vad händer nu

Som Digital Foundry förklarar tenderar Xbox One-spel med högpresterande mål, prestandamod eller skalning med dynamisk upplösning att köras med de bästa inställningarna som finns tillgängliga för dem i Series X, tack vare konsolens råa grafiska kraft. Det är viktigt att påpeka att Series X kör dessa spel i ett bakåtkompatibelt läge, vilket innebär att de inte riktigt kommer att kunna dra nytta av GPU förbättringarna som AMDs RDNA 2 arkitektur ger till bordet, såvida de inte optimeras vid ett senare tillfälle. 

Jag hoppas verkligen att Microsoft uppmuntrar utvecklare att korrigera äldre spel för att dra nytta av Series X: s kraft. Microsoft kan också skapa ett system som gör att Series X kan ta full kraft på äldre spel. 

En bakåtkompatibilitetsfunktion som jag är ganska imponerad av är Auto HDR. Den använder maskininlärning för att effektivt tillämpa högt dynamiskt omfång på spel som aldrig optimerats för HDR. I Red Dead Redemption och Gears of War Ultimate Edition tycker jag att effekten fungerar ganska bra.

Som med mycket AI-baserad teknik har detta potential att gå fel och övermätta eller överexponera vissa scener. Men jag stötte inte på några problem. Även Assassin’s Creed 2 såg ganska snygg ut, även om effekten inte var enormt uttalad. 

Kombinera den här funktionen med Xbox Series X: s kraft att i princip bulldoze över ooptimerade äldre spel, och Series X är utan tvekan den bästa konsolen att spela Xbox-spel på, från de senaste Xbox One titlarna till original Xbox-spel. Och jag känner att det finns mycket mer potential för bakåtkompatibilitet att jobba mer på.

Xbox Series X Recension: Handkontroll 

Ända sedan Microsoft kom med Xbox 360 kontrollen har jag varit ett fan av Xbox kontrollerna, och den nya Xbox Wireless Controller är en snygg utveckling av sin föregångare. Även om du tittar på kringutrustningen, och du skulle vara svårt att upptäcka några större skillnader från Xbox One-kontrollen. 

Men det är inte en dålig sak, eftersom det är en fantastisk controller. Små förbättringar som texturerade triggers och en förbättrad D-pad tar en välbekant kontroller och gör den helt enkelt bättre. 

Xbox Wireless Controller har länge varit en av de mest bekväma kontrollerna jag har använt. De har tagit Xbox 360 kontrollen och byggt vidare på den. Och samma sak gäller med den nya handkontrollen, även om den har några extra funktioner.

Extra funktioner

Från en snabb blick är den mest anmärkningsvärda förändringen tillägget av en delningsknapp för att dela skärmdumpar och inspelningar med ett enkelt tryck. Du kommer då att märka att D-pad är en hybrid. Det är en konkav disk som borde ge mer precision, särskilt om du spelar traditionella beat-em-ups. Finishen på den nya handkontrollen har ett mer matt utseende, med det svarta som ser rökigare ut. Xbox-knappen är nu också helt svart.

Xbox Series X handkontroll
Xbox Series X handkontroll

Den nya handkontrollen passar mina händer nästan exakt som sin föregångare. Triggers är något mindre och känns lite mer taktila, liksom axelknapparna. Och styrspakarna har ett fastare och mer tillfredsställande klick än dem på den äldre handkontrollen.

Ingen av dessa förändringar är revolutionerande, om du vill se något revulutionerande, kolla in PS5:s DualSense kontroller. Men de ger alla en snyggt utvecklad Xbox Wireless Controller. Den enda riktiga problemet är att regulatorn fortfarande får sin ström från AA batterier. Även om de kan ersättas med ett uppladdningsbart batteri som laddas via USB-C, verkar användningen av alkaliska batterier lite arkaisk.

För att följa med handkontrollen, efter ett visst sätt, har Microsoft avslöjat Xbox Wireless-headsetet. Detta gamingheadset för 1 199 kr har en ren design och du ansluter den till din Xbox via Bluetooth. Och hörlurarna över örat har stöd för förstklassiga ljudformat som Dolby Atmos och DTS-hörlurar: X. Vi måste pröva det innan vi kan döma det, men headsetet ser ut att gå.

Xbox Series X Recension: Slutsats

Xbox Series X är den enda Xbox som du behöver. Det är en enda maskin som kommer att köra generationer av Xbox-spel och köra dem bra. Dessutom kommer det att göra det utan att låta som en dammsugare. 

Visst, priset är fortfarande ganska mycket för en konsol som ännu inte har visat några hisnande nästa generations funktioner. Men jag tycker att det är ett rimligt pris att betala för den teknik du får. Den senaste AMD-processorn och grafiktekniken lovar mycket kraft. Glädjen att starta upp spel på bara några sekunder snarare än minuter kan inte bli underskattad. Datorer haft SSD-enheter länge men det skulle ändå vara svår att få en lika kraftfull dator till samma pris. 

Då spel nuförtiden ser så bra ut kommer vi inte att få det grafiska språnget vi sett i tidigare generationskonsoler. Series X handlar snarare om att göra spelupplevelsen enklare, snabbare och bara bättre. 

Med det i åtanke är Xbox Series X en triumf här och nu. Men jag kan inte vänta med att se vad det kommer att kunna göra om ett år

DAGENS BÄSTA DEALS

6 svar på ”Xbox Series X Recension”

Lämna en kommentar