HBO Max Sverige – Recension

HBO Max har 10 000 timmar innehåll – men det finns några frågetecken.

HBO Max är äntligen här, men det kom med lite förvirring. Denna HBO Max analys ser till att klargöra saker i den frågan, men också rensa upp förvirring om hur den skiljer sig från HBO Nordic. Och viktigast av allt: ska du prenumerera om du inte redan har ett konto?

Vid första anblicken verkar HBO Max ha tillräckligt med innehåll för att stjäla ögonen från Netflix och Disney Plus och bli en av de bästa streamingtjänsterna. Men just nu hindrar dess tidiga problem oss från att ge den ett fullt godkännande, eftersom kontraktsförhandlingar har hindrat tjänsten från att faktiskt landa på två av de viktigaste streamingplattformarna.

Se också:

HBO Max prissättning och tillgänglighet

HBO Max kostar 89 kr per månad, men om man tecknar för ett år i taget kostar det 699 kr.

hbo max sverige
HBOmax.com

Ett HBO Max abonnemang möjliggör upp till tre samtidiga strömmar med 5 profiler, vilket är en färre än Disney Plus (4 strömmar samtidigt). Netflix erbjuder olika mängder samtidiga strömmar, baserat på vilket paket du prenumererar (1, 2 och 4.

HBO Nordic – Sverige

hbo nordic till max sverige

Se också: HBO Max Sverige 26 oktober 2021.

Denna prenumeration på HBO Nordic omvandlas till Max och priset sänks från 109 kr per månad till endast 89 kr per månad.

Denna specifika tjänst lanserades redan 14 december 2012 och är tillgänglig i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Enheter som stöds

Ursprungligen var detta vårt största problem med HBO Max, och tack och lov fixades det. När det lanserades på en ofullständig lista över enheter, med appar på Android, Apple TV, iOS, iPadOS, PlayStation 4 och Xbox One, samt Chromecast-stöd.

Lyckligtvis slutade den här skärpan i december 2020, i tid för att Wonder Woman 1984 släpptes, som kommer att visas på streamingtjänsten samma dag som amerikanska teatrar. HBO Max är nu tillgängligt på ett tillräckligt brett utbud av enheter för att vi ska tysta våra klagomål.

HBO Max: Filmer

Den största nyheten är utan tvekan de stora blockbusterfilmerna under 2021. (De började med Wonder Woman 1984 i slutet av 2020). Som Matrix 4, Dune, Godzilla vs Kong och många fler kommer att komma på HBO Max i 4K.

Detta är en enorm vinst för tjänsten, eftersom den nu möjligen kommer att göra sig ett namn som platsen för stora filmer. Netflix har sina egna originalfilmer, men de verkar inte alltid lika stora eller nyhetsvärda.

Dessa stora filmer kommer inte att finnas där för alltid. De har alla ett 30-dagars fönster när de kommer att kunna streamas innan de försvinner.

HBO Max: Bibliotek

Inget streamingbibliotek imponerar på mig lika mycket som HBO Max – men det förvirrar mig också som ingen annan. Det börjar med den redan oändliga sortimentet av HBO originalprogrammering, och sedan slänger du in Warner Bros. Studios filmarkiv (varav många redan fanns i HBO, till exempel Harry Potter -filmerna). Utöver det har du val från DCEU -filmerna och stora satser med filmer från Turner Classic Movies och Criterion Collection.

I råa tal innehåller biblioteket mer än 10 000 timmar innehåll (enligt HBO). Netflix marknadsför inte ett liknande antal för sitt bibliotek, men vissa beräkningar tyder på att det är cirka 36 000 timmar. Ett antal som sannolikt ständigt skiftar med varje månads nya och borttagna innehåll.

Men frustrerande nog har den inte alla DC -filmer – och den saknar några av de bästa. Inte bara Christopher Reeves Superman filmer, utan hela Christopher Nolans Batman-trilogi med. Visst, tjänsten har Joker, och Justice League’s Snyder Cut 2021. Men även den största detektiven själv kan klia sig i huvudet vid dessa andra saknade klassiker.

Bio

En viktig punkt är att HBO Max kommer att få stora filmsläpp samma dag som amerikanska biopremiärer. Det inkluderar Wonder Woman 1984, Dune och In The Heights. Dessa filmer kommer att finnas plattformen utan extra kostnad, inom en 30-dagars period.

Vad som är viktigare för mig är dock de klassiska japanska animationsfilmerna från Studio Ghibli. Aldrig tidigare tillgängliga på en amerikansk streamingtjänst är filmer som My Neighbor Totoro, Kiki’s Delivery Service och Spirited Away måste-titta bitar av filmguld som i slutändan kan ses igen. Men även Ghibli -samlingen saknar ett urval. 1988: s Grav av eldflugorna av Isao Takahata finns inte där, för närvarande på Hulu.

Angående Originals, jag gillade Not-Too-Late Show med Elmo, men exempelvis Love Life med Anna Kendrick är inte en hit än. Tills en HBO Max Original kan få den typ av beröm och prat som Disney Plus fick från The Mandalorian eller Netflix vinster från The Witcher, kanske tjänsten inte verkar vara ett måste för många.

Vill du skapa din egna bio-hörna? Kolla in denna prisvärda projektor. Just nu 2 005 kr rabatt på Webhallen:

HBO Max design och gränssnitt

De 10 000 timmars film- och TV-historia som finns i HBO Max kan vara svåra att sortera igenom på grund av tjänstens inte så hjälpsamma uppsättning menyer och skärmar. Hemskärmen presenterar en karusell med 7 marknadsförda program och filmer. Under avsnittet Fortsätt titta och Min lista får du mer allmänt marknadsfört innehåll med rader för filmer och program och Max Originals. Därefter ser du en rad för Harry Potter och en rad för ”redaktörens val” av HBO -program.

Sedan ger 9 navknappar dig en aning om hur stor HBO Max blir. Härifrån kan du hoppa till HBO, DC, Cartoon Network, Sesame Workshop, Adult Swim, Turner Classic Movies, Crunchyroll (anime), Studio Ghibli och Looney Tunes. Särskilt frånvarande från denna lista är Criterion Collection, som redan har en prenumerationstjänst (Criterion Channel) som den kanske inte vill kannibalisera genom att låta HBO Max markera sitt valv.

Just nu, vad HBO Max verkligen behöver är bättre redaktionell vägledning. En rad för de bästa filmerna på streamingstjänsten, som drar in titlar från alla dess kanaler, är så uppenbar – att jag blir förvånad över att den inte redan finns där.

TV-serier

HBO Max TV -program (inklusive Friends, Rick and Morty, Curb Your Enthusiasm, Doctor Who och mer) saknar också curation. Tjänsten belyser att Fresh Prince of Bel-Air är en av dess program, men ger dig inte listor över avsnitt grupperade efter kategorier, så att titta på från avsnitt 1 är det enda riktiga alternativet. Om du kunde få guider till de bästa kändisarna på Friends, till exempel, eller ha alla avsnitt om Wills förhållanden på Fresh Prince, skulle dessa valv kännas mycket mindre skrämmande.

Jag har bara hittat en så bra listad lista, under avsnittet Komedi, där du kan se varje avsnitt av Rick and Morty som är en förfalskning av en film. På samma sätt blir regissören Akira Kurosawas verk markerad i avsnittet Drama -filmer, men dessa coola listor med val bör inte döljas under kategorisidor när de kan marknadsföras på hemsidan.

HBO Max föräldrakontroll

HBO Max tillåter fem användarprofiler, som antingen kan vara vuxna eller barn. Barnkonton ger föräldrarna kontrollen att begränsa innehåll som ett barn kan titta på med MPAA-betyg (G till NC-17) och för TV (TV-Y till TV-MA).

Detta är en bra idé, men det finns en uppenbar brist i systemet. Endast barnkonton kan bli låsta med en fyrsiffrig PIN-kod. Om ett barn kan starta upp tjänsten var som helst i huset kan de logga in på föräldrakonton, som inte har några regler eller begränsningar för innehållsklassificering, utan lösenord.

Även om jag inte är någon förälder betyder det att det finns ett barnkonto att föräldrakonton behöver låsas bakom lösenord. Jag kan se antagandet att HBO inte kan hindra barn från att öppna apparna. Ett visst ansvar behöver vara på föräldrarna. Men föräldrar kan inte vara medvetna om vad deras barn gör hela tiden heller.

Disney Plus har ingen föräldrakontroll, medan Netflix föräldrakontroll låter dig låsa föräldrakonton.

Slutsats

Som denna granskning förklarar, det finns en otrolig aspekt av HBO Max som känns klar. Dess bibliotek är bra, men du kan köra en Batmobile genom dess hål i kategorin DC -filmer.

Med detta sagt är HBO Max fortfarande en välkommen uppgradering för befintliga HBO -prenumeranter, som precis fick många extra filmer och tv -program utan att registrera sig för något nytt (förutsatt att de vet det). Medan Netflix får virala hits som Tiger King och Hulu staplar upp intressanta nya serier som Normal People och High Fidelity, kan HBO Max vara tillräckligt för att övertyga människor som jag om att behålla sitt HBO -abonnemang, tack vare prestigefyllda märken som Studio Ghibli och Criterion Samling.

Ta dig till deras hemsida för att se mer: HBO Max

Har du funderat att göra din TV-hörna mer kraftfull? Kika in en av de mest populära soundbaren just nu: Bose Smart Soundbar 300 – Recension

8 svar på ”HBO Max Sverige – Recension”

Lämna en kommentar