Ingen bild på TV bara ljud – TV har svart bild!

I denna artikel går vi igenom vad du ska göra om din TV har svart bild. Detta kan vara att ljudet eller bakgrundsbelysningen kan fortfarande fungera, men att bilden är svart. När en TV-skärm inte visar någon bild kan det bero på några olika problem. Lyckligtvis kan några av dessa problem lösas med minimal ansträngning, men andra kan kräva professionell service.

Fortsätt läsa om din TV har något eller några av följande bildproblem:

 • Svart bild
 • Ingen bild på TV bara ljud
 • För Philips-TV: Svart bild med fungerande ljud och Ambilight
 • Svart bild med fungerande stand-by
tv har svart bild

Vad gör att TV-skärmen blir svart?

Fel på nätaggregatskortet

Det finns många orsaker till att en TV-skärm plötsligt slocknar, men de vanligaste orsakerna är ett fel i strömförsörjningskortet. TV:n kan ha mer än ett nätaggregat tillsammans med ett T-con-kort samt andra interna delar. Även om sådana komponenter kan låta lite komplicerade är de faktiskt väldigt enkla att fixa. Vi rekommenderar att du går in på Youtube och söker på din TV modellsnamn följt av ”power supply repair”.

Vanliga fel på LED TV: Bakgrundsbelysning

Om du använder en LCD-TV är kanske anledningen till att du har en svart TV-skärm att du har problem med Bakgrundsbelysningen. LCD-TV använder bakgrundsbelysning för att belysa bilderna på skärmen och om den inte fungerar korrekt kan skärmen upplevas som svart.

Om du vill lösa problemet måste du reparera TV: ns bakgrundsbelysning. För detta problem rekommenderas starkt att söka professionell hjälp. Men om du precis har köpt din TV kan du kanske få den lagad under tillverkarens garanti tid.

Se också: Öppet köp – Skicka inte på reparation!

Det finns problem i TV-panelen – TV har svart bild

Om skärmen på din TV blir svart finns det en risk att din TV-panel är skadad och det anses vara vanliga fel på LED TV-apparater. Så om så är fallet då måste du se ifall det kostar mer att laga panelen än att skaffa en ny TV.

Lösa anslutningar

När TV:ns skärm inte svarar eller är svart, måste du kontrollera anslutningen mellan strömkällan och TV:n, DVD-spelaren, kabelboxen och de återstående externa enheter.

Ibland är inaktiva strömkällor och löst kopplade anslutningar de verkliga bovarna bakom din icke-responsiva TV-apparat.

Ingen bild på TV bara ljud – Hur ska man gå tillväga?

Lösningen till dessa specifika problem om din TV inte längre vill samarbeta är att göra en strömåterställning. Så här gör du:

 1. Koppla ur alla externa enheter som du har anslutit till TV: n. Det inkluderar digitalboxar, Google Chromecast, Apple TV m.m.
 2. Stäng av TV: n och dra ut strömkabeln
 3. Du måste vänta i minst fem minuter annars hinner TV: n inte bli återställd! Detta är superviktigt!

Se även:


Byt ut HDMI-kabeln

Överväg att byta ut din HDMI-kabel med en ny, eftersom den kan vara skadad som orsakar skärmproblemet.

Kontrollera Energisparläget

Vissa TV-apparater stänger automatiskt av skärmen när de går in i energisparläget. Således, om du tror att din TV har den här funktionen, se till att stänga av energisparläget.

Om din TV fortfarande har svart bild

Nästa steg att kontakta din TV tillverkare för att erhålla specifika tips eller få den reparerad om den är inom garantitiden. Det finns i vissa fall USB återställningar som man kan testa som man får från tillverkaren. Det är värt att testa. Så kontakta TV tillverkaren redan idag för att kunna titta på TV igen!

Om du inte har garanti längre så kan du lämna in den på reparation själv eller gå och köpa en sprillans ny TV eftersom reparationerna kostar ofta lika mycket som en ny TV.

Om du istället får upp menyerna på din Samsung TV kan du återställa den

Hur man Återställer en Samsung LCD-TV

 • Tryck på ”Power” -knappen på Samsung-TV att slå på den.
 • Rikta fjärrkontrollen direkt mot TV: n och håll ner ”Exit”-knappen i 12 sekunder. ”Exit” knappen sitter i nedre högra hörnet vid riktnings pilknapparna .
 • Tryck på ”Vänster pil” på riktnings pilknapparna för att markera ”OK” i fönstret som dyker upp, som varnar för att du är på väg att återställa din TV.
 • Tryck på ”Enter” -knappen på fjärrkontrollen för att återställa TV: n. Enheten kommer att driva sig själv .
 • Slå på TV: n igen genom att trycka på ”Power” -knappen. Nu kan du konfigurera det som om det är nytt ur kartongen.


9 svar på ”Ingen bild på TV bara ljud – TV har svart bild!”

Lämna en kommentar