Ingen bild på TV bara ljud – TV har svart bild!

I denna artikel går vi igenom vad du kan göra om din TV har svart bild. Det finns flera underliggande anledningar till varför din TV plötsligt förlorar bilden. Vanligtvis fungerar fortfarande ljudet eller bakgrundsbelysningen, men att skärmen är svart. Lyckligtvis kan några av dessa problem lösas med minimal ansträngning, men andra kan kräva professionell service.

Fortsätt läsa denna hjälp guide om din TV har något eller några av följande bildproblem:

 • Svart bild
 • Ingen bild på TV bara ljud
 • För Philips-TV: Svart bild med fungerande ljud och Ambilight
 • Svart bild med fungerande Stand-by (lampa)
tv har svart bild

Snabba lösningar som du kan testa direkt

När du står inför problemet med att din TV endast visar en svart bild men fortfarande producerar ljud, finns det flera snabba och enkla åtgärder du kan prova för att eventuellt lösa problemet.

Kontrollera Alla Kabelanslutningar: Se till att alla kablar, inklusive strömkabeln, HDMI-kablar och andra anslutningskablar är ordentligt inkopplade i både din TV och eventuella externa enheter som kabelboxar, spelkonsoler eller Blu-ray-spelare. Ibland kan en lös eller skadad kabel vara orsaken till problemet.

Testa Olika Ingångskällor: Byt källa eller ingång på din TV för att se om problemet kvarstår över olika enheter. Använd fjärrkontrollen eller knapparna på TV:n för att växla mellan olika ingångar.

Utför En Strömcykling På Din TV: Koppla bort din TV från eluttaget, vänta i cirka 60 sekunder och anslut den sedan igen. Detta kan hjälpa till att återställa TV:n och lösa eventuella tillfälliga mjukvaruproblem.

Återställ Bildinställningarna: Gå in i TV:ns inställningsmeny och återställ bildinställningarna till fabriksinställningarna. Detta kan vara särskilt användbart om problemet började efter att du ändrat några bildinställningar.

Uppdatera TV:ns Firmware: Kontrollera om det finns några tillgängliga uppdateringar för din TV:s mjukvara eller firmware. Många moderna TV-apparater har en automatisk uppdateringsfunktion som kan aktiveras via inställningsmenyn.

Testa En Annan Enhetsanslutning: Om möjligt, anslut en annan enhet till din TV för att kontrollera om problemet kvarstår. Om en annan enhet fungerar utan problem, kan problemet ligga i den ursprungliga enheten och inte TV:n.

Kontrollera För Eventuella LED- Eller LCD-Problematik: Om din TV är en LED- eller LCD-modell, kan problemet ligga i bakgrundsbelysningen. I vissa fall kan en svart skärm indikera ett problem med bakgrundsbelysningen, vilket ofta kräver professionell reparation.

Om ingen av dessa steg löser problemet kan det tyda på en mer allvarlig hårdvarufel, såsom ett problem med TV:ns huvudkort eller skärmpanel.

Vad gör att TV-skärmen blir svart?

Fel på nätaggregatskortet

Det finns många orsaker till att en TV-skärm plötsligt slocknar, men de vanligaste orsakerna är ett fel i strömförsörjningskortet. TV:n kan ha mer än ett nätaggregat tillsammans med ett T-con-kort samt andra interna delar. Även om sådana komponenter kan låta lite komplicerade är de faktiskt väldigt enkla att fixa. Vi rekommenderar att du går in på Youtube och söker på din TV modellsnamn följt av ”power supply repair”.

Vanliga fel på LED TV: Bakgrundsbelysning

Om du använder en LCD-TV är kanske anledningen till att du har en svart TV-skärm att du har problem med Bakgrundsbelysningen. LCD-TV använder bakgrundsbelysning för att belysa bilderna på skärmen och om den inte fungerar korrekt kan skärmen upplevas som svart.

Om du vill lösa problemet måste du reparera TV:ns bakgrundsbelysning. För detta problem rekommenderas starkt att söka professionell hjälp. Men om du precis har köpt din TV kan du kanske få den lagad under tillverkarens garanti tid.

Se också: Öppet köp – Skicka inte på reparation!

Det finns problem i TV-panelen – TV har svart bild

Om skärmen på din TV blir svart finns det en risk att din TV-panel är skadad och det anses vara vanliga fel på LED TV-apparater. Så om så är fallet då måste du se ifall det kostar mer att laga panelen än att skaffa en ny TV.

Ingen bild på TV bara ljud – Hur ska man gå tillväga?

Lösningen till dessa specifika problem om din TV inte längre vill samarbeta är att göra en strömåterställning. Så här gör du:

 1. Koppla ur alla externa enheter som du har anslutit till TV:n. Det inkluderar digitalboxar, Google Chromecast, Apple TV m.m.
 2. Stäng av TV: n och dra ut strömkabeln.
 3. Du måste vänta i minst fem minuter annars hinner TV: n inte bli återställd! Detta är superviktigt!

Du kan även ta hjälp av vår andra guide: TV har inget ljud – flera sätt att fixa det!


Se även:


Byt ut HDMI-kabeln

Överväg att byta ut din HDMI-kabel med en ny, eftersom den kan vara skadad som orsakar skärmproblemet.

Kontrollera Energisparläget

Vissa TV-apparater stänger automatiskt av skärmen när de går in i energisparläget. Således, om du tror att din TV har den här funktionen, se till att stänga av energisparläget.

I och med de skyhöga elpriserna under denna sommar kanske det är intressant att även se: De bästa energisnåla TV-apparaterna du kan köpa.

Om din TV fortfarande har svart bild

Nästa steg att kontakta din TV tillverkare för att erhålla specifika tips eller få den reparerad om den är inom garantitiden. Det finns i vissa fall USB återställningar som man kan testa som man får från tillverkaren. Det är värt att testa. Så kontakta TV tillverkaren redan idag för att kunna titta på TV igen!

Om du inte har garanti längre så kan du lämna in den på reparation själv eller gå och köpa en sprillans ny TV eftersom reparationerna kostar ofta lika mycket som en ny TV.

Om du istället får upp menyerna på din Samsung TV kan du återställa den

Hur man Återställer en Samsung LCD-TV

 • Tryck på ”Power” -knappen på Samsung-TV att slå på den.
 • Rikta fjärrkontrollen direkt mot TV: n och håll ner ”Exit”-knappen i 12 sekunder. ”Exit” knappen sitter i nedre högra hörnet vid riktnings pilknapparna .
 • Tryck på ”Vänster pil” på riktnings pilknapparna för att markera ”OK” i fönstret som dyker upp, som varnar för att du är på väg att återställa din TV.
 • Tryck på ”Enter” på fjärrkontrollen för att återställa TV: n. Enheten kommer att driva sig själv .
 • Slå på TV: n igen genom att trycka på ”Power” -knappen. Nu kan du konfigurera TV:n som om den var ny.

9 svar på ”Ingen bild på TV bara ljud – TV har svart bild!”

Lämna en kommentar