Ställa in ny TV – Så här gör du!

Här är vad du ska göra efter att du har slutfört din nya TV:s första installation.

Ställa in ny TV

Har du precis fått en ny TV? Grattis! Nu när du har en ny, oroa dig inte för alla komplexa modeord och förkortningar som HDR, Ultra HD 4K, 8K, OLED, QLED, 120Hz och HDMI 2.1. Det är inte svårt att installera en ny TV. Det är dock väldigt viktigt. Ur förpackningen ser din TV inte så bra ut. Några små justeringar kommer att säkerställa att du får högsta möjliga bildkvalitet med din specifika TV.

Du kanske behöver en ny kabel, eller så kanske du inte. Du kanske behöver en ny källa, eller så kanske du inte. Det är värt att lära sig om de olika alternativen och varför de är viktiga så att du kan få ut det mesta av ditt nya köp.

De flesta TV-apparater har en initial installationsrutin där du ansluter till Wi-Fi, laddar ner programuppdateringar och godkänner licens- och integritetsmeddelanden. Här är vad du ska tänka på härnäst.

Var ska du placera din TV?

Att sätta din TV i rätt läge, och inte bara bredvid närmaste stickkontakt, är en av de enklaste sakerna du kan göra för att se till att din TV ser som bäst ut.

Till att börja med vill du se till att så många sittplatser som möjligt tittar på TV:n direkt. Ur en vinkel kan färger och svartnivåer börja se urtvättade ut – särskilt om du tittar på en LCD-TV. Detta är ett mycket mindre problem med OLED-TV eftersom bilden inte förlorar så mycket av sin livfullhet när den ses från en vinkel, men vi skulle ändå försöka sitta rakt på för att njuta av hela bilden. Ett vridbart tv-ställ kan hjälpa till med detta, om storleken eller formen på ditt rum gör det svårt.

Du bör också överväga reflexer: de flesta fönster kommer att ha gardiner eller persienner som du kan stänga och naturligtvis kan ljuset stängas av. Men ett mörkt rum kan också öka påfrestningarna på ögonen under långa filmsessioner.

Ha manualen till hands

Instruktionerna för din specifika TV är värda åtminstone att skumma innan du går in i installationsprocessen. Det beror på att de kan innehålla detaljer som gör att du inte behöver backa senare.

Instruktionerna för Samsungs smarta TV ägare råder dem till exempel att rikta den medföljande fjärrkontrollen mot apparaten när de sätter på den för första gången. Därifrån kan du behöva ställa in nya TV-lösenord för att använda de internetdrivna funktionerna på många moderna TV-apparater.

Se också:

HDMI kablar – Ställa in ny TV

För att komma igång ansluter du TV:ns nätsladd till närmaste tillgängliga uttag. Nästan allt du kanske vill ansluta till en TV nuförtiden använder samma anslutning: HDMI. När det är gjort letar du efter HDMI Out-porten på TV:n och ansluter din HDMI-kabel till den.

Eftersom HDMI-kablar överför digital information utan att komprimera den, ger de bästa ljud- och videokvalitet som du kan njuta av. 

Din TV kan ha flera HDMI-portar beroende på den högsta videokvaliteten den stöder. Om så är fallet, se till att kabeln du använder matchar den valda porten. En HDMI 1.0-port stöder till exempel upp till 1 080 p vid 60 Hz. Medan en HDMI 2.1-port kan visa 4K- eller 8K-video vid Hz. Hertz representerar uppdateringsfrekvensen. Du kan fortfarande få 4K-video med en HDMI 1.4-port, men den kommer att ha en långsammare uppdateringshastighet.

Tack och lov är HDMI-kablar ganska billiga. Det finns dyra HDMI-kablar, men de ger ingen extra prestanda jämfört med de flesta billigare alternativen. Generellt sett bör du kunna få en kabel som fungerar perfekt för dig för under 200 kr.

Se också: Vad är HDMI 2.1? Här är allt du behöver veta

Det är möjligt att dina nuvarande HDMI-kablar kommer att fungera bra. Många äldre HDMI-kablar klarar 4K-upplösningar. Om du inte får den upplösning du vill ha, eller om bilden flimrar eller klipps ut, kan några nya kablar lösa problemet. Men om det du har fungerar, blir inte bilden eller ljudet bättre att köpa dyrare kablar.

Kolla in vår lista över de bästa HDMI-kablarna för 2021 för mer information.

För att ställa in ny TV Anslut Wi-Fi och välj appar du vill ha

De flesta tv-apparater på marknaden idag är smarta tv-apparater, så de kräver en aktiv internetuppkoppling i huset.

För att ansluta, slå på din smarta TV med strömknappen eller fjärrkontrollen. Leta efter en lista över Wi-Fi-anslutningar och välj den för ditt hem. Du måste också ange ditt nätverkslösenord med knapparna på fjärrkontrollen.

En avgörande del av att ställa in en smart TV innebär att välja de appar du vill använda med den. Att bläddra i de tillgängliga programmen börjar ofta från din TV:s hemmeny eller skärm, även om det beror på tillverkarens inställningsval. 

Du kommer sannolikt att använda din TV:s fjärrkontroll för att navigera genom appsamlingar och välja alternativ att ladda ner. Om du vill konfigurera nya TV-appar senare, gå igenom samma process.

Justera bildinställningarna

Moderna TV-apparater har flera bildinställningar för att matcha specifika behov. Den som är märkt ”Cinematic” eller ”Movie” ger vanligtvis den mest verklighetstrogna representationen av innehållet på skärmen. Kontrollera din bruksanvisning för att se hur tillverkaren hänvisar till tillgängliga bildlägen. https://124ebefa662745f87c7680daeb21d46f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Om du ser en som heter ”Vibrerande” eller ”Display” kan det väcka din nyfikenhet, men det är bäst att undvika. Sådana inställningar ger hyperrealistiskt innehåll, vanligtvis för att fånga folks uppmärksamhet när de går förbi uppsättningen i en butik. De kommer förmodligen att imponera på dina gäster men är för intensiva för daglig visning. 

Se TV:ns bruksanvisning för att lära dig hur du kommer åt bildinställningarna för just din modell. De inkluderar förmodligen skjutreglage för att justera aspekter som ljusstyrka, färg eller kontrast. Var försiktig när du flyttar dem på grund av bristen på standardisering mellan tv-apparater. 

Hur är det med TV:ns förinställda bildlägen? – Ställa in ny TV

De flesta TV-apparater erbjuder en handfull förinställda TV-lägen, vilket vanligtvis är ett bra ställe att börja. Dessa varierar beroende på din TV:s fabrikat och modell, men du kommer vanligtvis att se variationer på temat ”standard”, ”dynamisk”, ”bio”, ”spel”, ”sport” och i allt högre grad ”HDR”.

Den ”dynamiska” förinställningen (ibland märkt ”vibrerande”) kan se imponerande ut till att börja med, men färger kommer vanligtvis att vara övermättade och vita färger överblåsta, vilket ger bort detaljer i processen. Så dessa kanske inte gör de bästa första valen.

Börja istället med antingen ’standard’, ’naturlig’ eller ’bio’ (ibland kallad ’varm’ eller ’pro’) – den sista av dessa är vanligtvis den mest färgexakta.

4K HDR-TV 

Om du har en 4K HDR-TV kommer du att upptäcka att din TV automatiskt växlar till ett HDR-läge när du spelar upp 4K HDR-innehåll. Designad för att få din TV att prestera bäst när den spelar upp HDR-video, kommer den att pressa ljusstyrkan och kontrasten till max för att uppfylla HDR-standarderna. Dolby Vision är en speciell typ av HDR som bör byta kompatibla TV-apparater till specifika och ofta mycket bra Dolby Vision-förinställningar.

Spelkonsol

Det finns några andra lägen som kan hjälpa under vissa omständigheter. Om du till exempel har en spelkonsol ansluten till TV:n är det väl värt att byta till ”spelläget”. Detta är en förinställning med låg fördröjning, med det mesta av bildbehandlingen avstängd för att möjliggöra snabbare svarstider – särskilt viktigt i förstapersonsskjutspel.

Eco

”Eco”-läge är ett annat alternativ som är inbyggt i de flesta TV-apparater nuförtiden. Även om vi är angelägna om att göra vårt för miljön, föreslår vi att du stänger av detta eftersom det påverkar ljusstyrkan på din uppsättning och orsakar varierande prestanda.Annons

På vissa uppsättningar är ”Eco”-alternativen i ett annat område än huvudbildinställningarna – det är väl värt att spåra dem och stänga av dem, särskilt alla alternativ med ett namn i stil med ”detektion av omgivande ljus”. Detta är avsett att justera skärmens ljusstyrka till mängden ljus i rummet men tenderar att resultera i en alltför matt bild.

Hur du justerar kontrasten på din TV

Kontrast är ett annat ord för vit intensitetsnivå, och dessa kontroller avgör hur vita de ljusaste delarna av bilden ser ut. Målet är en ljus bild som håller fast vid högdagrande detaljer.

För att se mer om detta se: Kontrastförhållande på TV

Ett bra sätt att testa detta är en scen med moln – vrid kontrasten ända upp till toppen och hacka ner den tills du börjar se detaljer snarare än en fast vit fläck.

Med LCD-skärmar borde man kunna gå ganska högt här, till och med så långt som 80-90 procent. Att börja på cirka 65 procent borde ge dig en markör, men om du har fått tag på en gammal plasma-TV, kommer detta förmodligen att behöva vara ett klick lägre för att undvika att skärmen bränns.

Samma regel gäller för OLED-skärmar, även om de naturligtvis inte når samma bländande höjder som LCD-apparater. Syftet här är att få tillräckligt med punch i de ljusa områdena så att de kontrasterar snyggt mot de kolsvarta utan att förlora finare detaljer.

Länka ytterligare enheter när du ställer in din nya TV

Om du vill använda andra produkter med din nya TV, kontrollera instruktionerna för var och en för att få den mest korrekta informationen. Många använder en HDMI-port. Till exempel ansluts Roku-stickan med 4K-kompatibilitet till en HDMI-port med HDCP 2.2-kompatibilitet.

Kontrollera din TV:s fjärrkontroll efter en källa-knapp. Genom att trycka på den kan du skanna efter alla anslutna HDMI-kompatibla enheter. När din TV känner igen dem kan du lägga till varje gadget på hemskärmen för att växla mellan dem.

Du kommer också att se en port märkt HDMI Audio Return Channel eller HDMI ARC. Du kan använda den för att ansluta en ljud-/videomottagare till din TV efter att ha parat ihop ytterligare enheter med ett ljudsystem.

Se också: Vad är HDMI ARC? – Fullständig Guide

Håll programvaran uppdaterad

När du har lärt dig hur du ställer in en smart TV är det viktigt att regelbundet leta efter programuppdateringar för att enheten ska fungera smidigt. Tillverkarens instruktioner förklarar de exakta stegen.

Men du hittar vanligtvis det här alternativet under System-menyn. Du kan låta TV:n söka efter nya uppdateringar och sedan installera dem om de är tillgängliga genom att använda fjärrkontrollen för att välja lämpliga alternativ.  

Du är nu redo att välja ett favoritprogram och slå dig ner och titta på det. Dock kan du behöva göra ytterligare justeringar när du blir mer bekant med funktionerna och inställningarna under de kommande veckorna. Du kan dock känna dig säker på att du har gått igenom den huvudsakliga installationsprocessen efter att ha följt den här guiden.

Hur är det med ljusstyrka, bakgrundsbelysning och färg?

Ljusstyrka

Trots vad dess namn kan antyda, kommer denna kontroll faktiskt att justera svartnivåerna på din TV. Vi vill att de svarta färgerna i en bild ska vara så djupa som de kan vara utan att förlora skuggdetaljer.

För att göra det, vrid upp ljusstyrkan rätt så att de svarta fälten ovanför och under filmen ser gråa ut, och tryck sedan ner nivån tills de ser svarta ut igen.

Fokusera på något mörkt, som en jacka eller skjorta, och fortsätt så lågt som möjligt tills du börjar tappa detaljerna i vecken. Välj nivån innan den detaljen började försvinna, vanligtvis någonstans runt 50 procent.

Bakgrundsbelysning

Den här inställningen styr den övergripande ljusstyrkan för din TV:s bild, så att du kan justera den för olika visningsmiljöer.

Du kan göra detta mellan dag och natt, och skruva ner det lite i ett mörkt rum för att förhindra trötthet i ögonen.

Denna inställning kommer helt att bero på personliga preferenser och miljö – bäst att börja halvvägs och leka för att se var det passar.

Färg

Du kanske inte behöver göra så mycket åt färgkontrollerna eftersom TV-läget du väljer ofta kommer att justera detta åt dig automatiskt, med skjutreglaget vanligtvis mitt på vägen.

Sätt upp en färgstark scen och se om färgerna ser tillräckligt ljusa ut, tryck upp kontrollen lite om du tror att de skulle kunna ha lite mer kraft. Omvänt, om färgerna ser lite överblåsta ut, tona ner det ett snäpp eller två.

Ta sedan upp en scen med mänskliga ansikten för att se om hudtoner ser realistiska ut – det här kan vara det svåraste att balansera, så ägna lite tid åt att se till att allt ser naturligt ut.

De flesta TV-apparater har också en inställning för att justera bildens färgtemperatur. Inställningarna sträcker sig från ’cool’ (blåtonad) till ’warm’ (rödtonad), även om vi försöker låta den vara på ’neutral’ eller ’normal’ så mycket som möjligt.

Om du inte kan hitta en bra balans mellan livlighet och realism kan det hjälpa att ändra färgton och/eller nyansinställningar, men vi tycker ofta att de är bäst att lämna i fabriksinställningarna (vanligtvis 0 eller halvvägs).

Ställa in skärpan på TV

Att lägga till skärpa till en bild kan låta som en bra sak, men det kan göra att en bild ser onaturlig ut och berövar den på subtila detaljer. Hur detta ska styras beror på din TV. Se först upp med skärpa förstärkare, ofta kallade detaljförstärkare. Dessa kommer att göra stor skillnad när du slår på och av dem, så få känslan av dem först.

Gå sedan till skjutreglaget för skärpa, och var du placerar detta beror återigen på din TV. Med vissa är det bäst att hålla den väldigt låg, vanligtvis inte högre än 30 procent, medan andra kan skjutas upp betydligt högre.

För att testa detta, ta en bild (HD eller 4K) med en stark kant och fokusera på den medan du skjuter upp skärpan från noll. Vid något tillfälle kommer du att märka att konturerna börjar se onaturliga och övervässade ut, med en sorts gloria runt den. När detta händer, slå tillbaka reglaget tills det försvinner.

Att gå hand i hand med skärpa är överskanning, en process som går tillbaka till tiden för HD när sändare brukade dölja icke-bilddata i kanten av TV-bilden. Du måste se till att detta är avstängt för att få hela bilden.

Titta i menyinställningarna efter allt som har med bildförhållande att göra och se till att skärmen är inställd på ”full”, ”1:1” eller en liknande inställning.

Din nya TV har förmodligen ännu fler inställningar och justeringar som vi inte täcker här, men det här borde komma igång. Om du behöver hjälp med inredningsbiten kolla in Välja färg på TV-stativ ha? – Fullständig Guide


1 svar på ”Ställa in ny TV – Så här gör du!”

Lämna en kommentar