TV har vertikala linjer på skärmen – hur fixar jag det?

vertikala linjer på skärmen

Har din TV vertikala linjer på skärmen? Det är ett vanligt problem hos många TV-apparater med några år på nacken. Vertikala färgade linjer visas vanligtvis på en TV-skärm när T-Con-kortet inte fungerar korrekt. Många gånger kan detta helt enkelt orsakas av kablar som inte är ordentligt fastsatta. Andra gånger kan T-Con-kortet själv vara felaktigt och måste bytas ut.

En TV-skärm som visar vertikala färger kan orsakas av en lös kabeldragning, ett löst kort, ett problem med ”jordning” av styrkortet, en skadad skärm eller ett felaktigt T-Con-kort. Hur du fixar en kabel eller dåligt T-Con-kort förklarar vi i denna artikel.

Vad orsakar vertikala färgade linjer på en TV -skärm?

När en TV visar vertikala färgade linjer kan en lös kabel i TV: n vara orsaken. Om du knackar på TV:ns baksida KAN de vertikala färgade linjerna försvinna tillfälligt. Detta är ett tecken på att en kabel är lös eller att T-Con-kortet är defekt.

Vad ska du göra när din TV har färgade vertikala linjer?

Om du upplever en TV som visar färgade vertikala linjer, försök att knacka försiktigt på olika områden på baksidan av TV:n, du kan se om de vertikala färgade linjerna försvinner helt eller minskar i intensitet. Om du ser att detta påverkar så kan du helt enkelt ha en lös kabel. Detta är inte en permanent lösning, men kan förhindra att de vertikala färgade linjerna är där tillfälligt. För att åtgärda detta permanent måste du felsöka problemet och ta reda på vilken kabel som är lös, defekt eller skadad.

Vad kan man göra för att fixa vertikala färgade linjer på en TV?

Om du misstänker en lös kabel i din TV måste du öppna TV: n och säkra kabeln och kontrollera T-Con-kortet. OBS! Det finns instruktioner på Youtube som förklarar hur du gör detta säkert och utan att skada din TV.

VIKTIG SÄKERHETSANMÄRKNING – Innan du tar isär din TV, stäng av den, koppla ur TV:n och vänta några timmar så att strömmen som TV:n håller inne blir urladdad, för att undvika stötar.

Om du inte hittar några lösa kablar i din TV är det troligtvis fel på T-Con-kortet. Så här tar du bort och byter ut ditt TV T-Con-kort.

 1. Skriv ner TV-märket
 2. Skriv ner TV-modellens modellnummer
 3. Och skriv ner TV-serien
 4. Skruva loss TV:ns baksida
 5. Leta reda på skruvarna på baksidan eller sidan av TV-panelen (vanligtvis 8 till 10 skruvar)
 6. Leta reda på T-Con-kortet-Kortet kan vara dolt under locket (T-Con är vanligtvis placerat längst upp i tv:ns övre mittläge)
 7. T-Con-kortet är anslutet till huvudkortet (LVDS-kabel) och LCD-panelen (platta bandkablar)
 8. Koppla bort kablarna som är anslutna till T-Con-kortet
  (Var försiktig när du tar bort kablar eftersom de är känsliga och lätt kan bli skadade – Använd inte verktyg för att bända kabelanslutningar)
 9. Ta bort skruvarna eller muttrarna från T-Con-kortet för att ta bort det från TV:n
 10. Hitta streckkoden på T-Con-kortet
 11. Den första långa alfanumeriska koden är artikelnumret för T-Con-kortet
 12. Skriv ner artikelnumret på T-Con-kortet
 13. Gå till Google och skriv in ”T-Con-kort för _ TV, modellnummer ___
  (Eller gå till Amazon för att få snabbare frakt (Ja, Amazon säljer TV-delar)
 14. Se till att T-Con-kortets artikelnummer från din TV stämmer överens med det du hittar online
 15. Köp ett nytt T-Con-kort till din TV

Hur installerar jag ett T-Con-kort i en TV? (Timing Control Board)

 1. Sätt det nya T-Con-kortet på plats där det var anslutet tidigare
 2. Fäst den med de medföljande skruvarna eller muttrarna eller med de gamla T-Con-skruvarna
 3. Anslut T-Con-kortkablarna (LVDS och bandkablar)
  (Var försiktig när du fäster kablar eftersom de är känsliga och lätt kan bli skadade- Använd inte verktyg för att bända kabelanslutningar)
 4. Fäst locket över T-Con-kortet-Om tillämpligt
 5. Sätt tillbaka TV:ns bakpanel
 6. Fäst den med skruvarna
 7. Slå på TV:n så är de färgade vertikala linjerna borta

Se också våra andra relaterade artiklar:

Viktigt och tänka på

Var noga med att felsöka innan du beställer nya delar. Denna artikel är avsedd för de vanligaste frågorna om vertikala färgade linjer på en TV -skärm. Om du har liknande problem kan du behöva felsöka lite mer för att hitta det riktiga problemet.

Alla metoder för att felsöka varför din LED LCD-TV har vertikala linjer gäller för alla TV-märken. T-Con-kortet fungerar likadant i alla TV-apparater och all ovanstående information kan du använda för alla TV-apparater med en felaktig T- Con.

Dålig T-Con-kort? Gäller din TV garanti fortfarande? Kontrollera här genom att använda dessa länkar för garantikrav för några stora TV-leverantörer: Samsung, LG, Sony och Philips. Eller sök upp garantikraven för din TV-tillverkare.

Har du dock fortfarande problem med att din TV visar vertikala färgade linjer? Beskriv problemet nedan i kommentarsfältet.


Nu när du läst om hur man fixar vertikala linjer på en TV så kanske du också är intresserad av:

3 svar på ”TV har vertikala linjer på skärmen – hur fixar jag det?”

Lämna en kommentar